Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne

Wolne tematy niekoniecznie astronomiczne...

ekolog | 01 Lis 2022, 02:11

" 'Aurora Vortex' Rare Astronomical Phenomenon ".
Ponoć obraz ten jest zdjęciem ale uzyskanym za pomocą układu optycznego znanego jako rybie oko,
więc nie jest to naturalny widok jaki zobaczyłby człowiek tam obecny. Może ryba z wyłupiastymi oczami albo kosmita to tak? :D

https://www.facebook.com/worldscape.fb.animals
Siema
_
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: 311595565_142289518549637_6154471725386849238_n.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: Obiektyw-Samyang-8-mm-f3.5-Aspherical-IF-MC-Fish-eye-CS-II---Nikon-AE--2.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: indeksy.jpg
indeksy.jpg (3.64 KiB) Obejrzany 5410 razy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

ekolog | 01 Lis 2022, 13:16

Piękne i zacne myśli i zdjęcia pojawiły się dziś na znanych portalach społecznościowych.
Siema
_
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: kania.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: szymborska.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 04 Sie 2023, 10:44

'Podziwiaj piękno ale bój się bestii'

Podziwiam siłę odlotowości kreacyjnej podczas wymyślania podpisów pod APOD. :)

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: AuroraPingvllir_Casado_1336.jpg
Awatar użytkownika

Andrzej Lach | 09 Sie 2023, 15:22

ekolog napisał(a):
Nie wpuszczanie imigrantów z Nigerii, Indii, itp krajów wreszcie uznano za naukowo uzasadnione podejście.

Władze Facebook zweryfikowały Twój post i uznały że nie ma przesłanek mówiących o mowie nienawiści, tyle i tylko tyle.
Jakiekolwiek inne konkluzje bazujące na powyższym są manipulacją (bo nie ma ku nim żadnych przesłanek), stąd też mój post i moja uwaga.

ekolog | 18 Wrz 2023, 23:00

Rower i Rover :)
Tak czy owak dobry kierunek.
Nasi (niedawno) znowu najlepsi.

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: rowery___.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 02 Paź 2023, 22:35

Ciekawe portalisko trafiłem w necie - ProjektPulsar.
Kopalnia nieoszlifowanych diamentów / materiałów na memy. :)
__
Kawałek kosmosu na Ziemi.
Zaledwie ćwierć kilograma ale może dowiemy się z czego powstawała Ziemia ponad 4 miliardy lat temu.
Pierwszy znaczący wagowo materiał z kosmosu inny niż z Księżyca lub meteorytu w rękach ludzkości.

https://www.projektpulsar.pl/kosmos/222 ... danie.read

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: 6997a23e-d6ac-4939-8fc5-bd6c4733b452_f638x638.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: 266d56f0-69dc-4ab9-8860-7e538115c2be_900x_.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: 4aa770ba-2b4d-4278-be62-9f37aaed9f8b_f638x638.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: 1053f1c0-98c2-4897-b936-276567456b78_f665x355.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 04 Lis 2023, 00:46

Poezja, Panie i Panowie, jak dla mnie. :)

"Podczas wakacji w Chile odkryj tę niezwykłą dolinę, naprawdę zasługującą na swoją nazwę! Surrealistyczny, księżycowy krajobraz wyrzeźbionych przez wiatr wzgórz, które otaczają dno doliny – niegdyś jeziora – najwspanialej prezentuje się o wschodzie lub zachodzie słońca.
Jego promienie, kładące się na skałach, piasku, soli i żwirze, przekształcają je w czarującą paletę złota i czerwieni. Wstań przed świtem, wypożycz rower w San Pedro de Atacama i popedałuj wygodną drogą na powitanie budzącego się dnia!

Potem wespnij się na ogromną, stromą wydmę, usiądź i rozkoszuj się widokiem imponującej gamy kolorów i faktur, suchych jezior usłanych przedziwnymi formacjami solnymi, przypominającymi rzeźby stworzone ludzką ręką.

Jeśli wybierzesz się tu o zachodzie, zobaczysz jak słońce maluje miriady plamek na zboczach wzgórz i wąwozów, kolor nieba przechodzi od różu do purpury, a w końcu granatu i głębokiej czerni.

Nie oczekuj jednak żadnej roślinności – w tej części pustyni Atacama życie nie występuje.
Spróbuj więc wczuć się w klimat jednego z najbardziej suchych miejsc na ziemi, gdzie testowano prototyp łazika marsjańskiego – naukowcy sądzą, że takie właśnie warunki panują na Czerwonej Planecie!"

(źródło na grafice)
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: atacama_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 15 Lis 2023, 10:49

Jakby moja żona wiedziała, że ja, zamiast pracować, tworzę takie grafiki (czasem nie jedną dziennie) to miałbym spory kłopot i tydzień tłumaczenia się i obiecywania, że odpuszczę sobie to, "dziecinne poniekąd", podejście do życia.
Klepki drewniane podłogi na chacie się odklejają (jedną to mi nawet ostatnio wciągnął odkurzacz), stare drzwi do wymiany, itp, itd, więc, ponoć, powinienem skupić się na realnym życiu.

Hmm...

Też tak macie? ;)

p.s.
To nie jest wątek autorski.
Jak stworzycie jakiegoś mema / grafikę to dawajcie choćby w tym wątku, szanowne Panie i Panowie
albo Dziewczęta i Chłopaki (użyłem i tej formy bo ciekawe poniekąd jest ile lat ma najmłodsza osoba zarejestrowana na naszym forum,
która dała choć jeden wpis / post?
Czy do ultra inteligentnego 5-latka - są tacy ludzie zarejestrowani w Mensa - wypada zwracać się per Pani / Pan ? ).

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: Gamma_blyski_regularne_________.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 17 Lis 2023, 10:29

Czego to ludzie nie wymyślą i nie namalują? :)
Dorzucajcie i Wasze kolaże! :)

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: wiedza.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 16 Gru 2023, 21:50

Dobrze że napisali bo byliby nowi wierzący w UFO kosmitów.
Ale to i tak bardziej prawdopodobne niż współczesne teorie spiskowe, bajki i inne bzdury wymyślane już od czasu kapłanów egipskich co straszyli lud podpierając się zaćmieniem księżyca.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: pietnastka.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: pie4.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 03 Sty 2024, 15:17

W ostatnich dniach grudnia 2023 r. SpaceX testowało silniki Raptor napędzające Starship - najpotężniejszą rakietę kiedykolwiek zbudowaną przez człowieka.
To był udany ale krótki test statyczny 33 jednostek napędowych dolnej części oraz pojedynczej jednostki górnego segmentu.

Czy ludzkość podobnymi rakietami przeniesie się kiedyś na Marsa, a potem na Ganimedesa (gdy Słońce wejdzie w fazę czerwonego olbrzyma)?

Czy "Musk", "SpaceX", "Starship" będą wtedy słowami, znanymi choćby historykom, które coś znaczą? :)

Tego, że "Karol Darwin" będzie znany to jestem prawie pewien (według jakiegoś sondażu uznano go za najważniejszego odkrywcę ludzkości).

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: startesty_.jpg
Ostatnio edytowany przez ekolog 05 Sty 2024, 13:48, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika

ekolog | 04 Sty 2024, 12:52

Czemu nie urodziłem się "Szetlandem" i nie zainwestowałem w tamten teren? :)
Czy my, Polacy, mamy jakąś wyspę, lub półwysep albo mierzeję dobrą pod starty rakiet kosmicznych?
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: szetlandy_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 07 Sty 2024, 17:45

Andrzej Lach napisał(a): Ekologu - czysto informacyjnie ...

Ok, przyjmuję na klatę i ... zrobiłem porządek.
Z prawdziwą przyjemnością i chętnie zobaczę teraz Twoje fotografie obiektów Układu Słonecznego w naszym dziale "Astrofotografia".
Znaczy proszę Cię.
*
Ponownie przypominam że ten dział jest ukryty przed niezarejestrowanymi ludźmi więc cokolwiek tu się nie wydarza to nieco lżejszej (muszej) wagi sprawa, imho (moim skromnym zdaniem).

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: Uklad_Sloneczny_E001.png
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: usm.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 23 Sty 2024, 16:27

Elon Musk w Polsce. Między innymi w Krakowie.

Inspiracja:
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... r-BB1h7r4k

Czy Elon Musk zna i docenia problem gazów szklarniowych i rozkład emisji według państw świata - przypuszczam, że tak.
Z tego co wyczytałem w jego biografii to dość wszechstronny erudyta.

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: musk_w_polsce_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 05 Cze 2024, 09:05

Plutonizm to procesy polegające na podziemnym tworzeniu i przemieszczaniu się magmy, jej zastyganiu w obrębie dolnej skorupy ziemskiej i górnego płaszcza (tzw. intruzje) oraz tworzeniu się z niej skał plutonicznych.
Jak usłyszałem początek wypowiedzi o tym to, naiwnie, pomyślałem, że zaraz będzie o planecie karłowatej Pluton. :)
*
Mimo, że widujemy wybuchy wulkanów i wydobywanie się lawy to "wulkanizacja" planety nie nastąpi bo takie planety jak Ziemia stygną w środku, choćby dlatego, że maleje w nich ilość wydajnych energetycznie pierwiastków promieniotwórczych.
Cześć wewnętrznego ciepła Ziemi pochodzi z czasów akreacji planetarnej (20%), a reszta jest produkowana w procesach rozpadu radioaktywnego.
Głównymi izotopami produkującymi ciepło we wnętrzu Ziemi są potas-40, uran-238, uran-235 oraz tor-232.
Czas połowicznego rozpadu tego potasu wynosi 1.25 miliarda lat, a dla pozostałych jest (na szczęście) znacznie dłuższy.
Dość płynne wnętrze planety zapewnia magnetyczną ochronę prawie całej Ziemi oraz stacji ISS przed nadlatującymi cząstkami niosącymi ładunek elektryczny.
Ważniejsze jest może to, że ten magnetyzm ratuje atmosferę i oceany przed "wywianiem w kosmos" jak to się stało na Marsie.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: wulkan_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 06 Cze 2024, 19:41

Dziś ciekawostki o naszym forum.
Zachęcam nie zarejestrowanych czytelników Astromaniaka do rejestrowania się.
Jest tu bardzo fajny Chat dla zarejestrowanych gdzie można pogadać o wszystkim (nie tylko o astronomii).
Ponadto to forum ma tę wspaniałą zaletę że można zamieścić post i wybrać z górnej listwy ikonkę [Youtube]
i potem, zamiast pełnego adresu filmu wpisać w klamrę tylko jego identyfikator.

Wtedy od razu pojawi się wiodąca klatka filmu. Czasem bardzo ładna.

I to nie narusza praw autorskich bo film jest nadal poza portalem.

Astromaniak jest najlepszym forum społecznościowym na naszej planecie. Moim zadaniem.
Załączam mem z widokiem naszego Chata.

Przykład filmu:
Pełny link jest taki: https://youtu.be/d47vRPdjdD0
Ale można go zastąpić jak niżej.

[ youtube ] d47vRPdjdD0 [ / youtube ]

:roll: Takie coś tworzy się ale bez tych spacji oczywiście. I mamy to co poniżej:

Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne.
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: jpg.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 24 Cze 2024, 13:38

Oszałamiające wideo pokazuje 'Truskawkowy Księżyc' wschodzący nad starożytną grecką świątynią.
Film poklatkowy pokazuje czerwcową pełnię Księżyca wschodzącego za starożytną Świątynią Posejdona w południowej Grecji w piątek, tuż po przesileniu letnim.
Termin 'Truskawkowy Księżyc' był pierwotnie używany przez rdzennych Amerykanów w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych do oznaczenia pory roku, kiedy truskawki są dojrzałe do zbioru (zgodnie z Old Farmer's Almanac).
https://www.bbc.com/news/videos/c3ggzx932ljo
Smacznego, wegetariańskiego Księżyca nadziewanego truskawką życzy ekolog.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: smacznego.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 27 Cze 2024, 15:38

Mem powinien, jak się ostatnio dowiedziałem - o ile dobrze zapamiętałem - być choć trochę humorystyczny, a może i krytyczny?
No i taki mi się właśnie ostatnio, spod lewego palca u prawej ręki, wygenerował: Ćwierć humorek astrofotograficzny. :)
Ale, jeśli to nie jest mem, to mam nadzieję, że przynajmniej ... ciekawostka.

Tam widoczny "The Dark Side of the Moon" to się okazuje też być album muzyczny Pink Floyd.

Pełniejszy ogląd i opis fotografii Lulu dostępny jest tutaj:
viewtopic.php?p=551570#p551570

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: luxus___.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 02 Lip 2024, 00:53

Czego to ludzie nie wymyślą. Osiemnaście szpikulców! :)
Imponująco perspektywiczne!
p.s.
Osiemnaście razy sprawdzałem jak się pisze "szpikulców", że już nie wspomnę o "wilku algonkińskim". Życie to nie je
bajka. :) :(

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: osiemnascie_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 04 Lip 2024, 13:21

Taka grafika mi się udała przypadkiem to może kogoś oko ucieszy.
Ponieważ nie wszyscy czytelnicy naszego forum znają te nazwy (typów teleskopów) to objaśniam na grafice.
Przy okazji powiem, że refraktor 100mm/1000mm na montażu EQ3 zalecał kiedyś dla szkół znany na forach astronomicznych Robert Bodzoń.
Zwrócę uwagę że montaż Dobsona może być wykonany (i bywa nawet w przypadku produktu oferowanego seryjnie w sklepach internetowych - co widać też na grafice) z drewna.
Ten materiał łatwo kształtować w warunkach amatorskich.
Mój znajomy (ZbyT) z czasów wspólnych wyjazdów pod nocne niebo za Sobótkę (przełęcz Tąpadła) miał Newtona na Dobsonie własnoręcznie wykonanego (imieniem "Gucio") o nietypowo długiej ogniskowej (w stosunku do średnicy) i mniejszym lustrze wtórnym - by lepiej spisywał się na planetach.
Lustro sam wyszlifował (w bryle szklanej) z większą dokładnością niż "sklepowa".
Czyli pogodził trochę zalety refraktora i reflektora. :)
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: typy_________.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 08 Lis 2024, 08:46

Bruno przeciwstawiał fizykę (jako naukę o istocie obiektywnej rzeczywistości) zarówno metafizyce, jak i matematyce (jako nauce o konstrukcjach umysłu).
Rozwijając swoją filozofię przyrody, zbudował system materialistycznego panteizmu;
był on najradykalniejszym wyrazem materialistycznych tendencji w renesansowej filozofii przyrody.

Bruno zapoznał się z teoriami Mikołaja Kopernika i wierzył, że Ziemia krąży dookoła Słońca, wirując jednocześnie dookoła własnej osi.
Poszedł jednak dalej niż Mikołaj Kopernik, zakładając, że gwiazdy widoczne na nieboskłonie stanowią inne, odległe słońca rozrzucone w przestrzeni nieskończonego Wszechświata.
Słońca, dookoła których krążą ich własne planety, zamieszkane przez inne istoty rozumne. (Wikipedia)

Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: Mem_Bruno_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 06 Gru 2024, 16:10

Dotychczasowe teorie związane z dietą praprzodków Indian opierały się na dowodach pośrednich.
Badano m.in. szczątki kamiennych narzędzi, które były używane w trakcie prehistorycznych polowań oraz szczątki zwierząt łownych.
Wyniki badania opublikowanego 4 grudnia w czasopiśmie 'Science Advances' są uważane za pierwszy, bezpośredni dowód na to, że w diecie przedstawicieli tzw. kultury Clovis dominowało m.in. mięso mamutów.
Tym samym potwierdzono, że członkowie tej grupy polowali na przedstawicieli tzw. magafauny, czyli mamuty i inne gatunki dużych, prehistorycznych zwierząt.
Wyniki najnowszych badań to efekt analizy szczątków szkieletu 18-miesięcznego chłopca z okresu kultury Clovis.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/ot ... r-AA1vmLSz
Dziś nasz gatunek w większości krajów dba o ginące gatunki ale - jak widać i na tym przykładzie - przez kilkaset tysięcy lat swojego istnienia gatunek homo sapiens bezwzględnie traktował i duże ssaki i inne gatunki człowieka (homo erectus wyeliminowany całkowicie nawet z najdalszych wysp oceanicznych).
Wypada jednak dodać, że niektórym z tych gatunków daliśmy szansę pozostawienia po sobie potomków aż do naszych czasów - poprzez romantyczny mezalians międzygatunkowy.
Mieszkańcy Tybetu i Polinezyjczycy mają trochę genów odziedziczonych od przodka z gatunku: Denisowianie.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: clovis.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 15 Sty 2025, 09:46

Znalazłem w necie sklep z biżuterią i zawieszkami ze stali, wolframu, itp.
Tam są tanie (około 40 - 100 zł) fajne rzeczy udające nawet złoto i rzekomo nie alergizujące.
Sporo tam metalowych krzyży, czaszek, symboli militarnych ale zauważyłem że astronomia jeszcze się nie przebiła do wolframowego, stalowo-nierdzewego jubilerstwa.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: prezenty_14_II.jpg
Ostatnio edytowany przez ekolog, 28 Sty 2025, 18:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika

ekolog | 20 Sty 2025, 09:07

Zmarł David Lynch.
W tym momencie dowiedziałem się, że surrealizm zaistniał też w filmie (chociażby w filmach Lyncha).
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: slon.jpg
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: krab.png
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: Salvador_Dali_A_(Dali_Atomicus)_09633u.jpg
Ostatnio edytowany przez ekolog 23 Sty 2025, 07:40, edytowano w sumie 8 razy
Awatar użytkownika

ekolog | 22 Sty 2025, 10:30

Co widać w oczach kosmitów (hipoteza):
Dużą moralność i odpowiedzialność.
Siema
Załączniki
Memy, ciekawostki - niekoniecznie astronomiczne: potomk.jpg
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie