Sensownośc uzywania Semi Apo w moim wypadku?

Dale | 27 Wrz 2024, 10:24

Chciałbym Was zapytać, czy z Waszego doświadczenia jest sens używać filtra semi apo w moim wypadku?
Mianowicie mam SW 120/600, jest to jasny "achromat" chiński, więc wiadomo jak z tą aberracją jest... (mam jeszcze SW 80/400, ale on raczej jako szukacz będzie służył w zestawie...)

Mam również maczka B-M 127/1900 - więc niby średnica podobna, ciemniejszy...

Do planet i US używam maczka, refraktora chciałem użyć do DS-ów. To jest chyba poprawne i zgodne ze szkołą wykorzystanie takiego sprzętu?
Pytanie czy semi apo przyda się na gwiazdkach, oraz czy wycięcie 25% światła (jak producenci deklarują), nie będzie lekkim strzałem w kolano?
Myślałem, dla ułatwienia o zakładaniu takiego filtra na wlot kątówki 2'', żeby nie zmieniać przy zmianie okularu...

Mam spore wątpliwości bo wydawało mi się zawsze że im mniej szkła, tym lepiej.
Posiadam jeszcze filtry takie jak Moon & Skyglow, czy OIII...

Jaki filtr był by użyteczny Waszym zdaniem przy takim refraktorze (120 mm f/5) i czy w ogóle?
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

dobrychemik | 27 Wrz 2024, 10:26

Do redukcji aberracji chromatycznej obecnie najlepszy jest SVB Color Correction - tańszy niż Baader, a lepszy. Mam, używam, jestem zadowolony.

Miejscowość: Kraków

Sebastian Ś. | 27 Wrz 2024, 11:40

Chcesz użyć do DS ale jeszcze nie używałeś? Sprawdź czy Ci przeszkadzają aberracje w tym wypadku.

Czy potrzebujesz coś poza OIII? Może dokupić jakiś dobry UHC (Ultrablock, L-Enhance) . Na przyszłość do każdego sprzętu się przyda, większego Newtona etc. Myślę, że reszta filtrów jest totalnie opcjonalna.
Awatar użytkownika

Dale | 27 Wrz 2024, 11:45

Dzięki za info o tym SV, popatrzę sobie w sieci - mam jakiś typu ALP, zobaczę czym się różnią...

Używałem go do tej pory, w dobrych warunkach oświetleniowych (z dala od miasta) ze dwa razy, ale był środek lata i duże różnice cieplne, więc gwiazdki tak, czy inaczej nie były zbyt idealne, nie wiem czy była to wada wynikająca z pływającego powietrza, czy z chromatyzmu.

Sebastian Ś. | 27 Wrz 2024, 11:50

Jeszcze dobrze jednak sprawdzić kolimację, czy wyciąg Ci się nie ugina, jest osiowo itd. Dobre wychłodzenie, wiadomo. To takie podstawy zanim się zacznie wyciągać wnioski. Jest jeszcze po drodze kątówka, okular, sporo problemów optycznych do wykluczenia ;)
Awatar użytkownika

Dale | 27 Wrz 2024, 12:21

Fakt, a wszystko było robione na szybko, po ciemku trochę... Kątówka WO, lustro, wyciąd z mikroruchami cryford, ale może poluzowany...
Faktycznie, to sprawdzę. Za bardzo "zardzewiałem" żeby iść w zaparte że było OK. Wypadłem z wprawy.
Dzięki.

kk | 27 Wrz 2024, 12:50

Ja bym poprzestał na o3 i może alp jeśli masz oświetlone niebo albo po prostu poeksperymentować i zejść z źrenicą w dół. Do DS chromatyzmem bym się nie przejmował w ogóle.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

Krzycho | 27 Wrz 2024, 13:16

Wg mnie Semi Apo w SW120/600 jest bez sensu, nie zrobi z achromatu F5 teleskopu planetarnego, zwłaszcza że to kiepski filtr (używałem go kiedyś w 80/400 i delikatnie mówiąc byłem rozczarowany). Tym bardziej, że masz Maka. Lepiej pieniądze wydać na przyzwoity UHC, ewentualnie ALP (masz Moon & Skyglow, nada się). Jak już koniecznie planety przez achro F5, to ja bym zrobił do niego przesłonę zmniejszającą aperturę do 60 mm - koszty minimalne (trochę kartonu, kleju i czarnej farby), a rezultaty lepsze niż z Semi Apo - apertura mniejsza, za to aberracje chromatyczne i sferyczne też mniejsze.
Ale jak masz Maka 127, to masz teleskop do planet i po mojemu nie ma o kombinować z 120/600. To jest teleskop, który dobrze sprawdza się na DS-ach i do niego przydają się filtry OIII, UHC, ALP albo CLS i porządne okulary szerokokątne.
Synta 10" Flex Dobson, SW 102/500, , Mak 127/1500, AZ3 mod, EQ3-2, GSO AZ, wiadro okularów i filtrów.

Miejscowość: Stargard

Dale | 27 Wrz 2024, 13:57

Nie chciałem robić z SW planeciaka, Sprawdzę kolimację (najpierw poczytam jak to dobrze zrobić :) ), Część filtrów do mgławic mam, ALPa też, nic nadzwyczajnego - Baadera filtry. Za okularem się rozglądam, rozważam 2'' Pentaxa, większe pole raczej nie jest mi potrzebne, tak myślę, albo nie trafiłem jeszcze na coś z dużym polem, co dawało by mi komfort obserwacji, bez szukania środka okularu i utrzymywania ER...

serenus | 27 Wrz 2024, 14:14

Cześć!

używałem Semi-Apo Baadera w SW 120/600, bardziej jednak do planet - w celach porównawczych z Makiem 127/1500. Ładnie, chociaż nie całkowicie redukował aberrację np. podczas obserwacji Jowisza z Morpheusem 6.5 mm (92x; źrenica 1,3). W porównaniu do MAK-a 127 z TV 15 mm (bez filtra) dawał bardzo soczysty, trójwymiarowy i jasny obraz planety z lekko-fioletową, ale niepełną i dającą się zaakceptować obwódką. Widok Jowisza z MAK-a 127 z TV 15 mm miał oczywiście inne zalety, znane i charakterystyczne dla tego okularu, ale pamiętam, że naprzemienna obserwacja w tych dwóch teleskopach dawała bardzo ciekawy efekt. Niestety, nigdy nie podjąłem próby użycia tego filtra do DS-ów. Sporadycznego, planetarnego użycia Semi-Apo bym jednak nie skreślał, choć rzeczywiście, tak jak zauważyli poprzednicy, do DS-ów w SW 120/600 służą inne filtry.

I jeszcze ciekawostka, trochę off top (za co przepraszam), ale związana z uzupełnianiem się pary MAK + SW 120/600, do ewentualnego potwierdzenia przez użytkowników tego tandemu i na ogólne pocieszenie. :) MAK 127/1500 z asferykami Baadera pod dobrym niebem radzi sobie z DS-ami (zwłaszcza gromadami i mgławicami planet., a nawet z niektórymi galaktykami). Daje też bardzo dobre i kontrastowe obrazy gromad otwartych. Kilka dni temu, przy niskim księżycu pozwalał na spokojną obserwacje kilku obiektów z listy Caldwella, np. mgławic planetarnych, "klasyków" (C2 Muszka, C6 Kocie Oko, C 15 Blinking, C 22 Blue Snow Ball). Pewnie nie powinno to dziwić, ale poradził też sobie z galaktyką w Pegazie (C 30) i słabymi gromadami kulistymi C 42 i C 47 w Delfinie. W E.T Cluster i w gromadzie w Jaszczurce pokazał delikatne pasma mgławicowe. Świetnie było też z Pacmanem (bardzo wyraźny, charakterystyczny pas pyłowy), gorzej, ale nie beznadziejnie z Crescentem i Cooconem C 19 - a na Irysie C 4 oczywiście bezapelacyjnie poległ. Ale wtedy dobrym uzupełnieniem jest SW 120/600. Tandem nie jest idealny, ale przy sprzyjających warunkach daje radę.

Dale | 27 Wrz 2024, 14:31

Ja mam jeszcze ciemniejszego maczka, B-M 127 ma ogniskową 1900mm. Bino mam, używam obecnie okularów Starbase - nie są to rasowe Orto, ale maja też mało szkła i fajną korekcję, przy b. dobrej transmisji.
Mimo to nie wiem czy dobrym pomysłem jest stosowanie bino do obiektów niezbyt jasnych i wymagających pewnej rozdzielczości. owszem mózg to inaczej odbiera, Jednak straty na świetle są, oraz utrata jakości wywołana ilością szkła po drodze, czy dokładnością kolimacji nasadki czy ustawienia okularów.

Bino, myślę że sprawdzi się lepiej w 120/600 przy obserwacji gromad czy choćby obiektów podobnych do Pasa Oriona, chciałbym, życzył bym sobie tylko jak najlepszej punktowości..

serenus | 27 Wrz 2024, 15:37

Mam podobne odczucia co do używania Bino w MAK-u 127 do słabych obiektów. Próbowałem, ale zrezygnowałem, bo ogniskowa była dłuższa, teleskop przeogniskowany i efekt niezadowalający. Bino w MAK-u służyło mi tylko do księżyca i planet. Natomiast co do jego użycia w 120/600, to, niestety, trzeba byłoby skrócić teleskop, bo przynajmniej mój - z Bino nie ostrzy. No i ta punktowość w 120/600 też mogłaby być lepsza (MAK bije tu achromat na głowę, nie mówiąc już o kitowym wyciągu w SW, który potrafi czasem nieźle zirytować).

Dale | 27 Wrz 2024, 16:07

Wyciąg mam Cryforda, z mikroruchami, jeśli chodzi o skracanie, nie ma problemu, mam zaplecze. Tylko muszę przemyśleć temat pod kątem ewentualnego przycięcia stożka światła przez wyciąg przy skróconym tubusie. A inwestycja w 3'' wyciąg do tego obiektywu, to trochę przerost...

Co do maka i bino - tez tak używam.

Dodatkowa informacja - mam montaż SW dual saddle, co prawda z oboma teleskopami jest na granicy nominalnej nośności, nawet nie licząc kątówek i okularów, ale dało by to możliwość porównania "w locie" obrazów.

anatol1 | 27 Wrz 2024, 16:32

Dale napisał(a):Wyciąg mam Cryforda, z mikroruchami, jeśli chodzi o skracanie, nie ma problemu, mam zaplecze. Tylko muszę przemyśleć temat pod kątem ewentualnego przycięcia stożka światła przez wyciąg przy skróconym tubusie. A inwestycja w 3'' wyciąg do tego obiektywu, to trochę przerost...

Co do maka i bino - tez tak używam.

Dodatkowa informacja - mam montaż SW dual saddle, co prawda z oboma teleskopami jest na granicy nominalnej nośności, nawet nie licząc kątówek i okularów, ale dało by to możliwość porównania "w locie" obrazów.

Jeśli skrócisz tubę pod bino i nie zastosujesz wyciągu 3" to stożek światła będziesz miał
obcięty i to mocno. Apertura efektywnie wyniesie ok. 90 mm.
Miałem niedawno taki teleskop i pomimo zastosowania wyciągu 3" musiałem zmniejszyć aperturę do 110 mm i jeszcze skrócić tulejkę nasadki kątowej i dopiero wtedy stożek światła nie był naruszony.
Po takich przeróbkach i obserwacjach z bino na DS-ach był czad.
Do obserwacji planetarnych teleskop się totalnie nie nadaje, ale z ograniczoną średnicą do wielości otworu w dekielku (chyba 50 mm) było całkiem dobrze. Być może nawet 60 czy 70 mm będzie jeszcze znośne, ale nie robiłem takich prób.
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

Dale | 27 Wrz 2024, 16:50

I jaki tu nie wierzyć w telepatię :) ??? Właśnie czytałem opis tego teleskopu w dziale market/astropolis, wyskoczył mi jak wpisałem w google wyciąg 3'' :)) Fajnie że się odezwałeś, pozwolę sobie pomęczyć Ciebie w przyszłości, bo skoro warto pod DS-y ...
Masz może gdzieś wątek z opisem przeróbek albo podobny?
Chciałbym mieć sprawny zestaw bino-SW 120/600, bez żadnych kompromisów, przynajmniej w zakresie stożka, ale tutaj chyba trzeba by zacząć od 2'' bino (na wlocie w nasadkę), a to już sprzęt droższy i wart lepszego obiektywu... chyba... Masz może gdzieś jeszcze rysunki z Twojej modyfikacji?

ps. z tymi bino to też nie tak prosto, bo o ile tanie bino Baadera mają wejście 2'', to przelot tylko 26 mm, drogie nasadki wcale nie podają przelotu. Znalazłem taką z TS która ma realny, całkowity przelot 30 mm. Ale obawiam się że każda nasadka i okulary, w cenie poniżej, powiedzmy, 15 000 PLN za całość (nie żebym chciał tyle wydać :), będzie kompromisem. A jeśli ktoś już tyle inwestuje w bino i okulary, ma sporo lepszy teleskop :)

anatol1 | 27 Wrz 2024, 19:53

Dale napisał(a):I jaki tu nie wierzyć w telepatię :) ??? Właśnie czytałem opis tego teleskopu w dziale market/astropolis, wyskoczył mi jak wpisałem w google wyciąg 3'' :)) Fajnie że się odezwałeś, pozwolę sobie pomęczyć Ciebie w przyszłości, bo skoro warto pod DS-y ...
Masz może gdzieś wątek z opisem przeróbek albo podobny?
Chciałbym mieć sprawny zestaw bino-SW 120/600, bez żadnych kompromisów, przynajmniej w zakresie stożka, ale tutaj chyba trzeba by zacząć od 2'' bino (na wlocie w nasadkę), a to już sprzęt droższy i wart lepszego obiektywu... chyba... Masz może gdzieś jeszcze rysunki z Twojej modyfikacji?

ps. z tymi bino to też nie tak prosto, bo o ile tanie bino Baadera mają wejście 2'', to przelot tylko 26 mm, drogie nasadki wcale nie podają przelotu. Znalazłem taką z TS która ma realny, całkowity przelot 30 mm. Ale obawiam się że każda nasadka i okulary, w cenie poniżej, powiedzmy, 15 000 PLN za całość (nie żebym chciał tyle wydać :), będzie kompromisem. A jeśli ktoś już tyle inwestuje w bino i okulary, ma sporo lepszy teleskop :)

Chętnie pomogę, wyślę Ci rysunki i zdjęcia ale jutro.
Ja używałem zwykłej binonasadki SW 1,25", nie musi być 2". Mam to rozrysowane w Cadzie, co do milimetra.
To miał być projekt zastępujący drogie lornety kątowe i w sumie to się udało, ale dla mnie brakowało mobilności.
Mobilności w rozumieniu swobody surfowania po niebie, bo do takiego teleskopu(lornety kątowej zresztą też) musi montaż AZ albo widły a ja jednak wolę mobilność żurawia lornetkowego. Dlatego SW120 poszedł na giełdę a jego miejsce zajęła lorneta Omegon 25x100 i choć obserwacje w zenicie kończą się złamaniem kręgosłupa szyjnego :) to jednak dokładnie tego potrzebowałem, czyli możliwości szybkiego podróżowania po całym niebie.

Ale jak się zaakceptuje wady tego teleskopu, czyli aberracją na Księżycu i planetach (no chyba że przysłonimy obiektyw) i nie ostrość na brzegach to jest to idealny mobilny sprzęt do DS-ów (M42 w podmiejskich warunkach była prawie taka jak z Newtona 10").
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

marsiu | 27 Wrz 2024, 20:40

dobrychemik napisał(a):Do redukcji aberracji chromatycznej obecnie najlepszy jest SVB Color Correction - tańszy niż Baader, a lepszy. Mam, używam, jestem zadowolony.

Czy ten filtr znacząco poprawia obraz podczas obserwacji wizualnych achromatem? Jak on się ma do svb moon?

Miejscowość: WLKP

benek1815 | 27 Wrz 2024, 22:56

Warto eksperymentować z filtrami .Każdy da inny efekt. Dla uważajacych,że to przerost formy nad treścią -powiem ,że filtry optyczne są używane WSZĘDZIE :) :D od fotografii po wędkarstwo.Nawet przez narciarzy...
A ktoś wychodzi na słońce bez okularów przeciwsłonecznych? To też filtr...
Używam wielu ,a niedoceniane kolorowe-np niebieski- potrafią nieźle dać czadu.
Polecam na początek polaryzacyjny pojedyńczy. Już pomaga w walce z aberką w refraktorach.
Semi apo jest wg mnie zbyt subtelny- znacznie lepiej wypadają kontrast booster lub fringe killer :D
Ale np pod czarnym niebem górskim efekt może być inny, bo filtr zredukuje odblaski/obwódki na czarnym tle -a nie przyciemni go!
A 90% obserwujących jest z miasta...
Zawsze da efekt przyslona obiektywu- nawet w kombinacji z filtrami.
Ale wiadomo może być różnie-kiedyś patrzyłem na Saturna w pełnej aperturze 150/1200 po czym Jowisz lepiej wyglądał po przysłonie do 80 mm....cały czas eksperymentuję ,próbuję :D więc jeśli ktoś chciałby gotową receptę co i gdzie i kiedy - to polecam programy kulinarne :D
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

Sebastian Ś. | 27 Wrz 2024, 23:55

Pomyśl, też nad wymianą Maków i achro na jakieś APO, może z możliwością fabrycznego ostrzenia z bino? Z tego co opisujesz masz co sprzedać, pokryjesz jednym teleskop US i DS, zamiast iść w półśrodki.
Awatar użytkownika

anatol1 | 28 Wrz 2024, 08:36

Sebastian Ś. napisał(a):Pomyśl, też nad wymianą Maków i achro na jakieś APO, może z możliwością fabrycznego ostrzenia z bino? Z tego co opisujesz masz co sprzedać, pokryjesz jednym teleskop US i DS, zamiast iść w półśrodki.

Osobiście wolę newtony, ale to jest chyba najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika

Dale | 28 Wrz 2024, 11:18

Sebastian Ś. napisał(a):Pomyśl, też nad wymianą Maków i achro na jakieś APO, może z możliwością fabrycznego ostrzenia z bino? Z tego co opisujesz masz co sprzedać, pokryjesz jednym teleskop US i DS, zamiast iść w półśrodki.

Z tego co widzę, to rynek obecnie jest mocno nasycony sprzętem wtórnym, a kupujący chciał by nowy, za pół ceny i z dostawą do domu, słowem nie lubię sprzedawać. Nie sądzę bym sprzedając maka 127/1900, SW 120/600 i jakichś drobiazgów uzyskał znaczącą część kosztów APO o soczewce ok 120 mm i ogniskowej, nie mniej niż metr. Dodatkowo do takiej rury wypadało by zmienić montaż bo mój SW AZ-GTiX Dual Saddle raczej nie pociągnie takiej.

Z resztą, maczek jest całkiem niezłym "półśrodkiem" do planet i US, Tak samo jak SW do wszelkich słabszych DS.

No i bino, do DS (mówię tu o mgławicach czy słabiej świecących obiektach) musi być bezkompromisowy zestaw nasadki i okularów, choćby ze względu na straty jasności...

Sebastian Ś. | 28 Wrz 2024, 12:11

Zależy, dublety ED, szczególnie takie 110/115mm nie są aż tak drogie. Oczywiście tandem Mak127 + achro 120 też się super sprawdzi. Jeżeli chcesz się pozbyć aberracji i mieć jeden w miarę uniwersalny sprzęt, to właśnie tędy droga. W tym kontekście półśrodek odnośnie krótkiego achromatu, z którego jeżeli masz taką potrzebę to nie wyeliminujesz aberracji ;) Rzucam tylko pomysł do rozważenia.
Załączniki
Sensownośc uzywania Semi Apo w moim wypadku?: Screenshot_20240928_120116.jpg
Awatar użytkownika

Dale | 28 Wrz 2024, 12:27

Jak najbardziej, rozumiem to. Mam podobne zdanie. Ten "APO" TS Optics za ok 7 tys. parametrami by pasował, mniej więcej, ale czytając opisy, osobiście celował bym w coś jeszcze lepiej skorygowanego, czytaj, dużo droższego :( Jak już szaleć z redukcją aberrki, to na całego :)

Sebastian Ś. | 28 Wrz 2024, 12:34

To prawda, zawsze można kupić lepiej skorygowany refraktor, ciężko powiedzieć stop ;)
Awatar użytkownika

benek1815 | 28 Wrz 2024, 17:43

Nie przekonasz mnie ,że Apo 115/nawet 1000 deklasuje achro w wizualu 150/1200.
Kiedyś kolega z qwadrupletem 80 mm żałował ,że nie kupił ode mnie 120/1000 achro.
Zwłaszcza ,że wielu nie wymieniłoby go za Newtona 10 "..
Ale po to są dyskusje-
Dla mnie to takie zaślepienie po prostu APO.
To wg opinii fachowców - są to obiektywy do Astrografii ,nie do wizuala :D
Nawet wyciąg 2 " w nich jest bez sensu- poluje się raczej na rodzynki w standardzie 0,965"...
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie