Scaiter napisał(a):Hej.
Ja w wraz z kolegą używany takiego mini upsa, który może robić za potężny powerbank, wyjścia 12v do 5 amperów, pojemność i elektronika zabezpieczająca.
https://www.amazon.pl/Shanqiu-bezprzerw ... B0CDP7WFJ8
Bardzo sobie je chwalimy
kk napisał(a):Kwestia co ma tak naprawdę zasilać.
Najprostsza możliwość to po prostu akumulator 12v. Ludzie często używają żelowych kwasiaków (agm) ale z doświadczenia polecam Ci LiFePO4. Kwasiaki są strasznie kapryśne bo tak naprawdę lubią być zawsze naładowane, poza tym trzeba kupić odpowedni - do głębokich cykli a nie rozruchowy. Z litowo jonowmi jest taki problem że nie lubią być ani w pelni naladowane ani rozladowane przez dluzszy czas. Litowo żelazowo fosforanowe (LiFePO4/LFP) nie mają takich bolączek. Poza tym dobrze jest nie używać żadnych przetwornic po drodze bo są na nich niemałe straty a i z tego wzgledu LFP jest najciekawsze bo 12V składa się z 4 ogniw i efektywnie ma 12-14V napięcie. Kwasiak 6 ogniw 11-16v(o ile dobrze pamiętam), a li-ion 3 ogniwa 9-12v lub 4 przy 12-16V.
Z gotowców mam podobnego celestrona ale nieco większego. Do eq5-6 był ok ale z harmonicznym już ma czkawkę przy goto bo za duże chwilowe pobory są.
Raczej używam samoróbek - robisz tak jak Ci pasuje a nie używasz tego co jest. Wydaje mi się że jest to najlepsza opcja jeśli takie zabawy Ci nie straszne.
montaż Skytee2 + ONSTEPX zmotoryzowany
Sprzedam M@rek, 2025.06.19Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02