sphere.dimon.work - sferyczna geometria

Uczciwa i sensowna dyskusja naukowa możliwa jest tylko między fachowcami. W dziedzinach innych niż astronomia najczęściej fachowcami nie jesteśmy i nie mamy szans bronić się przed manipulacją czy pseudonauką. Również moderator nie ma możliwości weryfikowania czy wpisy dotyczące odległych od astronomii dziedzin nauki są wiarygodne i sensowne. Zaglądasz tu na własne ryzyko!

dimonwork | 28 Mar 2025, 08:13

Geometria sferyczna to dziedzina matematyki badająca własności figur na powierzchni sfery, różniąca się zasadniczo od geometrii euklidesowej. W przeciwieństwie do płaskiej przestrzeni, suma kątów w trójkącie sferycznym zawsze przekracza 180°, a linie proste zastępują tzw. wielkie okręgi.

Kluczowe aspekty geometrii sferycznej:

1. Wielkie okręgi – odpowiedniki prostych, najkrótsze ścieżki między dwoma punktami na sferze.

2. Trójkąty sferyczne – ich kąty mogą sumować się do wartości znacznie większych niż 180°.

3. Brak równoległości – w przeciwieństwie do geometrii euklidesowej, na sferze nie istnieją linie równoległe.

4. Zastosowania – od nawigacji i kartografii po fizykę i kosmologię.

Jeśli interesuje Cię zgłębianie tej fascynującej dziedziny, zapraszam do https://sphere.dimon.work

Chętnie podyskutuję o ideach i praktycznych aspektach geometrii sferycznej – jakie są Wasze przemyślenia?

jinx | 28 Mar 2025, 12:30

Nieustająco użyteczna w astronomii (jak młotek dla ślusarza).
Nie wiedziałem, że kwalifikuje się na aż tak szumne określenie jak "dziedzina matematyki".
(chciałem pójść za linkiem, ale wystraszyła mnie jego hollywoodzkość)

jinx | 20 Maj 2025, 08:37

Chociaż coraz częściej widać, że dzisiejsza komputerowa dzieciarnia woli wszystko mielić "na pieszo wektorowo" i ma gdzieś,
że czasami można od razu zapisać rozwiązanie przy pomocy trygonometrii sferycznej.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie