Porada MAK 127 vs Sky-Watcher BK 1021

Sklepy, giełdy, okazje, porady, pierwszy teleskop...

Wojen | 18 Paź 2023, 18:05

Dzień dobry,
który z tych teleskopów MAK 127 czy Sky-Watcher BK 1021 lepiej nada się do dużego miasta lub do noszenia na wycieczki? Oby dwa ważą prawie tyle samo (ok.3,5kg) choć mak jest krótki, podczas gdy mak ze statywem i montażem jest zdecydowanie droższy (o około 1000zł z eq3-2). Aberracja optyczna w bk powinna nie być duża jak w krótszych refraktorach?
Jeśli chodzi o same maki to czy duże znaczenie lub wygodę ma rozmiar wyciągu (warianty 1,25'' i 2''). Różnią się one nieznacznie cenowo, a czytałem że maksymalne okulary do niego to i tak koło 32 a 2'' szczególnie z nasadką bino mocno wydłuża ogniskową. Czy istnieje jakakolwiek różnica poza kosmetyczną miedzy makami 127 od Sky watcher i Levenhuk? Ten drugi jest zdecydowanie tańszy - jakość wykonania jest gorsza czy to tylko płacenie za markę?
Ponadto skłaniałbym się do obydwu do montażu az5 statyw aluminiowy ewentualnie eq3-2 aluminiowy. Chciałbym aby wystarczyło przy jednoczesnym ograniczeniu masy całości. Czytałem mieszane opinie na temat tego czy aluminiowy wystarczy.
To byłby pierwszy teleskop więc jeśli coś pomieszałem to przepraszam i z góry dziękuję za odpowiedź choć na część pytań bądź inne sugestie.
Ostatnio edytowany przez Wojen, 02 Lis 2023, 11:37, edytowano w sumie 1 raz

dj_ | 19 Paź 2023, 10:59

Czołem, chyba już sporo było na ten temat przez ostatnich dziesięć lat. Od siebie dodam, że teleskop, który nie ma możliwości kolimacji i jest źle ustawiony, bardzo szybko zaczyna denerwować swoim marnym obrazem. Z tych dwóch brałbym teraz na balkon maka.

EDIT: jest też informacja o AZ5 na stalowych nogach.
Vixen 80/910, AZ4, pryzmat T2/90, BCO, plossle i lantany 4mm-32mm, Bresser 102/600+klin Herschela TS

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie