* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 03, 2007 10:01 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
JaLe napisał(a):
20 minut to naprawdę nie tak dużo, czasami po 3 godzinach udawało mi się zrobić pierwszą fotkę ;)
Po za tym dlaczego, aż 20 jeden obrót ślimaka trwa 480"


te 20 minut jest warte zachodu gdyż otrzymujemy 5 pełnych przebiegów ślimaka , wykresy są nakładane na siebie i możemy sprawdzić czy któryś z nich nie odbiega znacząco od pozostałych , taki wykres odrzucamy i do uśredniania bierzemy pozostałe
jest jeszcze możliwość zasymulowania jak będzie wyglądało PE po wgraniu PEC'a .


tu można pobrać sterowniki EQMOD
http://www.4shared.com/dir/2618682/8755 ... aring.html

najnowsza wersja to: EQMOD_ASCOM_BETA_V113j.zip , sa też programy PErecorder , PECprep
będę na bieżąco wprowadzał kolejne uaktualnienia

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 08, 2007 5:10 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Uwaga! Nowa wersja 113l do pobrania
tutaj


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 9:11 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Wykres z wczorajszej sesji:
Oś rzędnych w arcsec
Image


Ostatnio edytowany przez JaLe, Nie Gru 23, 2007 2:05 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 12:55 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Gratulacje , wygląda to doskonale !
zdradź nam , jakim programem czy tez autoguiderem dokonywałeś korekt ?
i jeszcze jakis zrzut ekranu z ustawieniami jesli mozesz :wink:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 2:04 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
Gratulacje , wygląda to doskonale !
zdradź nam , jakim programem czy tez autoguiderem dokonywałeś korekt ?
i jeszcze jakis zrzut ekranu z ustawieniami jesli mozesz :wink:

Guidowałem poprzez Maxima, ale moje doświadczenia z nim są praktycznie na poziomie zerowym. Ustawienia, które były najkorzystniejsze wyglądają tak:

Image

Kolejny wykres natomiast nie odbiega zbytnio od poprzedniego. Nie jestem jednak zadowolony z efektów, gdyż ekspozycje 900" są poruszone. Może spora w tym wina kiepskiej pogody, może ustawień, a może jeszcze innych nie znanych mi aspektów zabawy z guidem :?:


Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 2:34 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
małe pytanko o ustawienia , widze że minimum move X = 08 sec
a maximum move x =0.25 , czy tak na pewno ma byc że wartość maksymalna jest mniejsza od minimalnej?
i jeszcze jedno:
w guidedogu ustawiamy minimum error na np +-1.5 arcsec czyli program nie będzie korygował błędów mniejszych niz 1.5 , a jakie ustawienia zastosowałeś w maximie ?

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 4:17 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Sory, min. jest ustawiony na 0.08 (błąd popełniłem w ustawieniach do zrzutu).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 4:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2462
Miejscowość: małopolska
Bardzo dobre wyniki - niewiarygodnie małe są to już korekty jak dla mnie :D . Mysle z tymi ustawieniami należy przeprowdzic próbę z prawdziwym zdjęciem i zobaczyć jak słabe gwiazdki się prezentują na poziomie pikseli.

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 24, 2007 10:27 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Zgodnie z prośbą MaPy zamieszczam kolejne wykresy z wczorajszej sesji. W pierwszej części sesji, gdzie wykresy były bardziej "rozjechane" RA i De RATE były ustawione na x0,25. W drugiej części - bardziej spójnej, parametr RATE ustawiony został na x1.0. Piknięcia powstały prawdopodobnie podczas zczytywania zdjęcia.

Wypadałoby napisać coś o warunkach w czasie przeprowadzania testów,:
- bezwietrznie
- wysokie chmury
- Księżyc w pełni
- zasięg w szukaczu - widoczne gwiazdy 0 mag
- czas akwizycji danych ~50'

Image

Próbowałem uśrednić wyniki, ale na zasadzie programowo nadanej średniej (więc może to być błędna interpretacja, ze względu na zbyt "ostre" uśrednienie)

Zdjęcie z przesuniętymi gwiazdkami powiększone do 800% (czas naświetlania to tylko 180" przy ogniskowej 800 mm - niestety ze względu na świecący Księżyc nie mogłem uzyskać dłuższych ekspozycji)

