Kolimator

orlik06 | 26 Gru 2023, 13:36

Który wybrać na początek?

https://deltaoptical.pl/kolimator-optyc ... =Kolimator

https://teleskopy.pl/product_info.php?p ... =Kolimator laserowy do teleskop w Newtona Baader Planetarium Mark III SKU 2450343

Sebastian Ś. | 26 Gru 2023, 14:24

Najlepiej po prostu zwykły optyczny w zupełności wystarczy. Można zrobić z pudełka po kliszy albo kupić na przykład Farpoint.
Jak chcesz dokładnie to potem poprawić na gwieździe.
Awatar użytkownika

lulu | 26 Gru 2023, 16:12

Rany, ponad 4 stówy za kolimator? A potem okazuje się że obróci się go w wyciągu i pokazuje całkiem coś innego :-)
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Sebastian Ś. | 26 Gru 2023, 16:17

Najtaniej sobie wytoczyć ale musi mieć kto to zrobić ;) Ceny astro sprzętu zawsze są kosmiczne. Farpoint akurat krzywy nie będzie ale cena tak jakoś 4x na wysoka. Jest nisza, nie ma dobrych i względnie w normalnej cenie kolimatorów optycznych. Lasery mają własną kolimację często złą i tak to się zapętla. Sam wyciąg czy adaptery też często gęsto są krzywe. A jak już ktoś wpadnie na pomysł użycia clamping ringa przy kolimacji to 100% szans na krzywe ustawienie.

Najlepiej ustawić tym pudełkiem po kliszy i mieć wystarczająco dobrze, a potem poprawić na gwieździe jak ma być idealnie, ale to też jest tylko idealnie na ten moment, o ile wyciąg się nie ugnie, tuba itd itd.

EDIT: A jeszcze zapomniałem o pośrednim rozwiązaniu czyli druk 3D. Dokładniej niż pudełko po kliszy, a też po taniości. Dopasować sobie do wyciągu rozmiar żeby wchodził lekko ale z oporem.
Awatar użytkownika

Pawlik | 26 Gru 2023, 23:32

Mam obydwa kolimatory i idealnie się uzupełniają. Za pomocą pierwszego idealnie ustawisz LW, za pomocą drugiego ustawisz idealnie LG. Jakbym miał jednak wybierać jeden, to wybrałbym TS, bo LG też nim ustawisz dobrze. Nie zmienia to faktu, że jego cena jest za wysoka., jak na zwykła przedłużkę 2" z wmontowaną tarczą z okręgami...
Sky Watcher 14" GoTo, TS 152/900 + Daystar Quark, SW AZ-EQ5

orlik06 | 27 Gru 2023, 09:04

Pawlik napisał(a):Mam obydwa kolimatory i idealnie się uzupełniają. Za pomocą pierwszego idealnie ustawisz

A baadera trzeba było koliminowac czy nie?

Chyba ze docelowo kupić

https://www.astroshop.pl/kolimator-lase ... 5-/p,61482

Smorff84 | 27 Gru 2023, 10:20

Wszystko zależy jak po prostu jaka się trafi trafi sztuka. Miałem GSO i Baadera i obydwu nie musiałem kolimować Baader. Bader mi bardziej pasuje ponieważ wiązka daje punkt a w gso raczej wiązka przypomina kreseczkę. Mam dobsona 10 SW flex tube tam nie ma idealnego sztywnego wyciągu mi do obserwacji wizualnych wystarczy że wiązka lasera znajduje się prawie w centrum. Kiedyś miałem bzika na punkcie kolimacji obecnie od czasu do czasu sprawdzam tym kolimatorem badera. Też jak pisali przedmówcy wystarczy jakiś kolimator optyczny na poczatek

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
SW N10 GoTo, SW 120/600, Mak150 ,Nex star 5i, AZ- 5, EX 8x40

Miejscowość: Sosnowiec

orlik06 | 27 Gru 2023, 10:33

Tylko u mnie chyba jednak baader pasuje bo ja jeżdżę na obs ok 25km od miejsca zamieszkania i mam synte 10 flex goto i nie wiem czy nie będzie od po prostu wygodniejszy aby w nocy ewentualnie kolimowac. Dlatego czytałem że ten fairpoint jest lepszy niz baaderb podobno

Pawlik | 27 Gru 2023, 10:35

orlik06 napisał(a):
Pawlik napisał(a):Mam obydwa kolimatory i idealnie się uzupełniają. Za pomocą pierwszego idealnie ustawisz

A baadera trzeba było koliminowac czy nie?

Chyba ze docelowo kupić

https://www.astroshop.pl/kolimator-lase ... 5-/p,61482

Baader jest idealnie skolimowany. Gdyby jeszcze miał tarczę ustawioną pod kątem to byłby idealny.
Sky Watcher 14" GoTo, TS 152/900 + Daystar Quark, SW AZ-EQ5

lulu | 27 Gru 2023, 16:13

Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby kolimacja LG wykonana kolimatorem zgadzała się z tym co pokazuje realna kolimacja na gwieździe. Zawsze są jakieś poprawki.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

thom | 07 Sty 2024, 02:55

Dzisiaj znów laser musiałem kolimować. Po wielu próbach i kombinacjach zachowując stosunek skuteczność/cena: Cheshire, krążkowy (https://www.astroshop.pl/kolimator-okul ... 2-/p,61902), MetaGuide czy Sharpcap (kamera + program: https://smallstarspot.com/metaguide/doc ... de55x.html) i Ocal. Laser nie gwarantuje zachowania osiowości toru optycznego.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

dario | 05 Lut 2024, 20:26

Mam taki kolimator Baader Mark III SKU 2450343.
Odziedziczyłem go "w spadku" po poprzednim właścicielu mojego GSO 10".
Po zakupie Dobsona, jako że się nie znam - obczytałem na tutejszym forum instrukcje samej kolimacji jak i produkcji owych kolimatorów domowymi sposobami dzięki czemu cofnąłem się wspomnieniami do lat 80' gdy niczego nie było w sklepach i faktycznie wiele rzeczy wykonywało się własnoręcznie.
Niektóre opisy aspirowały do rangi niemal nauk tajemnych, a co najmniej prac doktorskich,.
Dzięki skończonej lekturze dowiedziałem się że kolimacja jest cytuję z pamięci: "trudna, szalenie trudna, koszmarna, uciążliwa, nastręczająca wiele trudności" .
A co gorsza, wg owych opisów, nadal dla mnie nie zrozumiała.
Po czym wykonałem telefon do poprzedniego właściciela, który powiedział:
1. Umieść kolimator w wyciągu kropką która jest na kolimatorze w kierunku śrubki zaciskającej clamping.
(jeśli clamping ma dwie śrubki - kropkę skieruj równo pomiędzy nie)
2. Włącz kolimator.
3. Pokręć trzema wkrętami na pająku przy LW tak, by czerwona kropka z lasera trafiła w kółeczko znacznika na LG.
4. Pokręć czarnymi pokrętłami pod LG tak, by czerwona kropka lasera trafiła w środek tarczki w kolimatorze. I gotowe.
Pomyślałem: nie możliwe by było to tak proste? Przecież przez kilka godzin czytałem o tym jakie to trudne?
Jako że po wykonaniu pkt 1 i 2 kropka z pkt 3 była w znaczniku, przeszedłem od razu do pkt 4.
Po kilku ruchach pokrętłami załapałem które i w jakim kierunku mam kręcić, by kropka w kolimatorze trafiła na swoje miejsce czyli do centrum tarczki z dziurką.
Pomyślałem: było miast czytać - zadzwonić :-)
Może miałem szczęście początkującego, a może zrobiłem to jak trzeba, ale działa.
Miesiąc później, z ciekawości, jak to LG jest w ogóle zamocowane, odkręciłem wszystkie pokrętła, białe i czarne, po czym ustawiłem te białe na równo względem siebie, czarnymi (początkowo licząc obroty po równo dla każdej z trzech) wyregulowałem lustro wg pkt 4, po czym zakręciłem białe pokrętła na amen.
By było szybciej, ustawiłem sobie widok ze zwykłej kamerki sportowej z wifi na tarczkę kolimatora, a obraz przesyłałem na telefon, który miałem przy LG - będąc jednocześnie tu i tam ;-)
Potwierdzam, że obracanie kolimatorem w wyciągu powoduje ruch kropki lasera.
Ale wynika to wszak z błędu jego mocowania w wyciągu a nie samego kolimatora.
Wystarczy umieścić kolimator tak jak mówi o tym instrukcja. Białą kropką do śrubki clampingu.
Ponadto dużym plusem jest możliwość wykonywania kolimacji nawet w zupełnej ciemności.
Ale zaznaczam że się nie znam i jestem ciekaw jak bardzo mam źle skolimowany teleskop gdyby go sprawdzić nie laserowym kolimatorem Baader Mark III (SKU 2450343).
Dario
GSO 10''
SW 80/400 2"
Meade NG90 2"

Miejscowość: Gdańsk

rosomak19 | 07 Cze 2024, 19:20

Bo kolimator trzeba najpierw ... skolimować :roll: :lol: Ja robię to w ten sposób ,że robię sobie taką przystawkę , abym mógł go swobodnie obracać wokół własnej osi , ale żeby nie miał możliwości jakiś odchyłek podczas obracania . Montuje to na stoliku w pokoju , i poziomuje , a w drugim pokoju na przeciw przyklejam taśmą papierową do ściany papier milimetrowy . Po włączeniu kolimatora , kręcę nim i patrzę , jak duży okrąg zatacza na pierze milimetrowym (można sobie ołówkiem zaznaczać punkty) . Reguluję tak trzema śrubkami kolimatora ,aż plamka lasera stoi w jednym miejscu na papierze milimetrowym , mimo obrania kolimatorem . Proces trochę żmudny i trzeba cierpliwości , najlepiej było by robić we dwie osoby. Warto zrobić to jak najlepiej , bo w sumie robimy to raz, no chyba,że nam upadnie , to trzeba sprawdzić . Po kolimacji kolimatora , można przejść do kolimacji teleskopu :wink: Tutaj też taka rada , nie skręcajcie kolimatora śrubkami w wciągu :roll: , bo wychodzi lipa i potem właśnie piszecie ,że nie do końca wszystko się zgadza . Ja przykładowo robię to w ten sposób ,że oklejam kolimator taśmą papierową , aby pasownie wchodził w wyciąg . Wtedy jest większa pewność ,że wszystko jest osiowo . Wtedy można przystąpić do kolimacji teleskopu i jeśli wykonana jest należycie , nic nie trzeba poprawiać na gwiazdach , bo jest idealnie .
SW8''1200mm ,APM XWA20mm, TS Planetary HR7mm, ES 4.7mm GSO x2 2" ED ASI 678MC +IR cut
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie