Kolejne pytanie o kolimację

Daniel_K | 22 Cze 2024, 22:46

Cześć wszystkim. Przede mną pierwsze mycie LG w Syncie 8 i automatycznie pierwsza kolimacja. Wiem doskonale, że temat wałkowany tysiąc razy, ale widzę pewne rozbieżności. Co źródło - inna kolejność. Powiedzcie mi chłopaki czy kolimację zaczynamy od LG czy od wtórnego? Zdurniałem. Czy kolejność ma znaczenie? Przy okazji pytanie pomocnicze: czy jest ktoś z podkarpackiego (Przemyśl, Jarosław, Rzeszów), kto ewentualnie pomógłby laikowi w kolimacji?
Nikon 10x50, Synta 8, kilka szkieł, Barlow GSO 2x ED, ND5 w oprawie
Awatar użytkownika

Miejscowość: Przemyśl

anatol1 | 23 Cze 2024, 07:17

Oczywiście że kolejność ma znaczenie. Najpierw LW bo to ono jest pierwsze po drodze od twojego oka do LG - jeśli nie ustawisz LW to nie będziesz widział dobrze LG. To oczywiste.
Pozycja LG względem osi teleskopu nie zmienia się w trakcie kolimacji więc najpierw ustawiasz LW.
Kiedy już w prawidłowy sposób masz ustawione LW, czyli odbicie LG w nim jest widoczne na środku to ustawiasz LG w osi optycznej. I po robocie. Kolimacja newtona jest prosta jak drut.
Pamiętaj żeby na samym początku sprawdzić czy LW jest ustawione w osi wyciągu, czyli czy nie jest zbyt daleko lub zbyt blisko LG - po prostu patrzysz w wyciąg i oceniasz czy koło LW jest na środku. Najlepiej to ocenić patrząc czy brzegi LW są w równych odległościach od widocznych brzegów wewnętrznej krawędzi wyciągu. Następnie zaczynasz kolimację.
Oczywiście polecam metodę Hamala.
ATM 10" F/6,6, ATM 67/800(PZO), ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15, bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, SkyMaster 15x70, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie