APO LZOS 130/1200 F9 [RECENZJA]

daniel | 12 Paź 2022, 11:48

Setny wpis tego wątku owocny w najlepszego Jowisza mojego życia. To co zobaczyłem podczas obserwacji w dzisiejszą noc przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania. Myślałem, że znam już moją maszynkę na tyle dobrze, że już mnie nic nie zaskoczy. A ona zaskakuje mnie ciągle. Wczoraj/dziś ten teleskop zwalił mnie z nóg i podniósł poziom adrenaliny do tego stopnia, że mimo wyczerpania po pracowitym dniu obudziłem się bez konieczności wypijania kolejnej filiżanki kawy.

Nie wiem na ile będę w stanie opisać to słowami. Użyłem powiększeń nawet 300x a obraz był żyleta. A najbardziej podobał mi się w BGO 5mm. Jowisz był duży a detale rozsypane w drobny mak. Liczne zawirowania, niech Wam będzie, białe owale i masa drobniutkich pasków a w tych paskach liczne poszarpania. Tego nie da się zliczyć i jak znajdę jakieś zdjęcie Jowisza to może uda mi się zaznaczyć choćby to co widziałem.
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

https://m.facebook.com/DanielStasiakPlanetariumPL/
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.

Krzysztof_P | 12 Paź 2022, 14:09

Cześć Danielu.
To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.
Ponadto takowe obrazki są właśnie jak mamy co najmniej 5"-6" porządnego refraktora , to tzw. do Planet przysłowiowy "Grall".
Pięknego nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

daniel | 10 Lis 2022, 00:08

Obiecałem mojej 130tce, że kiedyś postawię ją na godnym montażu. Myślę, że HEQ5 jest tym czego jej potrzeba do jeszcze większego rozwinięcia skrzydeł :)
Załączniki
APO LZOS 130/1200  F9  [RECENZJA]: F8901A03-5E5E-4BF0-8D73-F953BA65A5F4.jpeg
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

Awatar użytkownika

witos | 10 Lis 2022, 00:38

Gratulacje, będziesz zadowolony z zakupu :)
witos

Krzysztof_P | 10 Lis 2022, 06:41

Cześć.
To montaż , który powinien dać już tą odpowiednią stabilność i komfort oglądania, tym stosunkowo "długim" Refraktorem APO.
Pięknego Nieba!!!
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 10 Lis 2022, 12:19

Hej!!!
Gratulacje Danielu :-). Teraz będziesz mógł w pełni skupić się na obserwacjach.

Pozdrawiam.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

megrez23 | 10 Lis 2022, 15:15

Mam nadzieję, że Daniel coś narysuje, np. jakiegoś Marsa. Niech zachwyty zostaną potwierdzone mocnymi dowodami. :D

Pozdrawiam Jarek
Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5, GSO Dobson 12" DeLuxe oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów

daniel | 10 Lis 2022, 20:11

wfifiak napisał(a):Hej!!!
Gratulacje Danielu :-). Teraz będziesz mógł w pełni skupić się na obserwacjach.

Pozdrawiam.

Dzięki chłopaki, ale muszę najpierw to się muszę skupić na instrukcji obsługi :D
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

Awatar użytkownika

kk | 10 Lis 2022, 22:21

Uuu Panie… aż mnie kręgosłup boli jak patrzę co się szykuje :)
A tak na marginesie to jak będziesz miał okazję to polecam zaopatrzyć się w pilota syntrek, najlepszy produkt SW.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

mkowalik | 11 Lis 2022, 09:29

Krzysztof_P napisał(a):To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.
Ponadto takowe obrazki są właśnie jak mamy co najmniej 5"-6" porządnego refraktora , to tzw. do Planet przysłowiowy "Grall".

To żaden "Święty Grall", nie przesadzajmy. Ten teleskop ma tylko 13 cm średnicy, jest ciężki i również wymaga ciężkiego montażu. Podobnej jakośći obrazy da 6" planetarny F9 Newton na dobrej optyce, a 8" pokaże planety z większą ilością detali - jak pokzało porównanie na zlocie w 2021 roku. Święty Grall to raczej teleskop łatwy i szybki w rozłożeniu, którego używamy najczęściej :-).

Danielu pamiętam, że narzekałeś na GSO 10" na dobsonie, że jest za duży i często nie chciało Ci się go rozkładać, a z Twoim refraktorem i HEQ5 jest gorzej pod tym względem niż w przypadku dobsona GSO 10". Nie zrozum mnie źle, ciesze się, że ten teleskop Cię cieszy. Ja ostatnio zachwycam się małym maczkiem 100. Jedyny minus jest taki że trzeba czekać, aż się wystudzi, ale śmiało konkuruje z ED 66mm :lol:

Dlaczego nie zdecydowałeś się na postawienie teleskopu na montażu Dobsona?

Miejscowość: delokalizacja...

Karol | 11 Lis 2022, 09:48

mkowalik napisał(a):pokaże planety z większą ilością detali

A dlaczego akurat teleskop, który da najwięcej detalu to święty Grall ?

mkowalik napisał(a):Dlaczego nie zdecydowałeś się na postawienie teleskopu na montażu Dobsona

Ale był by to grzmot ...

daniel | 11 Lis 2022, 17:46

Jak widać priorytety mi się na stare lata zmieniają :wink: :lol: :lol: :lol:
Kiedyś nie chciałem słyszeć o dotykowym telefonie… :lol:
Dzisiaj to moje podstawowe narzędzie pracy :lol: :lol: :lol:
Aczkolwiek to prawda- HEQ5 jest ciężki. Nikt jednak nie każe mi dźwigać całości. A tubka LZOSa 130/1200 jest zaskakująco lekka i mała po złożeniu jak na swoje parametry :idea:
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

Awatar użytkownika

mrjq | 11 Lis 2022, 23:45

mkowalik napisał(a):
Krzysztof_P napisał(a):To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.

To żaden "Święty Grall", nie przesadzajmy. Ten teleskop ma tylko 13 cm średnicy, jest ciężki i również wymaga ciężkiego montażu. Podobnej jakośći obrazy da 6" planetarny F9 Newton na dobrej optyce, a 8" pokaże planety z większą ilością detali - jak pokzało porównanie na zlocie w 2021 roku. Święty Grall to raczej teleskop łatwy i szybki w rozłożeniu, którego używamy najczęściej :-).

Chyba w każdym wątku będziesz to podkreślał :shock: Może wpisz w stopce ? Każdy będzie widział forever. Dopóki nie usuniesz ;)
Swoją drogą to "nie przesadzajmy", kuje mnie w oczy. Każdy ma prawo do swojej opinii. Mogę napisać, nie przesadzajmy, że podobnej jakości, że dobra optyka i że większość detali rozmytych. Pod warunkiem, że dobrze skolimowany... 8) Ale nie napiszę :mrgreen: ja to na pisałem ? Nie to oni, tamte ;)
Szybka i łatwa to jest lornetka z ręki :)

Danielu pamiętam, że narzekałeś na GSO 10" na dobsonie, że jest za duży i często nie chciało Ci się go rozkładać, a z Twoim refraktorem i HEQ5 jest gorzej pod tym względem niż w przypadku dobsona GSO 10". Nie zrozum mnie źle, ciesze się, że ten teleskop Cię cieszy. Ja ostatnio zachwycam się małym maczkiem 100. Jedyny minus jest taki że trzeba czekać, aż się wystudzi, ale śmiało konkuruje z ED 66mm :lol:

Zapewne dlatego Daniel wybrał swoją 130, bo świetnie jak ująłeś 66 konkuruje z 100. To takie 130 APO z 200 lustra nie będzie ? :mrgreen:
Takisit

Miejscowość: Polska

daniel | 12 Lis 2022, 00:36

mkowalik napisał(a):

Święty Grall to taki teleskop, który sprawia, że mimo okrutnego zmęczenia np. po pracy (w moim przypadku po 7 głośnych trzydziesto osobowych grup dziennie, z dziećmi mających setki tysięcy pytań, plus dalekie trasy po Polsce) kiedy tylko marzysz o położeniu się spać, uświadamiasz sobie, że w szopie stoi teleskop o którym marzyłeś. Jest pogoda a ty wiesz, że teleskop ten daje Ci mnóstwo satysfakcji, a Ty mając tego świadomość nie walczysz z siłami fizycznymi tylko idziesz po niego zastanawiając się „co mi teraz pokażesz? Czym mnie zaskoczysz?”. Jeśli w dodatku ten teleskop jest wymodlony to to jest święty grall. Taszczysz to wszystko, patrzysz i myślisz sobie- znów było warto. Wtedy dopiero wypoczywasz i zapominasz o zmęczeniu.

Dlatego dziękuję, że sam podkreśliłeś, że mimo gorszej poręczności mam znacznie większe chęci na wyciąganie mojej tubki niż newtona 10” na którego trochę marudziłem. Marudziłem, bo po rozstawieniu wciąż sprawdzałem kolimację. Wciąż coś mi tam nie pasowało. Tu rozkładam i patrzę, i się delektuję. To świadczy o tym jak bardzo cieszy i satysfakcjonuje mnie mój refraktor przy którym aktualnie siedzę.

Ja nie mam zamiaru negować co jest lepsze. Po prostu ten refraktor sprawia, że znów chce mi się po prostu obserwować i mam zapał jak za młodzieńczych lat :)
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

Awatar użytkownika

mrjq | 12 Lis 2022, 00:40

Lepiej bym nie opisał chęci kiedy moja 130 ląduje na montażu. Dokładnie sprawia, że znów się chce obserwować !
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 12 Lis 2022, 02:00

mkowalik napisał(a):

Hej.
Marcinie Kowaliku nawet nie rozumiesz tego co miałem na myśli pisząc Grall , pisząc o 5"-calach Refraktora , więc mnie nie cytuj skoro nie znasz znaczenia tego określenia. Którym posługują się w całym Świecie od lat miłośnicy Astronomii , co do Refraktora o tej właśnie wielkości aperturze , aperturze 5".

P.S.
Swoją drogą każdy Mak-Newton Intesa z małą C.O. o podobnej aperturze jak wymienione przez ciebie Niutki , jest moim zdaniem lepszym od nich na Planetach i nie tylko teleskopem. Pod każdym względem generowanego obrazu i wcale nie trzeba tu Refraktora APO , który to pokazuje nam wszystko jeszcze lepiej z wymienionych instrumentów. A lepiej to znaczy w lepszym wykonaniu , co często można pomylić z ilością np. widocznego detalu.
Danielu ciesz się LZOS-em , to pierwsza klasa Refraktor i wiem co i jak pokazuje w realu , po obrazkach jakie nim widziałem na Kudłaczach. Kto wybierze dla siebie Newtona a kto Refraktor , to jego sprawa. Każdy coś tam woli i z tego korzysta z zadowoleniem. Piszą tu miłośnicy Astronomii , którzy wybierają świadomie , mając przegląd wszelakiego sprzętu do oglądania nieba.

Pięknego Nieba!!!
Ostatnio edytowany przez Krzysztof_P, 12 Lis 2022, 04:40, edytowano w sumie 1 raz
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

KrisJot | 12 Lis 2022, 04:01

Cześć,

coś w tym jest, co piszesz Krzysztofie. Mimo całej mojej "miłości" do Maczka Oriona 180 i Newtona i tak najczęściej wybieram APO 115/805. Możliwe, że powyższe wynika głównie z ergonomii tego ostatniego, chociaż szczerze przyznaję że, w zakresie powiększeń do ok 250x-300x subiektywnie obraz z APO bardziej mi odpowiada niż MAK'u (Kolega, z którym jeździmy na obserwacje, nie widzi różnicy, w obu obraz jest pełen detalu, plastyki). Tam gdzie MAK "rozkręca" się APO zwyczajnie zaczyna brakować "mocy" apertury, piszę tutaj o powiększeniach powyżej 300x.
Co do APO, pozwolę sobie wtrącić, ostatnio mega miło mnie zaskoczyło z okularami Nikona NAV SW 10mm. Obrazy powierzchni księżyca i Jowisza były wręcz surrealistyczne. Mimo słabych warunków i chmur, powierzchnia była pełna plastyki, delikatnego detalu i gry światłocienia. Nawet kratery na oświetlonej części srebrnego globu wyglądały niesamowicie przestrzennie. Kolorystyka również wierna z tą, którą zapamiętałem ze zdjęć np. Nasa, innymi neutralny, bez nadmiernego "chłodu" Ortho ani też żółtawego "ciepła" plossli TV. Odniosłem wrażenie jakby NAV SW wręcz był stworzony jako nieodłączna część teleskopu z którą dopiero teraz APO mogło pokazać co "potrafi". Niesamowite wrażenia. Obaj z Kolegą nie mogliśmy oderwać oczu. Pole, chociaż "tylko" 70st sprawia, jakbym tam był, unosząc się w przestrzeni.
Jowisz pomimo mlecznej kołderki z chmur pokazał pasy w centralnej części globu wraz z delikatnymi majaczącymi strukturami pośrednimi. Opisane detale były oczywiste, nie wymagały zerkania. Zdaję sobie sprawę, że przez chmury obraz był ciemniejszy i z całą pewnością przez to spora część szczegółu nie była widoczna. Ciekaw jestem co będzie "się działo" przy czystym niebie i dobrych warunkach. Generalnie wiedziałem, że warunki są średnie, ale zwyczajnie nie mogliśmy się doczekać testów i pokazać że, niekoniecznie nowy nabytek musi oznaczać dwa tygodnie astro "posuchy" :-D.

Jestem ciekaw, jak spiszę się MAK z Nikonem, chciałbym dać mu szanse obrony tytułu +300x :-).
Pozostaje też kwestia ATM'owego lekko nietypowego Newtona planetarnego 223/2248.

Konkludując, gdyby nie ceny i gabaryty (w tym wymagania co do montażu) stawiane przez APO o aperturze 180-200mm, to zdecydowanie wybrałbym właśnie refraktor. Natomiast realia sprowadzają nas na "ziemię". U mnie na szybko i przyjemnie do ok 250x jest APO. Na poważniejsze powerowanie idzie MAK, a za chwilę liczę na to że, dołączy do niego Newton (jak zmajstruję montaż).

P.S.
Daniel, gratuluję udanego zakupu. Musimy się wreszcie zgrać na wspólne obserwacje.

Miejscowość: Bydgoszcz

JSC | 12 Lis 2022, 11:11

Ten refraktor ma świetne parametry. Stosunkowo duża apertura, ogniskowa odpowiednio dluga ( aby zapewnic odpowiednie powiększenie stosując klasyczne okulary), ciężar jeszcze do przejscia. Czas wychładzanie tez jeszcze ujdzie. To jest jeden ze Świętych Grali, a może i nawet ten najważniejszy spośród nich.

Ja osobiście poszukuję jednak Świętego Grala wśród montaży do refraktorów. Aby był to EQ, aby był stabilny, lekki, aby napędy nie szarpały ( to widac przy bardzo dużych powiekszeniach na gwiazdach podwójnych i oczywiście w astrofoto DS) i żeby nie kosztował fortuny. Moze właśnie to HEQ5 spelnia takie założenia ( po opaskowaniu)?
EQ5 (Exos2) niestety nie jest tym Świertym Gralem. Naprawdę niewiele się różni stabilnością od Vixena EQ NP , pomimo, że w Exosie skasowałem wszelkie luzy. A Vixen jest lżejszy.
Wiem... EQ6... ale ten jego cięzar...
Kiedyś myślałem nad i Optronem Z , ale to troche efekciarski projekt, chyba niezbyt użyteczny.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

mkowalik | 12 Lis 2022, 12:27

JSC napisał(a):Ten refraktor ma świetne parametry. Stosunkowo duża apertura, ogniskowa odpowiednio dluga ( aby zapewnic odpowiednie powiększenie stosując klasyczne okulary), ciężar jeszcze do przejscia. Czas wychładzanie tez jeszcze ujdzie. To jest jeden ze Świętych Grali, a może i nawet ten najważniejszy spośród nich.

