* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Nie Gru 09, 2007 10:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
EQ6 Skyscan & EQMOD

W tym tygodniu zostałem szczęśliwym posiadaczem montażu EQ6 Pro Skyscan , nie będę się tu rozwodził nad samym montażem który dokładnie opisał juz Jale , skupię sie zatem na 2 różnych sposobach sterowania montażem :

1. fabryczny pilot Skyscan + PC
2. sterowanie EQMOD poprzez kabel: Interface USB-EQ6 Direct

wszystkie niezbędne programy o których będzie nizej mowa można pobrać z http://www.4shared.com/dir/2618682/8755 ... aring.html


1. PILOT SKYSCAN+PC
Instrukcja obsługi którą dostarcza producent jest już nieco przestarzała i w najnowszej wersji firmware'u 3.20 wprowadzono szereg zmian i modyfikacji , oto krótki opis jak dokonac uaktualnienia :
pobieramy program SYNSCAN FIRMWARELOADER VER 2.6 oraz najnowszą wersję oprogramowania SynScanV0320EQ.zip
instalujemy FIRMWARELOADER , następnie musimy skonfigurować port COM , zalecam następujące wartości :

liczba bitów na sekundę -14400
bity danych - 8
bit stopu - 1
sterowanie przepływem - brak

dostarczony przez producenta kabelek łączymy ze złączem SERIAL (lub konwerterem USB->SERIAL) w komputerze oraz pilotem skyscan , w celu aktualizacji softu najlepiej podłączyć sam pilot bez podpiętego montażu !
uruchamiamy program FIRMWARELOADER , na pilocie wciskamy równocześnie klawisze "8" i "0" wkładamy wtyczkę zasilającą , pojawia się napis SYNSCAN UPDATE , widok panelu programu:
Image

klikamy w klawisz HC.Version , program sam odnajdzie na którym com'ie jest podpięty nasz pilot i wyświetli nam jaka wersja jest aktualnie zainstalowana w pilocie . W celu aktualizacji klikamy BROWSE aby wskazać gdzie znajduje sie aktualizacja czyli plik SynScanV0320EQ.ssf i dokonujemy uaktualnienia
może sie zdarzyć że poprzez nieudaną aktualizację doprowadzimy naszego pilota do stanu "śmierci klinicznej" co objawia sie brakiem jakichkolwiek oznak działania po podłączeniu zasilania (nie zapala się nawet LCD) , wtedy jedynym sposobem jest odłączenie zasilania i ponownie na pilocie wciskamy równocześnie klawisze "8" i "0" wkładamy wtyczkę zasilającą i aktualizujemy aż do skutku - polecam jednak dokonanie tego na kompie z wbudowanym złączem serial a nie przez konwerter !

struktura menu pilota:
Image
w wersji 3.20 mamy bardziej rozbudowane menu:

SETUP : pojawia się podkatalog Handset gdzie możemy zmienić kontrast i jasność wyświetlacza (w poprzednich wersjach funkcje te były w UTILITY) , głośność beepera , intensywność podświetlenia klawiatury. Nadal brakuje moim zdaniem regulacji intensywności podświetlenia lunetki biegunowej
kolejna opcja daje możliwość zresetowania pilota do ustawień fabrycznych

UTILITY : rozbudowany podkatalog SHOW INFORMATION gdzie możemy sprawdzić :czas , wersję oprogramowania , zmierzyć: temperaturę (niestety czujnik w pilocie) , napięcie prądu zasilającego , pozycję gwiazdy polarnej
pojawia się też podkatalog GPS

pierwsze uruchomienie:
ustawiamy wszystkie parametry : czas , data , miejsce obserwacji , strefa czasowa , czas letni/zimowy - producent nie dał baterii do pilota i za każdym razem musimy podawać czas na nowo - minus !
pierwszą funkcja jaką montaż wykonuje jest odparkowanie montażu , następnie align na 1 lub kilka gwiazd w celu zwiększenia dokładności działania goto

Współpraca z komputerem :
pobieramy platformę ascom 4.1 ze strony http://ascom-standards.org/downloads.html , instalujemy i nasz komputer jest gotowy do połączenia z montażem . Używamy do tego celu kabelka którym wcześniej aktualizowaliśmy oprogramowanie . sprawdzamy na którym com'ie mamy podłączony teleskop !

