Pogoda kosmiczna

Wolne tematy niekoniecznie astronomiczne...

ekolog | 25 Mar 2024, 01:45

Koronalny wyrzut masy (CME) dotarł do nas w nocy, jest wyjątkowo szybki i skierowany w naszą stronę.

Rozbłysk (na Słońcu) miał miejsce w nocy z 22 na 23 marca, około 1 nad ranem UTC, 23.03.2024.
Według prognoz NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, amerykańska agencja rządowa ds. Badań Oceanów i Atmosfery),
CME miał dotrzeć 24 marca wieczorem i spowodować burze geomagnetyczną, która miałaby trwać do 25 marca.

Koronalny wyrzut masy (ang. CME - coronal mass ejection) jest to wielki, często kilkakrotnie większy od Ziemi, silnie namagnesowany obłok plazmy,
przyspieszany w obszarze korony słonecznej i z dużą prędkością wyrzucany w przestrzeń międzyplanetarną.
Jest to jeden z najważniejszych czynników kształtujących pogodę kosmiczną. (msn.com)

Z ISS widzą takie rzeczy od góry. :)

:idea: (EDIT, po zobaczeniu odpowiedzi)
Czyli przeceniłem trafność prognoz NOAA ;)

Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Załączniki
Pogoda kosmiczna: kwm.jpg
Ostatnio edytowany przez ekolog 25 Mar 2024, 02:23, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

Koszy89 | 25 Mar 2024, 02:01

Dawno i nie prawda, sprawdź info zanim opublikujesz" odjazdową" grafike .

Cme z 23.03 dotarł dzis przed godziną 16 ale dawno po wszytkim z uwagi na cechy wiatru słonecznego .
Mieliśmy do czynienia z krotkim epizodem ciezkiej burzy g4 wczoraj wieczorem ale burza szybko wygasła gdyz parametr przybrał kierunek północny i obecnie pomimo silnego potencjalu są marne szanse na odwrócenie sytuacji gdyz wiatr słoneczny jest od kilku godzin ustabilizowany niekorzystnie.
...

Miejscowość: Szczecin

Koszy89 | 25 Mar 2024, 02:04

:idea:
Załączniki
Pogoda kosmiczna: Screenshot_20240325-003551.jpg
...

Koszy89 | 25 Mar 2024, 07:48

ekolog napisał(a):
:idea: (EDIT, po zobaczeniu odpowiedzi)
Czyli przeceniłem trafność prognoz NOAA ;)

To nie o to chodzi ,że przeceniłeś trafność NOAA, wykres który wrzuciłem tez jest z NOAA, NOAA to dobre zródło i tez z niego korzystam ,ale trzeba mieć minimum rozeznania , CME dotarł wprawdzie z dosc duzym wyprzedzeniem niż predykcje NOAA , ale to dość normalne w tym sporcie ,że tak powiem , predkosc wiatru została niedoszacowana stąd ta rozbieznosc ale to j.w. normalne , prognozy zawsze są obarczone duzymi widełkami a CME potrafi i tak wyłamać się z tych ram czasowych i dotrzec czy to wolniej czy szybciej, tak poprostu jest .

W mojej uwadze do Twojego wpisu chodzi o to ,że jak zwykle bezrefleksyjnie kopiujesz tylko jakieś info nie wdając się w jakąś analize merytoryczną dotyczącą cech wiatru słonecznego a co za tym idzie powstawania zórz polarnych , w momencie Twojej publikacji było juz dawno po ptokach jak się mówi ,istniała wprawdzie jakaś minimalna szansa na odwrócenie parametru Bz na kierunek południowy,ale po ustabilizowaniu się cech wiatru (patrz wykres ) jest to bardzo mało prawdopodobne i jak widać po dzisiejszym wykresie nie nastapiło .

spojrz na zalinkowany przeze mnie Blog w temacie "wysoka szansa na zorze w Polsce", masz tam cały wpis poświecony CME z 23.03 , rozłożony na czynniki pierwsze i wiele wiele innej wiedzy podanej w przystepny sposób , od lat śledzę ten blog i gorąco polecam .
...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie