Orion H-Beta

dark | 21 Wrz 2023, 14:54

W "Teleskopy.pl" pojawił się filtr H-Beta Oriona. Czy ktoś z kolegów testował, ma lub miał i chciałby podzielić się że mną wnioskami z obserwacji?
Interesuje mnie porównanie do Baadera, Lumikona, Astronomika.
Jeszcze tylko sprzedam teleskop i pogoda może mnie pocałować.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sieradz (Rossoszyca)

dark | 22 Wrz 2023, 16:25

Od poniedziałku mam już filtry Oriona i Astronomika.
Garść informacji na ich temat.
Orion H-Beta 2"
Filtr kupiłem nowy w Teleskopy.pl
Opakowany w kolorowy kartonik. Wewnątrz kartonika filtr w okrągłym pojemniku oraz wykresy pasma przepustowości i wynik badania spektrografem.
Orion H-Beta: 20230927_114259_copy_1387x1849.jpg

Orion H-Beta: 20230927_114348_copy_1849x1387.jpg

Orion H-Beta: 20230927_114433_copy_1387x1849.jpg

Miło mieć wynik badania konkretnego egzemplarza. Jak widać ten konkretny filtr oferuje nieco większą transmisję niż przyjęta przez producenta. Około 94%. To bardzo dobrze.

Astronomik Opakowany jest tradycyjnie tylko w plastikowe pudełko zamykane na zatrzask. I wystarczy opakowań.
Za to brak info o parametrach.
Wykres można wziąć z netu i tak też zrobiłem.
Orion H-Beta: 20230927_115701_copy_1387x1849.jpg

Orion H-Beta: 20230927_115709_copy_1387x1849.jpg
.
Orion H-Beta: astronomik-h-beta_trans.png

Orion oglądany pod światło ma bardziej niebieski kolor niż Astronomik któremu nieco po drodze do zielonego.
Pogoda dzisiaj w nocy pozwoliła na godzinne porównanie na dwóch obiektach w kilku różnych ogniskowych okularów.
CDN.
Załączniki
Orion H-Beta: 20230927_114348_copy_1849x1387.jpg
Awatar użytkownika

dark | 02 Paź 2023, 09:35

Ostatnie noce to chmury i chmury. Jednak w nocy z poniedziałku na wtorek 25/26.09 od godziny 3.30 udało mi się skonfrontować te dwa filtry. Myślałem, że może jeszcze innej nocy dokonam powtórki, ale niestety chmury i Księżyc który zachodził już po świtaniu a teraz nawet później, skutecznie zniweczyły plany. Pozostaje więc opis z tej jednej nocy.
Noc lekko wilgotna. Seeng 7/10. Trochę zamglone niebo.
Teleskop to SW14 flex
Okulary Pentax XW 30, 20, 10mm
Filtry Orion H-Beta, Astronomik H-Beta
Obiekty DS na których dokonałem porównania.
M42, NGC1499, IC 434
Pierwsze najprostsze i najszybsze porównanie to szybka podmiana filtrów nad okularem P30mm. Obiekt m42
Spoglądam przez Oriona. Mgławica pięknie kontrastuje na czarnym tle. Doskonale widoczna z niebiesko-zielonym kolorem.
Nigdy nie spoglądałem przez H-Beta na ten obiekt a tu miłe zaskoczenie. Podkładam zatem Astronomika.
Mgławica równie piękna choć chyba troszkę brakuje do widoku z poprzedniego filtra. Na wszelki wypadek podkładam UHC Lumikona.
Zadziałał nieco inaczej. Mgławica nie tak wyraźna ale jest jej więcej. To przykład, że Trzeba mieć kilka filtrów.
Szkoda, że nie sprawdziłem na OIII.
Następny kierunek to słynny "Koń" poprzez Oriona jak i Astronomika w takim teleskopie to prosta sprawa. Przy tym obiekcie musiałem wkręcać filtry w gwint złączki 2".
Miałem i mam wrażenie, że Orion nieco lepiej kontrastuje mglawicę.
Tu kilka słów co widać. Otóż Konska głowa jest ciemną mgławica na tle IC434 którą rozświetla gwiazda sigma Oriona.
Dlatego aby zobaczyć konika trzeba dobrze widzieć właśnie IC434 i na jej tle pojawi się czarna plamka. Oczywiście pomyli się ten kto oczekuje bardzo wyraźnych widoków jak np. m42.
Podmieniałem kilka razy z tym samym skutkiem za każdym razem. Orion nieco lepiej ale tak subtelnie. Nie jest to przepaść, jak powiedzmy Astronomika czy Lumikona nad tanimi chińczykami.
Pora na Kalifornię czyli NGC1499 widoczna w Perseuszu. Jest to ogromny obiekt który w moim teleskopie i z moimi okularami nie mieści się w polu widzenia.
Pierwszy Astronomik. Widok jaki widywałem czyli lekka poświata którą trzeba oglądać po kawałku. Dobrze oddzielona od tła biało szara (przynajmniej tak Mi się wydawało).
Po zastosowaniu Oriona widok chyba troszkę lepszy ale też nie ma żadnej przepaści. Mgławica chyba troszkę lepiej widoczna ale nie odcina się od tła tak drastycznie jak w Astronomiku.
Podmie am ponownie na Astronomika i wrażenie takie samo.
Mgławica troszkę słabsza ale tło ciemniejsze.
Orion jaśniejsza mgławica nieco bardziej wyraźna ale tło bardziej czarno-szare niż z Astronomika gdzie było ewidentnie czarne.
Podsumowując:
Orion nieco bardziej uwidacznia obiekty ale tło jest czarno-szare
Astronomik to ewidentnie czarne tło ale obiekty jakby mniej jasne.
To tylko moja ocena nie podpierana informacjami z i nnych źródeł bowiem znaleźć opisy widoków przez Oriona H-Beta to naprawdę wyczyn.
Trzeba też przyznać, że warunki bywają lepsze i miejscówka na moim podwórku też do super ciemnych nie należy.
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości