Askar 185 f7 apo

Sklepy, giełdy, okazje, porady, pierwszy teleskop...

mrjq | 02 Lut 2024, 13:55

Pooglądaj, poznaj je z praktyki a dopiero potem wydaj swój osąd.
Tak będzie uczciwie wobec siebie i innych, kiedy coś piszemy publicznie na łamach Forum!!!
Inaczej zrażamy użytkowników i też myślę na własne życzenie tworzymy sobie przeciwników, co nie jest dobrym i wskazanym zachowaniem w społeczności Astro!!!

To tak jakbyś powiedział, że nie mogę pisać o sprzęcie Askara, bo nie patrzyłem przez wszystkie egzemplarze, jakie wyprodukowali :shock:
Odnosimy się do praktyki, do tego co widziało się w podobnym sprzęcie, wymieniamy się opiniami. Co w tym złego ?
Nie każdego stać na obserwatorium, pełnego sprzętu i możliwości testowania. Chyba nie wsmak Ci testy ?

Przecież wiemy, jak to wygląda, szukanie dobrego egzemplarza.
Chociaż są sklepy, które sprawdzają teleskop i wybierają lepszy.
Tylko, czy użytkownik mniej zaawansowany, będzie widział różnicę ?
A moim zdaniem gdy mamy ograniczone środki, tym bardziej kupiłbym coś lepszego, niż słabszego.
Tutaj będzie jeszcze loteria z jakością. A jak znam życie, będzie żonglerka egzemplarzami przez sklepy.
Bo niektórzy będą odsyłać gorsze, a te gorsze, będą rotować po rynku.
Bo chyba Askar nie jest nastawiony na zwroty i poprawę sprzętu. Więc spadnie to na dystrybutorów.
A cena tego teleskopu jest całkiem spora 20 tysięcy plus montaż to się robi worek kasy...
Odnośnie tego, że będą robić coraz lepsze, być może. Wątpię, że nabywcy będą ryzykować swoim portfelem. Albo będą, indywidualna sprawa.
Ale właśnie przed zakupem, warto się zapoznać z opiniami i testami innych ludzi, wyrobić sobie opinię.
Normalna sprawa, szczególnie jak się ma wydać 20 tysięcy.

Przecież ja tu tylko ostrzegam, że są lepsze i tańsze sprzęty
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 14:09

Cześć Marcinie.
Dużo jest racji w tym co piszesz.
Dlaczego nie w smak mi testy, wcale nie, nie lubię tylko ocen instrumentu na podstawie samych testów, kiedy ktoś bez pooglądania danym sprzętem, po przeczytaniu testów, skazuje sprzęt z góry na niepowodzenie.
Na testy należy spojrzeć i brać je pod uwagę, ale wszystko pod niebem, kiedy popatrzymy w okular na obiekty nieba.
To jest ostateczny sprawdzian dla każdego instrumentu a najlepiej kiedy obok mamy jakiś wzorcowy świetny inny instrument, tak aby mieć punkt odniesienia.
Ja osobiście wstrzymuję się z wydaniem werdyktu co do tego jak sprawdzi się ostatecznie pod niebem.
Do czasu kiedy nie trafi się okazja abym takowym pooglądał wszelakie obiekty nieba.
Cena owszem jest nie mała, ale zważywszy na aperturę to ułamek ceny za tak duży aperturą Refraktor 7" z wysokiej półki cenowo-jakościowej Renomowanych Firm. Mających utwierdzone wysokie noty i standardy swoich wyrobów.
Myślę że ktoś w Polsce zakupi i jak tylko będzie takowy posiadał, to chętnie nawet wybrał bym się do właściciela na oglądanie, miał bym wtedy w konkretnym celu, wycieczkę samochodem.
Naprawdę jestem bardzo ciekawy tego sprzętu w praktyce.
A gdyby tak wypuścili model 8", to wtedy już naprawdę, myślał bym o takim, choćby do obiektów DS.
To kupa szkła i naprawdę duża apertura Refraktora, D-185mm, która robi nam piękną robotę pod ciemnym niebem na obiektach choćby tylko DS!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

mrjq | 02 Lut 2024, 14:20

Może i ułamek, dalej to sporo kasy.
A właśnie, do DS wolę duże lustro w tej cenie... i będzie lepsze jakościowo. Jak się okazuje, po teście.
I w tym cała sprawa, działa to jak magnes, jak zabieg.
W tej cenie taki duży refraktor. Dodamy napis APO i sprzedaż ruszy ? Nie na to liczyła firma ?
Dzięki tym wątkom o Askarze zrozumiałem, jak bardzo różni się wizual od astrofoto.
Co tam uchodzi astrofoto to w wizualu, a szczególnie w obserwacji Planet, podwójnych i Księżyca jest dużo gorsze, nie mówią już nie do przyjęcia.
Chcąc mieć naprawdę wybitne obrazy w okularze...
Takisit

Maciek_Cz | 02 Lut 2024, 15:37

Chyba ta armata nie jest po prostu do obserwacji wizualnych. Pewnie w połączeniu z reduktorem czy flatanerem działa to wszystko lepiej. Zatem to kolejny teleskop do astrofotografii.

Zapewne znajdą się i lepsze sztuki. Ale płacąc za teleskop tyle pieniędzy to.... Wiadomo.

Na szczęście to nie mój problem bo nie stać mnie na taki teleskop :lol:
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

mrjq | 02 Lut 2024, 15:46

Tak swoją drogą nie wiedziałem, że astrofotografia jest tak mało wymagająca ;)
Maćku przecież możesz kupić seryjną syntę i pobijesz to "cudo".
Takisit

witos1 | 02 Lut 2024, 17:53

mrjq napisał(a):Tak swoją drogą nie wiedziałem, że astrofotografia jest tak mało wymagająca ;)

Mam seryjną syntę, dlaczego się nabijasz z tego sprzętu :(

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 18:00

Witajcie.
Ja myślę że nie będzie tak żle.
Skoro recenzent Refraktora APO D-185mm, porównał obok siebie SW Espirita 150mm APO i Askara 185mm.
Ponoć na Jowiszu przy powiększeniu około 180X ze względu na słabszy jaki miał Seeing, obrazy były do siebie bardzo podobne. Nawet stwierdził że wcale Askar nie wykazywał widocznej AC a jak porównał na mgławicy M42, to apertura Askara 185mm zrobiła swoje.
Ja tam trzymam kciuki za Askara D-140mm i D-185mm. I myślę że w tej cenie zakupu da ten Refraktor zadowolenie swoim nabywcom w praktyce.
Czekam aż kolega Piotr odbierze Askara D-140mm, porównamy go wtedy z Refraktorami: TEC 140mm, APM 140mm i APM 152mm, Espirit SW 120 APO.
Wtedy dopiero się okaże co jest wart na niebie. Niech będzie tak dobry jak Edki APM, to już będzie bardzo dobrze i jak Marcinie zawitasz kiedyś na Kudłacze ze swoją TOA 150mm to porównamy ją z naszym Refraktorem APM ED-APO 152/1200mm.
Myślę że będziesz zaskoczony w praktyce i sam się przekonasz, że nasz ED-APO APM 6" robi bardzo dobrą robotę na Księżycu i Planetach w praktyce. Za cenę 1/5 Refraktora TOA 150mm Takahashi a dając ilość widocznego detalu Planet co najmniej 90% tego co da twoja TOA 150mm Takahashi. Obyś nie był rozczarowany swoją TOA 150mm, wiem co i jak pokazuje dobry Refraktor ED-APO 152mm na Planetach i Księżycu w praktyce. Dam sobie rękę uciąć, że tak będzie, gdyż oglądałem wieloma Refraktorami w praktyce i nasz APM 152mm ilością detalu bije słabszą pod tym względem 130-tkę APO Takahashi. Kolorek może detalu Jowisza jest inny niż z TOA 130mm, jak i kontrast obrazu czarnego tła nieba trochę słabszy. Ale reszta jest bardzo dobrze, wiem to gdyż mamy ten Refraktor od około 8 lat i sprawuje się on na Księżycu i Planetach bardzo dobrze. Przy wyostrzonym obrazie nie ma w ogóle widocznego ani grzywką ani poświatą żadnego AC do około 350X na Planetach i Księżycu. Gdybym nie pooglądał TOA 130mm w praktyce, to może bym dalej wierzył w jej cudowność. Ale oglądałem i twoim Refraktorem TOA 130mm i Dominika TOA 130mm podczas dwóch zlotów Kudłacze. Więc wiem jak jest i mam punkt odniesienia. Dlatego zalecam ci wstrzymać się z opiniami o jakości Refraktorów APM 152mm i 140mm, Askar 140mm i 185mm, gdyż możesz być potem bardzo rozczarowany, jak są dobre w praktyce na Księżycu i Planetach w stosunku do 5X droższych wyrobów Takahashi w tym TOA 150mm APO.
Myślę że więcej to już z Refraktorami obok siebie pod niebem. Twoja TOA 150mm i nasz APM 152mm.
Gdyż skoro takowym nie oglądałeś, to twoją z góry krytykę na podstawie tylko testów optyki na ławie czy DPAC, należy traktować z przymrużeniem oka.
Praktyka pokaże swoje ile tym tańszym Refraktorom brakuje do wyrobów Takahashi, ale to tylko obok siebie te instrumenty, pod ciemnym niebem.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Maciek_Cz | 02 Lut 2024, 19:04

Widziałem DPAC tego Esprita 150. I on jest bardzo dobry. Ciekawe jakby sytuacja wyglądała w dobrym seeingu przy pow. ~300x.
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 19:11

Cześć.
Też jestem ciekawy, powiększenie 180X to trochę za mało.
Z drugiej strony, osobiście to przeważnie max. powiększenia dla wszelakich sprzętów wypadają bardzo dobrze w granicach około 1,5XD. Można i stosować 2XD , 3XD, ale po co, skoro wtedy nie zobaczymy już nic więcej z detalu Planet a tracimy tylko na jakości obrazu, nawet w Premium APO. APO Premium wytrzymują takie powiększenia, ale osobiście dla mnie w zupełności wystarczy 1,5X D.
To stwierdziłem z wszelakim sprzętem ma Planetach i Księżycu. Wtedy praktycznie mamy w każdym instrumencie przy żrenicy wyjściowej około 0,7mm najlepsze, przy już dużym powiększeniu Księżyca i Planet obrazki. Do dzielenia ciasnych układów gwiazd to jak najbardziej, ale do detalu Planet nie zalecam, zbyt wiele tracimy na widoczności i subtelny słabo widoczny na pograniczu detal, po prostu zaczyna nam zanikać.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Maciek_Cz | 02 Lut 2024, 19:56

I wszystko się zgadza.
A autor testu obserwował Jowisza przy źrenicy 1mm. To planeta razi w oczy :mrgreen:
Dla ścisłości to mnie razi :lol:
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 20:00

Trochę Jupek na pewno razi. :D
A Księżyc tym bardziej. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 02 Lut 2024, 21:15

witos1 napisał(a):
mrjq napisał(a):Tak swoją drogą nie wiedziałem, że astrofotografia jest tak mało wymagająca ;)

Mam seryjną syntę, dlaczego się nabijasz z tego sprzętu :(

Nie nabijam się, właśnie piszę, że lustro raczej na pewno przebije 1/4
Takisit

mrjq | 02 Lut 2024, 21:42

Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Z drugiej strony, osobiście to przeważnie max. powiększenia dla wszelakich sprzętów wypadają bardzo dobrze w granicach około 1,5XD. Można i stosować 2XD , 3XD, ale po co, skoro wtedy nie zobaczymy już nic więcej z detalu Planet a tracimy tylko na jakości obrazu, nawet w Premium APO. APO Premium wytrzymują takie powiększenia, ale osobiście dla mnie w zupełności wystarczy 1,5X D.
To stwierdziłem z wszelakim sprzętem ma Planetach i Księżycu. Wtedy praktycznie mamy w każdym instrumencie przy żrenicy wyjściowej około 0,7mm najlepsze, przy już dużym powiększeniu Księżyca i Planet obrazki. Do dzielenia ciasnych układów gwiazd to jak najbardziej, ale do detalu Planet nie zalecam, zbyt wiele tracimy na widoczności i subtelny słabo widoczny na pograniczu detal, po prostu zaczyna nam zanikać.

Jak to po co, zobaczyć jak najwięcej szczegółu na Planecie i Księżycu. Świetne APO właśnie radzi sobie do 2,5D Mało tego wyśmienite obrazy z takich powiększeń są wyznacznikiem jakości.
Poza tym, jak kupujemy większą średnicę to szukamy rozdzielczości, ale w świetnej optyce może być mniejsza średnica, ale za to można korzystać z super powiększeń !
Takisit

mrjq | 02 Lut 2024, 21:47

Krzysztof_P napisał(a):Witajcie.
Ja myślę że nie będzie tak żle.
Skoro recenzent Refraktora APO D-185mm, porównał obok siebie SW Espirita 150mm APO i Askara 185mm.
Ponoć na Jowiszu przy powiększeniu około 180X ze względu na słabszy jaki miał Seeing, obrazy były do siebie bardzo podobne. Nawet stwierdził że wcale Askar nie wykazywał widocznej AC a jak porównał na mgławicy M42, to apertura Askara 185mm zrobiła swoje.
Ja tam trzymam kciuki za Askara D-140mm i D-185mm. I myślę że w tej cenie zakupu da ten Refraktor zadowolenie swoim nabywcom w praktyce.
Czekam aż kolega Piotr odbierze Askara D-140mm, porównamy go wtedy z Refraktorami: TEC 140mm, APM 140mm i APM 152mm, Espirit SW 120 APO.
Wtedy dopiero się okaże co jest wart na niebie. Niech będzie tak dobry jak Edki APM, to już będzie bardzo dobrze i jak Marcinie zawitasz kiedyś na Kudłacze ze swoją TOA 150mm to porównamy ją z naszym Refraktorem APM ED-APO 152/1200mm.
Myślę że będziesz zaskoczony w praktyce i sam się przekonasz, że nasz ED-APO APM 6" robi bardzo dobrą robotę na Księżycu i Planetach w praktyce. Za cenę 1/5 Refraktora TOA 150mm Takahashi a dając ilość widocznego detalu Planet co najmniej 90% tego co da twoja TOA 150mm Takahashi. Obyś nie był rozczarowany swoją TOA 150mm, wiem co i jak pokazuje dobry Refraktor ED-APO 152mm na Planetach i Księżycu w praktyce. Dam sobie rękę uciąć, że tak będzie, gdyż oglądałem wieloma Refraktorami w praktyce i nasz APM 152mm ilością detalu bije słabszą pod tym względem 130-tkę APO Takahashi. Kolorek może detalu Jowisza jest inny niż z TOA 130mm, jak i kontrast obrazu czarnego tła nieba trochę słabszy. Ale reszta jest bardzo dobrze, wiem to gdyż mamy ten Refraktor od około 8 lat i sprawuje się on na Księżycu i Planetach bardzo dobrze. Przy wyostrzonym obrazie nie ma w ogóle widocznego ani grzywką ani poświatą żadnego AC do około 350X na Planetach i Księżycu. Gdybym nie pooglądał TOA 130mm w praktyce, to może bym dalej wierzył w jej cudowność. Ale oglądałem i twoim Refraktorem TOA 130mm i Dominika TOA 130mm podczas dwóch zlotów Kudłacze. Więc wiem jak jest i mam punkt odniesienia. Dlatego zalecam ci wstrzymać się z opiniami o jakości Refraktorów APM 152mm i 140mm, Askar 140mm i 185mm, gdyż możesz być potem bardzo rozczarowany, jak są dobre w praktyce na Księżycu i Planetach w stosunku do 5X droższych wyrobów Takahashi w tym TOA 150mm APO.
Myślę że więcej to już z Refraktorami obok siebie pod niebem. Twoja TOA 150mm i nasz APM 152mm.
Gdyż skoro takowym nie oglądałeś, to twoją z góry krytykę na podstawie tylko testów optyki na ławie czy DPAC, należy traktować z przymrużeniem oka.
Praktyka pokaże swoje ile tym tańszym Refraktorom brakuje do wyrobów Takahashi, ale to tylko obok siebie te instrumenty, pod ciemnym niebem.

Jeśli chodzi o 152 to jest to sprzęt, poniżej krytyki, nie wart pieniędzy.
Przynajmniej testowany egzemplarz ;) Ja nie wierzę w takie przypadki, że jak taki babol się trafia, to cała seria jest ok.
https://www.cloudynights.com/topic/904866-dpac-test-lunt-152-ed/#entry13155517

Askar 185 f7 apo: APM152.jpg
Takisit

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 22:51

mrjq napisał(a):
Krzysztof_P napisał(a):Cześć.

Jak to po co, zobaczyć jak najwięcej szczegółu na Planecie i Księżycu. Świetne APO właśnie radzi sobie do 2,5D Mało tego wyśmienite obrazy z takich powiększeń są wyznacznikiem jakości.
Poza tym, jak kupujemy większą średnicę to szukamy rozdzielczości, ale w świetnej optyce może być mniejsza średnica, ale za to można korzystać z super powiększeń !

Marcin chcesz zmienić prawa optyki i fizyki jakością obiektywu Refraktora (zdolność rozdzielcza wynikająca z apertury instrumentu).
Dobre sobie, ale nie dla mnie. Wszystkie powiększenia znacznie powyżej powiększenia rozdzielczego (z praktyki wystarczy 3X powiększenie rozdzielcze przy żr. wyjść. około 2,3 , aby odpowiednio powiększyć uzyskany już obraz z wykorzystaniem rozdzielczości danej apertury), nie wnoszą nam nic więcej w praktyce z detalu w obrazie i magia nawet fluorytu tu nie pomoże. O ilości widocznego detalu decyduje apertura i Seeing, co innego są walory obrazu i jakie dany instrument wytrzyma max. powiększenie z dobrym jeszcze obrazem. Wszyscy wiemy że 2XD i 3XD , itp. to są już puste powiększenia i nic nam nie wniosą w powstały już obraz więcej z detalu na tarczach Księżyca czy Planet. Nie wiem do czego zmierzasz, ale ja nie potrzebuję powerować dobrego Refraktora co najmniej ED do takich powiększeń. To co mam nim dojrzeć czy na Księżycu czy na Planetach, to wszystko zobaczę w mniejszej skali obrazu z ładnym obrazkiem, przy powiększeniu 1,5XD. Chyba że ktoś lubi oglądać powiększony już powstały obraz w 3XD , to co innego, czy do tego ma służyć drogie APO? Chyba raczej nie.
Co do Refraktorów ED-APO APM, itp. to jest bardzo wiele pochlebnych recenzji i opinii napisanych przez ich właścicieli na całym Świecie. Nie przemawiają do mnie twoje wstawione wybiórczo testy tych Refraktorów optyki. Znam te Edki osobiście od lat i wiem na co je w praktyce stać. AC posiadają na poziomie Refraktorów AC F-30. Musisz więcej poczytać na ich temat i na temat wypowiedzi ich właścicieli. Większość pisze iż pokazują one 90% detalu Planet, tego co widać w najlepszych Refraktorach Premium APO o tej samej aperturze. Widzę że dopóki nie pooglądasz takowym, to będziesz dalej walczył uparcie z tym tematem.
A nie warto, warto spojrzeć i poznać dany sprzęt, potem jak napiszesz na Forum iż twoim zdaniem jest to w twoich oczach zwykłe gów.. to po porównaniu nikt nie będzie miał do ciebie żalu iż takie jest twoje zdanie. Aktualnie masz tylko swoje zdanie w domyśle i tak naprawdę, to w ogóle na ten temat z praktyki na razie nic nie wiesz.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 02 Lut 2024, 23:25

Ja mam inne doświadczenie z powiększeniami szczególnie w Takach. Z powodzeniem cisnę do 2,5D jeśli trzeba.
Po prostu nie mam straty kontrastu i ostrości...
I tyle. Ja tam gównem nigdzie nie rzucam i nie rzucałem...
Takisit

Krzysztof_P | 02 Lut 2024, 23:44

Marcinie miałem Taka FS102mm dawał super obrazki. Saturn i Jowisz piękne, kolorowe, kontrastowe i ostre przy 2XD z okularem TV DE-LITE 4mm-205X, czy Orto 4mm. Oglądałem i Planetki i Księżyc były przy tym Pow. 205X bardzo ładne.
Kupiłem od kolegi Tomasza tego FS102mm, Refraktor FS102mm był bardzo dobry optycznie, choć to słabszy model FS od nowszych tych Refraktorów z ogniskową F-740mm, też dubletów FL, modeli bodajże FC-100DF.
Z detalu nie widziałem w nim nic więcej, zwiększając powiększenie z około 160X do 200X na Jowiszu czy na Księżycu.
No i co mi z tego że wytrzymywał nawet 300X z dobrym obrazem, jak i tak nic więcej nie było widać na tarczy Jowisza a wręcz przeciwnie , obraz zbyt wiele tracił z walorów obrazu.
Miałem na balkonie obok Taka FS102mm mojego ED-APO MEADE 127mm. I w MEADE 127mm, widziałem nie dość że na wprost bez doszukiwania się, ale i więcej dużo detalu w pasach Jowisza niż w tym FS102mm. Dlatego sprzedałem APO FS102mm i zostałem z ED-APO MEADE 127mm. FS102mm był ekstra, ale zaważyła tu apertura , jak i to że ten Dublet MEADE 127mm F-9 ,też pokazuje bardzo ładnie Planety i Księżyc. Nawet mój Mak Intesa 150/1500mm, jak patrzyłem na Księżyc, to pisałem tu na Forum ich porównanie. Mak 150mm F-10, pokazał mi więcej drobniutkich kraterków na Księżycu tylko z innym słabszym walorem tego obrazu, ale więcej, po prostu nie widziałem ich w FS102mm!!!
Refraktory porównywałem obok siebie, jak i Maka Intesa 150mm i FS102 mm, nie ma zlituj się, większa prawie o cal apertura ED APO MEADE zrobiła swoje i FS102mm pojechał do kolegi. Tak samo większa apertura Maka Intesa 150mm o dwa cale też zmiażdżyła ilością detalu Księżyca, pierwszorzędne APO 102mm FS. Takie są fakty a nie inne i gdyby tak nie było, to nie pisał bym o tym fakcie publicznie!!! Na podstawie tylko moich domysłów i wymyślonych wizji na podstawie samych optycznych testów, bez porównania tego w praktyce na obiektach nieba!!! Owszem obrazy każdego obiektu nieba pod względem walorów obrazu: kontrast czarnego tła nieba, bardziej nasycone kolory-płonących gwiazd. Było to w APO FS102mm najładniejsze i tym samym ogólnie obrazki obiektów nieba piękniejsze i bardziej wciągające nas urokiem. Ale na tym Magia się kończy. Jak mamy inny co najmniej dobry optycznie Refraktor czy Teleskop Maksutova. To większa apertura wygrywa i mniejsze nawet super APO tego nie zmieni. Zmienią się tylko walory obrazu, które najładniejsze mamy w Refraktorach Premium APO. Jak i to że możemy z nich cisnąć powery nawet 3XD, ale z pustymi powiększeniami a ładnym obrazem. Ot wszystko w tym temacie, bez czarowania i tworzenia nie wiem to jakiej otoczki magii wokół wyrobów Takahashi. Też uwielbiam takie obrazki, ale wolę Planety w większych aperturach też z ładnymi obrazkami z większą ilością widocznego detalu, niż piękne z mniejszych Refraktorów Premium APO. Dlatego kupiliśmy APO LZOS 175mm a nie TOA 150mm, Gdyż mamy APM 152mm i TOA 150mm nie wniosła by nam dużo więcej w obrazy Detalu Księżyca i Planet niż nasz APM 152mm. Gdyby były seryjne APO Takahashi np. D-180mm, to wtedy zapewne polowali byśmy na takiego Taka D-180mm. Ale takowych niema w seryjnej produkcji i mój wzrok skierowany jest dalej na AGEMA Optics USA Dublet FL 180mm lub nowe wyroby TEC Dublety FL 160mm czy D-200mm.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie