Jacek_K napisał(a): Było tego kilka powodów, żeby się nie rozpisywać, najważniejszym z nich była słaba jakość obrazu poza centrum pola widzenia
Jacek_K napisał(a):Nie SCT 8”, bo ten jest zdaje się na montażu paralaktycznym. Mowa jest o zwykłym pomarańczowym Celestronie NexStar 8”
Okulary nie wiem czy są aż tak istotne.
Jacek_K napisał(a):[...]Generalnie jestem planetowcem, ale nie pogardzę fajną mgławiczką, więc szukam czegoś uniwersalnego. Nie chcę mieć dwóch teleskopów. Mój tok myślenia jest taki – im większa średnica, tym większa jasność i więcej widocznych szczegółów, oraz większa możliwość stosowania większych powiększeń, bo skoro duża jasność, to mamy spory jej zapas przy zwiększaniu powiększeń. No ale pewnie się mylę, więc douczcie proszę. [...]
Jacek_K napisał(a): Obecnie posiadam lunetkę Sky Watcher 120/1000 na montażu EQ-5.... Powiększenie 167 razy przy tych parametrach na planetach się nie sprawdza. Wniosek? Potrzebne jest coś jaśniejszego.
Jacek_K napisał(a):[...]Jest jeszcze inna, ekonomiczniejsza opcja, ale nie wiem na ile będzie ona lepsza pod względem aberracji i kontrastu o którym Koledzy piszą. Mógłbym jeszcze rozpatrzyć refraktor o nieco mniejszej światłosile. Znalazłem takie dwa - Explore Scientific 152/988 (f-6,5) oraz Altair Starwave 152/900 (f-5,9).
Jacek_K napisał(a):Jestem ciekaw jakie jest rzeczywiste światło teleskopu ośmiocalowego w stosunku do refraktora pięciocalowego, który nie ma nic co by w jego przekroju ograniczało przepływ światła.
JSC napisał(a):
Tu nie tylko chodzi o rzeczywistą powierzchnię, ale przede wszystkim o aberrację spowodowaną przeszkodą crntralną.
Dla przykładu - detal z Newtona 200/1000 jest porównywalny z detalem refraktora 102/1122ed.
JSC napisał(a):Jacek_K napisał(a):Dla przykładu - detal z Newtona 200/1000 jest porównywalny z detalem refraktora 102/1122ed.
mcmaker napisał(a):JSC napisał(a):Jacek_K napisał(a):Dla przykładu - detal z Newtona 200/1000 jest porównywalny z detalem refraktora 102/1122ed.
Z Newtona ściąga się cały dekiel, a nie tylko zaślepkę
[S] FSQ106ED + wyciąg Starlight FT
Sprzedam PTL, 2024.09.16Kupię Baader (H3) 2"/T-2 Nose Piece
Kupię megrez23, 2023.07.18TS-Optics PhotoLine 102mm f/7 FPL53 APO
Sprzedam memos, 2024.09.29