Waty napisał(a):Cześć, mam pytanie, może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie.
Jak to jest z okularami do teleskopów kupionymi na AliExpress? Przykładowo:
Explore Scientific 68 stopni, 24 mm za ok 380 PLN: https://pl.aliexpress.com/item/32885867117.html
Celestron X-Cel za 250: https://pl.aliexpress.com/item/32955301747.html
Celestron Omni 32 mm za 90 PLN: https://pl.aliexpress.com/item/32858080069.html
Gdzie jest haczyk? To są jakieś podróby albo wybrakowane egzemplarze, które nie przeszły kontroli?
Albo dowalą cło i cena urośnie x2 i dorówna cenom w naszych sklepach?
Krzysztof_P napisał(a):Szczerze to tych Asferyków nie chciał bym za darmo , kupiłem je jakiś czas temu i jakość niższa niż najtańsze Plossle.
Stare chińskie rupiecie w sam raz dla dzieci do Refraktorów z Allegro z Powiększeniem 1200X.Takie ładne wizualnie cacko a w praktyce do ...
Krzysztof_P napisał(a):Szczerze to tych Asferyków nie chciał bym za darmo , kupiłem je jakiś czas temu i jakość niższa niż najtańsze Plossle.
Stare chińskie rupiecie w sam raz dla dzieci do Refraktorów z Allegro z Powiększeniem 1200X.Takie ładne wizualnie cacko a w praktyce do ...
Waty napisał(a):Gdzie jest haczyk?
Piotr K. napisał(a):Waty napisał(a):Gdzie jest haczyk?
Wg mnie w tym, że za garść srebrników miliony ludzi oddaje Chinolom swoje dane, ciesząc się przy tym jak dzieci z zakupienia nowej zabaweczki po niższej cenie. Imiona, nazwiska, adresy, numery telefonów, a pewnie i numery kont bankowych, bo przecież obsluga Ali chyba ma możliwość sprawdzenia, skąd przychodzą przelewy? Ale wystarczy pewnie sam nr telefonu. Nie wiem ile % telefonów ma w sobie chińskie części, albo jest w całości robiona w Chinach. Cholera wie, co może zrobić jakiś sprytny Chinol-koder z firmy telekomunikacyjnej, mając nr telefonu? Zdalny dostęp? Śledzenie ruchów właściciela? Nie wiem, ale wiem, że jak coś jest mega tanie (jak ceny na Ali), to musi chodzić o coś więcej niż zysk ze sprzedaży. Wg mnie Chinole gromadzą olbrzymie ilości danych o ludziach z całego świata, którzy na dodatek sami im je radośnie oddają. Dlatego ja nigdy niczego nie kupię na Ali, żeby nie wiem jak tanio było. Wolę dać zarobić jakiejś polskiej lub europejskiej firmie, niż Chinolom z kompletnie innej kultury, którym wg mnie absolutnie nie można ufać
Piotr K. napisał(a):[..]Wg mnie Chinole gromadzą olbrzymie ilości danych o ludziach z całego świata, którzy na dodatek sami im je radośnie oddają. Dlatego ja nigdy niczego nie kupię na Ali, żeby nie wiem jak tanio było.
szuu napisał(a):Piotr K. napisał(a):[..]Wg mnie Chinole gromadzą olbrzymie ilości danych o ludziach z całego świata, którzy na dodatek sami im je radośnie oddają. Dlatego ja nigdy niczego nie kupię na Ali, żeby nie wiem jak tanio było.
...napisał Piotr K na swoim wyprodukowanym w chinach komputerze (lub telefonie - nie jestem chińczykiem i nie wyszpiegowałem z czego logujesz się na forum)
dopisujcie propozycje co wszechmocni chińczycy na pewno robią z niesamowicie cennymi informacjami pozyskanymi od zagranicznych klientów:
- zapisują na papierze toaletowym, którym się potem podcierają i NIC nie możesz zrobić żeby temu zapobiec!
- znając twoje Prawdziwe Imię mogą rzucić chińską klątwę (żeby ją zdjąć trzeba udać się do chińskiego szamana, co jest w polsce prawie niemożliwe)
- znając numer konta mogą nam wysłać pieniądze (!!!)
- w każdej chwili przyjechać w odwiedziny bo znają adres (bardzo groźna sytuacja, przyjazd kilku milionów chińczyków może zrujnować nawet najlepiej prosperujące gospodarstwo domowe)
lista rzeczy, które chińczyk może zrobić z twoimi danymi żeby mieć z nich jakiś pożytek:
- nic
a teraz odkryję przed wami największą tajemnicę, o której zachowanie błagała mnie na kolanach naczelniczka poczty polskiej (ale mam ją gdzieś, dla kolegów z forum jestem gotów narazić się nawet na gniew poczty). otóż otrzymując paczkę z chin, możesz z niej odczytać dane nadawcy!!! ty też możesz je przepisać na papier toaletowy i zrobić z nimi co tylko podpowiadają ci najdziksze fantazje. masz chińczyka w garści!
(post sponsorowany przez Fundusz Zapobiegania Zaburzeniom Psychicznym imienia profesora Kukiza Rodo)
Waty napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Szczerze to tych Asferyków nie chciał bym za darmo , kupiłem je jakiś czas temu i jakość niższa niż najtańsze Plossle.
Niedawno poszukując informacji o nasadkach bino natknąłem się na pozytywne opinie o takich okularach. Polecał je m.in. ten Denis od superchargeowania nasadek: https://www.cloudynights.com/topic/5119 ... ier/page-4
Nie wiem czy to te same, w każdym razie wygladają podobnie. Post jest dosyć stary a i jakość mogła się w międzyczasie pogorszyć.
szuu napisał(a):(post sponsorowany przez Fundusz Zapobiegania Zaburzeniom Psychicznym imienia profesora Kukiza Rodo)
endriu624 napisał(a):Waty napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Szczerze to tych Asferyków nie chciał bym za darmo , kupiłem je jakiś czas temu i jakość niższa niż najtańsze Plossle.
Niedawno poszukując informacji o nasadkach bino natknąłem się na pozytywne opinie o takich okularach. Polecał je m.in. ten Denis od superchargeowania nasadek: https://www.cloudynights.com/topic/5119 ... ier/page-4
Nie wiem czy to te same, w każdym razie wygladają podobnie. Post jest dosyć stary a i jakość mogła się w międzyczasie pogorszyć.
Dzięki za link , faktycznie seria 10 mm jest bardzo dobra, soczewka oczna jest plastikowa , i podobno przez to nie zachodzi mgiełką ,
Właśnie kupiłem parkę 10 mm , już wcześniej tam kupowałem i dali rabat z automatu, ponad dwa dolary , za parkę 2 sztuki 10 mm zapłaciłem tylko 63 zł. z darmową dostawą do Polski.
https://www.aliexpress.com/item/SVBONY- ... 8c3dd26a7f
Krzysztof_P napisał(a):endriu624 napisał(a):Waty napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Szczerze to tych Asferyków nie chciał bym za darmo , kupiłem je jakiś czas temu i jakość niższa niż najtańsze Plossle.
Dzięki za link , faktycznie seria 10 mm jest bardzo dobra, soczewka oczna jest plastikowa , i podobno przez to nie zachodzi mgiełką ,
Właśnie kupiłem parkę 10 mm , już wcześniej tam kupowałem i dali rabat z automatu, ponad dwa dolary , za parkę 2 sztuki 10 mm zapłaciłem tylko 63 zł. z darmową dostawą do Polski.
https://www.aliexpress.com/item/SVBONY- ... 8c3dd26a7f
Endriu za parę złotych bardzo dobra? ...Proszę Cię...dobry żart , to może najlepszy z badziewi dlatego trochę lepszy.Cena tak , jest dobra , czy nawet bardzo dobra , ale to słabe okulary , choć też mogą cieszyć.Aby tylko nie okazały się "Szpejem w szafce". Miałem ich parki jakiś czas temu , kupiłem z ciekawości gdyż śmiesznie niska cena i na tym się skończył zachwyt i zauroczenie.Zwykłe Plossle GSO są lepszej jakości optycznej , można kupić te Asferyki dla zabawy że tak powiem z nudów do testu , ale nazwać je bardzo dobrymi to już w ogóle całkowita przesada. Myślę ze to żart z Twojej strony , którego nie połkną początkujący miłośnicy nocnego nieba.
Krzysztof_P napisał(a):Ten Denis to Niezły Model.
Cytuję:
Oto moje zestawy bino. Para 10 mm jest nieoczekiwanym wykonawcą. Już piszę, że 10 mm bije mój Monocentryczny 10 mm Siebert we WSZYSTKICH aspektach.
23 mm są bardzo dobre, a 4 mm to najsłabsza linia.
Świetne jest to, że są lekkie, a ponieważ mają najlepsze plastikowe soczewki, nie zaparowują się tak łatwo, jak robią to wszystkie inne okulary, gdy warunki są takie.
Przyłączone miniatury
Facet ma poczucie humoru.
szary napisał(a):Miałem te okulary 23mm, kupione zresztą na tutejszej giełdzie. Przede wszystkim bardzo lekkie. Jakość obrazu jak na tak tanie okulary z plastikowymi soczewkami bardzo dobra. W porównaniu zaś z wieloma mniej budżetowymi, już niestety bez rewelacji. Ogólne wrażenia też nienajlepsze. Głównie ze względu na bardzo dużą czułość na osiowe patrzenie i - o ile dobrze pamiętam - konieczność utrzymywania oka w dużej odległości od soczewki. Mnie patrzenie przez te okulary bardzo męczyło, bardziej niż w jakichkolwiek innych okularach, przez które patrzyłem. Ogólnie bym ich nie polecił, chyba, że jako plastikową chińską ciekawostkę.