Lucas39 napisał(a):Nie od dziś wiadomo ze każda TUJA to szkodnik, roślina nie rodzima.
Była koncepcja zakazu handlu ale zdechła, ludziom się podoba wiec sadzą bez opamiętania.
Teraz chyba się skupiają jak zwalczyć inwazyjna Nawłoć, chociaż takich roślin pełno jest.
benek1815 napisał(a):cześć ANATOL -
NIESTETY ogrom ludzi jest pod wpływem ,,czarnej legendy''(nie kochali go ani na zachodzie Anglicy -ani na wschodzie Rosjanie) -bzdur zapamiętanych ze szkoły-no i powtarzania co popadnie...
(znasz np temat ,że Cesarz gustował w niemytych paniach? -Napoleon był FANATYKIEM czystości i gorących kąpieli-nawet jest zachowany w muzeum podróżny zestaw do pielęgnacji zębów i jamy ustnej...)
To co piszesz o Hiszpanii np ,nie ma żadnej prawdy historycznej.
Już kilka osób z forum -po rozmowie ze mną -bardzo sceptycznych jak Ty -zmieniło podejście do tej postaci.
Wystarczy trochę wiedzy takiej naprawdę profesjonalnej.
Wspomniałeś też o San Domingo /Haiti.
powiem tak -A czy słyszałeś o tym ,że np polscy ułani wykłuli lancami całą wioskę w Hiszpanii,łącznie z dziećmi ?
albo ,że na Haiti -rozbroili pułk murzyński -po czym go zakłuli bagnetami -bo nie marnowali amunicji?
epoka ma wiele tajemnic -a największą dla Ciebie będzie zapewne taka -że
NAPOLEON nie wypowiedział NIGDY ,i nie rozpoczął żadnej z wojen(wyjątek wojna o Polskę 1812 r)
wszystkie wywoływała ANGLIA -płacąc złotem Austrii,Rosji i Prusom.....
i znamienne jest co powiedział w Konwencie -kiedy jeszcze nie był Cesarzem
STARA FRANCJA OKRYŁA SIĘ HAŃBĄ -PRZYGLĄDAJĄC SIĘ ZE SPOKOJEM ZAGŁADZIE TAKIEGO KRÓLESTWA JAK POLSKA
POLACY BYLI ZAWSZE PRZYJACIÓŁMI FRANCUZÓW -BIORĘ NA SIEBIE OBOWIĄZEK ICH POMSZCZENIA.....
ale nie zaśmiecajmy wątku -na PW zapraszam serdecznie
benek1815 napisał(a):NAPOLEON był cesarzem FRANCUZÓW
jeżeli zrobił cokolwiek -to już jest to ,że zrobił -a porównanie do marszałka Piłsudskiego -Polaka jest nielogiczne.
temat Piłsudski -nowy temat.
okrucieństwo Polaków -jak to nazwałeś -to po prostu wojna
chyba ,że tak ją sobie wyobrażasz jak Greta -że proponuje ,żeby czołgi i samoloty używały ekologicznego paliwa....
benek1815 napisał(a):ANATOLKU -historia to nie matematyka
możesz nawet WŁASNY PODRĘCZNIK NAPISAĆ - byle daty i kolejność zdarzeń była zachowana...
dam Tobie i innym przykład -mój tata znał osobiście kpt Franciszka Dąbrowskiego ...
pierwsze pytanie -czy wiecie kto to ?
faktyczny dowódca Westerplatte....
po dwóch dniach zamknął nieudolnego dowódcę w areszcie domowym, i dowodził sprawnie obroną -praktycznie bez strat.
z 15 zabitych-poległo chyba 3 -reszta została rozstrzelanych za dezercję ....
po wojnie z Sucharskiego ZROBILI BOHATERA -a Dąbrowski był wydalony z armii....
sprzedawał w kiosku w Krakowie...
prawdopodobnie pomylony z moim tatą -FRANCISZKIEM DĄBROWSKIM -tata był aresztowany .
stąd znam historię -jako ośmiolatek
o Katyniu wiedziałem jako siedmiolatek
jako sześciolatek czytałem czytałem poczet królów polskich
nauczyłem się czytać w domu -nie bywałem w przedszkolach i zerówkach
moi koledzy w 1 klasie nawet nie wiedzieli ,że orzeł miał kiedyś koronę ...
pokazywałem im monety przedwojenne...
Sprzedam szufladę filtrową SvBony
Sprzedam simarik, 2025.01.13