thom napisał(a):Bierz 12, patrz na rynku wtórnym - zaoszczędzone pieniądze wydasz na okulary. Czasami idzie upolować doposażone modele. Tylko weź pod uwagę, że to są ciężkie konstrukcje i do transportu zalecany jest wózeczek.
Jasny newton wymaga dobrych szkieł.
Chaszcz napisał(a):Waga i tutaj nie wiem, czy gdzieś nie ma błędu, ale w miarę by sie to powtarazało? Według deltaoptical
10": tubus 15kg
montaż 27kg co daje nam w sumie 42kg
12" tubus 21kg
montaż 24kg co daje nam 45kg
Chaszcz napisał(a):Może się źle wyraziłem z tym docelowym. Bardziej pod tym względem, że nie będę go w założeniu wyborniej na większy, ze względu na konieczność przenoszenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnie pojawia się kolejne, ale ten na być takim głównym
Chaszcz napisał(a):Jeśli chodzi o niebo, to mieszkam w częstochowie, więc obserwacje będą wyjazdowe
thom napisał(a):Pavulonix: mowa o wersji GOTO, to są zawodnicy wagi ciężkiej.
Pavulonix napisał(a):Od razu napiszę że w dłuższej perspektywie do listy zakupów możesz dopisać 3-5" refraktor (optymalnie ED/SD), którego będziesz używał 10x częściej niż dużego lustra.
Zwłaszcza jeżeli mówimy o Polsce i miejscu zamieszkania w dużym mieście.
Pavulonix napisał(a):Moja rada jest taka- na początek kup sobie na rynku wtórnym 6-8" Dobsona bez go-to za ok. 1 tys. zł, na którym łatwo wypróbujesz wszystkie swojej miejscówki, ogarniesz logistykę i w ogóle nauczysz się wszystkiego.
Osobiste doświadczenia z mniejszym teleskopem dadzą Ci więcej niż tysiąc artykułów i porad w sieci.
Jeżeli Ci się spodoba, i zainteresowanie nie minie po 2-3 wyjazdach, to sprzedasz go z co najwyżej niewielką stratą i kupisz docelowe lustro.
To daje mniejsze szane, że jak już początkowy zapał przygaśnie (co jest zupełnie naturalne), to nie skończysz z ozdobą salonu za ~9k PLN, którą nie tak łatwo później jest sprzedać.
Pavulonix napisał(a):thom napisał(a):Pavulonix: mowa o wersji GOTO, to są zawodnicy wagi ciężkiej.
Ja tego nie kwestionuję, ale wg danych technicznych ze strony producenta (podkreślam- ze strony producenta) napęd do wersji 12" waży 5kg (masa montażu 24kg z goto minus masa montażu 19kg bez goto), a do mniejszego teleskopu 10" napęd waży niby 15kg (27kg z goto minus 12kg bez goto).
Więc coś jest nie teges z tymi danymi.
thom napisał(a):MDF z którego stopę zbudowano swoje waży a wyższe rozmiarowo konstrukcje mają ręczne sprzęgło dociskające do bieżni, którego nie ma wersja 8 - przez co jest cięższa. 8 ma to załatwione grawitacyjnie w osi AZ przez dosyć ciężkie koło zębate. W przypadku widocznie masa naporu samego teleskopu załatwia sprawę.
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13