Nie jest, chyba że w kategorii ciężkich refraktorów wymagających średniozaawansowanej logistyki do przeprowadzenia obserwacji (wychłodzenia sprzętu, zadbania o jego zasilanie). Święty grall to coś co powiesisz na montażu klasy EQ3-2, który nie wymaga zasilania i jest stosunkowo lekki, ewentualnie powiesisz na montażu dobsona nie cięższym i większym od tego w Syncie 8 czy GSO 8". Nie wolno zapominać, że Księżyc 8" Newton pokaże z większą liczbą detali niż 13 cm refraktor i różnica będzie oczywista na 1 rzut oka co obala usilne wbijane do głowy mity, że do planet to tylko refraktor, bo on pokaże najwięcej i najlepiej. Wczoraj przypadkiem trafiłem na jeden post (tutaj albo na astropolis), w którym ktoś napisał, że najlepszy refraktor do planet to Synta 8 i uważam, że miał dużo racji, biorąc wszystkie za i przeciw.

Miejscowość: delokalizacja...

chondryt | 12 Lis 2022, 13:12

Witam.
Może i ja się wtrącę , oczywiście apertura rządzi jeśli warunki pozwalają , jednak punktowość gwiazd i kontrast są po stronie refraktora . Jeśli dokładność wykonania jest na tym samym poziomie przy lustrze i soczewce to refraktor zawsze będzie górą .

Pozdro ... .
Ostatnio edytowany przez chondryt, 12 Lis 2022, 13:15, edytowano w sumie 1 raz
AZ-ATM ; AR-Svbony 90/500 ; kątówka Takahashi 1,25 " ; barlow 2x
Okulary: 9/60*
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

Scaiter | 12 Lis 2022, 13:13

mkowalik napisał(a):Wczoraj przypadkiem trafiłem na jeden post (tutaj albo na astropolis), w którym ktoś napisał, że najlepszy refraktor do planet to Synta 8 i uważam, że miał dużo racji, biorąc wszystkie za i przeciw.

To po co Daniel kupił drogiego lzosa czy inni kupują drogie apo i ed? :D
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Extreme 15x70
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

JSC | 12 Lis 2022, 13:29

Ja tam swoje wiem, ze wolę do planet refa nawet 102mm (f/11 ed) niż Synte 8" f/5 :D , a co dopiero mówić o apo 130/1200...
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Sebastian Ś. | 12 Lis 2022, 19:38

Offtop:

Nie jestem głównym moderatorem, ale pisać można dowolne opinie, natomiast nie wolno obrażać i grozić, proszę naprawdę o kulturę, bo to niczemu nie służy.

P.S. Moderacja nie zawsze jest idealna robimy to w wolnym czasie, komputera na giełdzie nie zauważyłem, już jest przeniesiony.
Awatar użytkownika

Lukacz | 12 Lis 2022, 21:31

Lukacz napisał(a):Zamykam temat na czas przemoderowania. To nie jest "5 minut".
Oczywiście można i w 5 sekund - kasować. Ale ja tak nie działam.

Ostanie wpisy zostały posegregowane;
wątki "Kudłaczowe" znajdują się tutaj viewtopic.php?f=37&t=64071
wątki o "faworyzowaniu" ogłoszeń na giełdzie tutaj viewtopic.php?f=2&t=63767
Posty dotyczące sprzeczek wylądowały w temacie "Konflikty forowiczów"

Ten temat moderuję już któryś raz z kolei, wczesniej to samo robił Sebastian Ś - przeważnie z powodu tych samych offtopów, sprzeczek, osób...

Proszę o pisanie na temat, posty z kilkoma linijkami treści o LZOS Daniela a resztą dotyczącą innych zagadnień będę oczywiście nadal przenosił.
Jednak wraz z przyznawaniem ostrzeżeń dla notorycznych uparciuchów offtopujących na potęgę.
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

daniel | 16 Lut 2023, 10:57

Miłość mojego życia otrzymała wczoraj nowe posłanie z okazji walentynek :lol: :lol: :lol:
Załączniki
APO LZOS 130/1200  F9  [RECENZJA]: AEBCE2A7-56B8-4E4A-A389-E3D1CA2F531A.jpeg
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: kurp oraz 1 gość