Witam serdecznie miłośników Astronomii,
jestem Robert mieszkam w Bydgoszczy, okazyjnie spędzam niektóre weekendy w rodzinnych stronach, w okolicach Brodnicy. Wasze forum przeglądam gdzieś od grudnia 2020r. Zbierałem wówczas informacje o SW 80/400, który dostał mój brat na urodziny (wraz z okularami GSO 6mm i 20mm). Na tyle spodobały mi się zimowe obserwacje, zwłaszcza M42 i Plejad, że coraz bardziej zacząłem się wciągać.
Przeglądałem jako niezalogowany giełdy oraz olx w celu zakupienia jakiegoś sprzętu dla siebie. Częste porady, które widziałem w wątkach na forach w stylu "odłóż trochę kasy i kup Syntę 8" już stawały się nudne
Ja zdecydowanie szukałem czegoś co zmieści się w szafie (ubraniowej
), oraz nie będzie nieuzasadnionym wydatkiem dla budżetu małżeńskiego. Jako, że obserwacje chcę robić w kolabo z moim bratem stwierdziłem że interesuje mnie wyłącznie refraktor o małej światłosile lub ew. MAK, aby uzupełniać się z jego F/5.
Ku mojemu zdziwieniu w kwietniu pojawił się w Media expert SW 90/900 AZ3 w cenie 580zł, więc nie czekając na inne okazje zdecydowałem się na zakup tego sprzętu (numery katalogowe producenta zgadzały się z tymi z ofert TPL i DO).
Mam także Nikona Aculon 8-18x42 i na moje amatorskie potrzeby wystarcza, zwłaszcza że jest to sprzęt turystyczny (uwielbiam wycieczki krajobrazowe). J
ak nabiorę większego doświadczenia postaram się o moje recenzje posiadanych sprzętów, może zachęcę lub ostrzegę kolejnych amatorów astro.
Bardzo też spodobała mi się idea szkiców astronomicznych, może przyjdzie pora na moje. Pozwoli mi to wrócić do dawno nie pielęgnowanej pasji związanej z rysowaniem
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum, jesteście najlepsi. Osoby z Bydgoszczy/Brodnicy lub okolic tych miast chętnie proszę o kontakt, jeżeli chcecie podciągnąć w umiejętnościach żółtodzioba.
P.S. dodam tylko, że jak trafiam w dawnych wątkach na wypowiedzi Ś.P. Janusza P. naprawdę czuć, że JEST to wyjątkowy człowiek. Jego trafne zobrazowanie zawiłości astro (od mechaniczno-sprzętowych do astronomii jako dyscypliny naukowej) są wysokiej jakości, a jednocześnie dostosowane do mojego poziomu. Trafiłem tu już podczas jego nieobecności na forum, ale naprawdę wzbudza mój szacunek to co po sobie zostawił.
lubię podziwiać Wszechświat...