* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
 Temat postu: ASIair PRO
PostWysłany: Sob Maj 23, 2020 9:29 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 25, 2009 9:44 am
Posty: 2196
Czy ktoś posiada instrukcję w j. polskim do tego urządzenia?

_________________
MN-190, ED-120, EQ-6R PRO, bino BP-Maxbright, SONY A7S, SONY nex-5n, ASI-290 COLOR, DO 15X70 EXTREME, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, ES 20 mm 70st.- para, NLV 6 mm-para, Barlow ED 2xGSO, Barlow ED 5x GSO. IDAS LPS D-2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: ASIair PRO
PostWysłany: Sob Cze 06, 2020 7:17 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 25, 2009 9:44 am
Posty: 2196
Widzę, że instrukcji w j. polskim chyba ,,nie uświadczę", przynajmniej na razie. Nie ma się też co dziwić, bo nawet w sklepach nie mają. Ale teraz z innej ,,beczki"... Chodzi mi o optymalny sposób łączenia ASIair z MONTAŻEM. Po początkowych kłopotach (z powodu zaginięcia kabla{RS-232 na RJ-45} podczas wymiany montażu EQ6-R na EQ6-R PRO), w wyniku których , nie miałem możliwości podłączenia montażu w ogóle, teraz mam ,,trzy" opcje.
Pierwsza sprawa: Dzięki uprzejmości DO, a dokładnie p. S. Dębowskiemu brakujący kabel dosłano, i to bezkosztowo!! :
Sprawa druga: Zamówiłem kabelek umożliwiający bezpośrednie połączenie ASIair z Montażem u Mateusza W. tutejszego Forumowicza, coś takiego jak na ALI tylko dużo szybciej (czas oczekiwania).
Trzecia możliwość; Kolega (Coy Coyote), który mi pomógł przy uruchomieniu połączenia (a nie miałem jeszcze kabli do połączenia), użył kabla od drukarki (dwa USB, jedno A, drugie B ), i nastąpiło połączenie. Przyznam że z początku miałem pewne obawy (aby się coś nie ,,sfajczyło", bo czytałem wcześniej ostrzeżenia aby nie łączyć takich rzeczy poprzez USB). Wyczytałem jednak na CN, że najnowsza wersja SWEQ6-R PRO (taka jak moja) posiada port USB na panelu monta, umożliwiający bezpośrednie połączenie z kompem (w tym przypadku ASIair), za pomocą kabla USB.
Nie przetestowałem jeszcze całości działania POŁĄCZEŃ w tych konfiguracjach (wszystko na razie ,,na sucho, bez PLATE SOLVE- brak nieba).
Co o tym myślicie? Która opcja połączenia najlepsza, bezpieczna? Zwracam się głównie do użytkowników ASIair.

_________________
MN-190, ED-120, EQ-6R PRO, bino BP-Maxbright, SONY A7S, SONY nex-5n, ASI-290 COLOR, DO 15X70 EXTREME, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, ES 20 mm 70st.- para, NLV 6 mm-para, Barlow ED 2xGSO, Barlow ED 5x GSO. IDAS LPS D-2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: ASIair PRO
PostWysłany: Czw Lip 09, 2020 6:27 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 25, 2009 9:44 am
Posty: 2196
Z powodu braku kamery ,,głównej" ze stajni ASI (na razie), jak też, że mój bezlusterkowiec to SONY A7S ( a nie np; któryś z Cannonów), szukam rozwiązania problemu. Kolega podpowiedział mi, aby jako kamerę gł. wpisać mój guider z moją ASI-290MC, uprzednio go dokładnie justując z główną tubą. Ostatnio udało mi się nawet przy tym rozwiązaniu wykonać PA i Plate Solve, po czym się zachmurzyło. Próbował ktoś takiego ,,obejścia"? A może jakieś inne rozwiązanie? Głównie chodzi mi czy do guidingu (wszystko z poziomu ASIAair PRO) trzeba to z powrotem ,,przełączać"?

_________________
MN-190, ED-120, EQ-6R PRO, bino BP-Maxbright, SONY A7S, SONY nex-5n, ASI-290 COLOR, DO 15X70 EXTREME, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, ES 20 mm 70st.- para, NLV 6 mm-para, Barlow ED 2xGSO, Barlow ED 5x GSO. IDAS LPS D-2


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: anatol1, Feanor oraz 39 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group