sharethom | 14 Wrz 2024, 21:21
ale ze szkłami to jest różnie. Jednemu wystarczą super ploessle w zakresie do 56st, drugi powie (np ja) że ES i nic poza tym i to w zakresie 62 i 82st, inny powie daj spokój, Baader Morpheus czy od biedy Hyperion (budżet starczy na jeden okular), dla innego nic poniżej TeleVue Ethosa/Delosa/Naglera ( widok jak i cena zapiera dech w piersiach). A jeszcze inna osoba będzie się słusznie zachwycała szkłami Nikona (też robi... )
To jest bardzo subiektywne odczucie i więcej do powiedzenia ma Twoja percepcja, warunki obserwacyjne, oczekiwania - stąd polecam zamiast kupować pierwszy z brzegu - bo "tamten koleś powiedział a on się zna", najlepiej skoczyć na zlot i samemu przejrzeć. Bez oczywiście podkopywania tu autorytetów kolegów, ale ja te 700 zł zainwestowałbym w zlot, a wierz mi - zaoszczędzisz o wiele więcej nie kupując szkieł, które nie spełnią Twoich oczekiwań, a co więcej ciężko będzie potem je sprzedać. (Słuchaj Astronocnika - to samo dotyczy filtrów), A jeszcze lepiej zabrać telepa ze sobą i pożyczyć szkła na miejscu i sprawdzić. Mam Syntę 8". I jedynie mogę żałować, że nie kupiłem tych ESów 82st 30, 19, 11 i 8,8mm, bo rozwaliły mój pogląd i na wszechświat i na ten teleskop. Z obrzydzeniem biorę swoje tanie ploesle do ręki. ESy są jaśniejsze, Baadery ciemniejsze - wszystko reszta to subiektywne odczucie oglądającego. Na zlot!
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate