Likimarowy Astrodomek

likimar | 29 Sty 2008, 21:41

Witajcie Astromaniacy :D

W kilku zdaniach poniżej chciałem opisać moje zmagania przy budowie małego obserwatorium.
Właściwie nie jest to obserwatorium z prawdziwego zdarzenia, tylko mały astrodomek na kółkach, pozwalający bezpiecznie przechowywać sprzęt w "gotowości bojowej" :-)

Image

Do skonstruowania takiego domku zmusiła mnie potrzeba optymalnego wykorzystania tych nielicznych podwarszawskich nocy z dobrym seeing' iem. :roll:
Pamiętam, kiedy wiele razy podczas pięknych nocy, marnowałem w sumie godzinę na ustawienie i uruchomienie całego sprzętu a potem kolejne 45 minut na jego ponowne zebranie i wniesienie do domu.
Irytujące były też sytuacje, kiedy nadciągały chmury i człowiek nie wiedział: czy zbierać sprzęt? Zostawić i poczekać w domu? Może się przejaśni? A jak zacznie padać? :?

Do zbudowania astrodomku a nie większego obserwatorium zmusiły mnie również realia mojego miejsca zamieszkania.
W mojej obecnej sytuacji jedynym sensownym miejscem na postawienie sprzętu jest taras.
W okresie letnim moja rodzinka czasami również korzysta z tarasu, więc w grę wchodziło zajęcie tylko części powierzchni. Dalszych prób negocjacji nawet nie podejmowałem, bo pewnie skończyłyby się trwałym kalectwem a wtedy z astrohobby nici :wink:

Po otrzymaniu łaskawej akceptacji przystąpiłem do projektu. Jako że po kilku przykrych doświadczeniach nauczyłem się, iż lepiej najpierw wziąć kartkę i ołówek a nie młotek - do sporządzenia modelu astrodomku wykorzystałem darmowe i całkiem przyjazne narzędzie, jakim jest Google Sketchup (http://sketchup.google.com).
Pozwoliło mi ono w prosty sposób opracować w pełni ruchomy, komputerowy model i sprawdzić jego zachowanie na wirtualnym tarasie:

Image

Koncepcja astrodomku została oparta na konstrukcji poruszającej się na kółkach wzdłuż szyny prowadzącej, przymocowanej do ściany tarasu.
Od północnej strony znajduje się stacjonarna ścianka, pełniąca funkcję ekranu i ściany montażowej dla instalacji elektrycznej.
Po zamknięciu domku ściana ta stanowi również bazę do zakotwiczenia części ruchomej.

Image

Po 2 tygodniach zabawy z komputerem miałem gotowe rozwiązanie z przeliczonymi materiałami.

Image

Wystarczyło tylko zakasać rękawy i pobawić się w stolarza:
Image
Image

dekarza:

Image

elektryka:

Image

i trochę w spawacza.

Cały sprzęt osadziłem na słupie zespawanym ze stalowych profili oraz rury o średnicy 220 mm.

Image

Model słupa też powstał w programie Google Sketchup.

Image

Image

Z tego miejsca chciałbym podziękować Tomciowi za koleżeńską pomoc i zrobienie dekla "zaczepno - obronnego", zamykającego konstrukcję słupa.
Dekiel został wykonany pod stopę montażu AP-900 i jest BARDZO masywny, więc w przypadku globalnej katastrofy będzie jedną z pamiątek po naszej cywilizacji :wink:

Na podstawę słupa wybrałem kształt piramidy w celu zapewnienia jak największej stabilności.
Słup został wypełniony piaskiem, co zaowocowało tym, iż jest on „głuchy” i w przypadku nawet zdrowego puknięcia nie drga w sposób znaczący dla zdjęć.
Pierwszą próbę sztywności i tłumienia drgań przeprowadziłem na Marsie z powerem od x100 do x341. Patrząc w okular przykopałem w słup - wynik testu był taki, że Mars nie drgał a noga bolała :D.
Późniejsze sesje astrofoto potwierdziły przydatność tej konstrukcji.

Image

Obecnie całą tą maszynerią zarządzam z mojego domu poprzez łącze WIFI "punkt - punkt" (antenę kierunkową widać po lewej stronie zdjęcia - taki mały, biały prostokąt).
Z tego miejsca chciałem podziękować Bogdanowi J. za koleżeńską pomoc w zakupie i przesłaniu mi paczki z routerem i antenami :-)

Do podtrzymania zasilania w sytuacjach awaryjnych wykorzystuję własnej konstrukcji UPS 12V, pozwalający na ciągłą pracę całego sprzętu przez kilka godzin.
Z prawej strony zdjęcia widać regulowany ekran zrobiony z płyty PCV odcinający światło od latarni ulicznych. W szafce z tylu schowałem router WIFI i laptopa. Podczas nocnych sesji, zamknięty w środku zasilacz laptopa podgrzewa resztę urządzeń.

Dzięki astrodomkowi cała procedura rozpoczęcia sesji astrofoto sprowadza się do odjechania konstrukcją i włączenia urządzeń - po 2 minutach mogę już focić 8)

to tyle...

Pozdrawiam,
Mariusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kobyłka

JaLe | 29 Sty 2008, 21:47

Ale masz dobrze :!: Po prostu rozwiązanie moich marzeń !

ŚWIETNE :!: :!: :!:
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

Edi Zabierzów | 29 Sty 2008, 21:48

Gratulacje . Bardzo dobry pomysł .

Pozdrawiam EDI
150/1200 , 76/700 , MTO-11CA 10/1000 , Optisan 10x50 , kamerka Celestron NexImage , Canon A60
obiektywy: 1:4/24 , 2/58 , 2/85 , 1:4:5/200, Tamron 70-300mm 1:5-5,6 TELE-MACRO, Canon 17-85, Falkon 500mm. Montaż EQ-3 Soligora , Canon EOS 350D.

Miejscowość: Zabierzów koło Krakowa

saywiehu | 29 Sty 2008, 21:54

Ooch, naprawdę szczeka ma prawo opaść! Świetnie zrobione i przemyślane. Gratuluję nie tyle faktu posiadania, ale kompleksowego wykonania z (jak widać na fotkach) wielka starannością i dopracowaniem szczegółów. Fajne te zrzuty z wizualizacji projektu - myślę, że przydadzą sie niejednemu. Sam myślę o takim "domku".
saywiehu

acubenes | 30 Sty 2008, 01:22

Mariuszu podoba mnie się to.
Świetna sprawa mieć taki domek :)
Gratuluje samozaparcia i wykonania.
GSO 16".CELESTRON 10".5".refr.127/1200.120/600.EQ-5.
Brandon8.ultima7,5.12,5.18.30.U.O.4.5.6.7.9.12,5.LVW5.8.13.17.22.42.AXIOM 34.SW-UWA 7.9.13.pl 9.20.25.gso 30.ultima 2x.
Lumicon 2" H-BETA.OIII.UHC
świadczę usługi wykończenia wnętrz.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kochanowice

Przemysław93 | 30 Sty 2008, 09:05

Świetny projekt,wykonanie i wszystko takie przemyślane !!
Gratuluje !! - świetna robota
Sky-Watcher 10'', 80 ED (SVP) , Vanguard 9x50, kolekcja LVW , UO 5, SWAN 33, UHC Lumicon
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław / Zielona Góra

mirror | 30 Sty 2008, 19:32

Super. :D
Celestron AZ 102
Lornetka 10x50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn

Kasia:) | 30 Sty 2008, 19:38

Bomba! Gratuluję pomysłu, ale przede wszystkim wykonania! Zbudować coś takiego na niewielkim skrawku miejsca - to trzeba mieć głowę do myślenia! :D :D Extra :!: :)
SW 80/400 + Celestron NextStar SLT + Falcon 500mm Mirror ED f/6.3
Plossle 10, 15 i 25 mm
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stargard Szczeciński

Jacek Kempanowski | 30 Sty 2008, 20:14

No rzeczywiście robi wrażenie :shock: Gratuluje pomysłu. Świetna sprawa takie domowe obserwatorium.
Synta/Sky-Watcher SK1309 EQ2, okulary: kellnery 25 i 10mm oraz UWA 15mm
Lornetka Delta Optical Discovery 10x50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

philips | 30 Sty 2008, 21:30

hehehe.... sketchup rulez....

Ja mam pytanie... bo ja też z Warszawy, też foce z tarasu, tez planuje w tym roku zrobić coś na kształt "astrodomku" tylko jednak z odsuwanym dachem ( ściany zostają na miejscu ) ale w rozmiarze w sumie podobnym do Twojego lub odrobinę większy. A pytanie... jak u Ciebie oceniasz stabilność i drgania pochodzące od "domowników i sąsiadów".... czyli jak bardzo ten balkon wpływa na fotki ? Z jaką ogniskowa focisz i kiedy( lub czy wogóle ) zauważyłeś jakieś niepokojące wibracje ( mówie to o drganiach które na zdjęciach objawią się w postacji mikroruchów rzędu powiedzmy 1arcsec... ).....

Skoro focisz na AP900 ( to nie 1200 z tego co widze, choc moze mi sie skala mieszać ) to jest szansa, że twoje spostrzezenia będą dość obiektywne w klasie sztywności i zbawienne dla mojej opinii na temat focenia z balkonu...
Ostatnio edytowany przez philips, 30 Sty 2008, 21:38, edytowano w sumie 1 raz
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria
Awatar użytkownika

Miejscowość: warszawa

Adrian D | 30 Sty 2008, 21:38

No BRAVO!!!! :) Bardzo ciekawy pomysł.Gratuluję wytrwałości w działaniu.Ciekawe ile trwało budowanie domku?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

likimar | 31 Sty 2008, 00:42

He, he - fajnie że Wam się podoba moje rękodzieło (bo mi też :wink:)

Budowę zacząłem we wrześniu i w miarę możliwości czasowych dokładałem klocek po klocku. Sprzęt zainstalowałem dopiero w przerwie między Świętami a Nowym Rokiem. Myślę, że jak ktoś by się dobrze postarał to może taki domek zrobić samemu w 3 - 4 tygodnie. Ja początkowo zakładałem, że się uporam w 2 tygodnie jednak mnogość szczegółów wydłużała sprawę. :roll:

Jeżeli chodzi o stabilności to taras został zrobiony na dachu garażu, więc jest wsparty na 4 ścianach. Podczas sesji astrofoto chodziłem po tarasie (bez szaleństw oczywiście) i nie zauważyłem rozmycia gwiazdek. Raz nawet zdarzyło się, że w czasie naświetlania zdjęcia rodzinka parkowała samochód w garażu i też nie wpłynęło to na jakość klatki.
Aktualnie robię zdjęcia na montażu AP-900 + FS128 z reduktorem TV 0.8, więc wypadkowa ogniskowa wynosi 819 mm, co daje z kamerką ST-2000 rozdzielczość 1.83 sekundy łuku - więc ciężko mi jest stwierdzić czy drgania konstrukcji będą miały wpływ na rozdzielczość rzędu 1 arcsec.

Jeżeli ktoś z Koleżanek lub Kolegów zdecyduje się realizować podobny projekt to służę moim doświadczeniem (skromnym, ale zawsze :wink: ).

Pozdrawiam,
Mariusz
Awatar użytkownika

pepelito | 01 Lut 2008, 14:58

Mariusz, jaki był koszt budowy? Samego domku oczywiście.

Max | 01 Lut 2008, 22:56

likimar napisał(a):Jeżeli ktoś z Koleżanek lub Kolegów zdecyduje się realizować podobny projekt to służę moim doświadczeniem (skromnym, ale zawsze :wink: ).
Pozdrawiam,
Mariusz

Genialne w swojej prostocie !
chyba wiosną poproszę o konsultację :wink:
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler31 Nagler26 , Ethos13 , Delos 8
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jaworzno

likimar | 03 Lut 2008, 00:06

Dokładnie już nie pamiętam wszystkich wydatków, ale trzeba się liczyć z kosztem ok. 2000 PLN (ceny warszawskie)
Tak z pamięci podam tylko część materiałów (sorry, ale dokładnych cen nie pamiętam):
- płyta OSB 125x250cm(grubość 15 mm - 6 szt. i 22 mm - 2 szt),
- impregnat i farba do pokrycia płyty OSB
- kantówki 9x9, 7x7 cm - do szkieletu
- łuki drewniane do zrobienia szkieletu na daszek (ja wykorzystałem poręcze do mostków ogrodowych)
- płyta HDF na daszek + impregnat
- folia aluminiowa dekarska + folia łączeniowa
- poliwęglan na daszek
- trochę płaskowników i 3 metry ceownika do zrobienia szyny prowadzącej + rolki
- wkręty do drewna i wkręty metalowe z gumową uszczelką do poliwęglanu
- kółka (ja wziąłem takie wytrzymujące 200 kg :) )
- szpilki (do zamocowania kółek w kantówkach 9x9)
- inne żelastwo typu zawiasy, zasuwki itp.

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

witos1 | 14 Mar 2024, 17:53

Całkiem ciekawy projekt :)
Lunt60Ha
TS65Q
Takahashi FC100DF
Intes M809

Krater | 14 Mar 2024, 19:35

Ostatni wpis likimara pochodzi z 2009 roku, szkoda. A projekt rewelacyjny!
"Nie należy mnożyć bytów ponad konieczność" (Brzytwa Ockhama)
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

Użytkownicy przeglądający to forum: Polarkowy oraz 21 gości