Takahashi FC-100DC vs FS102

tomeczz | 01 Kwi 2020, 16:18

Widzę pewne zainteresowanie tym sprzętem więc napiszę krótko o moich doświadczeniach.

Najpierw miałem FS102 przez ok 1 rok. Potem sprzedałem bo na coś brakło kasy. Ale nie mogłem żyć bez dobrego teeskopu i od 2 albo 3 lat mam fc100. Jeszcze wczesniej miałem do czynienia z różnymi edkami SW, w sumie nadal mam, bo kolega ma więc czasem rzucę okiem na wspólnych wypadach. Trzeba wiedzieć że jestem fanem dużych powiększeń planetarnych. Obserwuję też podwójne w małej źrenicy wyjściowej (uwielbiam idealne krążki Airego w bdb seeingu). Z racji tych upodobań nie cierpię luster, a soczewka musi mieć dobre szlify.

Optycznie
Optycznie to jak spojrzałem przez fluoryt w wykonaniu TAKa to się poczułem troche w innym świecie. Okrągłe dyski Airego na dużych powiększeniach. Kontrast na księzycu. Wreszcie ładny Jowisz (do tej planety uważam ze trzeba mieć teleskop o bdb kontrascie, apertura ma mniejsze znaczenie). No i brak żółtego zafarbu, dopiero ten zafarb sobie uświadomisz jak po edku spojrzysz przez inny dobry refraktor.
Nie kojarzę istotnych różnic optycznie miedzy fs a fc.
W międzyczasie doszedł FS128, Jowisz w 5 calach wygląda imponująco jak jest seeing.

Budowa
fs to kolos, miałem z wysuwaną osłoną wersję nvs, kojarze coś koło 4 kg. Waga niedaleko ed120.
fc to waga lekka. apertura 100 a tuba ma 95mm. Cela jest wysunieta ciut poza tubę by nie był zciety stożek światła. Lekkie obejmy z tego co kojarze zestaw z kątówką waży ok 2,5kg. Na prawde jest przyjemność wynieść to na balkon/podwórek jedną ręką z montażem bez ucążliwości kilogramów. Wydaje mi się ed80 kolegi waży znacznie więcej ;)
do tego taki fc jest stosunkowo krótki, znacznie krótszy niż ed100 i łatwiej tym latac po niebie.
Do teleskopu mam przez Św.P. Janusza Pleszkę dorobioną przejściowkę, by chwytała kątówkę 2 cale. Ale ten teleskop się tak świetnie operuje na kątówce 1,25 cala, że kątówki 2' od dawna nigdy nie podpinam.

Czy to wszystko jest warte kasy jaką sobie liczy TAK nie wiem. Ed100 to na prawdę dobry telep. Optycznie (dysk airego, planety) mógłbym z ed100 spokojnie żyć. Przeszkadzały mi głownie tylko długość tuby, brak szerokich pól i żółtawy zafarb.

Forumowy kolega, który kupił ode mnie fs102 cały czas go ma i z tego co wiem nie chce się z nim rozstac mimo wagi.
Cóż piękniejsze niż niebo, które jest nad nami.

daniel | 01 Kwi 2020, 16:42

To prawda. Patrzyłem przez Twoje szkiełka i wiem o czym piszesz. Kolorystyka gwiazd i ich niezwykła punktowość jest tym co mnie urzekło. Podczas ostatnich obserwacji zrozumiałem jak wiele straciłem. Pamiętam. Stałem obok z ED100 i tuba rzeczywistoście jest dłuższa i chyba grubsza. Wydawało mi się że różnice w obrazach nie są znaczne gdy po EDku spojrzałem przez Takahashi 100. Zdanie szybko zmieniłem gdy spojrzałem w drugą stronę- z Takahashi przez EDka. Od razu zrobiło się wyraźnie żółto i lekko sino. Księżyc niby był piękny nadal ale już nie tak jak w Takahashi.
No i oczywiście gabaryty. Takahashi 100 mały, lekki i mobilny sprzęcik.
Jedyna (osobiście dla mnie) wada to tylko i wyłącznie wyciąg 1.25- ja jednak wolałbym zanurzyć się w ogrom pola z ESem 30.
Biorąc pod uwagę cenę to niestety w stosunku do EDka 100 nie wiem czy byłbym skłonny kupić Takahashi ale z pewnością jest to świetny refraktor.
Natomiast nie wiem czym różni FC od FS? Pewnie rodzajem szkła.
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

https://m.facebook.com/DanielStasiakPlanetariumPL/
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.

luk99 | 08 Kwi 2020, 10:10

cześć,
Ja mam FS102, o którym Tomek wspomina i uważam go za lekki i mobliny sprzęt, no ale to jak zawsze kwestia odniesienia. Nigdy nie trzymałem w łapkach FC100, wówczas mógłbym zmienić zdanie :). 5kg to przecież nie za wiele, a długość też całkiem do zaakceptowania - chowany odrośnik. Idealny sprzęt na szybkie lookanko na Księżyc przez bino. Bardzo dobry kontrast i klarowność obrazu, mega przyjemność z obserwacji. Jakby co to polecam :).
pozdrawiam
Łukasz
Załączniki
Takahashi FC-100DC vs FS102: DSCF0203.jpg
Takahashi FC-100DC vs FS102: DSCF0199.jpg
ZEISS AS 80/1200
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 08 Kwi 2020, 12:43

Cześć.

Okrągłe Dyski Airego to zasługa dokładności wykonania obiektywu i można je również posiadać w dobrym optycznie chińskim Tryplecie APO.Co do kontrastu i innych walorów obrazu to jak najbardziej Takahashi jest tu bardzo trudnym zawodnikiem do pokonania przez inne też świetne Tryplety APO na innym bądż podobnym szkle.Oglądałem tymi Refraktorami Planety , Księżyc obiekty nieba i faktycznie obrazy jakie generują są Wyśmienite.Dla przykładu mój były Tryplet APO WO 98 FLT na szkle FPL53 też był w praktyce Rewelacyjnym Refraktorem z pięknymi kontrastowymi i kolorowymi ostrymi do bólu obrazami Planet i Księżyca.Firma Astreya Rosja z projektem Andrieja S.też wykonała Kawał Dobrej Pracy a cena obiektywu prawie 4"-98mm od Taka 102mm o około 30% z drugiej ręki niższa.Łukasza Luk99 Takami też oglądałem planety na kudłaczach i miałem dobre odniesienie do swojego byłego WO 98mm APO.

Czystego Nieba. :D

Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

witos1 | 15 Sie 2024, 16:49

Wstawiam ciekawą recenzje Takahashi FC100DC

http://www.scopeviews.co.uk/TakFC100DC.htm

Pavulonix | 15 Sie 2024, 19:39

Sprzęt całkowicie poza moimi możliwościami finansowymi, ale z ciekawości- jego naprawdę można rozkładać do transportu tak jak na tym zdjęciu i później bez problemu składać bez potrzeby kolimacji, czy jednak jest w tym jakiś haczyk?

http://www.scopeviews.co.uk/TakFC100DC_files/image020.jpg

witos1 | 15 Sie 2024, 21:22

Pavulonix napisał(a):Sprzęt całkowicie poza moimi możliwościami finansowymi, ale z ciekawości- jego naprawdę można rozkładać do transportu tak jak na tym zdjęciu i później bez problemu składać bez potrzeby kolimacji, czy jednak jest w tym jakiś haczyk?

Mam Takahashi FC100 w wersji DF, ale nigdy nie miałem potrzeby rozkręcać go do transportu. Moim zdaniem nie ma żadnego haczyka, poprostu skręcasz podzespoły i gotowe.

Pavulonix | 15 Sie 2024, 21:50

To dziwi mnie dlaczego inni producenci nie próbują iść tym tropem, przynajmniej w pojedynczych modelach.
Naprawdę mobilny refraktor to jest bardzo częsty temat na forach astronomicznych, a długość w transporcie, obok wagi, jest zwykle najistotniejszym czynnikiem przy tak postawionych wymaganiach.

mrjq | 15 Sie 2024, 23:30

tomeczz napisał(a):Natomiast nie wiem czym różni FC od FS? Pewnie rodzajem szkła.

To są dwa różne układy optyczne. FS-102 zastosowano konfigurację Fraunhofera, w której fluoryt znajduje się z przodu.
FC - Steinheil, w której fluoryt umieszczono w z tyłu.

tomeczz napisał(a):Widzę pewne zainteresowanie tym sprzętem więc napiszę krótko o moich doświadczeniach.

Budowa
fs to kolos, miałem z wysuwaną osłoną wersję nvs, kojarze coś koło 4 kg. Waga niedaleko ed120.
fc to waga lekka. apertura 100 a tuba ma 95mm. Cela jest wysunieta ciut poza tubę by nie był zciety stożek światła. Lekkie obejmy z tego co kojarze zestaw z kątówką waży ok 2,5kg. Na prawde jest przyjemność wynieść to na balkon/podwórek jedną ręką z montażem bez ucążliwości kilogramów. Wydaje mi się ed80 kolegi waży znacznie więcej ;)
do tego taki fc jest stosunkowo krótki, znacznie krótszy niż ed100 i łatwiej tym latac po niebie.
Do teleskopu mam przez Św.P. Janusza Pleszkę dorobioną przejściowkę, by chwytała kątówkę 2 cale. Ale ten teleskop się tak świetnie operuje na kątówce 1,25 cala, że kątówki 2' od dawna nigdy nie podpinam.

Czy to wszystko jest warte kasy jaką sobie liczy TAK nie wiem. Ed100 to na prawdę dobry telep. Optycznie (dysk airego, planety) mógłbym z ed100 spokojnie żyć. Przeszkadzały mi głownie tylko długość tuby, brak szerokich pól i żółtawy zafarb.

Forumowy kolega, który kupił ode mnie fs102 cały czas go ma i z tego co wiem nie chce się z nim rozstac mimo wagi.

Polecam moje porównanie: https://astropolis.pl/topic/73073-takahashi-fs102-vs-sky-watcher-100-ed/#comment-833715
Mam FSa wersję NV uwielbiam ten teleskop. Kapitalnie trzyma ostrość i kontrast w powiększeniach 2xD.
FS102 dublet, który ma korekcję na poziomie tripletu !
Sprzedałem ED100, bo Tak jest wyśmienity.
Swoją drogą bardzo lubię tą wagę, świetne materiały, czuć co ma się w ręku.
Nie ma drugiego takiego sprzętu na świecie. Podwójne w nim to jest po prostu piękno i jakość.
Moim zdaniem wart jest tych pieniędzy. Przez nowe wersje nie patrzyłem, ale wg scopeview wersja DZ jest prawie taka sama jak FS102.
Takisit

Miejscowość: Polska

kk | 16 Sie 2024, 04:18

Pavulonix napisał(a):Sprzęt całkowicie poza moimi możliwościami finansowymi, ale z ciekawości- jego naprawdę można rozkładać do transportu tak jak na tym zdjęciu i później bez problemu składać bez potrzeby kolimacji, czy jednak jest w tym jakiś haczyk?

Tolerancja spasowania poszczególnych elementów w taku jest dużo wyższa niż powszechnie uznana za wystarczającą.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

witos1 | 16 Sie 2024, 09:29

Marcin ty masz wersję FS102NS.

Krzysztof_P | 16 Sie 2024, 11:59

Witajcie.
Kolegi Tomasza Witos1 nowsza wersja Taka FC-100DF, 100/740mm F-7.4, daje czystsze obrazy i z lepszym kontrastem obrazu. Niż starszy poprzednik Takahashi FS102. FS102mm daje obrazki bardziej ocieplone a nowszy Tak 100mm daje obrazy tak kontrastowe, że przypominają obrazy z Refraktora TOA130 APO.Widzieliśmy to w wiele osób na Kudłaczach Posiadałem również, nie tak dawno Taka FS102 Dublet F-8. Ale nowsza wersja Tomka, pomimo większego F-7,4 jest jednak w praktyce moim zdaniem i nie tylko moim, jak napisałem wyżej, jeszcze lepsza.
O tym najlepiej się samemu przekonać oglądając w praktyce. Ponadto Edki 100mm, F-9, to nie ta liga co Dublety czy Tryplety Takahashi, dlatego nie ta cena, gdzie za Takahashi właśnie płacimy za tą świetną jakość!!!
Aktualnie Taka FS102mm, wymieniłem na bardziej mobilny Refraktor Tryplet APO LZOS 105/650mm, F-6.2 i jakość obrazków też jest znakomita. A długość Refraktora mniejsza o ponad 170mm w porównaniu do FS102mm.
Tej wymiany nie żałuję. Choć przy Taka FS102 o ogniskowej F-820mm. Można było łatwiej na Planetach i Księżycu uzyskać większe planetarne powiększenia z dłuższym ogniskową i z korzystniejszym, większym ER okularu Orto o dłuższej ogniskowej. Zyskałem za to na szerszych pięknych polach gwiazd w Tryplecie LZOS 105mm. A do większych powiększeń, aktualnie, zamiast okularów Orto: 4mm i 5mm, stosuję okular 3mm. Który daje mi z tym Refratorem, to co potrzeba, Pow. około 217X.
Pięknego nieba!!!
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 18 Sie 2024, 12:47

witos1 napisał(a):Marcin ty masz wersję FS102NS.

Tak, literówka...

Bardzo ciekawe wątki z scopeviews...
http://www.scopeviews.co.uk/TakFC-100DZ.htm
Takahashi był pionierem apochromatu dubletu fluorytowego. Produkuje je od pięćdziesięciu lat. Przez dziesięciolecia najodpowiedniejszym obiektywem był czterocalowy F8 – świetny wszechstronny. Ale kiedy Takahashi zastąpił FS-102 FC-100DC i FC-100DF, zmienili projekt, aby przyciągnąć bardziej współczesnych astronomów.

Jak to? Cóż, nowe modele ponownie wprowadziły konfigurację obiektywu Steinheil z oryginalnego FC-100 (następcy FS-102 na początku lat 90.), ale z szybszym współczynnikiem ogniskowej F7.4, konstrukcją zoptymalizowaną do obrazowania cyfrowego (stąd „D”), elementem flintowym ze szkła ekologicznego i lekką tubą. Wydawało się, że to dość radykalna zmiana, ponieważ miała wadę - nowy FC-100D nieznacznie słabiej radził sobie z oryginalnym FC-100 w krytycznym oglądaniu planet, z którego słynęły dublety Tak .

Później limitowana edycja FC-100DL to naprawiła. Ale przy F9 i z tym samym stałym dewshinem co DC i DF, był jeszcze mniej przenośny niż stary, gruby FS-102, jeszcze bardziej specjalistycznym teleskopem planetarnym.

Najnowsza i czwarta wersja, testowany tutaj FC-100DZ, oferuje jeszcze jedno podejście do tematu lekkiego i kompaktowego 4-calowego dubletu fluorytowego. Dzieli różnicę między innymi modelami FC-100D z „klasycznym” współczynnikiem ogniskowej F8 (takim samym jak oryginalny FC-100), ale wykorzystuje przesuwany dewshield , aby zachować przenośność modeli F7.4.

Co zatem DZ wnosi do zatłoczonej linii modeli? W końcu FC-100DC i DF są kompaktowe i użytecznie szybkie przy F7.4, podczas gdy F9 FC-100DL jest zoptymalizowany do oglądania księżyca i planet o dużej mocy, jeśli to jest coś dla Ciebie. Odpowiedź jest taka, że ​​DZ obiecuje podobne osiągi planetarne do DL, ale z kompaktowością DC i DF . Czy to się udaje? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć...

Z jakiegoś powodu oryginalny obiektyw Steinheil FC-100D, który można znaleźć w modelach DC i DF, nieco słabiej wypada od oryginalnego FC-100 w przypadku oglądania przy dużym powiększeniu, jak już zauważyłem. Jednym z prawdopodobnych powodów jest szybszy współczynnik F. Innym jest to, że stare szkła flintowe działały lepiej, ale były domieszkowane metalami ciężkimi, zwłaszcza ołowiem.

Krzemienie ołowiowe nie są już używane ze względów środowiskowych, więc Takahashi wybrał bardziej innowacyjną drogę w przypadku szkła DZ (pierwszym przykładem jest szkło FOA-60) - specjalnego egzotycznego szkła - prawdopodobnie o wyjątkowo wysokiej dyspersji - którego element krzemienny ma zapewniać lepszą korekcję niż DL, pomimo krótszej ogniskowej.

Diagramy punktowe i przecięcia opublikowane przez Tak ' (patrz poniżej) sugerują, że DZ przewyższa DL, zbliżając się jednocześnie do tripletu ED TSA-102. W przypadku FS-102 sytuacja wydaje się mniej jasna. Z tego, co widzę, wielofunkcyjny DZ jest lepszy na niebieskim końcu do obrazowania cyfrowego (pamiętaj, że to nadal FC-100 D ). Jednak FS-102 wydaje się nie do pobicia na czerwonym. Ma to sens w przypadku Marsa, biorąc pod uwagę, że instrukcja serii FS stwierdza: „Refraktory FS są szczególnie odpowiednie do obserwacji planet”.

W każdym razie Tak ' twierdzi, że Strehl utrzymuje się powyżej 90% w niemal całym widzialnym spektrum, tak że aberracja sferyczna pozostaje ograniczona dyfrakcją od niebieskiego do czerwonego, zanurzając się tylko trochę w dalekim fiolecie. Co to oznacza w praktyce? Obiektyw jest w stanie prawidłowo ustawić ostrość dla wszystkich kolorów światła, unikając problemu wielu dubletów, które mogą zachowywać się, jakby były źle ułożone w kolorze niebieskim i/lub czerwonym, a więc dawać rozmazane widoki Marsa i rozdęte białe i niebieskie gwiazdy na obrazach. Tak ' sugeruje, że rozdęcie niebieskie na obrazach jest zmniejszone o około połowę w porównaniu do F7.4 FC-100D.

Takahashi FC-100DC vs FS102: Tak100DZ_DL.jpg

Różne spot diagramy dla Taków
Takahashi FC-100DC vs FS102: TaksSpotDiag.jpg

Dlaczego FS102 jest wyjątkowy...
Takahashi FC-100DC vs FS102: Fs102SpotDiagram.jpg

Tutaj świetnie widać subtelną różnicę w fotografii, choć wizual to co innego...
http://www.scopeviews.co.uk/TakFC100DC.htm
Plejady (M45) przez FC-100DC po lewej i FC-100DZ po prawej: 30 s przy ISO 3200, Canon EOS 6D MkII , bezpośrednio z aparatu.
Takahashi FC-100DC vs FS102: PlejadyDz100Vs100DC.jpg

Na koniec opinia z którą zgadam się w 100%
Oprócz wagi, dla mnie to wyznacznik jakości, lubię tą wagę. Tym bardziej, że wynika z użytych materiałów i konstrukcji.

http://www.scopeviews.co.uk/TakFS102.htm
Największą wadą FS-102 jest właśnie to – jest duży i nieporęczny jak na swoją aperturę, „wada” wspólna dla całej serii FS. Jeśli znajdziesz przesuwaną osłonę przeciwrosową FS-102NS, to nie ma to zastosowania, a jego jedyną wadą jest to, że jest cięższy niż, powiedzmy, nowoczesny FC-100D.

Więc FS-102 to coś w rodzaju używanej okazji, jeśli nadal możesz znaleźć dobry egzemplarz – zwłaszcza jeśli interesuje Cię wizualizacja. Jeśli możesz zaakceptować wolniejsze chłodzenie, zamienny TSA-102 to znakomity teleskop i byłby dobrą alternatywą, podobnie jak mniejszy FC-100D.

Facet, który kupił mój drugi FS-102, zrobił to, ponieważ porównywał go do 132 mm chińskiego triplet APO na imprezie gwiezdnej. Powiedział mi, że większy celownik wyglądał ładniej, ale Takahashi dawał ładniejsze widoki; mówi samo za siebie.

Czy jest jakiś problem z FS-102? Dwa właściwie: głupio sprzedałem oba.

Do użytku wizualnego, Takahashi FS-102 jest jednym z najdoskonalszych małych teleskopów, jakie kiedykolwiek wyprodukowano i jest bardzo polecany. Czy mogę teraz odkupić mój?
Takisit

witos1 | 18 Sie 2024, 16:25

Maiłem kilka refraktorów na fluorycie, po kilka sztuk w tym samym czasie i porównywałem je z innymi refraktorami ED. Takahashi FS102NS, Takahashi FS102 , Takahashi FC76DCU, Vixena 102FL. Do wizualnych obserwacji i dla mojego kryterium odwzorowania czystości kolorów na pierwszym miejscu jest FC76DCU na równi z VIxen102FL. Najlepszy kontrast, FC76DCU = Vixen 102FL. Podczas opozycji Marsa w 2020r w tych dwóch refraktorach obraz Marsa z jego albedo był nieziemski, nigdy nie zapomnę tego widoku. Teraz jestem ciekawy jak tegoroczny Mars będzie się prezentował w FC100DF choć rozmiary jego tarczy będą dużo mniejsze niż w 2020r.

Krzysztof_P | 22 Sie 2024, 14:41

Cześć.
Tak FC76DCU oglądałem na Kudłaczach Jowisza z Księżycami.
Piękny obrazek przy około 100X , satelity Jowisza to maleńkie tarczki, tak ostre że nie do uwierzenia.
APO Dublety te ze starszego wydania na obiektywach firmy Canon-Optron , FL Vixeny, 80mm, 102mm , którymi oglądałem też i porównywałem je z innymi APO, to Mega Refraktory w moim odbiorze obrazu, lepsze czystością obrazu i kontrastem od serii Taka FS.
Nowe Vixeny dublety są w obrazie słabsze od tej starszej serii Japan FL Canon-Optron.
Szczególnie Vixen 80FL, F-8-640mm, wywołał u mnie szok jakościowo-obrazowy Saturna, Jowisza i Księżyca.
Marsa niestety nie miałem okazji oglądać tymi Refraktorami z serii Vixen FL APO Canon-Optron.
Z drugiej strony należy też dodać, iż wszystkie z wyższej półeczki cenowo-jakościowej Refraktory APO Dublety czy też Tryplety, takie jak: Taki FS , TOA , Vixeny FL, CFF, czy LZOS, WO-FLT, to tak dobre optycznie wszystkie te Refraktory.
Iż tutaj wybór zależy od nas samych, co bardziej podoba nam się czy preferujemy w generowanym obrazie.
Dlatego nie mam jednego Lidera, gdyż każdy z tych Refraktorów daje mi w obrazkach Planet czy innych obiektów nieba zawsze to coś, co jest też widoczne wspaniale i w odmiennym też bardzo dobrym wydaniu. Różnic w obrazach najlepiej dopatrywać się podczas bezpośrednich konfrontacji tych wszystkich Refraktorów APO, kiedy mamy je obok siebie na placu boju i możemy je wtedy dobrze ze sobą porównać.
Pięknego Nieba!!!
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 22 Sie 2024, 20:49

To nie jest ta sama półka jakościowa...

To mnie zawsze zadziwia...
Skoro pisałeś, że WO jest lepsze od Vixena, a ja wiem jak słabo wypada WO.
https://astropolis.pl/topic/89585-jaki- ... nt=1034548
Osobiście uważam iż wspomniane na początku Vixeny są lepsze jak i jeszcze lepsza jest seria WO APO FLT.

To jakim cudem Vixeny są lepsze od FSa 8) :mrgreen:
Takisit

Krzysztof_P | 22 Sie 2024, 21:56

Cześć Marcinie.
Oj chyba coś pomyliłeś?
Albo nie wiesz o których Vixenach FL ja piszę i o których WO z którymi obiektywami.
Nie wiem czy wiesz ale WO i WO to dwie różne półki jakościowe. To zależy z którym WO ty miałeś styczność.
Moim zdaniem z tym słabszym. Ja znam WO 98FLT jak i 132FLT na obiektywach z Ukraińskiej Firmy ARIES i co do nich to nie mam większych zastrzeżeń.
Wszystko się zgadza i nic nie zmieniam w tym co pisałem kiedyś i teraz piszę.
Myślę wpierw odpowiedz sobie sam, na zadane samemu sobie pytanie. Ot takie przykładowe:
Czy ja Marcin wiem i znam np. te Vixeny FL o których tu Krzysztof i Tomasz w swoich postach piszą?
Aktualne Refraktory Dublety Vixena, to inna, niższa półeczka jakościowa, niż te o których wspominamy z Tomaszem i były produkowane wcześniej do lat 90-tych. Na Fluorycie plus drugi gatunek szkła z domieszką ołowiu. Aktualnie szkło z domieszką ołowiu jest wycofane i nie dopuszczane do produkcji.
Obiektywy produkowane były w Firmie Canon-Optron, to były dublety fluorytowe Steinheila do tych Refraktorów jak i do świetnych dubletów Fluorytowych Japan Borg. To były Dublety na Fluorycie a nie na innych pochodnych czy słabszych odpowiednikach i tańszych zamiennikach, typu: FPL53, FPL55, itp.
Marcinie porównaj sobie swojego Taka FS 102mm z tym Refraktorem z linka a sam się przekonasz co jest co!
https://forum.astronomie.de/threads/vix ... us.355133/
My go znamy z Tomaszem Witos1 i Robertem Bobitsu z praktyki i porównań jak i mniejszego braciszka Vixena 80FL.
Poczytaliśmy w sieci zachodnie opinie , zakupiliśmy i wszystko się zgadza, tak jak opisują je zachodni właściciele, dla wielu użytkowników są lepsze w praktyce od dubletów Taka serii FS. My pod pewnymi względami też tak uważamy i mamy co do tego zgodne opinie. Jak sam kiedyś pooglądasz, to i sam ocenisz w praktyce i się przekonasz.
P.S.
Marcinie przyjedż do nas do "Orła" we Wrześniu w Góry Sowie na nasze tegoroczne spotkanie, to wspólnie pooglądamy wieloma bardzo dobrymi Refraktorami APO. Pamiętaj również, abyś zabrał ze sobą TOA 150 APO.
Chętnie zobaczymy w akcji na Planetach, ten świetny Refraktor APO.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 23 Sie 2024, 16:11

To jeszcze pewna opinia, Rogera Vine, który sporo testował http://www.scopeviews.co.uk/VixenFL-102S.htm
Ja sobie cenię układ Fraunhofera... z FSa a w Vixenie jest Steinheil
Kilka cytatów z testu Vixena FL-102S.
Test gwiazdowy wypadł znakomicie, pierścienie były ostre i równomiernie oświetlone, tylko trochę niedoskorygowane.

Luneta FL-102S jest przeznaczona do obserwacji Księżyca i planet, dlatego zawiera adapter do standardowego uchwytu okularu M36.4 0,965” lub 1,25” lub w tym przypadku 1,25” diagonalnego z prostym gwintem; nie ma jednak oczywistego sposobu na przymocowanie uchwytu okularu 2”.

OTA nie jest może tak precyzyjnie skonstruowany jak Takahashi FC-100 z tej samej epoki

Wenus Jasna, ale mała Wenus wysoko na niebie pokazała idealnie czysty garbaty dysk bez rozbłysków i tylko odrobinę fałszywego koloru-złota poza ostrością. Tylko najpiękniejsze triplety usuwają ten ostatni odcień fałszywego koloru.

...triplety i dublet FS102 :)
http://www.scopeviews.co.uk/TakFS102.htm
Wenus prezentowała idealną, olśniewającą fazę, nie wykazując rozbłysków ani aberracji chromatycznej.

Co oczywiście potwierdzam w moim FS102 jest tak samo.
Takisit

Krzysztof_P | 23 Sie 2024, 16:17

Marcinie te Refraktory Takahashi FS i Vixeny FL są rewelacyjne.
Ja Taka FS102 wcale nie kwestionuję i bardzo lubiłem mojego Taka FS102mm.
Teraz ma go nasz kolega Krystian jak i kupił jeszcze nie tak dawno Refraktor APO LZOS 152/1200mm.
Zapraszam Cię do nas do "Orła" na wspólne oglądanko.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos1 | 26 Sie 2024, 14:22

Moje wrażenia wizualne i wnioski są takie. Jeśli miałbym wybrać między FS102 a FC100DC, biorę FC100DC. Jeśli między FS102, FC100DC a Vixnen102FL wybrałbym Vixena102FL. FS102 ociepla obrazy, Vixen102 daje bialutkie obrazy a FC100 jest pomiędzy nimi, to tak w skrócie :)

Krzysztof_P | 26 Sie 2024, 17:10

Tomaszu w 100% potwierdzam.
Moje spostrzeżenia są praktycznie takie same jak twoje.
Do wyboru i koloru, co kto preferuje i lubi, to taki instrument wybierze i ma.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 26 Sie 2024, 18:44

Piękna biżuteria i do tego niezwykle użyteczna.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości