* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
 Temat postu: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 12:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lut 28, 2020 7:04 pm
Posty: 154
Witam

''tylko jedna klatka z 7 bedzie stakowana, powinienes sprawdzic/zmienic prog detekcji gwiazd by wykryc wiecej gwiazd i pomoc dss znalesc transformacje miedzy klatka referencyjna a innymi''

prosze mnie nie odsylac do tutoriali, zmieniam detection threshold na 100 czy 50 % i ciagle jest tak samo - ktos mi napisze co trzeba zrobic zeby stakowal wszystkie klatki?


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 12:40 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
A wykrywa gwiazdy na tych zdjęciach? Wygląda jakby nie potrafił ich znaleźć, może niedoswietlone zdjęcia?

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 1:38 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lut 28, 2020 7:04 pm
Posty: 154
wykrywa ale malo, swiatlosila f10 wiec szalu nie bedzie, ale powinno tak byc?
zalecano mi iso na poziomie 800 wiec jest dosc ciemno, czy jesli dam na odwrot czyli iso 12000 to pomoze? wtedy jest inna czulosc


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 1:51 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Jaki to aparat? Zwiększanie ISO sprawi że będzie jaśniej ale nie wskazane, bo zmniejszasz dynamikę. Musisz wydłużyć czas naświetlania, to jedyne co naprawdę pomoże.

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 2:37 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Zgadzam się tylko wydłużenie czasu pomoże ale jakie te czasy muszą być dla tak ciemnego teleskopu jak f10, pozatym z tego co kojarzę to celestron 150/1500 do takiej ogniskowej musi już być naprawdę mega montaż z guide a z tego co pamiętam to kolega wiesza to na eq 3/2..


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 2:48 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lut 28, 2020 7:04 pm
Posty: 154
tak jest panowie - eq 3-2 to wiadomo wszystkim co potrafi, aparat to nie canon tylko fuji xt20 matryca apsc, nie moge jeszcze w nim uzyc trybu bulb by wydluzyc czas ponad 30 sekund co i tak nie ma sensu bez guide; nie mam tez redukcji ogniskowej jeszcze co by pomoglo - pytanie co ja tym moge jeszcze zrobic posiadajac wspomniany montaz i tube oraz max czas 30 sekund - raczej tylko manewrowac ISO


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 2:55 pm 
Online

Rejestracja: Pią Lut 26, 2010 9:56 pm
Posty: 3000
Miejscowość: Wrocław
przy ciemnym materiale , głównie ha star detection treshhold to ustawiam na 2% .Możesz mieć na tyle dużą skalę zdjęcia przy 1500mm ogniskowej ,że w polu widzenia jest mało gwiazd i tu trzeba zwrócić do Hamala lub Łukasza 83.

_________________
SCT C8 ,sw 80/400,ts 65q,,neq-6,
tasco 9vr 60/300 by Vixen
https://www.astrobin.com/users/maro21/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 3:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Jak to nie ma bulb I długich czasów? Kupujesz wężyk spustowy i masz.

Z tą rura długa nie będziesz miał łatwego życia ;) Raczej zamiast kupować reduktor ogniskowej zmniejsz teleskop, na taka rurę to byś musiał kupić kawał montażu plus DSLR bez chłodzenia z ciemnym sprzętem to droga do ogromnego szumu przez ciągłe wydłużanie naświetlania.

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 3:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Kwi 01, 2019 9:54 pm
Posty: 463
Miejscowość: Kraków
Sebastian Ś. napisał(a):
Jak to nie ma bulb I długich czasów? Kupujesz wężyk spustowy i masz.

Z tą rura długa nie będziesz miał łatwego życia ;) Raczej zamiast kupować reduktor ogniskowej zmniejsz teleskop, na taka rurę to byś musiał kupić kawał montażu plus DSLR bez chłodzenia z ciemnym sprzętem to droga do ogromnego szumu przez ciągłe wydłużanie naświetlania.


No albo po prostu można użyć APT lub podobnego programu, podpiąć lustrzankę do laptopa i robić klatki minimum 60-90 sek. (tak naprawdę minimum to 300 sek. dla tub F/5 - 5/7, a dla tak ciemnych to pewnie i więcei).

_________________
Tuvoc / Astrotuvoc / Mirek ;-)

SW 200/1000, TS APO 65Q, HEQ5 Pro SynScan, EOS 800d, EOS 1100d mod., L-Enhance, UHC i inne


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 3:42 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lut 28, 2020 7:04 pm
Posty: 154
bedzie kasa to kupie, na razie inne wydatki dlatego napisalem o 30 sekundach

rura jest krotka gabarytowo i lekka bo to sc i takka miala byc dla eq 3-2 i z takim f10 bo do planet bardziej niz ds ( ds pierwsze proby i kiedys bedzie reduktor ); na razie szukam kamerki do planet innej; przyszlosciowo kiedys inny montaz to wtedy bede sie zastanawiac nad inna tuba

na razie ta bedzie tez sluzyc do ds pierwszych moich bez guide dlatego kolegow pytam co tym mozna jeszcze wycisnac czy to juz kres mozliwosci tego zestawu bez dluzszych czasow i reduktora ogniskowej

fuji ten co mam ma mozliwosc polaczenia z kompem przez wi fi; jak ktos poda jakis konkretny link do tych programow to sciagne bo np pixinsight nie da sie sciagnac normalnie i mam trial wersje ( co ciekawe obrabiam tam foto a podczas zapisu nie chce mi zapisac w formacie koncowym obrobionej fotki i trace obrobke - bez wzgledu na rodzaj czy to tiff, jpg itd )


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 6:33 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Przykro mi to stwierdzić ale to już chyba kres, jeżeli nie wydłużysz czasów naświetlania to szkoda się męczyć z tym. Zostaw celestrona do planet jak założyłeś. Ja ci radzę do ds załóż sam aparat na montaż, nie wiem czy masz jakiś obiektyw ale nawet jakiś kitowy, zobaczysz że będziesz dużo bardziej zadowolony.. Przy eq3/2 ogranicz się do ogniskowych do 135mm. Przy naprawdę starannym ustawieniu na biegun czyli dobrym justowaniu lunetki, ustawieniu daty i godziny ustawiania na biegun, eq 3/2 pociągnie czasy wystarczające do prawidłowego naświetlenia klatki bez pojechanych gwiazd.. Nie dużym kosztem jest zakup wężyka spustowego co rozwiąże problem dłuższego czasu naświetlania, lub laptop jak robię, albo pilot z interwałometrem, pozwoli to na zadanie ilości zdjęć z odpowiednim czasem naświetlania..;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: dss problem
PostWysłany: Sob Sie 01, 2020 8:08 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lut 28, 2020 7:04 pm
Posty: 154
chyba mi sie klania reduktor ogniskowej - sprobuje jeszcze thresholda dac na niski procent w dss i zobacze co wyjdzie


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 43 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group