Synta 200/1200 na montażu HEQ5?

KamZap | 15 Kwi 2024, 22:39

Dzień dobry, jestem nowy na forum - to mój pierwszy post.

Szukam odpowiedzi na pytanie: czy teleskop Newtona Sky-Watcher 200/1200 można umieścić na montażu HEQ5? Nie udało mi się znaleźć w Internecie takiego połączenia dlatego zdecydowałem się zapytać na forum. Jeśli istnieje taka możliwość to w jaki sposób? Wszędzie widzę tę syntę wyłącznie na Dobsonie.

I odwrotna sytuacja: czy można Sky-Watchera BKP 200/1000 założyć na Dobsona, bo takiego zestawienia też nie znalazłem nigdzie. Jeśli można to jak?

Dlaczego o to pytam? Mam zamiar kupić swój pierwszy teleskop - mój wybór padł na ośmiocalowego Sky-Watchera, jednak marzy mi się tuba, którą do wizuala będę montował na Dobsonie (mobilność - łatwo wynieść z mieszkania i zapakować do samochodu, ekonomia - nieduży wydatek na początku), natomiast do astrofoto i do pokazów nieba z uczniami będę mógł osadzić go na montażu HEQ5 z system GoTo (możliwość szybkiego wyszukiwania obiektów w czasie zajęć dla uczniów + możliwość pokazania im szczegółów obiektów nocnego nieba poprzez utrwalenie ich na zdjęciu).

Tak to sobie wymyśliłem :D Jak wspomniałem na początku - do tej pory w czasie obserwacji nieba korzystałem wyłącznie z lornetki i nie mam doświadczenia z teleskopami, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli moje rozumowanie wyda Wam się naiwne i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.
Telep Netwona GSO 10 F5, szukacz kątowy GSO 8x50 + laser, lornetka Nikon Action 10x50
okularki: ES 30/82, Morfeusze 12,5/6,5mm
filtry: Baader Moon&Skyglow 1,25
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kozienice

kk | 16 Kwi 2024, 04:38

Teoretycznie się da (praktycznie też) a przykładów mało bo to nie jest dobry pomysł.
Byle podmuch wiatru i będzie drżał na heq5. Można to zmniejszyć przeważając nieco zestaw ale ta tuba to trochę za dużo na taki montaż.
Tuby pod èq do fotografii są nieco masywniejsze niż te fabrycznie zamontowane na dobsie. Powinny mieć też bardziej wysunięte ognisko niż te do wizuala.
Na twoim miejscu z takimi celami przytuliłbym 8 lub więcej cali na Dobsie (manualny, bez udziwnień) i do tego zwo seestar. Będzie przyjemniej, no i Wilk syty i owca cała :)
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

KamZap | 16 Kwi 2024, 12:38

Dzięki, czyli uważasz że 9-kilogramowy Newton 200/1000 jest i tak za ciężki dla montażu HEQ5, który według producenta ma maksymalny udźwig 16 kg?
Telep Netwona GSO 10 F5, szukacz kątowy GSO 8x50 + laser, lornetka Nikon Action 10x50
Awatar użytkownika

Piotrek K. | 16 Kwi 2024, 12:54

Żeby być zadowolonym z pracy setupu na montażach klasy SW, jego deklarowaną przez producenta czy sklepy nośność należy podzielić przez 2. Wtedy będzie ok, z wystarczającym zapasem...
ATM 16", ATM 20",Askar 140/Az-Eq 6, 10 kg okularów i inne duperele :)
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

JSC | 16 Kwi 2024, 13:18

Mozna go zawiesic na "póldobsonie"
https://www.astroshop.pl/teleskopy/omeg ... 00/p,51434
Mozna tez kombinowac z normalnym dobsonem, ale mocowania na obejmach nie sa symetryczne w taki teleskopie.
Przerabialem/ przerabiam ten temat. Własnie zrobilem sam takiego półdobsona i jest niby ok, ale doszedłem do wniosku, ze dla mnie musi byc montaz EQ jesli teleskop ma być do US, w sumie to do DS tez (nawet jeśli tylko do wizuala).
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

kk | 17 Kwi 2024, 22:49

KamZap napisał(a):Dzięki, czyli uważasz że 9-kilogramowy Newton 200/1000 jest i tak za ciężki dla montażu HEQ5, który według producenta ma maksymalny udźwig 16 kg?

Ja nie uważam, ja wiem z praktyki :D Ale to na szczęście było dawno temu.
Sprawa ma się z grubsza tak jak napisał Piotrek. Poza tym waga to tylko część układanki, nie koniecznie najważniejsza.
@JaLe fajne fotki czasem wrzuca z takiego niutka, zahacz go o temat.
Tak na marginesie nie do końca jestem pewien czy na "pokazach" chciałbyś takim zestawem robić zdjęcia na pamiątkę ale to może tylko ja... jest co robić przy rozkładaniu/składaniu no i "chwilę" sama akwizycja trwa ;)
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

KamZap | 18 Maj 2024, 23:41

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, po miesiącu dodatkowego researchu zdałem sobie sprawę, że na próżno próbowałem znaleźć kompromis pomiędzy wizualem i astrofoto, dlatego zdecydowałem postawić na wizual. Na początek postanowiłem zainwestować w GSO 10 na Dobsonie + ES 24mm 82st + Morpheus 12,5mm + Morpheus 6,5mm + filtr polaryzacyjny podwójny Baader 2 cale + folia ND5 + garść akcesoriów (torba na akcesoria, torba do przechowywania tuby optycznej, adapter do telefonu, kolimator laserowy, latarka czołówka, wskaźnik laserowy z uchwytem). Jeśli macie jakieś uwagi do mojego starterpacku'u to chętniej je poznam :wink: Tymczasem ja chciałbym was prosić o rozwianie kilku wątpliwości:

1. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma egzemplarzami oprócz ceny i numeru katalogowego:

GS680 za 3 840zł: https://tiny.pl/dd8gt
GS880 za 2 879zł: https://tiny.pl/dd8gd

2. Czy na rynku są dostępne montaże Dobsona z napędem GoTo dla GSO 10? Bo wszędzie widzę dla SkyWatcherów. Czy może nie ma to różnicy i Dobson z GoTo dla SW nada się również do GSO?

3. Na forach przeczytałem, że do jasnych obiektów (Księżyc, planety, Słońce) najlepszy będzie filtr: polaryzacyjny pojedynczy (bo w podwójny robią się odblaski i zmienia się kolor), polaryzacyjny podwójny (bo jest możliwość regulacji jasności obserwowanych obiektów), neodymowy (bo daje lepszy obraz niż polaryzacyjny). Wszystko zależy jakie forum otworzę i który temat :D A jakie jest wasze zdanie?

4. Czy taki uchwyt (https://tiny.pl/dds7m) można zamontować na GSO 10 i czy wy używaliście wskaźników laserowych, żeby ułatwić sobie odnalezienie obiektu przez teleskop, a jeśli tak to jakie macie związane z tym doświadczenia?

5. Morpheusze wyposażone są w gwint M43. Czy to oznacza, że za pomocą tych dwóch adapterów: https://tiny.pl/dds7b -> https://tiny.pl/dds73 będę mógł rzutować obraz z okularu bezpośrednio na matrycy mojego panasonica? Oczywiście wiem, że bez prowadzenia mogę liczyć co najwyżej na zdjęcia Księżyca, Słońca i jasnych planet. Po prostu jestem ciekawy, czy dobrze to rozumiem?
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości