Waty napisał(a):Znalazłem kolejną korzystnie wyglądającą ofertę na AliExpress: https://pl.aliexpress.com/item/4000075604064.html
Okulary prawdopodobnie takie same jak seria APM Ultra Flat Field: https://www.apm-telescopes.de/en/binocu ... 5-fov.html
Natomiast tańsze o 1/3.
Które bralibyście do bino? Te z powyższego linka w wersji 24 mm czy ESy 24mm 68 stopni?
Zachęcam też do dzielenia się tu innymi okazjami z AliExpress, jeśli ktoś na coś ciekawego trafi
endriu624 napisał(a):Okularki właśnie dojechały, Pierwsze światło , obraz ostry i pozbawiony wszelkich cech zażółcenia, odwzorowanie barw bardzo dobre, okularki są bardzo jasne jak na 10 mm , brak pogody sprawił że testowałem na lampach i oknach , Księżyc za chmurami , więc trudno mi na razie coś powiedzieć. Powłoki MC są niebieskie , lecz nie tak intensywne jak się spodziewałem , jakość wykonania okularów nawet może może być, po prostu ujdzie w tłumie , a jedyny metalowy element to tylko tulejka 1.25 cala z gwintem filtrowym przez jej całą długość , okulary są bardzo dobrze wyczernione , o dziwo, nawet brzegi soczewek są poczernione ( do takiego wniosku doszedłem świecąc laserem w soczewki), Okulary praktycznie nic nie ważą . Zapowiadają się bardzo dobrze , lecz ostateczna ocena będzie jak spojrzę przez nie na Księżyc i Saturna.
Prawdopodobnie jest tylko jedna soczewka asferyczna , ta pierwsza oczna, Soczewki plastikowe dają biały i kryształowy obraz , bez oznak zażółcenia , jedynie co mnie martwi , to ich trwałość mechaniczna , i chyba ich czyszczenie w przyszłości sprawi dużo kłopotu.
Krzysztof_P napisał(a):Waty napisał(a):Znalazłem kolejną korzystnie wyglądającą ofertę na AliExpress: https://pl.aliexpress.com/item/4000075604064.html
Okulary prawdopodobnie takie same jak seria APM Ultra Flat Field: https://www.apm-telescopes.de/en/binocu ... 5-fov.html
Natomiast tańsze o 1/3.
Które bralibyście do bino? Te z powyższego linka w wersji 24 mm czy ESy 24mm 68 stopni?
Zachęcam też do dzielenia się tu innymi okazjami z AliExpress, jeśli ktoś na coś ciekawego trafi
Cześć.
Moim zdaniem bierz ES 24mm 68* , są po prostu lepsze , sam je lubiłem jak posiadałem ogniskowe: 24mm , 20mm , 16mm- też tylko uwaga na mniejszy stanowczo ER.Te "UF" sobie moim zdaniem daruj , ES to pewny i lepszy zakup.
Pozdrawiam Krzysztof.
Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Gratulki zakupu fajnych szkiełek.![]()
Pozdrawiam Krzysztof.
Krzysztof_P napisał(a):O Bino Baadera II , Gratulki , świetne Bino ja też czekam na dostawę , ale Bino Denka II.Panopticie 24mm to świetne szkła ES 24mm też dobre ale słabsze , Denk D21 rewelacja najlepsze na osi i nie tylko to japońskie szkło i wykonanie USA nie Chiny czy Taiwan.
Waty napisał(a):
Pozazdrościć. Denkmeier to chyba najlepsze bino w ogóle. Niestety za drogie.
Krzysztof_P napisał(a):Odnośnie luster to właśnie najdokładniejsza optyka to ta figuryzowana nie mechanicznie tylko ręcznie , w tym tkwi właśnie sedno sprawy i najlepsza końcowa dokładność luster.Ostateczne ręczne nadanie pięknej dokładnej figury to to czego nie uzyskamy maszynowo.
lulu napisał(a):Akurat lornetek "znanej marki" chyba nie bardzo opłaca się sprowadzać, podobnie jak pozostałych instrumentów - z jakichś powodów są na ali droższe, albo nawet o wiele droższe niż w Polsce. Ale wiele akcesoriów, w tym wybrane modele okularów, bywają znacznie tańsze - nawet te "znanej marki". Nie jest też powiedziane, że jakby wziąć lornetki kupione u polskiego dostawcy, to efekt nie byłby taki sam - ileż to razy spotyka się w dyskusjach stwierdzenie "musiałem trafić na gorszy egzemplarz", albo "trafił mi się wyjątkowo dobry egzemplarz"... - i dotyczy to wysokiej klasy sprzętu kupowanego u oficjalnych dystrybutorów. Na ali jest też mocno rozbudowany system arbitrażowego załatwiania sporów z dostawcą w razie znalezienia jakichś wad.
lolak89 napisał(a):Swoją drogą były kiedyś na alim orciaki Fujiyama, wtedy był korzystniejszy kurs dolara i wychodziły po 300 złotych za nówka sztuka, gdzie w EU nowe kosztowały około 600 zł. Brand New Made in Japan za 300 zeta !!! Oczywiście potem okazało się, że ich twórca (nie pamiętam nazwiska) idzie na emeryturę więc już są praktycznie nie do kupienia, chyba że gdzieś jakieś mniej popularne ogniskowe się zachowały.
[S] Refraktor Meade 90/1000 po taniości
Sprzedam tomy23, 2025.06.23Parki okularów baader morpheus 6,5 mm
Sprzedam Astronom, 2025.06.21