Piękno lub specyfika przyrody

Wolne tematy niekoniecznie astronomiczne...

ekolog | 29 Paź 2022, 13:13

Zacznijmy od tego przypadku.

Żyjący w australijskich lasach deszczowych owad w swojej larwalnej formie może siać postrach nawet wśród dużo większych gadów czy płazów.
To kamuflaż. Odstraszający. Larwy ciem z gatunku phyllodes imperialis smithersi mogą osiągać nawet 8 cm długości.
Gąsienice żywią się głównie rośliną znaną jako carronia multisepalea, rzadką australijską winoroślą zawierającą alkaloidy, które są trujące dla wielu innych zwierząt.

https://www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/mo ... r-AA13upbn

"Zęby malowane" - fajny pomysł natury (a raczej skutek serii mutacji jakie zaszły na drodze kilku miliardów lat istnienia przodków tej ćmy).
Starość nie radość - może i ja sobie namaluję. :D

Dorzucajcie Wasze znaleziska internetowe lub własne trofea, choćby z kamerki telefonu.

Siema
_
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: udajeo.jpg
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

ekolog | 01 Lis 2022, 21:30

Mamy tu okazję zobaczyć przyrodę wyspiarską bez obecności człowieka.

Ilha da Queimada Grande to brazylijska wyspa zwana Wyspą Węży, z powodu olbrzymiej liczby takich gadów, które ją zamieszkują.
Śmiertelnie jadowita dla człowieka żararaka pospolita nie występuje już nigdzie indziej na świecie.
Na metr kwadratowy przypada jeden wąż. Wiele jest jadowitych. Na wyspie nie ma żadnych ssaków. Nie dziwię się. ;)
Wyspa ma 430 tysięcy metrów kwadratowych. Od kontynentu oddzieliła się zaledwie 11 tysięcy lat temu. WOW
Była zamieszkana przez ludzi zapewniających działanie latarni morskiej ale obecnie ta latarnia działa w sposób automatyczny.
Chyba ją widać (jasna, odrobinę na lewo od środka)?

Wojsko decyduje kto może tam wejść - zwykle naukowiec - i musi on tam przebywać w towarzystwie lekarza, który ratuje go w razie ukąszenia.

https://twitter.com/vuelaalavida/status ... 1882739717 (i msn.com)
Siema
_
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: AA13Co1b.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: zara.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: FgFYzOeaAAELOSB.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 24 Lis 2022, 12:23

Tytułem wstępu. Przed laty stworzono sympatyczny melodycznie i w swoim tekstowym przekazie przebój: 'Mniej niż zero' (Lady Pank).
https://youtu.be/JFHanoST-vI

'Mike Arnott, lat 33, myślał, że widzi kosmitę na plaży Portobello, kiedy natknął się na fluorescencyjne stworzenie, które przykuło jego uwagę.
Odwróciłem to i zobaczyłem, że ma mnóstwo malutkich nóżek - nigdy nie widziałem czegoś takiego.
To bycie obcym zdecydowanie przeszło mi przez myśl - albo pomyślałem, że to może być też coś z głębin morskich'.

Specjalista poinformował, że jest to wyprana mysz morska przy czym nazwa myli
bo nie jest to gryzoń lecz duży robak z bogatą szczeciną, który poza wodą wygląda dość dziwnie.

https://www.edinburghlive.co.uk/news/ed ... n-25579644

Warto wspomnieć, że jest dość znana i powtarzana konkluzja, że kosmos znamy już lepiej niż morskie głębiny.
Skonstatuję jednak, że o głębinach oceanu na jakiejkolwiek innej planecie niż Ziemia mamy jeszcze mniej informacji, a uczciwie mówiąc:

mniej niż zero. :D

Siema
_
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: 315984357_2402911546534772_5115257650710802506_n.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 26 Lis 2022, 22:13

Ta "mysz" potrafi też inaczej wyglądać.

Mysz morska (Aphrodita) to fotoniczny cud świata przyrody.
Wieloszczet robak, przypomina mysz, ponieważ jego wierzchołek jest pokryty włoskami.
Kiedy padające światło uderza we włosy, ich krystaliczne struktury dostrajają odbicie i sprawiają, że pojawiają się nowe kolory.
Wydajność refrakcji jest na równi z najnowocześniejszą technologią inżynierii światłowodowej.

http://www.groundtruthtrekking.org/slid ... -aphrodita
Siema
_
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: sea-mouse-aphrodita.600x600.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 27 Gru 2022, 11:42

Nie manewrujcie tak głową jak sowa! :)

Przy okazji można zastanowić się ile odpowiedników nazw gwiazdozbiorów było na filmie :?:
Ryś, łabędź, Lisek są na pewno. Coś jeszcze?

Siema
_
Awatar użytkownika

ekolog | 03 Paź 2023, 17:31

Naukowcy odkryli, że każda cywilizacja w kosmosie wymiera jeśli żyje bez ograniczania się w konsumpcji energii albo w liczebności.
Przy dość już dużej liczbie ludzi przyrodę (i piękne indyki) może uratować mniej mięsożerna dieta bo wtedy potrzeba na nią mniej energii.

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: dwa_indyki.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 20 Paź 2023, 10:40

Dzikiej przyrody fotograf roku.
"Upiorna twarz czy ryba?" i inne.

https://www.bbc.com/news/uk-england-oxf ... e-67143054
https://www.bbc.com/news/science-environment-66604630

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: wld1.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: wld2.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: wld3.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: wld4.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 19 Sty 2024, 16:56

"Świat głębin oceanicznych znamy słabiej niż świat obiektów kosmicznych obserwowanych w kosmosie" (Świat Nauki).
Łagodna muzyka, piękne słowa, a tu nagle zęby! :)
*
Ta ryba tak trochę chodzi po dnie.
Tak właśnie przebiegała ewolucja.
Nasza rybia pra- pra- pra- ... babcia kiedyś wyszła na ląd.
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: ryba.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 13 Lut 2024, 13:05

Gdyby nie to, że znajdujemy je czasem na Ziemi to uznalibyśmy to za artystycznie wykreowany obraz kosmity. :)
To zwierzątko jest wyjątkowe nie tylko z racji wyglądu ale też dlatego, że w jego ciele zachodzi zjawisko fotosyntezy, które wydawało się domeną jedynie roślin.
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: podwodna_owieczka.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 15 Lut 2024, 02:36

Dziób ptaka ma kształt ułatwiający przebijanie się przez powietrze - podobnie jak dziób rakiety.
Odkryłem Amerykę? :)

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: dziob_____.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 22 Lut 2024, 21:25

Linkowany film jest bardo krótki ale fenomenalny - obrazami i dźwiękiem. Absolutnie kosmiczny!
Pokazuje nie tylko to zwierzątko co na grafice. Statki kosmiczne obcych jakby nawet.
*
Napęd odrzutowy nie został wynaleziony w XX wieku przez konstruktorów rakiet.
Odkryła go też, metodą prób i błędów, ewolucja gatunków.
Poznaj Helicocranchia, kałamarnicę prosięcą.

https://youtu.be/bvOtSkwrKL4

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: ostatnimem.png
Awatar użytkownika

ekolog | 28 Lut 2024, 15:29

Delfiny są ssakami - jak my - i z łatwością zdają test lustra na świadomość ("to jestem ja")
czego nie potrafią ani psy ani koty ani niedźwiedzie, a jedynie szympans, goryl, orangutan, słoń, świnia, sroka i wrona.
Morświn to delfin żyjący także w Bałtyku.
Jest on, obok dzika i wrony, najinteligentniejszym zwierzęciem jakie Polak w Polsce może spotkać poza ogrodami zoologicznymi.
Ja, Ekolog, zawsze jak idę przez miasta i spotykam wronę
to staram się jej nie niepokoić (omijam szerokim łukiem) oraz grzecznie, uprzejmie, lekko skłaniam głowę!
Szacunek dla bardzo inteligentnej istoty się należy, a też po prostu dobrze im życzę w ramach zwyczajnej życzliwości.

Zadania jakie skutecznie realizują wrony, wymagające planowania wielu kroków, są niebywale trudne:

https://youtu.be/qM9yqX49T0E

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: morswiny_.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: w34.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: w23.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 11 Kwi 2024, 10:48

Jesteśmy zbudowani z cząstek które działają (w szczególności w naszym mózgu - gdy myślimy i podejmujemy jakieś decyzje) zgodnie z regułami odkrytymi przez mechanikę kwantową.
Tak samo jest w przypadku słynnego szympansa Kanzi, który zna kilkaset słów i rozmawia z sensem ze swoimi ludzkimi opiekunami.
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: z12359533FBW,Szympans-bonobo-Kanzi.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 04 Cze 2024, 12:22

50 tysięcy lat temu pierwsi ludzie dotarli do Australii.
Zastali tam gęsi ważące aż 230 kilogramów i wysokie na dwa metry.
Te gigantyczne ptaki miały wiele niezwykłych przystosowań do siedlisk wodnych, chroniących uszy i gardło przed wodą po zanurzeniu głowy.
Genyornis newtoni wymarł około 45 000 lat temu. (BBC).
Nie miały najwidoczniej przystosowań do życia w świecie z ludźmi obok - jakie mają obecnie chociażby szczury.
W centrum Wrocławia, nawet w środku słonecznego dnia, potrafią przebiec mi drogę (E.)
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: Duza_Ges_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 21 Cze 2024, 17:53

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwierzę spod innej gwiazdy.
Tylko pastuszka - kosmitę - domalować i Diuna 7 gotowa. :)
Naukowcy twierdzą, że odkryli nowy gatunek.
Lokiceratops rangiformis to pięciotonowy roślinożerca o spektakularnym wyglądzie.
Miał zakrzywione rogi brwiowe i ogromne, ostre kolce oraz "metrowe falbanki".
Rejon od Meksyku po Alaskę był pełen przeróżnych dinozaurów.
Nazwa nawiązuje do Loki.
https://www.nytimes.com/2024/06/20/scie ... ntana.html
Loki to zmienny bóg chaosu i intryg w mitologii nordyckiej.
Jego spryt i zdolność do przeobrażeń sprawiają, że jest mistrzem kamuflażu.
Często działał zarówno na korzyść, jak i na szkodę bogów.
Był znany z manipulacji i kłopotów, jakie sprowadzał na nich, odegrał także kluczową rolę w ragnaröku, końcu świata.
Ale jak to? Przecież końca świata jeszcze nie było! :) (i może nawet nie będzie - nauka nie uważa rzekomej śmierci cieplnej wszechświata za jedyną możliwą hipotezę)
Falbanki czy loki - mi tam bez różnicy - nie moja orbita. :)
A tak poważniej.
Ten twardy wachlarz na głowie służył do odstraszania konkurentów podczas konkurów oraz do potężnego podobania się potencjalnym partnerkom.
To mi przypomniało znaną anegdotę.
Klient poprosił by taksówkarz wniósł mu walizkę i zastali zaskoczoną żonę nie samą w domu.
Taksówkarz na to: - Rogiem go!
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: Loki_.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 11 Lip 2024, 11:05

Gdyby nie to że od pewnego czasu AI jest w stanie zrealizować film z czymkolwiek wyglądającym realnie to bym napisał od razu:
Ciekawostka behawioralna.
W dobie obecnej musiałem się najpierw chwilę zastanowić zanim to napisałem.

Filmik robi duże wrażenie - szczena opada. :)
https://www.facebook.com/reel/2709127025920447

Jestem administratorem na kilku grupach na Fb i drugi administrator w jednej z nich, rzetelny człowiek, Krzysztof B., napisał tam kiedyś, że widział doniesienie naukowe o tym, że słonie zwracają się do siebie po imieniu.
Obok szympansów bonobo to jedyny gatunek, który mógłby, najprędzej, stworzyć względnie szybko cywilizację techniczną na lądzie - gdyby ludzie zniknęli nagle z naszej planety.

Orki są podobnie inteligentne i kontaktują się w oparciu o bogaty, nie wrodzony, język, ale pod wodą trudno o rozwój kultury pisanej więc szans raczej nie mają bo schemat wynalazku trzeba jakoś zapisać dla przyszłych pokoleń.

Z tego samego powodu nie spodziewamy się cywilizacji kosmitów na licznych planetach pod licznymi czerwonymi karłami.
Tam ewentualne życie nie może wyjść - drogą ewolucji - na ląd bo zdarzają się zabójcze rozbłyski ich gwiazdy.
Być może po wielu miliardach lat te rozbłyski staną się słabsze i wtedy wyjdzie (Ekolog 2024).

Wieloryby to inteligentne ssaki ale podwodne życie i je odcina od używania pisma i wynalazków technicznych.
Naukowcy badający komunikację kaszalotów twierdzą, że odkryli wyrafinowane struktury podobne do tych występujących w ludzkim języku.
Wykorzystali sztuczną inteligencję do dekodowania alfabetu fonetycznego kaszalota.
https://www.bbc.com/future/article/2024 ... aled-by-ai

Przy okazji dużej ruchomości członków Wam życzę :) (bo ruch to zdrowie).

Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: Ruszaj_sie.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: kaszaloty.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 27 Sie 2024, 11:42

Pustułka potrafi w locie zawisnąć nad konkretnym miejscem jak koliber lub motyl.
Ponieważ dobrze widzi także fotony w ultrafiolecie to łatwo zauważa ścieżki, które gryzonie zaznaczają swoim moczem - co ułatwia jej polowanie.
Warto przypomnieć, że niektóre węże widzą fotony w podczerwieni co ułatwia im znajdowanie zwierząt ciepłokrwistych śpiących gdzieś w nocy - na przykład pustułek.
70 milionów lat temu ani ludzi ani pustułek nie było na Ziemi ale byli ich przodkowie.
Stałocieplne mogły już wtedy być niektóre dinozaury - zwłaszcza teropody.
Ssaki i dorosłe ptaki są stałocieplne ale u pewnych ptaków młode osobniki jeszcze stałocieplne nie są.
Można zatem przypuszczać, że wężom trudniej te młode osobniki znaleźć.
Ciepłokrwisty i stałocieplny to praktycznie synonim ale tylko na Ziemi.
W kosmosie, na innych plantach lub księżycach, gdzie atmosfera jest nieznośnie gorąca i inteligentne organizmy chowają się gdzieś sprytnie w zimniejsze miejsca wspomniane założenie językowe może okazać się błędem.
Tam stałocieplny kosmita jest zarazem zimnokrwistym kosmitą ale to słowo nie oznacza, jak u nas, że jest on bez serca.
To napisałem ja: Jarząbek. ups. Ekolog. Nie zimnokrwisty - lecz pełen serca dla innych istot. :)
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: piekne.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 12 Wrz 2024, 13:38

Boomslang (drzewo-wąż) poluje, wysuwając przednią część ciała nieruchomo z drzewa, swoją formą naśladując gałąź.
Jest to wąż z tylnymi zębami jadowymi, którymi dostarcza swój jad, żując ofiarę, dopóki ta nie ulegnie toksynom.
Obrzydliwe. :)
Samica ma barwę brunatną, podczas gdy samiec jest intensywnie zielony. Często udaje pnącze.
*
Większość węży jest w stanie wyczuwać inne zbliżające się zwierzęta poprzez wykrywanie nawet bardzo słabych wibracji w powietrzu i na ziemi.
Przy okazji wspomnę parę powiedzeń o ludziach i dla ludzi ale wyniesionych z przyrody i dotyczących dzioba (wspomnianego na grafice):
Co tak dziób otwierasz? :)
Chcesz w dziób?
Trzymaj dziób zamknięty!
Porządek dziobania.
Siema
Załączniki
Piękno lub specyfika przyrody: kamuflaz__.jpg
Piękno lub specyfika przyrody: samiec___.jpg
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Lysy oraz 9 gości