Te 28mm Edmunda to niesamowite doznanie obserwacyjne. Mnie jest trochę ciężko złapać ER , bo wymaga on scisle okreslonej odległości, ale jak się załapie o co chodzi i jak obserwuje się bez muszli ocznej, to zabawa jest niesamowita. To jak ogladanie przez samą soczewkę, bo nie widać obudowy okularu. Ostrość to brzytwa.
Niesamowicie pozytywnie zaskoczyła mnie ogniskowa 8mm. Niesamowita transmisja (lepsza od ortho, chyba nawet BCO, chociaz nie mam okurat takiej samej ogniskowej, tak sobie estymuję
) i niesamowita ostrość (bardziej ostry od klasycznego Kellnera, porównywalny z ortho). To iście planetarny okular , o czym dowiedziałem się z własnych obserwacji, zanim o nim poczytałem
. Szczególnie dobrze wypada na Księżycu.
Potwierdzam to co piszą tu:
https://www.cloudynights.com/documents/ ... pieces.pdfEDMUND RKE - This eyepiece is a reversed 3 element Kellner design. Unsurpassed and most favorable at revealing Saturn's ring divisions and lunar detail at the highest level. Possible top choice for detecting Saturn's spokes. Less favorable at revealing color fidelity on Jupiter's cloud belts, Saturn's globe and Martian color when compared to the TV plossls. Excellent light transmission over the pack, very bright. Highly recommended. Very good optical quality. Glass - COOL
Tłumaczenie z Googla (już poprawiłem głupie tłumaczenie słówek
)
Edmund Rke - To okular jest odwróconym 3-elementowym projektem Kellner. Niezrównany i najbardziej korzystny w ujawnianiu podziału pierścienia Saturna i szczegółów księżycowych na najwyższym poziomie. Możliwy najlepszy wybór do wykrywania szprych Saturna. Mniej korzystne w odkrywaniu wierności kolorów na pasach chmurowych Jupitera, globu Saturna i marsjańskich kolorów w porównaniu z TV Plossls. Doskonała transmisja światła najlepsza z całej grupy , bardzo jasny. Wysoce rekomendowane. Bardzo dobra jakość optyczna. Szkło - zimny.
PS
Zwracam uwagę w powyższym opisie na tzw, "szprychy" Saturna. Zanim nie przeczytałem kiedys tego w tym opracowaniu, to nie wiedziałem o ich istnieniu.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.