Sebastian- chyba naprawdę źle trafiłeś ze swoim kolimatorem. Składałeś reklamację?
W międzyczasie (od pierwszego twojego sygnału na forum, że coś jest nie tak) poznałem kilku nowych zadowolonych użytkowników tego kolimatora. Swoją drogą szkoda, że Leszek nie robi już swoich laserków- była alternatywa. Heniek ze Szczecina używa Leszkowego kolimatora do swoich teleskopów, a jakie efekty osiąga 8-calowym Soligorem - kazdy wie, kto oglądał jego fotki.
Hepar, teraz do ciebie
Masz ciemne niebo, więc weź koniecznie jakiś okularek o ogniskowej ok. 30 mm. Oczywiście najlepszy będzie Nagler 31

ale na początek starczy coś tańszego. W sumie problem z odpowiednim okularkiem do f/5- wszystkie Erfle będą dawać sporo komy, no ale... może jakoś przebolejesz- myślę o np. Scoposie. Są 2-calowe LV 30 mm, choć ja osobiście jestem szalenie zadowolony z 1.25" Ultimy Celestrona 30 mm i Plossla Tele Vue 40 mm.
Do planet osobiście brałbym ortho 5 mm, najlepiej Univeristy Optics, ale nie wiem, czy one są dostępne w Skandynawii. Tyle, ze te orciaki mają maluchny ER i są osoby, które męczą się podczas obserwacji. Innym wyborem byłby okular TMB/Burgess Planetary Series- ma duuużo większe pole i spory ER.