GOTO
uruchamiamy np. Cartes du Ciel , klikamy w TELESKOP - PANEL KONFIGURACYJNY , z ascoma wybieramy celestron , klikamy we właściwości i wybieramy Nextstar 8i , następnie conect i mamy już połączenie z montażem , co robić dalej nie trzeba chyba tłumaczyć .
Image

GUIDE
uruchamiamy np.Guidedoga i postępujemy identycznie jak w przypadku CDC :
Image
problem w tym że nie rozgryzłem jeszcze jak ustalać prędkość korekt guidingu





2. EQMOD i Interface USB-EQ6 Direct

W pierwszej kolejności instalujemy sterowniki EQMOD dla platformy ASCOM , najnowsza wersja to plik EQMOD_ASCOM_BETA_V113L.zip
po rozpakowaniu archiwum do katalogu klikamy w REGISTER.bat , wszystkie sterowniki zostaną automatycznie zainstalowane do katalogu platformy ASCOM
następnie wyłączamy montaż , odłączamy pilot skyscan i w jego miejsce podłączamy kabelek USB-EQ6 Direct który można zamówić za 45Euro w http://www.pierro-astro.com/ a drugi koniec kabla do gniazda USB
Image
co do tego kabelka było wiele kontrowersji , że zbyt drogi , ale skoro udało mi sie uruchomić guide poprzez ASCOM i EQMOD to uważam że było warto wydać te 45 E+ 18E za przesyłkę
sam kabel wymaga zainstalowania własnych sterowników (opis UsbEQDirect.pdf , UsbEQDirect-eng.doc) nasza rola ogranicza się tylko do wskazania windowsowi gdzie mamy rozpakowane archiwum USB-EQ-Driver.zip. Po zakończonej instalacji klikamy w managera urządzeń i sprawdzamy czy odpowiedni port com został zainstalowany .


GUIDING
przetestowałem programy GuideDog i GuideMaster , poprawnie nawiązują połączenie z montażem i zrobiłem już pierwsze testy guidingu
uruchamiamy GuideDoga klikamy TELESCOPE , CHOOSE TELESCOPE wybieramy z menu ascoma EQMOD , następnie CONNECT
Image

mamy tu wiele funkcji szczególnie przydatnych w astrofoto: PEC'a , niezależne ustalanie prędkości osi RA i DEC dla guidowania poprzez ASCOM jak i AUTOGUIDER'a , możliwość tworzenia online wykresu z guidowania

w najbliższym czasie zamieszczę pierwsze logi i wykresy guide oraz opiszę jak przygotować PEC'a
tak więc ciąg dalszy nastąpi ...


ps.
strony z których pochodzą pliki :
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... upport.php
http://www.pierro-astro.com/

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 11:24 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Pomimo braku pogody udało mi sie przetestować jakość połączeń programów guidujących z EQMOD'em
próby zmuszony byłem przeprowadzić na lampach pobliskiego masztu tel. , nie są to oczywiście miarodajne wyniki , aczkolwiek jest to dość ekstremalny test.
otóż komendy guidujące programów są realizowane tylko wtedy gdy mamy włączona prędkość gwiazdową , księżycową lub słoneczna , jak sie łatwo domyślić guider będzie musiał wysyłać komendy zwalniające całkowicie silnik RA . konstrukcja EQMOD nie pozwala na korekty z prędkością wyższą niż 90% prędkości prowadzenia ,jest to logiczne gdyż zapobiega to całkowitemu zatrzymaniu osi RA
zatem w osi RA nie utrzymamy nieruchomego obiektu w jednym punkcie , będzie on dryfował z prędkością wynoszącą 10% zadanej prędkości śledzenia
najlepiej z tym zadaniem radzi sobie GuideDog :
Image
jak widać sterownik EQMOD też tworzy jakiś wykres ale jeszcze nie rozgryzłem czy to wykres trackingu , czy co bardziej prawdopodobne wykonywanych korekt


GuideMaster
Image
ten program ma z kolei spore problemy z utrzymaniem gwiazdy prowadzenia , jednak moim zdaniem wynika to z braku możliwości przeprowadzenia prawidłowej kalibracji która jest niezbędna dla prawidłowej pracy programu
udało mi się ją co prawda przeprowadzić , ale jedynym w miarę normalnym wynikiem jaki udało sie otrzymać był pomiar BACKLASH dla osi DEC , wyszedł na poziomie 550-340ms , więc nie jest tak źle
Image

jest jeszcze program PHD-guid ale jak na razie moja kamera nie chce z nim poprawnie współpracować , znalezienie poprawnej konfiguracji zajmie mi trochę czasu

chciałbym do końca roku pokazać wreszcie jakieś normalne wyniki a nie "symulacje" , pozostaje zatem tylko oczekiwanie na jakieś okienko w chmurach

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 8:41 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Twoje obserwacje pokrywają się z moimi, o czym zresztą wspominałem już wielokrotnie. W lapidarnym skrócie wygląda to tak:
- PHD kamerka nie działała poprawnie
- GuidMaster nietety błąd tylko powiększał się
- GuidDog tutaj guid wyglądał stosunkowo najlepiej i na nim się skupiłem

Wobec faktu, iż mamy co raz mniej czystego nieba skup się Max na GD i na ustawieniach w tej aplikacji. Szkoda czasu na pozostałe programy, które nie współpracują jak należy z EQMODem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 9:10 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
troszke mnie zmartwiłeś :? , liczyłem że Guidemaster będzie programem docelowym na obecnym etapie
czy kalibrowałeś prędkości korekt montażu programem ?czy aby tu nie kryje się problem
być może trzeba to zrobić ręcznie aby wszystko działało jak należy ale pochłonie to sporo czasu którego nie mamy

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 10:06 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
troszke mnie zmartwiłeś :? , liczyłem że Guidemaster będzie programem docelowym na obecnym etapie
czy kalibrowałeś prędkości korekt montażu programem ?czy aby tu nie kryje się problem
być może trzeba to zrobić ręcznie aby wszystko działało jak należy ale pochłonie to sporo czasu którego nie mamy


Próby przeprowadzałem zarówno z ustawieniami EQMODa jak i GM, niestety nie osiągnąłem zadowalających efektów. Zatem porzuciłem ten program i doceniłem, niedocenianego GD ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 1:05 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Ciąg dalszy ...

dokonałem pomiaru PE mojego montażu:
Image


wczoraj udało mi sie uruchomić program PeRecorder , pierwsza faza to kalibracja montażu
Image

Image
zdziwiło mnie trochę że wpisujemy tylko rozmiar pixela a nigdzie nie podajemy ogniskowej , ale jak widać program sam ja prawidłowo oblicza

przystąpiłem do nagrania ok.5 przebiegów ślimaka
Image

mamy możliwość wygładzania krzywej z różnymi współczynnikami
Image

nagrywając krzywą PEC musimy dodać rozszerzenie .txt

z importem krzywej do montażu miałem spore problemy , początkowo zupełnie nie działało zawsze był komunikat "error reading pec file" , wydaje mi się że należy spróbować wczytać plik pec'a zignorować błąd , zaparkować montaż wyłączyć wszystko i przy ponownym uruchomieniu zadziała , jak widać pojawia się wykres krzywej korekt
Image

po uruchomieniu prędkości śledzenia + PEC na bieżąco pojawiają sie zmienne wskazania prędkości z jaką pracuje silnik RA
Image

gdy uda mi sie opanować całą procedurę zamieszczę wykres przed i po zadaniu PEC

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 2:08 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Ta się zastanawiam, czy stosując guid jest sens wchodzić w PECa ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 2:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
dowiem sie jak przetestuje obie konfiguracje , zobaczymy jak będzie :?:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 4:03 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2847
Miejscowość: znikam
Kiedys czytalem, ze PEC sluzy do wstepnego skorygowania bledu montazu i dopiero reszte guide ma poprawiac. Inaczej gwiazdki beda rozmyte .
Pisal to ludz co to testowal i zgadzam sie z nim w tej kwesti.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 24, 2007 10:59 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17991
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
To raczej kwestia filozofii obserwacji :lol:

Nagrywam PEC'a jak nie mam ochoty bawić się w guiding z krótkimi ogniskowymi.

Guiduję jak mam do zrobienie długie ekspozycje z długimi czasami naświetlenia.

Jeśli jestem bardziej papieski niż sam Papierz nagrywam Pec'a i Guiduję ale to już chyba opcja dla pedancików co muszą zrobić wszystko co jest tylko możliwe z instrukcji a już czasami tylko konieczne :idea:
Np przy kiepskich, szarpiących montażach :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 1:29 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
ostatnim razem zatrzymaliśmy się na programie PERecorder , nagrałem PE i przy pomocy parametru SMOOTH FACTOR =30 przygotowałem wstępna wersje PEC'a

uruchamiamy program PECPrep (do pobrania z linku w stopce)
wczytujemy PE montażu, ponizej widoczny ten sam wykres w PErecorderze
Image

mamy nagrane 5 przebiegów ślimaka oznaczone kolorami od zielonego do żółtego , sprawdzamy jak wyglądałoby PE gdyby do wykonania PEC'a użyć tylko krzywej w pierwszego (zielony) przebiegu:
Image

pierwszy fragment krzywej PE zamienia sie linię prostą

nastepnie po kolei sprawdzamy osobno każdy przebieg
Image

Image
przebieg czerwony i niebieski są zniekształcone i postanowiłem je odrzucić

Image

warto zwrócić uwagę że krzywa nr 5 różowa wywiera też zdecydowanie korzystny wpływ na przebieg nr 1 zielony

Image

trzeba wypróbować przeróżne kombinacje ustawień, do wykonania krzywej PEC użyłem 3 przebiegów i wygląda to mniej więcej tak
Image
na samym dole zamieściłem dla porównania pierwotny przebieg PE

konkluzja końcowa : jak widać każdy przebieg jest inny co jest charakterystyczne dla chińskiej produkcji , dlatego zabawa w PEC ma dopiero głęboki sens po dotarciu i regulacji montażu gdy poszczególne przebiegi ślimaka będą nieco bardziej do siebie zbliżone

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 29, 2007 10:02 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
konkluzja końcowa : jak widać każdy przebieg jest inny co jest charakterystyczne dla chińskiej produkcji , dlatego zabawa w PEC ma dopiero głęboki sens po dotarciu i regulacji montażu gdy poszczególne przebiegi ślimaka będą nieco bardziej do siebie zbliżone


Dlatego uważam, ze warto skupić się na guidowaniu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 3:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Jeszcze kilka słów o pilocie Skyscan ...
korzystając z pogodnej nocy skupiłem sie wyłącznie na sprawdzeniu funkcjonalności działania GOTO

ALIGNOWANIE
po dokładnym ustawieniu montazu na biegun przystąpiłem do wyrównywania.
zdecydowanie najlepsze efekty przynosi align na 3 gwiazdy , wybrałem 3 z widocznych i najniżej położonych (ograniczają mnie pobliskie drzewa i budynki) nad północno-zachodnim , północno-wschodnim i południowym horyzontem
pierwszą gwiazdą był DENEB , system niezbyt celnie ustawił teleskop i konieczna była spora poprawka , następnie MERAK - tu juz o wiele dokładniej i na końcu RIGEL z niewielkimi poprawkami

po umieszczeniu w wyciągu okularu 13mm (pow. 62x pole 1.05 stopnia) rozpocząłem przegląd następujących eMek M42 , M41 , M47 , M46 , M48 , M44 , M35 , M1 , M37 , M36 , M38 , NGC 1778 , NGC 1746 , M45 , M34
w każdym przypadku obiekt był w pobliżu centrum pola widzenia okularu
ciekawą funkcją byłaby IDENTYFIKACJA gdyby jej działanie nie ograniczało sie z zasadzie do jasnych i rozległych obiektów , ręczne (klawiszami pilota ) ustawianie obiektów z katalogu NGC zazwyczaj dawało komunikat: object not found

System znacznie gorzej radzi sobie z obiektami przemieszczającymi sie takimi jak np Mars czy Księżyc , o ile w przypadku tego pierwszego dokładność namierzenia można było uznać za dostateczną to w przypadku Księżyca było to całkowite pudło ,
inną niedogodnością Skyscana jest konieczność każdorazowego wpisywania aktualnej daty i godziny gdyż producent nie zainstalował baterii podtrzymującej działanie zegara

jako że moim poprzednim montażem był SVP z gałkami mikroruchów , początkowo trudno było mi sie przestawić na operowanie wyłącznie klawiszami , jednak szeroki zakres dostępnych prędkości znacznie ułatwia manualne pozycjonowanie teleskopu dzięki czemu możemy samodzielnie wyszukiwać obiekty bez konieczności ponownego alignowania montażu

podsumowując działanie goto mogę powiedzieć że oceniam jego dokładność na conajmniej 4+ .
5 nie mogę dać ze względu na pewne niedociągnięcia o których napisałem wcześniej :wink:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 11:35 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
pojawiła się nowsza wersja sterownika EQMOD_ASCOM_BETA_V113m.zip
do pobrania z linku poniżej

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 09, 2008 2:53 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
poczyniłem pewne postępy z PEC'em
wykres PE bez ingerencji :
Image

wykres po wgraniu PEC'a"
Image

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 10:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Pojawiły się już najnowsze wersje sterownika EQMOD oraz programów PERecorder i PECPreparator

EQMOD_ASCOM_BETA_V113p
Perecorder_1_0_0_13
PecPrep_V114

do pobrania z linku na dole

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 7:07 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
jest nowa wersja programu do tworzenia i wgrywania krzywej PEC:
PecPrep_V117
dla zainteresowanych PEC'em szczególnie polecam: EQMODvsPEC.pdf
dodałem też ASCOM 4.1 , bo z wersją 5 na razie EQMOD nie działa

do pobrania z linku na dole

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 10:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
jest nowa wersja sterownika do pobrania z linku w stopce:
EQMOD_ASCOM_BETA_V113q

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 9:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
nowa wersja sterownika do pobrania z linku w stopce:
EQMOD_ASCOM_BETA_V113t

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Kwi 09, 2008 11:35 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
nowa wersja sterownika do pobrania z linku w stopce:
EQMOD_ASCOM_BETA_V113t


Jakie zmiany są w tej wersji, bo nie wiem czy jest sens zmieniać moją, chyba wersję h :?:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Kwi 09, 2008 5:15 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
z opisu wynikało że po alignowaniu montazu jesli damy PARK to wszystko zostanie zapisane i odtworzone po ponownym UNPARK

jesli masz montaż zainstalowany stacjonarnie to taka funkcja jest uzyteczna bo nie trzeba alignować ponownie

a czy rozgryzłeś jak korzystać z zakładki polar alignment w eqmod ?
nie czaję o co w tym chodzi ,
jeśli chodzi o metodę dryfu to najchętniej uzywam do tego celu Guidemastera najnowsza wersja to 2.0.25

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:19 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
kilka słow o PEC'u :
pojawiła sie nowsza wersja PECPREP_V120 i jest do niej aktualny tutorial PECPREP.pdf (do pobrania z linku na dole)

czytajac ostatno grupe natknąłem sie na kilka informacji o pec'u :

"...
As long as the clutch stays put PEC should
survive that. Chris should confirm that clearing alignment data (should
any have been loaded on un-park) does not wipe PEC

Actually when the clutches are disengaged the worm stays on the same
position on the wheel. Now that I think about it PEC can be stored as
long as the mount is not disassembled and stepper position is memorized
after each session.
..."


w przypadku montów zainstalowanych stacjonarnie dopóki hamulce są zaciśnięte i montaż nie rozebrany lub silniki nieporuszone (np . oryginalnym pilotem) to alignowaniei pec zostaną zachowane , nowsze wersje eqmod zapisuja teaz również parametry alignowania na dysku w katalogu C:\Documents and Settings\"NAZWA UZYTKOWNIKA"\Dane aplikacji\EQMOD

jesli do transportu zwolnimy hamulce to tracimy jedynie alignowanie a pec pozostaje

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
Prędkosci w EQMOD
sterownik eqmod posiada 4 zdefiniowane prędkości widoczne w panelu na prawo od strzałek kierunku , domyslnie to
1=1
2=8
3=64
4=800

wydaje mi sie że nie ma sensu przeciążać montażu prędkością maksymalna 800x , spróbujmy zatem to zmienic :idea:
należy w tym celu odnaleźć i wykonać kopię zapasową pliku EQMOD.ini w katalogu C:\Documents and Settings\"NAZWA UZYTKOWNIKA"\Dane aplikacji\EQMOD
następnie otwieramy np. wordpadem plik eqmod.ini i szukamy sekwencji:

[slewrates]
ratebtn_4=4
ratebtn_3=3
ratebtn_2=2
ratebtn_1=1
InitalPreset=1
rate_4=800
rate_3=64
rate_2=8
rate_1=1
COUNT=4

zmieniamy prędkości :

[slewrates]
rate_5=0
ratebtn_4=4
ratebtn_3=3
ratebtn_2=2
ratebtn_1=1
InitalPreset=1
rate_4=400
rate_3=64
rate_2=12
rate_1=4
COUNT=4

jesli chcemy aby domyslnie system uruchamiał sie z prędkością RATE_2 to wpisujemy:
InitalPreset=2

i zapisujemy dokonane zmiany, uruchamiamy np cdc łączymy się z teleskopem i sprawdzamy czy wszystko działa wg naszych oczekiwań

jest możliwość zdefiniowania większej ilości dostępnych prędkości , ale musze jeszcze nad tym popracować gdyż pojawia sie jakiś błąd :?

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:27 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Istnieje też łatwiejszy sposób ustawienia prędkości, przy pomocy suwaczków - może daje mniej satysfakcji, ale za to trwa sekundkę ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:04 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 894
Miejscowość: Jaworzno
wybierając prędkość z ustawień 1 2 3 4 klikamy tylko raz !
suwaczkami trzeba przestawić osobno RA i DEC więc niekoniecznie będzie to szybsze

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group