Jaka kątówka

Pies68 | 16 Wrz 2023, 12:24

Witam.
Czy możecie polecić jakąś dobrą (nie musi być budżetowa) kątowkę do maka 127 z wyciągiem 2" ? Z góry dziękuję za opinie.

martinezx | 06 Paź 2023, 11:35

Podpinam się, zeby nie robić nowego tematu - tylko ja do Maka i refraktora
Panowie a jaka roznica jest w tych nasadkach ?

Baader 2" / 90° Astro Amici-Prism with BBHS ® coating (baader-planetarium.com) bardzo droga

Baader T-2 / 90° Astro Amici-Prism with BBHS ® coating (baader-planetarium.com) cena przystepna

chodzi mi o to, ze ta pierwsza 2`` jest bardzo droga a do t-2 jak rozumiem trzeba samemu kupic przejściówki

1. ale i tak wychodzi to duzo taniej przeciez niz ta pierwsza 2`` ?

2. Czy majac wyciag 2`` zamontuje tez ta T2 ?

3. Czy do maka 1.25 zamontuje katowke T2 i cos bedzie nie tak czy ok ?

4. Czy Erect prism to to samo co Amici ? Czy to musi byc amici erecting ? np Wiliams Optic ma erect prism ale nie wiem czy to jest amici William Optics 90 degree prism diagonal 1,25 (Erect Prism D-EP90-125II)

ekolog | 20 Gru 2023, 23:41

Kątówka w tanim teleskopie na ogół nie jest najsłabszym jego elementem.
Przez lata bytności wśród astro-amatorów bardzo mało spotkałem zaleceń wymiany kątówki na inną niż dostarczona w zestawie sklepowym ("kitowa kątówka").
Chyba bowiem trudno zepsuć małe, płaskie lustro?
Na grafice pokazuję co jest czym w przypadku teleskopu soczewkowego (mamy jeszcze teleskopy zwierciadlane ale tu pomijam)
- żeby nowi czytelnicy wiedzieli o czym mowa w tym temacie.
BTW
Luneta 90mm/900mm to dobry pomysł na prezent wprowadzający do astronomii.

Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Załączniki
Jaka kątówka: nagwiazdke.png
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

Lucas39 | 23 Sty 2024, 22:17

do mak i do refraktorow nie ktorych mozna brac amici bo obraz bedzie poodwracany na naturalny a wiec bedzie mozna uzywac tych instrumentow nawet do ogladania dziennego np przyrody czy krajobrazow
na rynku najlepsze amici to bbhs , ale zwykle tez dziala
lustrzana bedzie obracala obraz a wiec raczej tylko niebo z lustranych calkiem przyzwoita to quartz

to T2 to rodzaj gwintu
Moderator czata

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości