Przesiadka z Newtona na Maka, okulary

AdamGora20 | 04 Mar 2024, 09:18

Witajcie, proszę o poradę.
Posiadam Newtona GSO 300/1500, aczkolwiek nie mam warunków na niebie żeby wykorzystać jego możliwości, wypady pod ciemne niebo raczej odpadają.
Myślę o zamianie na Maka co najmniej 150/1800. Bardziej się nastawiam na obserwacje planet, księżyca, gromad. Posiadanym teleskopem widziałem już większość dostępnych DSów więc tyle mi wystarczy :)
Zastanawia mnie tylko dobór okularów do Maka, tzn. czy te które posiadam będą się do niego nadawały, a mianowicie:
Morpheus 9mm, Delos 14mm, ES28mm.
Powiększenia będą podobne, ale źrenice wyjściowe już całkiem inne.

Pozdrawiam

Miejscowość: Grzędy

Piotr K. | 06 Mar 2024, 00:45

Ja bym zostawił Newtona, tylko dokupił do niego jakiś okular planetarny (lub kilka :) ). Najlepsze obserwacje planet miałem w Newtonie 10" GSO, zwykły Dobson. Miałem Maka 150, nie przekonał mnie, mam też ED 80 i ED 120 SW, ale obrazy planet były dla mnie za ciemne. Za to w GSO 10" świetnie się sprawował zoom Baadera 8-24 mm Mk III z przeznaczonym do niego Barlowem 2,25x. Oraz orciaki Fujiyama z Barlowem TV 3x. Fakt, troszkę przeszkadzał brak paralaktyka, ale wolałem jasny i szczegółowy obraz niż ciemnicę w teleskopach teoretycznie lepszych do planet.
Newton 150/750 + Nikon D5100
Samyang 135 mm + Canon 4000D / 7D MkII + ASIair
EQ3-2 z napędem Asterion EQ3 DriveKit Pro
EQ5 z napędem OnStep
Awatar użytkownika

AdamGora20 | 07 Mar 2024, 23:05

Hmm no trochę sobie poczytałem że obrazy planet są dość ciemne i mało szczegółowe w Makach. Pewnie rozdzielczość gorsza przez mniejsze lustro.
Może zakup krótkiego okularu do planet mnie przekona do zostawienia Dobsona.
Miałem wcześniej Dobsona 8 cali, jak były dobre warunki to czapy polarne na Marsie i szczegóły Jowisza były super widoczne.
12 cali zakupiłem na jesień i praktycznie ze 3 razy pogoda pozwoliła na obserwacje przez całą jesień i zimę. I to raczej DSy bo na planety seeing miałem fatalny.

Obawiam się też trochę Barlowa, ten GSO x2 który był w komplecie to tak rozmazuje obraz jakby mgła zaszła więc nie wiem jak będzie z jakimś droższym.

Poczekam jeszcze, dam mu szansę na jesień jak wrócą planety, póki co na zaczęło się polowanie na galaktyki w Pannie, 14mm Delos fajnie je uwidacznia.
Za to przez 28 mm od ES nic nie widać, za jasny jest na moje warunki, niebo zbyt zaswietlone, i jeszcze za nisko nad horyzontem.

astronomb | 07 Mar 2024, 23:20

Do takiego Newtona to pasowałby jeszcze okular o połowę krótszy coś koło 5mm na planety.
U mnie w newtonie 10 fajnie sprawdzają się ESy i Vixeny LVW.
Dodatkowo dla lepszego kontrastu może jakiś filtr UHC ?
GSO10 SkyRover 2x42 Nikon Action CF 7x50
Nagler 4.8, ES4.7 i 6.7, LVW 8, Myriad 9
BCO 10, Morfeusz 9 i 17.5, MV 24, Aspheric 36
1.25 Baader planetarne,UHC,OIIi,Skyglow Orion UB, SVB CLS
2 Astronomik UHC,CLS AP OIII, SVB HB, Orion Skyglow

JSC | 08 Mar 2024, 04:54

AdamGora20 napisał(a):Hmm no trochę sobie poczytałem że obrazy planet są dość ciemne i mało szczegółowe ...

Jak sam nie przetestujesz na swoich własnych teleskopach, to sie nie dowiesz. Dlatego ja przetestowałem rózne konstrukcje teleskopów. Pomiijajac juz, że ludzie czasem wypisuja całkowite bzdury, to teleskop dobiera sie pod swoje własne oczy. Rozdzielczośc i jasność, to jeszcze nie wszystko, bo bardzo liczy sie też kontrast. Przykładowo (jak dla mnie, do planet) refraktor 102/1122 ed daje lepszy obraz od Newtona 200/1000, a tym bardziej od Maka 100/1400 (pisze o tych teleskopach, bo takue mam na stanie). Refraktor wyprzedza Newtona nieznacznie i w zależnosci od konkretnych szczegółów, ale jednak wybralbym refraktor. Stosuję gigantyczne jak dla niektorych powiekszenia planetarne i ciemno (jak dla mnie) wcale nie jest. W podanym refraktorze do 280x, a w Newtonie do 250x ( w malym Maczku do 140x). Oczywiscie oprócz dawwnych obrazów jest jeszcze cena, mobilnosc, obsługa.... przykladowo Mak jest bezkobkurencyjny wśrod tych trzech teleskopów, które wymieniłem jesli chodzi o mobilbosc i często wlasnue ten parametr sprawia, że maly Maczek wygrywa i to jego wybieram na spotkanue z planetami, a nie inne.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

AdamGora20 | 02 Kwi 2024, 20:34

astronomb napisał(a):Do takiego Newtona to pasowałby jeszcze okular o połowę krótszy coś koło 5mm na planety.
U mnie w newtonie 10 fajnie sprawdzają się ESy i Vixeny LVW.
Dodatkowo dla lepszego kontrastu może jakiś filtr UHC ?

Tak się zastanawiałem w temacie krótkich okularów, czy nie lepiej założyć Focal Extender 2" od ES, i potem w to włożyć Morpheusa 9mm.
Ciekaw jestem jaka jest różnica między takim rozwiązaniem a bezpośrednio krótkim okularem.
Ponoć taki Extender w przeciwieństwie do zwykłego Barlowa nie odsuwa ERa, które w Morpheusu i tak jest spore ( i komfortowe jak dla mnie).
Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba dla obserwacji przy dużych powiększeniach wstępne wydłużenie ogniskowej będzie korzystniejsze ?

Chyba póki co wstrzymam się z zamianą swoich 12", każda inna opcja ma swoje wady i zalety. Jednak Newton ma chyba najkorzystniejszy bilans zalet/wad.

Achromat: korzystna cena, brak konieczności chłodzenia i kolimacji, za to duża abberacja, większe ogniskowe to armaty wymagające dobrych montaży, obserwacje w zenicie to niewygodna pozycja.

APO i ED: zalety jak wyżej plus świetna optyka, ale zbyt wysoka cena.

MAK i SCT: poręczne, ostre obrazy, bardziej do US niż DS, ale za to chłodzenie trwa zbyt długo, a i sezon na planety nie trwa cały rok. Niska światłosiła to też wada na Dsy jak i zaleta na US.

Jeśli się w czymś mylę to proszę o zrozumienie, opieram się na informacjach z forów a nie na własnych doświadczeniach.

Trochę żałuję wcześniejszej przesiadki z Newtona 200/1200, i tak mam zbyt jasne niebo żeby zobaczyć dużą różnicę na DSach ( fakt że widać lepiej i więcej, ale nie jest to różnica przez którą spadłem z krzesła), a na planety nie miałem jeszcze dobrego seeingu, w mniejszym Newtonie częściej można było złapać dobry obraz planet, gromad itp. Pomijam kwestię kolimacji bo mam opanowaną bardzo dobrze.

I jak tu się na coś zdecydować żeby potem nie żałować :roll:

JSC | 03 Kwi 2024, 14:10

Teoretycznie wstepne wydluzenie ogniskowej przez Barlowa dobrze wplynie na okular. Promienie będa padac na soczewke pod mniejszym kątem.
Dla mnie jednak Barlow jest nie do przejscia. Odrzuca mnie zarówno od Newtona jak i wszelkiej masci refraktorów. W zasadzie to tak na 100% nie wiem dlaczego mnie odrzuca ( może przez to ER?). Ale nie chce wnikac, zeby mnie znowu nie odrzucilo, bo to okropne uczucie było... :lol: :mrgreen:
Pewnie jest jak zawsze... co kto lubi...
Awatar użytkownika

JSC | 03 Kwi 2024, 20:58

Rumak 150/1800 jest na giełdzie prawie za darmo... o klase wyżej niz zwykły Mak.
Awatar użytkownika

AdamGora20 | 03 Kwi 2024, 21:38

JSC napisał(a):Rumak 150/1800 jest na giełdzie prawie za darmo... o klase wyżej niz zwykły Mak.

Widziałem, myślałem nad nim.

Ale im więcej czytam tym mniej wiem, tyle opinii ilu użytkowników sprzętu.

Lukacz | 03 Kwi 2024, 21:56

JSC napisał(a):Rumak 150/1800 jest na giełdzie prawie za darmo... o klase wyżej niz zwykły Mak.

JSC po czym wnosisz? Masz linka do recenzji/testów tej tubki?
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

JSC | 03 Kwi 2024, 22:01

Lukacz napisał(a):

JSC po czym wnosisz? Masz linka do recenzji/testów tej tubki?

Tylko na podstawie konstrukcji. LW w takim maku ma inna krzywizne niz menisk, co daje wynikowo lepszy obraz. To tak jak triplet kontra dublet w refraktorach.
Co do tego konkretnego teleskopu - szuklałem, ale nic konkretnego nie znalażłem (na razie)...
Ostatnio edytowany przez JSC, 03 Kwi 2024, 22:12, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika

Lukacz | 03 Kwi 2024, 22:05

No właśnie - nie widać za bardzo tej tubki w Gogle przy pobieżnym wyszukiwaniu.

EDIT: tak patrząc po fotkach większego brata TS (200) to ta 150 to prawdopodobnie to samo co iOptron.
Ciekawe że nie ma żadnej regulacji wtórnego, menisku chyba też, wiec cała kolimacja tylko na głównym.
https://www.ioptron.com/v/Manuals/6101_ ... mation.pdf
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie