DWARF II

zwierzak_grubas | 09 Cze 2024, 15:22

Cześć. Miał ktoś do czynienia z tym sprzętem, czy warty jest uwagi?
W różnych Astroszopach publikowane są przykładowe fotki robione tym teleskopem ale wydają mi się zbyt fajne.
Jest tutaj jakiś użytkownik ?
DYSORTOGRAFIK
152/760 + szklana zastawa
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mysłowice

JaLe | 10 Cze 2024, 06:52

zwierzak_grubas napisał(a):Cześć. Miał ktoś do czynienia z tym sprzętem, czy warty jest uwagi?
W różnych Astroszopach publikowane są przykładowe fotki robione tym teleskopem ale wydają mi się zbyt fajne.
Jest tutaj jakiś użytkownik ?

Co rozumiesz przez fajne, bo nie podając przykładów do których można się odnieść, zamykasz od razu dyskusję.
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

zwierzak_grubas | 10 Cze 2024, 07:42

Już ci odpowiadam. Na stronach sprzedawców teleskopów przy opisie produktu umieszczane są przykładowe foty zrobione niby tym sprzętem i większość wygląda jak by je robił wytrawny astrofotograf.
https://www.astroshop.pl/teleskopy/dwar ... m_content=
Nie bardzo w to wierzę dla tego pytam
DYSORTOGRAFIK
Awatar użytkownika

JaLe | 10 Cze 2024, 09:35

zwierzak_grubas napisał(a):Już ci odpowiadam. Na stronach sprzedawców teleskopów przy opisie produktu umieszczane są przykładowe foty zrobione niby tym sprzętem i większość wygląda jak by je robił wytrawny astrofotograf.
https://www.astroshop.pl/teleskopy/dwar ... m_content=
Nie bardzo w to wierzę dla tego pytam

Czemu nie wierzysz, w tym linku którym podałeś są dwie foty z dużą aberacją - więc to bardzo prawdopodobne foty, wykonane w tym budżecie.
Awatar użytkownika

lulu | 10 Cze 2024, 12:04

Tutaj jest porównanie Dwarfa, Seestara i lustrzanki: viewtopic.php?p=637320#p637320

Polecam z resztą cały ten wątek jeśli interesują Cię efekty astrofotograficzne. Charakterystyczne jest to, że te zdjęcia wyglądają bardzo efektownie - ale jako miniatury, albo w stosunkowo małej skali. Nie da się na dziś uzyskać takim sprzętem większych liniowo rozmiarów - zdjęcia trzeba moim zdaniem znacząco zmniejszać aby wyglądały jak zrobione tradycyjną techniką i aby wersja 1:1 nie wzbudzała rozczarowania.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Cezary777 | 10 Cze 2024, 12:47

hej,
Miałem do czynienia z tym sprzętem. W moim przypadku teleskop okazał się godny uwagi. Jakość zdjęć była zadowalająca, chociaż trzeba pamiętać, że wiele zależy od warunków atmosferycznych i umiejętności użytkownika.

Pozdrawiam, Cezary :D

zwierzak_grubas | 10 Cze 2024, 15:16

Czyli jak zrozumiałem, z tego urządzenia nie otrzymujemy gotowej fotki tylko materiał do dalszej obróbki ?.
DYSORTOGRAFIK
Awatar użytkownika

JaLe | 10 Cze 2024, 15:52

zwierzak_grubas napisał(a):Czyli jak zrozumiałem, z tego urządzenia nie otrzymujemy gotowej fotki tylko materiał do dalszej obróbki ?.

Jejku, o co jeszcze zapytasz. przecież to wygląda, jakbyśmy mieli czytać za Ciebie?
Masz taka opcję

"Automatyczne podążanie za niebem i stackowanie zdjęć by z łatwością robić astrofotografię."
Awatar użytkownika

zwierzak_grubas | 10 Cze 2024, 20:13

JaLe napisał(a):
zwierzak_grubas napisał(a):Czyli jak zrozumiałem, z tego urządzenia nie otrzymujemy gotowej fotki tylko materiał do dalszej obróbki ?.

Jejku, o co jeszcze zapytasz. przecież to wygląda, jakbyśmy mieli czytać za Ciebie?
Masz taka opcję

"Automatyczne podążanie za niebem i stackowanie zdjęć by z łatwością robić astrofotografię."

W co ty taki nerwowy, he ?
DYSORTOGRAFIK
Awatar użytkownika

JaLe | 11 Cze 2024, 07:33

zwierzak_grubas napisał(a):
JaLe napisał(a):

Masz taka opcję

W co ty taki nerwowy, he ?

Nie nerwowy, tylko zdziwiony pytaniem, które jest wyjaśnione w opisie producenta.
Awatar użytkownika

kombiii | 11 Cze 2024, 19:57

Według mnie, Dwarf II robi gorsze jakościowo zdjęcia niż Seestar. Są grupy na FB na przykład, gdzie sam możesz stwierdzić co Ci bardziej siedzi.
Różnica w cenie to niecałe 400 zł. Z tego co wiem, Seestar sprzedaje się znakomicie, ale na pewno w głowach inżynierów z ZWO kołata się myśl o Seestar PRO, jeżeli Ci się nie spieszy, to poczekaj rok, lub dwa i będziesz miał urządzenie, które pewnie zadziwi wszystkich.
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała

zwierzak_grubas | 12 Cze 2024, 21:05

A czy porównywał ktoś osobiście Seestara z DWARFem ?
DYSORTOGRAFIK
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie