Dale napisał(a):Wyciąg mam Cryforda, z mikroruchami, jeśli chodzi o skracanie, nie ma problemu, mam zaplecze. Tylko muszę przemyśleć temat pod kątem ewentualnego przycięcia stożka światła przez wyciąg przy skróconym tubusie. A inwestycja w 3'' wyciąg do tego obiektywu, to trochę przerost...
Co do maka i bino - tez tak używam.
Dodatkowa informacja - mam montaż SW dual saddle, co prawda z oboma teleskopami jest na granicy nominalnej nośności, nawet nie licząc kątówek i okularów, ale dało by to możliwość porównania "w locie" obrazów.
Dale napisał(a):I jaki tu nie wierzyć w telepatię ??? Właśnie czytałem opis tego teleskopu w dziale market/astropolis, wyskoczył mi jak wpisałem w google wyciąg 3'' ) Fajnie że się odezwałeś, pozwolę sobie pomęczyć Ciebie w przyszłości, bo skoro warto pod DS-y ...
Masz może gdzieś wątek z opisem przeróbek albo podobny?
Chciałbym mieć sprawny zestaw bino-SW 120/600, bez żadnych kompromisów, przynajmniej w zakresie stożka, ale tutaj chyba trzeba by zacząć od 2'' bino (na wlocie w nasadkę), a to już sprzęt droższy i wart lepszego obiektywu... chyba... Masz może gdzieś jeszcze rysunki z Twojej modyfikacji?
ps. z tymi bino to też nie tak prosto, bo o ile tanie bino Baadera mają wejście 2'', to przelot tylko 26 mm, drogie nasadki wcale nie podają przelotu. Znalazłem taką z TS która ma realny, całkowity przelot 30 mm. Ale obawiam się że każda nasadka i okulary, w cenie poniżej, powiedzmy, 15 000 PLN za całość (nie żebym chciał tyle wydać , będzie kompromisem. A jeśli ktoś już tyle inwestuje w bino i okulary, ma sporo lepszy teleskop
dobrychemik napisał(a):Do redukcji aberracji chromatycznej obecnie najlepszy jest SVB Color Correction - tańszy niż Baader, a lepszy. Mam, używam, jestem zadowolony.
Sebastian Ś. napisał(a):Pomyśl, też nad wymianą Maków i achro na jakieś APO, może z możliwością fabrycznego ostrzenia z bino? Z tego co opisujesz masz co sprzedać, pokryjesz jednym teleskop US i DS, zamiast iść w półśrodki.
Sebastian Ś. napisał(a):Pomyśl, też nad wymianą Maków i achro na jakieś APO, może z możliwością fabrycznego ostrzenia z bino? Z tego co opisujesz masz co sprzedać, pokryjesz jednym teleskop US i DS, zamiast iść w półśrodki.
Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13mały refraktor Celestron 70/400
Sprzedam Flaytec1, 2024.10.13Kupię teleskop Cassegrain Uniwersał
Kupię ASTRO DG Marek B, 2024.10.13[S] Szuflada filtrowa SVBony SV226 - nowa
Sprzedam Marek_N, 2024.09.29Kupię lornetki Skymaster 25x70 i 15x70
Kupię memos, 2024.10.13