Przedstawiamy się.

Wolne tematy niekoniecznie astronomiczne...

ekolog | 13 Wrz 2023, 22:48

Bruczi napisał(a):Witam.
Już tu trochę jestem na forum, ale stwierdziłem, że się przedstawię :)
Jestem Kamil. Astronomią interesuje się od dawna, natomiast od niedawna zacząłem sobie coś obserwować świeżo kupionym teleskopem :)
Witam wszystkich serdecznie :D

Lukacz napisał(a):Witamy :)

Witam i ja. Dobrze że się ludzie rejestrują bo mamy tu też działy niewidoczne dla niezarejestrowanych.
Dziś w dziale Sprawy Forum fajna analogia (do komentarzy na giełdzie) Lulu - o grzybach jako pokarmie nie zawsze polecanym :arrow:

viewtopic.php?p=621990#p621990

a w dziale Kącik ...
sensacyjne doniesienie o mumiach kosmitów w parlamencie pewnego kraju :arrow:

viewtopic.php?p=621991#p621991

EDIT: (po zobaczeniu odpowidzi Mumii)
Genielne! :) Szacun! :idea:

Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Ostatnio edytowany przez ekolog 13 Wrz 2023, 23:12, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

Koszy89 | 13 Wrz 2023, 22:58

Witamy Bruczi witamy , super ze sie zarejestrowałes zobacz jakie ciekawe tematy mogły by Ci umknąć , wiesz forum astronomiczne, obserwacje sprzęt ciekawe dyskusje o optyce , zloty astronomiczne,ale te Mumie kosmitów ! I w parlamencie słuchaj!
To jest Hit dopiero ! Polecam
...

Miejscowość: Szczecin

Mumia | 13 Wrz 2023, 23:05

Mumia poleca to forum !
Pozdrawiam Krystian ;)
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

Bruczi | 19 Wrz 2023, 13:39

Rzeczywiście :D :D

Natomiast, chciałem tylko dodać, że bardzo podoba mi się to forum i cieszę się, że na nie wpadłem. Dzięki za powitanie :)
Sky-Watcher Dobson 10"

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

Dale | 27 Wrz 2023, 20:41

Dzień dobry :)
Co prawda nie jestem nowy, parę lat temu aktywnie szukałem tu wiedzy, ale potem miałem długą przerwę :)
W międzyczasie (tak zwanym) zapomniałem jak irytujący bywa delikatny montaż, jak słaba bywa widoczność, no i jak trudno prowadzi się teleskop na maksymalnych powiększeniach. A przede wszystkim, zapomniałem jak bolą odmrożone korzonki po nocnej sesji z wypiętą tylną częścią ciała :)

W skrócie, naszła mnie chęć popatrzeć znowu w gwiazdy :)
Witajcie ponownie :)

Przykro tylko że nie ma z nami już dawnego Gospodarza tego forum, ale pociesza mnie fakt że miałem to szczęście choć przez chwilę korzystać z jego wiedzy "na żywo"...
Cieszę się że znalazł godnych naśladowców. Że pasja wielu ludzi, których poznałem wtedy, przetrwała do dziś.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

Shquoo | 29 Gru 2023, 01:31

Witam serdecznie grono zaawansowanych astroamatorów! Od tygodnia czytam, przyszedł czas na rejestrację. Gdzieś w międzyczasie był zakup pierwszego teleskopu:)
Jako świeży w temacie obserwacji teleskopowych (samym kosmosem, gwiazdami etc. interesowałem się już wcześniej) jestem pełen zapału, chętny na poznanie dobrych miejscówek obserwacyjnych koło Koszalina - wydaje mi się, że kilka miejsc które znam, także będą dobre.
Nabyty sprzęt Sky-Watcher (Synta) BK909AZ3 czyli achromatyczny refraktor 90/900.
Sky-Watcher (Synta) BK909AZ3
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby.

Miejscowość: Koszalin

lulu | 29 Gru 2023, 02:10

Witaj, sprzęt jak na początek całkiem wystarczający aby zorientować się czy ta zabawa faktycznie Cię interesuje, wielu z nas zaczynało od refraktorów znacznie mniejszej średnicy w dawnych czasach - i proszę na jakich sympatycznych i dobrze zapowiadających się Astromaniaków wyrośliśmy. I Tobie tego życzymy :-)
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Krzysiek.S | 29 Gru 2023, 08:39

Witamy, też zaczynałem od takiego zestawu. Dał mi wiele radości :) Do dziś z nostalgia wspominam ganianie Saturna z okularem 6mm z przerwami na przewijanie mikroruchow :D
Jest kilka fajnych tematów o tuningu tego montażu, da się tez na nim powiesić małego brata twojego achro - sw 80/400 - do szerokich pól. Ja miałem dwa zamotnowne jednocześnie. Powodzenia w obserwacjach i czystego nieba!

Miejscowość: Czarna Białostocka, Podlaskie.

ekolog | 29 Gru 2023, 13:06

Shquoo napisał(a):Nabyty sprzęt Sky-Watcher (Synta) BK909AZ3 czyli achromatyczny refraktor 90/900.

Witam. To był od lat dobry wybór bo dobry stosunek możliwości optycznych do ceny (w grupie refraktorów czyli lunet).

Też zaczynałem od tego tubusa (SW 9/90) tylko na montażu EQ32.

Sprzedałem go (niepotrzebnie) po niekompetentnym rozczarowaniu podczas szukania galaktyk.
Nie wiedziałem że Messier 31 czyli galaktyka Andromedy to będzie blada plamka, a nie spiralna struktura jak na ilustracjach. :)
Do obiektów mgławicowych dokupiłbym bardzo długoogniskowy okular - co najmniej 40 mm jak np tak opisany:

https://teleskopy.pl/product_info.php?c ... 025%20S500

Inne sklepy to deltaoptical.pl, fotozakupy.pl.

Podczas obserwacji galaktyk i mgławic do czytania map musisz używać czerwonego światła by oko nie traciło adaptacji do ciemności przynajmniej w pozostałych barwach.

Siema
Załączniki
Przedstawiamy się.: 40oku.jpg
Przedstawiamy się.: lat.jpg
Awatar użytkownika

Shquoo | 29 Gru 2023, 18:34

@ekolog. Bardzo dziękuję za garść cennych porad, miałem tydzień czytania i w międzyczasie (przez święta) robiłem zakupy z nastawieniem na planety - po przeczytaniu dużej ilości uwag wiem, że ten sprzęt to w 65% na planety i 35% na mgławice :) Tak więc na pierwszy ogień poszedł okular Pentax XW 7(mam od wczoraj) i ES 6,7 82 (jeszcze w transporcie) (sprawdzę oba i pewnie jeden zostawię), nasadka kątowa Baader pryzmatyczna 32mm 90, nowy większy szukacz 90st, dziś dojechał filtr ES UHC, lampkę (mały halogen) czerwony mam, dziś konstruowałem sobie w robocie na baterii erbauera 4Ah. Reszta okularów kitowa niestety, mam już zaplanowane 9mm, 14mm, 24mm i właśnie nie byłem pewny co do tej tuby do tych mgławic. 40mm powiadasz. No to już teraz wiem:) dzięki i do zobaczenia w innych działach:)
ps. pierwsze obserwacje księżyc, jowisz za mną, jest moc :)))
Sky-Watcher (Synta) BK909AZ3
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby.

Miejscowość: Koszalin

Koszy89 | 29 Gru 2023, 22:04

Hmm to nie bardzo temat na sprzętowe pogaduchy ale doradzam spokój w zakupach choc juz i tak poszlo na grubo ze tak powiem :|
Es6.7 radzilbym zwrocic i odsykac kasę skoro juz masz tego pentaxa 7. Wiadomo to twoje pieniądze i to szanuje als szkoda ze nie pomyślałes odrazu o innym montażu skoro masz budzet.
40 mm moze juz winietowac w tym teleskopie.

Radze póki co nic juz nie dokupowac w kwestii obiektów DS tylko spróbować sil na Ds-ach posiadanym okularem 25 mm z zestawu, duzo Ci sie wtedy wyjaśni w kwesti montażu, nieba , nawigacji i byc moze dojdziesz do innych wniosków .
Ewentaulnie kupić plosa 30-32 mm jesli chcesz miec koniecznie cos lepszego niz z zestawu , to jest bodajze maksymalnu okular bez winiety w tym teleskopie.
Tabela wimmera na początek pomoze wybrac cele DS.
...

Miejscowość: Szczecin

ekolog | 29 Gru 2023, 22:29

Koszy89 napisał(a):40 mm moze juz winietowac w tym teleskopie.

Ale to nie oznacza deformacji czy artefaktów, a co najwyżej odcinanie fotonów lecących przy ściankach.
Za to obserwowana jasność powierzchniowa będzie intensywniejsza - łatwiej zauważalne - choć mniejsze.
Znany i tu bywający Szuu co prawda do Maksutowa 127 mm ale zakładał nawet okular 50mm, który kupił sobie.
Poza tym Koszy89 ma sporo racji. Za dużo tych okularów do powiększeń "planetarnych" kupiłeś. Żal kasiory.
Przy okazji jeszcze rada.
Jak wiatr wieje i teleskop drga (co pogarsza obraz) to trochę pomaga wsunięcie nóżek czyli obniżenie go zarazem.
Siema
Awatar użytkownika

Rastaban | 10 Cze 2024, 23:14

Witajcie Astromaniacy. Przyjmijcie do swego grona adepta pragnącego zgłębiać tajemnice nieboskłonu. Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów. :)

chondryt | 10 Cze 2024, 23:36

Witamy w naszym gronie :)

Pozdro . ...
AZ-ATM ; AR-Svbony 90/500 ; kątówka Takahashi 1,25 " ; barlow 2x
Okulary: 9/60*
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

lulu | 10 Cze 2024, 23:37

Czołem, bardzo nam miło :-) Napisz coś więcej - działasz już obserwacyjnie, masz jakieś instrumenty?
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Rastaban | 12 Cze 2024, 16:20

Lata temu miałem krótko amatorski teleskop typu Maksutowa zbudowany w oparciu o MTO 1000. Długo nim nie działałem, m.in. zobaczyłem księżyce Jowisza. Zabrakło czasu na organizowanie wyjazdów za miasto, bo z balkonu to mogę sobie popatrzeć na Księżyc, reszta to mizeria, dużo światła, mało obiektów. Teraz używam lornetki Celestron Skymaster 15x70, którą stawiam na solidnym statywie (choć adapter Celestrona jest do bani). Oczywiście żeby pooglądać, też wyjeżdżam poza miasto. Jesienią oglądałem niebo w Górach Orlickich i szczena mi opadła, nieporównywalnie więcej do zobaczenia. Staram się poznać obiekty naszego nieba ale nie chcę uczyć się na pamięć map, prędzej tego co nad głową. Studiuję literaturę fachową i planuję stopniowe doposażenie sprzętowe. Na pewno nie odpuszczę obserwacji planetarnych ale raczej przy nich nie zostanę, chętnie pooglądam mgławice i galaktyki.

lulu | 12 Cze 2024, 16:45

Taki pełny program obserwacyjny może docelowo oznaczać konieczność posiadania kilku instrumentów - rzecz zależy oczywiście również od Twoich warunków i możliwości logistycznych - tego skąd obserwujesz, czy musisz przenosić sprzęt itd.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

ILAWA | 16 Wrz 2024, 18:58

Ponieważ nie znalazłem na forum "przywitalni", to pozwoliłem sobie założyć ten wątek.
(Ewentualnie poproszę modów o przeniesienie tego posta we właściwe miejsce).
O mnie:
Teodor z Iławy w woj. warmińsko-mazurskim, nad jeziorem Jeziorak.
Wiosen mam już 59.
Inżynier elektronik, uprawiane czynnie hobby: strzelectwo (instruktor) i krótkofalarstwo (SO4W).
Chciałbym zająć się astrofotografią. Moje doświadczenie życiowe podpowiada, że zamiast
wywarzać otwarte drzwi, tudzież z zapałem wynajdywać koło lepiej jest poprosić czasem o pomoc.

Zwracam się do zacnych forumowiczów z nieśmiałym pytaniem:

Czy jest tutaj ktoś z w odległości do kilkudziesięciu kilometrów ode mnie,
kto chciałby mi pomóc postawić pierwsze kroki w astrofotografii ???

Zdaję sobie sprawę, że moja lokalizacja jest wysoce niekorzystna ze względu na wilgotność powietrza,
i być może w tym rejonie polski nikt się tym nie zajmuje bo nie ma to sensu.

Pozdrawiam wszystkich i życzę gwieździstych nocy.

Teodor

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie