benek1815 napisał(a):czemu po prostu nie kupisz hoćby poczciwego hyperiona 21 albo 24 mm z polem 68 * ...
masz porządny okular -czasem za 4 stówki używany...
zapomniane -a dalej bardzo dobre
popatrzyłem tylko na opis tego -nie wiem w czym nie najgorzej -wręcz do bani .....
cena MUSI też brać się z czegoś ...
benek1815 napisał(a):można -ale albo ma barlowa -albo erfl kombinowany
juz nie powiększysz z dobrą jakością z barlowem -jedne i drugie żle to znoszą..
dlatego te droższe mają po 7-8 soczewek
hyperion nie pamiętam ,ale przynajmniej 6
DOBRY okular 3-4 szkła - to kellner ,rke,plossl ,plossl asymetryk,ortho abbe ,podobno mono.
ale NIE MA MOŻLIWOŚCI pola 65 * albo więcej -chyba że z fabrycznym barlowem i przez to powiększoną soczewką górną -kombinowane.
benek1815 napisał(a):aha- był swego czasu ,,legendarny '' okular 25mm70 * ANTARES.
jako najdłuższy z największym polem w 1,25''.
miałem go -wypożyczony
zoom baader 8-24mm z reduktorem 0,5x zrobił z niego MIAZGĘ -dosłownie MIAZGĘ !
DO TEGO STOPNIA -że nawet za grosze nie chciałem -chyba że do szukacza jakiegoś miałbym,żeby krzyż dorobić.
benek1815 napisał(a):aha- był swego czasu ,,legendarny '' okular 25mm70 * ANTARES.
miałem go -wypożyczony
DO TEGO STOPNIA -że nawet za grosze nie chciałem -chyba że do szukacza jakiegoś miałbym,żeby krzyż dorobić.
benek1815 napisał(a):ale sam chcesz mieć maks pole -sam sobie zaprzeczasz
NIE BĘDZIESZ MIAŁ POLA 70 * w trzech soczewkach
nawet za 10 000 zł
chondryt napisał(a):Cześć Wszystkim .
Co sądzicie o tym okularze :https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=22_45&products_id=7676
Może ktoś miał lub ma i może coś o nim powiedzieć .
Pozdro ... .
miałem go -wypożyczony
wimmer napisał(a):benek1815 napisał(a):aha- był swego czasu ,,legendarny '' okular 25mm70 * ANTARES.
miałem go -wypożyczony
Miałem przez lata tego legendarnego Antaresa W70 25mm. Potem po latach kupiłem go raz jeszcze na giełdzie Cloudy Nights, bo w Europie nie było już szans ich dostać.
Był to faktycznie okular dający największe pozorne pole widzenia przy ogniskowej 25mm i w formacie 1.25". Ale do dziś pamiętam, że miał też LEGENDARNE wady brzegowe. Brzegi pola były wręcz zmasakrowane
.
montaż Skytee2 + ONSTEPX zmotoryzowany
Sprzedam M@rek, 2025.06.19Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02