Dzień dobry, jestem nowy na forum - to mój pierwszy post.
Szukam odpowiedzi na pytanie: czy teleskop Newtona Sky-Watcher 200/1200 można umieścić na montażu HEQ5? Nie udało mi się znaleźć w Internecie takiego połączenia dlatego zdecydowałem się zapytać na forum. Jeśli istnieje taka możliwość to w jaki sposób? Wszędzie widzę tę syntę wyłącznie na Dobsonie.
I odwrotna sytuacja: czy można Sky-Watchera BKP 200/1000 założyć na Dobsona, bo takiego zestawienia też nie znalazłem nigdzie. Jeśli można to jak?
Dlaczego o to pytam? Mam zamiar kupić swój pierwszy teleskop - mój wybór padł na ośmiocalowego Sky-Watchera, jednak marzy mi się tuba, którą do wizuala będę montował na Dobsonie (mobilność - łatwo wynieść z mieszkania i zapakować do samochodu, ekonomia - nieduży wydatek na początku), natomiast do astrofoto i do pokazów nieba z uczniami będę mógł osadzić go na montażu HEQ5 z system GoTo (możliwość szybkiego wyszukiwania obiektów w czasie zajęć dla uczniów + możliwość pokazania im szczegółów obiektów nocnego nieba poprzez utrwalenie ich na zdjęciu).
Tak to sobie wymyśliłem Jak wspomniałem na początku - do tej pory w czasie obserwacji nieba korzystałem wyłącznie z lornetki i nie mam doświadczenia z teleskopami, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli moje rozumowanie wyda Wam się naiwne i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.