Pierwszy teleskop i podróże z rodziną

der_dede | 28 Sty 2024, 20:05

Witam wszystkich,

Jest to mój pierwszy post i chciałby skorzystać z okazji i serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów :)

Słowem wstępu chyba już oszalałem… otóż chciałbym rozpocząć przygodę z obserwacją nieba (coś co już od dawna chodzi mi po głowie), i nie umiem się zdecydować na pierwszy teleskop. Czym więcej czytam tym większą mam zajawkę, ale tym trudniej mi jest się zdecydować na coś konkretnego.

Warunki:
Mieszkam w północno-zachodniej części Krakowa niedaleko lotniska w domu jednorodzinny z ogródkiem. Aktualnie posiadamy niewielkie auto Megane III Hatchback ale poważnie zastanawiamy się z żoną nad zmianą na coś bardziej ładownego. Do tego dwójka dzieci i 2 foteliki na tylnych siedzeniach.

Obserwacje:
Interesują mnie tylko i wyłącznie obserwacje wizualne. Miejsce zamieszkania w zasadzie nie pozwala na obserwacje niczego innego jak księżyca i planet. Osobiście bardziej mnie interesuje DSO - poważnie rozważam spontaniczne wypady w Kudłacze lub inne miejscówki pod Krakowem. Dodatkowo marzą mi się wyjazdy rodzinne w góry lub mazury z teleskopem.

Na chwilę obecną poważnie zastanawiam się nad Sky Watcher 10” Flex Tube - nie będzie problemu z przechowywaniem w garażu, wyniesienie na ogródek by podziwiać księżyc i planety też nie problem. Samotne wypady Meganką w Kudłacze - trochę gorzej ale nadal znoście. Wyprawy z rodziną przy aktualnym aucie odpadają :(

No i teraz zaczynają się moje pytania / przemyślenia / wątpliwości:
1. Czy w ogóle jest sens planować rodzinne wyjazdy z teleskopem jak ten Sky Watcher 10” Flex Tube ? Czy ktoś z forumowiczów tak robi/robił albo zna kogoś ? Jak to się sprawdza ? Chodzi oczywiście mi o wielki rozmiar i ciężar teleskopu.
2. Czy montaż dobsona nadaje się na takie wypady? Jak rozumiem wymagane jest równe, stabilne i suche podłoże. Niby można oprócz teleskopu wozić jeszcze jakąś deskę, ale chyba to przesada. Czy np. nie ma problemu żeby wynieść takiego dobsona na łąkę, znaleźć kawałek prostego kawałka ziemi i obserwować niebo ?
3. Chciałem również zapytać czy montaże AZ i EQ są bardziej kompaktowe? Czy np. po złożeniu zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż montaż dobsona.
4. Czy długie podróże z teleskopem lustrzanym niosą jakieś ryzyko uszkodzenia takiego sprzętu ? Długie mam na myśli ~400 km
5. Czy jest jakiś zestaw który szczególnie polecacie ? Zestaw w pierwszej kolejności do DSO w drugiej do planety. Na wypady z rodziną. Czasem na tydzień, czasem na przedłużony weekend.

Inne kombinacje sprzętowe które rozważałem:
1. Sky Watcher 200/1000 na EQ5 - tutaj nie jestem pewien czy tuba będzie dużo bardziej kompaktowa od tej z 10” Flex. Potencjalnie bardziej kompaktowy statyw, niestety podobno na granicy nośności. Czy naprawdę nie nadaje się ten zestaw nawet do obserwacji wizualnych przy dużych powiększeniach do planet ?
2. Jak nie 200/1000 to może ta wersja 150mm na eq5? heq5, eq6 za drogie.
3. Statyw AZ lub EQ + 2 refraktory. Jeden typowy do planet, drugi krótszy ale o dużej światłosile i szerokim polu. Tutaj niestety problem będzie z podziwianiem ciemnych DSO - a szkoda byłoby zaprzepaścić taką okazję pod ciemny mazurskim niebem :). No i zestaw pewnie wyszedłby zdecydowanie drożej niż 1 newton.

Jeżeli chodzi mój budżet, to ok 5-6k za wszystko, wszystko… (tuba, montaż, akcesoria, filtry, okulary, itp… ).

W sumie ten długi post sprowadza się to pytań o stronę czysto praktyczną posiadania teleskopu na dobsonie, i prośba o doradzenie czegoś. Jak już wspomniałem planujemy zmienić auto na coś większego, pytanie czy taki SW 10” Flex wejdzie do mniejszego (czy jak to piszą subkompaktowego) SUVa i pozwoli na dodatkowy załadunek ? Fajnie też by było usłyszeć jakąś radę co do zestawu który można przy przewieźć w bagażniku Meganki - w tym wypadku bez dodatkowego ładunku.

Dodam od razu że mam przeczucie że chyba zbyt optymistycznie podchodzę do przewożenia tego SW 10”, i pewnie nawet do bagażnika dużego SUVa nie wejdzie :P

Pozdrawiam i przepraszam za długi post,
Daniel

Lucas39 | 29 Sty 2024, 10:21

sasiad
no to masz za maly portfel
na dso potrzebujesz duzo swiatla czyli duze srednice
jak dopadniesz skladanego njutonka to do tego francuzika to i 16" zmiescisz ale bez rodziny noooo moze by zona wlazla:D
nie wiem ile to 10 z flexem cie wyjdzie ale okulary wyjda cie sporo bo na 3szt nie skonczysz

mysle ze odpusc chwilowo polowanie lub kupuj ratalnie, czyli dzis to jutro tamto
a najlepiej wyskocz gdzies na jakiegos spontan zlota i zobaczysz jak to wyglada ( sa bardzo czesto ale jeszcze czesciej nikt tu nic nie pisze )
Moderator czata

Koszy89 | 29 Sty 2024, 11:02

czesc ,
stacjonarnie w Krakowie na planety i ksiezyc mak 127 EQ z prowadzeniem a kompkatowy sprzet na rodzinne wyjazdy pod DS rozwazyc :
1. lornetka plus dobry statyw jako opcja maksymalnie mobilna i mało gabarytowa .
2. po zmianie auta moze okaze sie ,że zmiescisz tam niuta 150/750 , statyw miałbys juz od eq , dokupic az4 ,myśle ze spokojnie udziwgnie . 150/750 to chyba taki max srednicy znosnej gabarytowo do podrozy o ktorych piszesz. Moze byc niby i ref 120/600 ale niut ma te przewage ze nim wtedy na wyjezdzie tez jakby co ogarniesz ksiezyc i planety a refem achro F5 to mocno średnio

inne podejscie :
3. Nie demonizowac ,ze mak 127 nie nadaje się na DS-y, wziąc oddech , nie musisz odrazu wydawac całego budzetu , na spokojnie , biorac pod uwagę ,ze głowne miejsce determinuje planety i księzyc brałbym własnie Maka jw.
wyjazdy są rzadziej nie zawsze a nawet rzadko trafisz tez sytuacje ,że masz na wyjezdzie i pogode i bez ksiezycową noc pod DS-y no i ,że tam gdzie sie wybierzesz bedzie faktycznie tak dobrze z LP , to raz a dwa ,ze Makiem tez sobie sporo DS-ów ogarniesz , odpadają jedyniue rozległe i słabe powierzchniowo . juz pisałem komuś , mak 127/1500 z okularem 30-32 mm plosl 52 stopnie masz około 1 stopien nieba i około 2,5 mm zrenicy .

4. na samotne wyjazdy pod ciemne niebo jak cie wkręcą obserwacje DS z czasem mozesz do maka dokupic jako uzupełnienie niuta 8-10 cali na dobsonie .

5. mozesz probowac rozwiazac wszystko konstrukcją kratownicową /składaną czyli cos w stylu Taurus albo jakis ATM , mamy na giełdzie mobilne 12" ATM
...

Miejscowość: Szczecin

Benedykt | 29 Sty 2024, 12:23

1. Montaż Dobsona jest duży i ciężki. Obawiam się, że teleskop 8-10 cali na Dobsonie będzie można wpakować do Meganki tylko wtedy, gdy nie będziesz miał na tylnym siedzeniu pasażerów.

2. Moim zdaniem nie nadaje się na takie wypady. Problemu z wyniesieniem pewnie nie będzie. Znalezienie prostego kawałka ziemi zależy od miejscówki. Znam takie przypadki, kiedy właściciele dobsonów wykonują masywną podstawę na trzech regulowanych nóżkach. Czyli dodatkowy jeden element do wiezienia. Właściwe ustawienie trójnożnego statywu w terenie jest zdecydowanie prostsze niż dobsona.

3. Zdecydowanie są bardziej kompaktowe, chociaż wcale nie są małe.

4. To zależy jak wieziesz. Najlepiej jest transportować tubę w kartonie, walizce lub skrzynce. Generalnie wożenie teleskopu przy normalnej jeździe nie powinno spowodować jego uszkodzenia. Jak pojedziesz na off-road i wszystko będzie Ci podskakiwać w bagażniku, to szansa na uszkodzenie wzrasta.

5. Przy oglądaniu DSO rzeczywiście ważna jest apertura. Tylko że przy zaświetlonym niebie czar pryśnie. Jeśli kupisz Newtona 8-10 cali, to w miejscu gdzie mieszkasz (okolice rozświetlonego lotniska) nie wykorzystasz jego możliwości.
Pozdrawiam
Benedykt
------------------------------------------------------------------
Nikon Action EX 10x50 CF, ROW10x40
TAL 100R + statyw geo + montaż z prowadzeniem
PRONTO 66/392,80 mm na statywie z paralaktykiem od TALa
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

wampum | 29 Sty 2024, 13:14

Mi tutaj bardzo śmierdzi achromatem 127 lub najlepiej 150mm. na SkyTee itp.
Spokojnie się pomieścisz w bagazniku z "rodzinką" a widoki DS-ów z 5/6" soczewki są już spektakularne dla kogoś kto nie jest zbytnio opatrzony, druga sprawa - taką tubke wyciągasz, stawiasz i za chwilę obserwujesz.
A tak mi teraz przyszło do głowy....czemu nie dwa?.
1. Typowy planieciak - typu MAK127/150 ewentualnie CC6".
2. Achro do szrokich pól typu SW120/600 - i mieścisz się w budżecie i masz wszystko bardzo mobilne.

Wiem bo targałem SW120/600 na polanę izerską (tak dobre 3,5h pod górę) i coś większego to nie wyobrażam sobie.....
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

Benedykt | 29 Sty 2024, 14:35

wampum napisał(a):[...] A tak mi teraz przyszło do głowy....czemu nie dwa?.
2. Achro do szrokich pól typu SW120/600 - i mieścisz się w budżecie i masz wszystko bardzo mobilne.[...]

Pomysł generalnie nie jest zły. Ja natomiast bym go zmodyfikował.
1. Typowy trawlerek (krótki refraktor ~80 mm, mak do 102 mm)
2. Teleskop do używania koło domu lub w innym miejscu przy założeniu, że na obserwacje jadą dwie osoby - może to być nawet Newton 8" lub 10" na Dobsonie.
Dlaczego akurat tak? Uważam, że kupowanie do wizuala dwu teleskopów o zbliżonych aperturach nie ma większego sensu. Więcej - wg mnie pomiędzy posiadanymi teleskopami powinny być dwa "stopnie wielkości apertury". Jeśli ktoś ma teleskop 100 mm i chce kupić większy, to zdecydowanie lepiej kupić 150-180 mm niż 125-130 mm.
Pozdrawiam
Benedykt
------------------------------------------------------------------
Nikon Action EX 10x50 CF, ROW10x40
TAL 100R + statyw geo + montaż z prowadzeniem
PRONTO 66/392,80 mm na statywie z paralaktykiem od TALa
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

der_dede | 29 Sty 2024, 20:43

Dziękuje na odpowiedzi i propozycję :) Widzę że potwierdzają się moje obawy że dobson zbyt uciążliwy na wyjazdy. Po przeczytaniu propozycji nawet podoba mi się myśl żeby teraz kupić coś mniejszego, a jak się okaże że jestem w stanie się zmobilizować i będę wyjeżdżał poza Kraków żeby oglądać ciemniejsze niebo, to wtedy zainwestuję w newtona 10" :mrgreen:

Benedykt napisał(a):Pomysł generalnie nie jest zły. Ja natomiast bym go zmodyfikował.
1. Typowy trawlerek (krótki refraktor ~80 mm, mak do 102 mm)
2. Teleskop do używania koło domu lub w innym miejscu przy założeniu, że na obserwacje jadą dwie osoby - może to być nawet Newton 8" lub 10" na Dobsonie.
Dlaczego akurat tak? Uważam, że kupowanie do wizuala dwu teleskopów o zbliżonych aperturach nie ma większego sensu. Więcej - wg mnie pomiędzy posiadanymi teleskopami powinny być dwa "stopnie wielkości apertury". Jeśli ktoś ma teleskop 100 mm i chce kupić większy, to zdecydowanie lepiej kupić 150-180 mm niż 125-130 mm.

Myślę że to co piszesz jak najbardziej ma sens. Jednak chciałbym kupić możliwe największą aparaturę którą będę mógł wywieść na wakacje w bagażniku auta - myślę tu głównie o DSO. Nie wątpię że refraktor 80 lub mak 102 się nadają do moich celów, ale jednak kusi mnie coś większego.

wampum napisał(a):Mi tutaj bardzo śmierdzi achromatem 127 lub najlepiej 150mm. na SkyTee itp.
Spokojnie się pomieścisz w bagazniku z "rodzinką" a widoki DS-ów z 5/6" soczewki są już spektakularne dla kogoś kto nie jest zbytnio opatrzony, druga sprawa - taką tubke wyciągasz, stawiasz i za chwilę obserwujesz.
A tak mi teraz przyszło do głowy....czemu nie dwa?.
2. Achro do szrokich pól typu SW120/600 - i mieścisz się w budżecie i masz wszystko bardzo mobilne. [...]

Niestety achro 150 mm raczej odpada (nie żebym nie chciał, ogólnie mega mi się podoba). Wiem że pisałem że celuję w coś w pierwszej kolejności do DSO, ale obawiam się tego AC na planetach, a raczej nie zmieszczę w budżecie 150 achro + czegoś do planet :(

Wygląda na to że na chwilę obecną pozostają 2 opcje:
1) Newton 150/750
2) Mak 127 + achro 120 - przy tym zestawie myślę że kupowałbym na raty. Pierw Maka a jak zajawka nie przejdzie to na wyjazd dodatkowo achro 120.

Tylko teraz tak myślę, czy równie dobrze (i taniej) co Maka127 i Achro120 nie sprawdzi się ten newton 150/750 ? Zdaje się że jest bardziej uniwersalny tylko przy niewielkim kompromisie co do jakości obrazów ? No że chyba się mylę.... Chociaż szerze to newton wydaje mi się bardziej delikatny, a uważam że dużym komfortem jest nie musieć martwić się o uszkodzenie sprzętu.

astronomb | 29 Sty 2024, 21:23

Jeśli sprzęt miałby być do wizuala to raczej bym odpuścił chyba 150/750 na eq bo lepszy byłby newton 10 pod kątem apertury.
Zerknij sobie w swoją okolice na mapę zanieczyszczenia światłem
https://www.lightpollutionmap.info
Wg tej mapy blisko lotniska w Krakowie jest niebo bortle 5 ale nie wiem jak blisko masz bo już na pojedyncze kilometry masz bortle 4 a ja pod tego typu niebem ogladan na newtonie 10 mnóstwo obiektów glebokiego nieba w fajnej jakości.
Dodatkowo warto zaopatrzyć się w jakieś dobre okulary I filtry mglawicowego jak np. Uhc i można naprawde wiele zobaczyć.
GSO10 Nikon CF 7x50
Nagler 4.8, ES 6.7, LVW 8, Myriad 9
BCO 10, Pentax xw 10, Morfeusz 17.5, MV 24, Aspheric 36
1.25 Baader planet.,UHC,OIIi,Skyglow Orion UB, SVB CLS ,Astronomik HBeta
2 Astronomik UHC,CLS AP OIII,Orion Skyglow
Canon1100D, Tokina11-16mm

lemarr7 | 29 Sty 2024, 21:26

10 newton flex co do możliwosci bardzo na tak, w Krakowie nie wykorzystasz potencjału na DS ale pod ciemnym niebem wrażenia gwarantowane. Dzieci nie sprawdzają się na obserwach [max 10 min.], wogóle to raczej zajęcie dla samotnika jak jest tylko jeden teleskop, trzeba się skupić, często obserwacja jednego obiektu zajmuje nawet z pół godziny bo zmienia się okulary, filtry. Osoba towarzysząca może się znudzić. Masa nie jest taka duża, w razie czego montaż i tuba osobno, wielkość tuby- flex się składa.
Po zakupie takiego używanego [zakładam] newtona zostaje ok 3 tys. na dobre okulary, bo wierz mi bardzo poprawią komfort i możliwości.
Mak 127 to raczej tylko planety i łysy i małe, zwarte, jasne DS, małe pole widzenia a cena podobna do takiego newtona 8
Achro 120/600 znowu wogóle nie nadaje się na US, masakryczna aberracja na jasnych obiektach.[jak achro 120 to raczej 120/1000 na AZ5]
Newton 150/750 niby bardziej uniwersalny, ale to jeden z najczęściej odsprzedawanych teleskopów, to daje do myślenia prawda?
Co do uszkodzeń w czasie jazdy to musiałbyś się bardzo postarać. Swojego pierwszego newtona 152/1200 wiozłem po zakupie 350 km bo pojechaliśmy jeszcze nad morze i nie stało się z nim absolutnie nic.
W USA ludzie przemierzają ze swoimi teleskopami po 1000 km aby znalezć ciemne niebo, poczytaj forum Cloudy Nights.

Miejscowość: Ciche ,Pojezierze Brodnickie

der_dede | 29 Sty 2024, 22:28

astronomb napisał(a):Jeśli sprzęt miałby być do wizuala to raczej bym odpuścił chyba 150/750 na eq bo lepszy byłby newton 10 pod kątem apertury. [...]

Zgadzam się 10" lepsze niż 6" :mrgreen: ale mi zależy również na tym by taki teleskop można było zabrać w bagażniku na wakacje. Myślę że docelowo jeżeli zajawka siadzie to zaopatrzę się w 10". Nawet teraz zastanawiam się czy nie zrezygnować z mobilności na rzecz aparatury!

astronomb napisał(a):[...]Wg tej mapy blisko lotniska w Krakowie jest niebo bortle 5 ale nie wiem jak blisko masz bo już na pojedyncze kilometry masz bortle 4 a ja pod tego typu niebem ogladan na newtonie 10 mnóstwo obiektów glebokiego nieba w fajnej jakości.[...]

Pokazuje mi bortle 6, wiec te kilkanaście kilometrów trzeba będzie pewnie przejechać.

lemarr7 napisał(a): [...] Dzieci nie sprawdzają się na obserwach [max 10 min.], wogóle to raczej zajęcie dla samotnika jak jest tylko jeden teleskop, trzeba się skupić, często obserwacja jednego obiektu zajmuje nawet z pół godziny bo zmienia się okulary, filtry. Osoba towarzysząca może się znudzić. [...]

Moje to pewnie 5 minut nie wytrzymają :) . Zabierając teleskop na wakacje mam namyśli samotne oglądanie nieba jak dzieci zasną :) Bardziej mi chodzi o skorzystanie z obecności na mazurach lub górach.

lemarr7 napisał(a):[...] Masa nie jest taka duża, w razie czego montaż i tuba osobno, wielkość tuby- flex się składa. [...]
Pytanie tylko czy się zmieści do bagażnika + dodatkowy bagaż ? Zresztą ktoś też napisał że dobson nie bardzo na wyjazdy :(

Kurcze zastanawiam się nad tą mobilnością, może lepiej załatwić 10" Flex, a jak okaże się że nie mogę żyć bez teleskopu i muszę mieć na wyjeździe to wtedy coś mniejszego?

wampum | 29 Sty 2024, 22:44

der_dede napisał(a):
astronomb napisał(a):Jeśli sprzęt miałby być do wizuala to raczej bym odpuścił chyba 150/750 na eq bo lepszy byłby newton 10 pod kątem apertury. [...]

Zgadzam się 10" lepsze niż 6" :mrgreen: ale mi zależy również na tym by taki teleskop można było zabrać w bagażniku na wakacje. Myślę że docelowo jeżeli zajawka siadzie to zaopatrzę się w 10". Nawet teraz zastanawiam się czy nie zrezygnować z mobilności na rzecz aparatury!

astronomb napisał(a):[...]Wg tej mapy blisko lotniska w Krakowie jest niebo bortle 5 ale nie wiem jak blisko masz bo już na pojedyncze kilometry masz bortle 4 a ja pod tego typu niebem ogladan na newtonie 10 mnóstwo obiektów glebokiego nieba w fajnej jakości.[...]

Pokazuje mi bortle 6, wiec te kilkanaście kilometrów trzeba będzie pewnie przejechać.

lemarr7 napisał(a): [...] Dzieci nie sprawdzają się na obserwach [max 10 min.], wogóle to raczej zajęcie dla samotnika jak jest tylko jeden teleskop, trzeba się skupić, często obserwacja jednego obiektu zajmuje nawet z pół godziny bo zmienia się okulary, filtry. Osoba towarzysząca może się znudzić. [...]

Moje to pewnie 5 minut nie wytrzymają :) . Zabierając teleskop na wakacje mam namyśli samotne oglądanie nieba jak dzieci zasną :) Bardziej mi chodzi o skorzystanie z obecności na mazurach lub górach.

lemarr7 napisał(a):[...] Masa nie jest taka duża, w razie czego montaż i tuba osobno, wielkość tuby- flex się składa. [...]
Pytanie tylko czy się zmieści do bagażnika + dodatkowy bagaż ? Zresztą ktoś też napisał że dobson nie bardzo na wyjazdy :(

Kurcze zastanawiam się nad tą mobilnością, może lepiej załatwić 10" Flex, a jak okaże się że nie mogę żyć bez teleskopu i muszę mieć na wyjeździe to wtedy coś mniejszego?

Przede wszystkim jakie masz auto.
Druga kwestia, ale to moje osobiste podejście. Nie jestem zwolennikiem aby startować od razu z 10"....bo co potem?. Lepiej zaczynać od mniejszych kalibrów, bardziej mobilnych i jak już się człowiek naogląda i złapie bakcyka (czyt. chcę więcej) to idziesz na te 8 później 10/12". Takie podejście to droga na skróty i zabrania sobie tego co najfaniejsze w tym chobby, odkrywanie wszystkich rzeczy na nowo w innym sprzęcie, żonglowanie akcesoriami wymiana teleskopów na coraz lepsze.....
Jak dla mnie idealny na początek dla Ciebie byłby refraktor SW120/600 na poznawanie obiektów głębokiego nieba i jakiś Maczek do Planet - zmieścisz się z montażem i akcesoriami w założonym budżecie bez problemu i ....zmieścisz się z mntażem i dwiema tubkami w bagażniku bez problemu....
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

der_dede | 30 Sty 2024, 18:10

Ok, dojrzałem do decyzji o odroczeniu kupna dobsona. W pierwszej kolejności chciałbym by był to sprzęt mobilny - oczywiście w tym sensie że możne pojechać na wakacje w bagażniku.

Na razie nastawiony jestem na to o czym pisze wampum. Zastanawiam się tylko czy SW 127/1500 czy Bresser MC 127/1900 ? Ten drugi z pewnością za ciemny do jakiego kolwiek DSO, ale to tego zamierzam kupić refraktor :?:

Nadal zastanawiam się nad Newtonem 150/750 np. z montażem AZ.

thom | 05 Lut 2024, 23:17

ha ... fajny temat. Kiedyś miałem Megankę. W wersji Grand Scenic :D Tam 8 calowy dobson wchodził na luzie (po wywaleniu jednego z siedzeń w II rzędzie) i było miejsce na rodzinę :D, namiot, materace a nawet wózek dziecięcy się zmieścił. Ale takich fajnych (pakunkowo) aut już nie robią. Dzisiaj co najwyżej SWSA z teleobiektywem. Do podróży z rodziną chyba tylko Truss, jakiś mały EQ jak AM3/5 lub AZ-gti i jakaś może nieduża tuba - mak127, newton 6" albo refraktor. A dużych tubach bez kampera/dużego vana nie ma co marzyć.
Masz tu na giełdzie gość sprzedaje 6" newtona na EQ3-2 w bardzo fajnej cenie: viewtopic.php?f=31&t=72518
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 17 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie