Filtry do Celestron 102/660

Jango | 30 Sty 2024, 10:47

Dzień dobry,

Zacząłem przygodę u boku refraktora Celestron 102/660 NextStar SLT. Używam go z 5mm okularem Celestron X-cel, lub z kitowymi okularami (nad kolejnym zakupem okularu też rozmyślam, choć może taniej byłoby znaleźć Barlowa x1,5 o ile takowe powiększenie istnieje). Proszę o poradę w sprawie filtrów. Z pewnością szary (ale jaki?), może coś jeszcze na razie do księżyca i Jowisza i z czasem zobaczymy co się jeszcze z balkonu uda obejrzeć (latem teleskop będzie lądował na wiosce pod ciemnym niebem). Na razie aberracja chromatyczna tak mi nie przeszkadza by wchodzić w filtr proponowany przez Deltaoptical (Semi Apo Baader za 409pln).

dj_ | 30 Sty 2024, 14:44

Czołem, ja używam najtańszych filtrów szarych: ND 0.3, 0.6, 0.9 i 1.2. Niestety, dają trochę odblasków (warstwy przeciwodblaskowe widzę na nich tylko oczami wyobraźni :wink:, choć podobno istnieją). Lepsze byłyby filtry Baadera, ale są pięć razy droższe. Podobno niezły jest filtr polaryzacyjny podwójny, albo dwa pojedyncze - nie używałem żadnego.
Do obserwacji Słońca niezbędna będzie folia ND 5.0, ostatnio trudno dostępna. Aberrację chromatyczną zmniejszam czasem tanim żółtym filtrem #8 (daje odblaski), a tutaj są ciekawie opisane popularne filtry kolorowe.
Vixen 80/910, AZ4, pryzmat T2/90, BCO, plossle i lantany 4mm-32mm, Bresser 102/600+klin Herschela TS

chondryt | 30 Sty 2024, 15:07

Witam.
Osobiście nie używam filtrów ponieważ jaki by nie był zawsze fałszuje naturalne kolory , w obserwacjach Marsa oczywiście się przydają w zależności od użytego filtru łatwiej dostrzec ciemne lub jasne struktury , Księżyc można sobie przyciemnić i tu jakiś szary lub polaryzacyjny choć przy aperturze 102 mm nie jest to raczej konieczność .
Wspomnę jeszcze o mgławicach gdzie w zależności od widma w jakim emitują światło filtry są wskazane .

Pozdro ... .
AZ-ATM ; AR-Svbony 90/500 ; kątówka Takahashi 1,25 " ; barlow 2x
Okulary: 9/60*
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

Jango | 30 Sty 2024, 15:23

Dzięki za info. Spróbuję z podwójnym polaryzacyjnym Celestron 1-40% przypuszczalności. Zawsze to mniej kręcenia przy okularach niż kilka oddzielnych filtrów.

astronomb | 13 Mar 2024, 21:29

Masz jasny refraktor więc proponuję jak kolega pomyśleć o jakiś filtrach typu uhc tu niestety bardzo często czym droższy tym lepszy ale uzywki można znaleźć za 50-70% ceny nowego
GSO10 SkyRover 2x42 Nikon Action CF 7x50
Nagler4.8, ES4.7,6.7, TS HR 6 LVW8,13, Myriad9
BCO10, Morfeusz17.5, MV24
1.25 Baader planetarne,UHC,OIIi,Skyglow Orion UB, SVB CLS
2 Astronomik UHC,CLS AP OIII, SVB HB, Orion Skyglow

Koszy89 | 13 Mar 2024, 22:06

Jango napisał(a):Dzień dobry,

Zacząłem przygodę u boku refraktora Celestron 102/660 NextStar SLT. Używam go z 5mm okularem Celestron X-cel, lub z kitowymi okularami (nad kolejnym zakupem okularu też rozmyślam, choć może taniej byłoby znaleźć Barlowa x1,5 o ile takowe powiększenie istnieje). Proszę o poradę w sprawie filtrów. Z pewnością szary (ale jaki?), może coś jeszcze na razie do księżyca i Jowisza i z czasem zobaczymy co się jeszcze z balkonu uda obejrzeć (latem teleskop będzie lądował na wiosce pod ciemnym niebem). Na razie aberracja chromatyczna tak mi nie przeszkadza by wchodzić w filtr proponowany przez Deltaoptical (Semi Apo Baader za 409pln).

Hej masz swiatlosilny teleskop F6.6 , najlepszy efekt na ksiezycu uzyskasz przyslaniajac obiektyw do 70-80 mm zmniejszjac w ten sposob swiatlosile a co za tym idzie AC. Porzuc myslenie o soczewce barlowa , juz posiadane 5 mm to max .
Podobnie zadne semi apo badery , w tej cenie to kupisz uzywany 90/900 ktory na US sparwdzi sie bdb , masz akurat na gieldzie taki.
Jesli juz jakis filtr to wlasnie folia na słońce sie przyda. Zanim kupisz ten polaryzacyjny zmienny pobaw sie teraz na ksiezycu z ograniczeniem apertury.
Mysle ze polaryzacyjny zmienny to zbedny nie potzrebny wydatek .

Za to jesli myslec o DS pod ciemnym niebem to co innego , tylko uwaga latem mamy białe noce , wtedy jakies filtry mglawicowe mają sens ale to tez takie zakupy odłożyłbym na pozniej.

Spkojnie. Na poczatek obserwowac duzo obserwowac.
Jowisz sie kończy mozna juz go odpuscic, pobaw sie na ksiesycu z ogranczeniem apertury efekt moze cie zaskoczyc. Potem pomyślisz co dalej .
...

Miejscowość: Szczecin

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 16 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie