wfifiak napisał(a):Hej!!!
Gratulacje Danielu . Teraz będziesz mógł w pełni skupić się na obserwacjach.
Pozdrawiam.
Krzysztof_P napisał(a):To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.
Ponadto takowe obrazki są właśnie jak mamy co najmniej 5"-6" porządnego refraktora , to tzw. do Planet przysłowiowy "Grall".
mkowalik napisał(a):pokaże planety z większą ilością detali
mkowalik napisał(a):Dlaczego nie zdecydowałeś się na postawienie teleskopu na montażu Dobsona
mkowalik napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.
Ponadto takowe obrazki są właśnie jak mamy co najmniej 5"-6" porządnego refraktora , to tzw. do Planet przysłowiowy "Grall".
To żaden "Święty Grall", nie przesadzajmy. Ten teleskop ma tylko 13 cm średnicy, jest ciężki i również wymaga ciężkiego montażu. Podobnej jakośći obrazy da 6" planetarny F9 Newton na dobrej optyce, a 8" pokaże planety z większą ilością detali - jak pokzało porównanie na zlocie w 2021 roku. Święty Grall to raczej teleskop łatwy i szybki w rozłożeniu, którego używamy najczęściej .
Danielu pamiętam, że narzekałeś na GSO 10" na dobsonie, że jest za duży i często nie chciało Ci się go rozkładać, a z Twoim refraktorem i HEQ5 jest gorzej pod tym względem niż w przypadku dobsona GSO 10". Nie zrozum mnie źle, ciesze się, że ten teleskop Cię cieszy. Ja ostatnio zachwycam się małym maczkiem 100. Jedyny minus jest taki że trzeba czekać, aż się wystudzi, ale śmiało konkuruje z ED 66mm
Dlaczego nie zdecydowałeś się na postawienie teleskopu na montażu Dobsona?
mkowalik napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):To świetnie , takie właśnie mamy obrazki jak tylko Seeng jest rewelacja i oczywiście nasz instrument ma bardzo dobrą optykę.
To żaden "Święty Grall", nie przesadzajmy. Ten teleskop ma tylko 13 cm średnicy, jest ciężki i również wymaga ciężkiego montażu. Podobnej jakośći obrazy da 6" planetarny F9 Newton na dobrej optyce, a 8" pokaże planety z większą ilością detali - jak pokzało porównanie na zlocie w 2021 roku. Święty Grall to raczej teleskop łatwy i szybki w rozłożeniu, którego używamy najczęściej .
Danielu pamiętam, że narzekałeś na GSO 10" na dobsonie, że jest za duży i często nie chciało Ci się go rozkładać, a z Twoim refraktorem i HEQ5 jest gorzej pod tym względem niż w przypadku dobsona GSO 10". Nie zrozum mnie źle, ciesze się, że ten teleskop Cię cieszy. Ja ostatnio zachwycam się małym maczkiem 100. Jedyny minus jest taki że trzeba czekać, aż się wystudzi, ale śmiało konkuruje z ED 66mm
JSC napisał(a):Ten refraktor ma świetne parametry. Stosunkowo duża apertura, ogniskowa odpowiednio dluga ( aby zapewnic odpowiednie powiększenie stosując klasyczne okulary), ciężar jeszcze do przejscia. Czas wychładzanie tez jeszcze ujdzie. To jest jeden ze Świętych Grali, a może i nawet ten najważniejszy spośród nich.
mkowalik napisał(a):Wczoraj przypadkiem trafiłem na jeden post (tutaj albo na astropolis), w którym ktoś napisał, że najlepszy refraktor do planet to Synta 8 i uważam, że miał dużo racji, biorąc wszystkie za i przeciw.
Lukacz napisał(a):Zamykam temat na czas przemoderowania. To nie jest "5 minut".
Oczywiście można i w 5 sekund - kasować. Ale ja tak nie działam.
[S] Naglery 7,9,11,13 Typ6, Tak LE-28
Sprzedam astroas, 2024.07.27[S] Svbony UV/IR Cut 1,25" NOWY
Sprzedam Bartek, 2024.09.13Okular Baader Classic Ortho 10mm
Sprzedam zbigb, 2024.09.13