Cześć Marcinie ale co to ma do rzeczy, ja wiem jaki to był projekt i znam całą historię tych Refraktorów jak i Maków Intesa.
Mam kontakt z Eduardem z Agema Optics USA, Eduard też dużo mi wyjaśnił i napisał, jak kręcą się te interesy.
To wszystko o wyrobach i potem markowaniu, brandowaniu wyrobów: LOMO, LZOS, TMB, ARIES i o innych producentach również wysokiej jakości Maków, zagłębiłem około 15 lat temu, kiedy drążyłem te tematy w sieci. Bardzo wiele aktualnych Refraktorów APO LZOS to też projekty Thomasa.B. Jak i również wiele innych Refraktorów to jego projekty. Na Europę Refraktory TMB były brandowane APM dla M. Ludesa,
M.Ludes miał wyłączność na Europę na Refraktory TMB i obiektywy LZOS. I były TMB z obiektywami LZOS sprzedawane pod brandem APM.
Zjadłem na tych tematach "zęby" już szereg lat temu. Poczytaj i poszukaj w sieci , sam zobaczysz jak to się wszystko kręciło i kręci w praktyce.
Tak samo jak produkcja obiektywów dla Takahashi, to też Firma składak części od różnych producentów. Nie jest tak jak by się myślało wspaniale że są jacyś wyjątkowi i że sami robię wszystko cacy.
Że sami robią wszystko od A do Z. Tak działa większość firm na rynku, takie są realia zarabiania pieniędzy na instrumentach astro i nie ma żadnych sentymentów ani żadnego tabu że tylko oni mają taki dobry szlif.
Tam gdzie Takahashi zleca wykonanie dla siebie obiektywów, tam i też zlecają z tego co ja wiem na 100% przynajmniej dwie firmy z Japonii, które sprzedają, też świetnej jakości Refraktory APO. I żadne tam bajki że tylko Takahashi ma taki szlif. Takie same szlify a nawet lepsze, może mieć każdy kto za to zapłaci, kwestia kasy i zlecenia wykonania w odpowiedniej do tego celu Firmie z własnymi wymogami.
Tak że bądżmy realistami i nie twórzmy nie wiem to jakich otoczek tabu, wokół świetnych Refraktorów APO, czy wysokiej jakości Maków.
Liczy się przede wszystkim zarobiona kasa dla Firm a reszta to są sentymenty wymyślone przez właścicieli i użytkowników.
Dlatego mamy Premium i słabsze wyroby, wszystko to kwestia ceny i wydanej kasy...
Jak trafię w Totka, to też założę sobie firmę z produkcją wysokiej jakości Refraktorów i Maków z moim brandem na tubkach, "Krzysiu.P." i będę miał taki szlif za zapłaconą kasiorkę, że Zeiss będzie składał u mnie zamówienia z rocznym terminem oczekiwania
Pozdrawiam Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.