Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.

PostKrzysztof_P | 15 Lis 2023, 22:46

Witajcie.
Jak to u nas bywa, testów sprzętu ciąg dalszy.
Tym razem czekamy na dostawę Refraktora APM APO SD 140mm, F-7, wersja z wyciągiem 3,7" ZTA.
Sprawdzimy maszynkę w testach i porównaniach z innym sprzętem na niebie.
Ponoć wypada lepiej optycznie od większego brata APM ED-APO 152/1200mm, którego akurat posiadamy w naszym obserwatorium w Krakowie.
Zawsze bardzo ciekawiły mnie te Refraktory, jak to one wypadają w praktyce, przede wszystkim na Planetach i Księżycu.
Teraz w końcu porównamy, sprzęt dotrze myślę niebawem.
Taki fajny już aperturą myślę Refraktor D-140mm F-7-980mm, nie za duży, nie za mały, może akurat w sam raz , na balkon w tandemie obok z Makiem Intesa MK91 na montażu AZ-EQ6 SW.
Link do produktu w APM:
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-t ... ith-37-zta
Jak tylko coś pooglądam, to oczywiście jak zwykle wam napiszę.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

PostMumia | 15 Lis 2023, 23:06

Gratulki jeszcze raz!
Ciekawe, jak wypadnie w porównaniu z większa apertura 152. Tym bardziej, że tu jest różnica w szkle FPL51 vs FPL53. No i ten lepszy wyciąg 3,7”. F8 vs F7. Dodatkowo duży plus za wagę i gabaryt względem tej krowy 152/1200. W Polsce mało popularny, czekam na test na przetarcie szlaków. Na cloudy nights zgarnia bardzo dobre opinie.
Takahashi fs 102 / APM 152/1200 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Santel Mak 180/1800 / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

PostKrzysztof_P | 15 Lis 2023, 23:09

Cześć Krystianie.
Dziękuje miałem na niego chrapkę już dłuższy czas.
Teraz aby tylko pogoda dopisała po weekendzie.
Sprawdzimy, jak ma się w praktyce do większego brata 152mm APM i do LZOS 175mm.
Chciałbym aby miał bardziej nasycone kolory gwiazd i detalu planet od 152mm APM.
Ostrość obrazu ma bardzo dobrą 152mm APM , jak i kontrast też naprawdę dobry, sam wiesz Krystianie jak jest, też posiadasz 152mm ED-APO APM.
W tych cenach w stosunku do drogich Refraktorów APO Premium w jakich sprzedawane są te Refraktory, to naprawdę bardzo dobry jest ich wynik w praktyce na niebie.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

PostKrzysztof_P | 21 Lis 2023, 18:00

Cześć.
Refraktor odebrany, przyjechał dzisiaj po południu.
Wygląda pierwszorzędnie, aż tak miło, naprawdę kompaktowa Tubka D-140mm, F-7-980mm.
Refraktor jest bardzo poręczny po zsunięciu odrośnika i po wsunięciu tulei wyciągu, wcale nie jest jakiś ciężki.
Porządne obejmy, dovetail Losmandy i tak jak w naszym Refraktorze ED-APO APM 152mm do noszenia przy obejmach rączka.
Świetne wykonanie, bardzo dobra mechanika, wyciąg pracuje wyśmienicie, piękna wizualnie optyka.
Czekam na pogodę i napiszę wam jak wypadnie pierwsze światło w praktyce.
Na razie same pozytywy. Refraktor naprawdę "cieszy oko". Design robi wrażenie.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

PostScaiter | 21 Lis 2023, 18:01

Super, czekamy na pierwsze zdjęcia tego refraktora :D
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Extreme 15x70
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

PostKrzysztof_P | 21 Lis 2023, 18:04

Cześć Krzysztofie.
Może jutro wstawię fotki, dzisiaj po rozpakowaniu i oglądnięciu Refraktora, wyniosłem go do góry do drugiego mieszkania.
Mam w mieszkaniu dwa Refraktory i dużego Maka, nie mam gdzie go w domu nawet teraz umieścić.

P.S.
Fotka dla Krzysztofa "Scaiter". :D
Tak Refraktor wygląda przy wsuniętym wyciągu i odrośniku.

Załączniki
Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.: APO SD 140mm.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Postbajastro | 25 Lis 2023, 14:45

Wygląda zacnie. Prawie tak samo jak mój APM Tryplet APO 107/700 ze szkłem FPL53.
Ale z ciekawości zajrzałem na spot diagram na stronie APM-u i dla fioletu nie będzie za wesoło. Już przy 435 nm plama jest spora i wyraźnie odstaje od reszty:
Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.: Screenshot_2023-11-25-13-36-26-03_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Na gwiazdach typu widmowego A będzie interesująco, m.in. na Wedze czy Syriuszu.
Nikon Action EX 10x50 CF, Orion Resolux 15x70
SW R-80/400, APM APO 107/700, EdgeHD 8", C11
LowSpec (300 & 1800 l/mm)
Awatar użytkownika

Postwitos1 | 25 Lis 2023, 20:36

Gratuluję nowego nabytku i wrzucaj pierwsze spostrzeżenia :)

PostKrzysztof_P | 25 Lis 2023, 22:03

Witajcie.
Aktualnie pogody brak i czekam cały czas na pierwsze światło z nowego Refraktora APM 140mm.
Najbardziej interesuje mnie jak wypadnie w praktyce w porównaniu do dubletu ED-APO APM 152/1200mm z którego jak w tych pieniądzach które kosztuje, to jesteśmy naprawdę zadowoleni.
Dla przykładu Edki SW, nie biorąc pod uwagę ich mniejszej apertury, to myślę że APM 152mm, wypada pod każdym względem lepiej, ale o tym najlepiej się przekonać naocznie, oglądając takowym Refraktorem Księżyc i Planety,
Mam cichą nadzieję że jeszcze lepiej korekcją od APM 152 wypadnie APM 140mm SD-APO, ale to muszę sprawdzić na niebie a konkretnie na Księżycu, Jowiszu i Saturnie, których to najczęściej oglądamy w wizualu na niebie.
Tak czy inaczej to fajny w miarę kompaktowy Refraktor o nie małej już aperturze 5,5".
Myślę że będzie całkiem dobrze, opisy i recenzje są pochlebne, więc jakiegoś większego rozczarowania po tym Refraktorze w praktyce nie przewiduję.
Wiadomo że nie jest to APO Premium , ale myślę że jak w tej cenie zakupu, to będzie reprezentował sobą, dobrą i cieszącą oko jakość.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

PostKrzysztof_P | 25 Lis 2023, 22:29

bajastro napisał(a):Wygląda zacnie. Prawie tak samo jak mój APM Tryplet APO 107/700 ze szkłem FPL53.
Ale z ciekawości zajrzałem na spot diagram na stronie APM-u i dla fioletu nie będzie za wesoło. Już przy 435 nm plama jest spora i wyraźnie odstaje od reszty:
Screenshot_2023-11-25-13-36-26-03_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Na gwiazdach typu widmowego A będzie interesująco, m.in. na Wedze czy Syriuszu.

Cześć.
Na pewno twój Refraktor Tryplet na FPL53 wypadnie korzystniej.
Ale napiszę ci tak, wszystko zależy od naszych oczekiwań po danym sprzęcie i też wiele od wydanych funduszy na jego zakup o danej aperturze.
Dla przykładu Edki SW, też potrafią nam bardzo cieszyć oko na niebie.
Nie są do żadne dublety FL Premium , ale robią nam dobrą robotę na niebie, jak za pieniądze które wydaliśmy na ich zakup a nawet napiszę więcej w porównaniu do najlepszych i bardzo drogich Refraktorów Premium APO to są naprawdę dobre Refraktory, jako tylko dublety FPL53.
Refraktor APM SD 140mm, już od dłuższego czasu nie dawał mi spokoju odnośnie sprawdzenia go w praktyce na niebie.
Posiadamy Dublet APM ED-APO 152/1200mm i na planetach czy Księżycu jest naprawdę całkiem dobry w wizualu.
Co prawda posiada już odpowiednio większą aperturę 6" i tu naprawdę ta większa apertura Refraktora 6", robi swoją robotę,
Mam nadzieję że APM 140mm spełni pokładane w nim oczekiwania, może być jedynie trochę gorzej lub jedynie trochę lepiej. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Postchondryt | 25 Lis 2023, 22:35

Cześć Krzychu !
Gratulki nowego zakupu , widzę że nie ustajesz w poszukiwaniach tego jedynego naj... .

Pozdro ... .
AZ-ATM
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

PostKrzysztof_P | 25 Lis 2023, 22:48

chondryt napisał(a):Cześć Krzychu !
Gratulki nowego zakupu , widzę że nie ustajesz w poszukiwaniach tego jedynego naj... .

Pozdro ... .

Cześć Zdzisiu. :D
Wiesz Zdzisławie jak to jest u mnie, zawsze ciekawi mnie jakiś nowy do sprawdzenia na niebie sprzęt.
Kupiłem go do sprawdzenia na niebie, gdyż odkąd się pojawił, to mnie intrygował niesamowicie. :D
Miałem kupić Refraktor APO TOA 130mm z niemieckiego Forum, no ale już znam to APO ze zlotów Kudłacze i jakoś mnie specjalnie nie pociągnął zakup tego Refraktora, choć była to swego rodzaju okazja.
Trochę popisałem ze sprzedającym z niemieckiego Forum.
Cena była naprawdę dobra, bodajże 4300 Euro, ale wybrałem jednak zakup Refraktora APM SD APO 140mm.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Postchondryt | 25 Lis 2023, 23:05

No to mamy tak samo , tylko że u mnie skromniej z kasą :D

Pozdro ... .
AZ-ATM
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

PostKrzysztof_P | 25 Lis 2023, 23:36

chondryt napisał(a):No to mamy tak samo , tylko że u mnie skromniej z kasą :D

Pozdro ... .

Zdzisiu u mnie też budżet jest ograniczony.
I tak już go mocno nadwyrężyłem jak na moje możliwości.
Co prawda na wiosnę w tym roku zakupiliśmy sporo wszelakiego dobrego sprzętu.
W tym też bardzo drogich Refraktorów APO, ale to nie były tylko moje zakupy.
Założeniem było aby kupić dobry sprzęt, raz do testów na niebie a dwa, chyba to było ważniejsze.
Aby szerszemu gronu miłośników Astronomii, przy okazji naszych zlotów na Kudłaczach, czy przy innych okazjach naszych spotkań. Pokazać skarby nieba widziane w jak najlepszym wydaniu, ze świetnego optycznego sprzętu.
Najlepszym myślę zakupem był zakup Refraktora APO LZOS 175mm, o tym mogą z pewnością napisać uczestnicy naszego tegorocznego zlotu Kudłacze Sierpień 2023r.
Osobiście myślę że był to tzw. przysłowiowy strzał w dziesiątkę. :D
Zdzisławie apetyt na inny świetny sprzęt do zakupu jest nadal i myślę że zawsze będzie. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Postmrjq | 28 Lis 2023, 00:00

Krzysztof_P napisał(a):
chondryt napisał(a):Cześć Krzychu !

Pozdro ... .

Cześć Zdzisiu. :D
Wiesz Zdzisławie jak to jest u mnie, zawsze ciekawi mnie jakiś nowy do sprawdzenia na niebie sprzęt.
Kupiłem go do sprawdzenia na niebie, gdyż odkąd się pojawił, to mnie intrygował niesamowicie. :D
Miałem kupić Refraktor APO TOA 130mm z niemieckiego Forum, no ale już znam to APO ze zlotów Kudłacze i jakoś mnie specjalnie nie pociągnął zakup tego Refraktora, choć była to swego rodzaju okazja.
Trochę popisałem ze sprzedającym z niemieckiego Forum.
Cena była naprawdę dobra, bodajże 4300 Euro, ale wybrałem jednak zakup Refraktora APM SD APO 140mm.

Po co z niemieckiego forum, Dominik możesz przetestować, jeszcze na gwarancji ?
FS102, Newton 500, Lornetki 8x30, WO10x50, WO22x70, BT100, 130

Miejscowość: Polska

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości

AstroChat

Wejdź na chat