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Pon Sie 22, 2011 10:02 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 25, 2009 9:44 am
Posty: 1645
Dobrze ,że tu trafiłem i poczytałem trochę o tych montach.Mam bardzo podobny ,jesli nie identyczny( z wyglądu) LXD55 MEADE ,tutaj EQ-5.Mój obecny teleskop waży trochę ponad 10kg ,i jeśli go wieszam na tym moncie , to niebezpiecznie trzeszczy , nawet nie odważyłem się załączyc napędów ( jest z GOTO).Czytając recenzje ,porady tutaj na forum( dotyczące montaży), coraz bardziej zamyśałem zakupic EQ-6.Jednak po zamieszczonych tu zdjęciach i wypowiedziach w tym poście, trochę zwątpiłem, w cel mojego ,następnego zakupu.Żeby w sprzęcie za ponad 1000EU montowac aluminiowe przekładnie główne?Chociaż DALE sfocił swoą przekładnię ,i jest z mosiądzu , to w końcu jak to jest? No chyba ,że czegoś tu nie nie zrozumiałem?

_________________
MN-190, ED-120, LX-80, bino BP-Maxbright, SONY nex-5n, ASI-290 COLOR, DO 15X70 EXTREME, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, BCO-18mm-para, BP Asferic-31mm,Barlow ED 2xGSO,Barlow ED 5x GSO, i trochę sprzętu atm.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Wto Sie 23, 2011 7:41 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
tiger napisał(a):
Dobrze ,że tu trafiłem i poczytałem trochę o tych montach.Mam bardzo podobny ,jesli nie identyczny( z wyglądu) LXD55 MEADE ,tutaj EQ-5.Mój obecny teleskop waży trochę ponad 10kg ,i jeśli go wieszam na tym moncie , to niebezpiecznie trzeszczy , nawet nie odważyłem się załączyc napędów ( jest z GOTO).Czytając recenzje ,porady tutaj na forum( dotyczące montaży), coraz bardziej zamyśałem zakupic EQ-6.Jednak po zamieszczonych tu zdjęciach i wypowiedziach w tym poście, trochę zwątpiłem, w cel mojego ,następnego zakupu.Żeby w sprzęcie za ponad 1000EU montowac aluminiowe przekładnie główne?Chociaż DALE sfocił swoą przekładnię ,i jest z mosiądzu , to w końcu jak to jest? No chyba ,że czegoś tu nie nie zrozumiałem?

Tzn w którym sprzęcie są aluminiowe przekładnie ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Wto Sie 23, 2011 7:50 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 18039
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Rozbierałem i to wielokrotnie w serwisie montaże EQ-6 celem czyszczenia, smarowania, wymiany chińskich łożysk i wszystkie miały przekładnie ślimakowe wykonane z brązu oraz stalowego ślimaka :idea:
Przekładnie ze znalu (stop cynku i aluminium) miały montaże EQ-3 Soligora ale to już historia bo nie są od 3 lat produkowane :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Wto Sie 23, 2011 7:56 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Wypowiadam się na temat białej wersji w której wymieniałem łożyska smarowałem i kasowałem luzy.

Podlinkuje po raz drugi, żadne aluminium, żaden brąz tylko mosiądz w ślimacznicy, ślimak stalowy. Jest zdjęcie - jest dowód.


Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Śro Sie 24, 2011 2:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 18039
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Przepraszam bardzo ale na jakiej podstawie fizycznej klasyfikujesz ten materiał jako mosiądz a nie brąz :wink: :?:
Mierzyłeś w nim metodą chemiczną lub stalograficzną zawartość Cynku lub Cyny :shock:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Śro Sie 24, 2011 3:20 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5000
Miejscowość: małopolska
Niestety nie ma potrzeby naukowego sprawdzania zawartości "cukru w cukrze" ;) . Czyżbyś Ty robił jakieś badania? To bardzo proszę pochwal się :D
Moje wnioski opieram na kilku faktach min. na podstawie wszelkiej dostępnej literatury, również w sieci dostępne są informacje na temat przekładni zastosowanych w EQ6 - wystarczy poszukać.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Śro Sie 24, 2011 8:29 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 25, 2009 9:44 am
Posty: 1645
Jeśli są ,tak jak piszecie tzn. z mosiądzu lub z brązu , to kamiń z serca, może żle zrozumiałem.Na ostatnich fotach po kolorze widzę ,że są z ww. materiałów ,to ok.Nie mam żadnego zaufania jeśli chodzi o przekładnie zębate wykonane z glinu ,już to kiedyś przetrenowałem-porażka.

_________________
MN-190, ED-120, LX-80, bino BP-Maxbright, SONY nex-5n, ASI-290 COLOR, DO 15X70 EXTREME, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, BCO-18mm-para, BP Asferic-31mm,Barlow ED 2xGSO,Barlow ED 5x GSO, i trochę sprzętu atm.


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group