Z dużym poślizgiem, ale wreszcie udało się wybrać na testy tuby po serwisie.
Kilka spostrzeżeń:
1. Zaadoptowanie wyciągu Crayforda z małego RCka do SCT - strzał w 10-kę. +5 do wygody obserwacji
2. Zainstalowanie dwóch małych wentylatorów do chłodzenia wnętrza tuby = skrócenie czasu chłodzenia do około 45 minut (mierzona temperatura lustra głównego). +5 do wygody obserwacji
3. Przemycie menisku (ze wskazaniem na stronę wewnętrzną) - +10 do jakości obserwacji.
To akurat stwierdzone na podstawie subiektywnych obserwacji. Przed serwisem rozdzielenie Epsilonów w Lutni w miarę oczywiste było z okularem 17mm, a z orciakiem 10mm powiedzmy że pewne. Teraz z okularem 24mm już się wyraźnie rozdzielają, a z orto 10mm to jest między mini wyraźna przerwa.
Nie wiem na ile mycie menisku a na ile jego centrowanie wpłynęło na poprawę ostrości. O ile menisk "obrócony" był dobrze - markery się pokrywały, to centrowanie trochę kulało - brakowało podparcia w jednym miejscu i szkiełko mogło się przesuwać względem celi.
Obraz rozogniskowanej gwiazdy przed i za ogniskiem:
Załącznik:
przed ogniskiem.jpg [ 255.98 KiB | Obejrzany 1531 razy ]
Załącznik:
za ogniskiem.jpg [ 279.87 KiB | Obejrzany 1531 razy ]
I jak już miałem kamerkę ze sobą, to zrobiłem debiut w planetarnym foto. I jedno co mi od razu na myśl przychodzi - to nie jest takie proste jak by się wydawało

Jak ludzie robię te zajefajne fotki Jowisza i Saturna - nie mam pojęcia. Mnie się udało zrobić jakąś namiastkę

Załącznik:
Jowisz.jpg [ 19.12 KiB | Obejrzany 1531 razy ]
Załącznik:
Saturn.jpg [ 26.66 KiB | Obejrzany 1531 razy ]
Warunki były beznadziejne, ale podejrzewam, że duuuużo lepsze fotki ludzie robią w gorszych warunkach - tylko nie wiem jeszcze jak
Tak czy siak - świadomie wszedłem w posiadanie SCT 10 nie pierwszej młodości. Mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać i teraz mogę uczciwie powiedzieć, że nie żałuję. Fakt, że przesiadka z 14'' Newtona na, jak by nie patrzeć, dużo mniejszy sprzęt, może być dołująca, ale z drugiej strony patrząc - mniejsza tuba widziała niebo więcej razy w ciągu pół roku niż większy brat przez trzy lata

No i Jednak paralaktyk z GoTo to jak by nie patrzeć wygoda

Jakiś czas temu to bym powiedział, że to profanacja wizuala, ale teraz to jednak wolę ułatwiać sobie życię