Lornetka Nikon Actio 10x50 Ex i DO Titanium 10x56 Porro

takpoprostu | 26 Kwi 2024, 11:21

Cześć, zamówiłem na testy dwie lornetki w celu zakupu. Jak wyżej w temacie, Nikona Action 10x50 i DO Titanium 10x56 porro.

No i w Nikonie mam taki problem, że nie potrafie jej ustawić pod moje oczy. Cały czas nachodzą mi czarne półkola w wizjerze co sztrasznie irytuje. Od czego to zależy ?

DO Titanium totalnie nie ma tego problemu no i obraz wydaje się jaśniejszy - ostrzejszy. Ale trudno mi przetestować dobrze tego Nikona, bo mam problem własnie z jej ułożeniem by nie nachdziły te czarne okręgi.

Mimo że optycznie DO lepszy, no to wolałbym Nikona bo bardziej mi się podoba, jest trochę lższejsza, lepiej chodzi pokrętło ostrości bo w DO baaardzo ciężko ustawiać ostrość... No i jest tańsza. Może coś innego polecicie pomiędzy DO i Nikonem do 1000zł co pewne jest bym widział obraz bez tych kręgłów jak w Nikonie.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie dlaczgo tak się dzieje, oraz za ewentualne modele innych lornetek dorównujacych optyce DO Titanium.

Lukacz | 26 Kwi 2024, 18:29

takpoprostu napisał(a):No i w Nikonie mam taki problem, że nie potrafie jej ustawić pod moje oczy. Cały czas nachodzą mi czarne półkola w wizjerze co sztrasznie irytuje. Od czego to zależy ?

Hej, prawdopodobnie piszesz o "fasolkowaniu". Więcej tutaj https://astromaniak.pl/viewtopic.php?t=57865, jest tam link do forum SGL, zerknij.
Zależy to od starannego ustawienia każdego oka w osi okularu (rozstaw) i , co również ważne, odpowiedniej odległości od tego okularu (Eye Relief). Regulowane muszle zdecydowanie w tym pomagają.
Załóż lornetkę na statyw albo połóż np., na kilku książkach i postaraj się znaleźć najlepsze ustawienie dla nieruchomej lornetki. Zacznij osobno dla każdego oka zasłaniając naprzemiennie obiektywy ( żeby nie zamykać pojedynczo oczu).
To kwestia wprawy, trzeba się "nauczyć" dopasowania do każdej lornetki.
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie