Cześć Koledzy.
Tak jest w istocie , obrazy z Edków są bardzo dobre a z Tak-ów , Lzos-ów , Tec-ów i innych zacnych APO na dużo lepszym szkle po prostu Wspaniałe i Ostre , Klarowne , Krystaliczne i Wsjo.Kto poogląda porządnym APO , to raczej nie wraca do SW Edków z uśmiechem.Wydaje nam się że lepiej niż np. w 100ED już być nie może a jednak może i to sporo widocznie lepiej.Niestety kosztuje to parokrotnie więcej , ale Docelowo na pewno warto i wtedy już Pełnia Szczęścia jest Gwarantowana.
Poszedłem w wasze ślady i kupiłem sobie do pooglądania na jakiś czas z ciekawości i chęci poznania APO Vixena Japan SD 103S F-7,7 , tzw. "Lisicę"
, czekam na dostawę tego SD Dubletu , wiem że optycznie obiektyw lepszy jest od 100ED ze względu na drugi po FPL53 gatunek lepszy użytego w tym Dublecie szkła.Ciekawi mnie też ile i jak daleko będzie mu do Taka 102mm FS-a , co sprawdzimy z Kolegą Tomaszem "Witos" na porównanku i spotkanku , myślę już niebawem.
https://www.firstlightoptics.com/vixen/ ... actor.html ,
https://www.skypoint.it/en/apochromatic ... 26147.html Udało się z wyciągiem z microfocuserem.Aktualnie nie ma go w standardzie i trzeba za niego sporo dopłacić.Jak się nie mylę to w granicach 200$-250$.
Wstawiam dla przykładu przetłumaczony cytat z dialogu "Cloudy Nights" właściciela i jego porównanie Edka 80 ORION USA z Vixenem Japan SD 81S , czyli mniejszego brata Vixena SD 103S:
1."Masz ważny punkt. Wygląda jednak na to, że tag FPL-53 jest już szeroko stosowany w marketingu przez innych producentów teleskopów i być może Vixen chce po prostu uniknąć promowania przekonania, że sam FPL-53 gwarantuje większy zasięg. Istotne są również właściwości pasującego szkła dla FPL-53, podobnie jak jakość modelowania i połysku. Mój Orion 80ED również wykorzystuje FPL-53, ale mój SD81S ma znacznie lepszą korekcję kolorów i lepszy kontrast. Wszystkie układy optyczne FPL-53 nie są sobie równe".
2."To też jest moje doświadczenie. Podejrzewam, że Vixen używa lantanu jako elementu łączącego, aby uzyskać tak dobrą korekcję kolorów, ale to tylko spekulacja, ponieważ tak naprawdę nie mówią".
Scott
Przeczytałem sporo bardzo dobrych opinii w sieci na temat tego Dubletu SD 103S , który w praktyce przewyższa nawet niektóre chińskie trojaczki pod względem korekcji AC , pięknego koloru Planet , Księżyca , Gwiazd i wysokiego kontrastu obrazu.Użytkownicy przekraczają ponoć 300X-3D z ładnym obrazem Księżyca bez widocznej AC. Nowsza wersja SD 103S posiada lepszą korekcję AC od poprzedników FL 102S i ED 102S co widać po zamieszczonym poniżej wykresie.
https://forum.astronomie.de/threads/vix ... er.288030/Dlatego ceny Refraktorów Vixena Japan nawet Dubletów , są między innymi takie a nie inne w stosunku do chińskich Refraktorów ED.Jest jeszcze wiele innych atutów i zalet na plus , można o tym w sieci sporo poczytać. Pamiętam mój ostatni Refraktor Vixen 100/640mm F-6,4 i znają go Koledzy , którzy byli na zlocie Kudłacze 2019r.Miał to być Refraktor AC a w praktyce było znacznie lepiej...
Czekam z niecierpliwością na dostawę i napiszę parę zdań jak pooglądam nim Planety i Księżyc.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.