Przedmiot archiwalny - sprzedaż zawieszona
Bardzo dziekuje ze podanie linka gdzie nie ma nawet zdjęcia jak ten mityczny przedmiot wygląda .Czegoś co było w sprzedaży nie wiadomo ile lat temu...I to ma być odpowiedz na pytanie i wyjaśnienie .GRATULUJE.Ja bym się spalił ze wstydu.
Wpisuje zatem w gogle "Celownik optyczny do pistoletu"
Otrzymujemy wyniki :
Celownik optyczny-taka luneta na zdjeciu o srednicach 20-50mm i długosci ok 20-30cm er to zwykle ok 2cm.
kolimator- taka szybka na podstawie gdzie jest wyświetlana na niej kropka
kolimator optyczny- taka mała lunetka długości może 10cm dziajaca jak powyżej z wyswietlana kropka tylko zamknięta w tulei...
celownik laserowy- taka nakładka z laserem i przyciskiem czasem na kabelku.
Są jeszcze powiększalniki ok 3x do kolimatorów montowanch przed itp...ale to też nie o to chodzi jak rozumiem.
Nigdzie nie wyszło nic, i żadne zdjęcie mitycznego celownika optycznego do pistoletu. Robicie sobie jaja ludzie?
Można by sądzić ze chodzi o kolimator optyczny/celownik kolimatorowy a nie jakiś celownik optyczny do pistoletu i ktoś tu pomylił nazwę przedmiotu i stad całe zamieszanie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Celownik_kolimatorowy Benek-też cię szanuję ale powoływanie się na sceny z filmu ma się nijak do rzeczywistości bo to film...A byłem w Powietrznodesantowej jak już na ten temat wchodzimy i trzeba było zdać odpowiednie testy by się dostać do czerwonych beretów.
Może i patrzył ale nic nie widział

bo miało tylko ładnie wyglądać na ujęciu.Mam lunetę z czasów zaraz po 2 wojnie -13mm grubosci i długości 30cm i ci gwarantuje ze er jest ok 10-20mm a przy 20cm czynna srednica szkła i widocznego obrazu to ok 2mm !!!!!!!!

Czyli widział by tylko słupek krzyża celowniczego jego górną część i nic wiecej.Sprawdzone przed chwilą.

Prawie się popłakałem ze śmiechu.
Rozumiem ze jak ktoś zapyta o strzały p pancerne do łuku a ktoś inny mu da link do jednej cześci RAMBO ze takie były....ludzie...

Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,ORION 70/279 ATM .Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i ileś innych lornetek.