Lukacz napisał(a):Jaki ciekawy koncept z "ubalkonowanym" statywem
Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Na pewno test foto byłby wskazany , ale w ogóle nie focę.
Mam zamiar kupić kamerkę do aparatury do kolimacji , wtedy jak zakupię , to mogę coś próbować zarejestrować.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
Lukacz napisał(a):Jaki ciekawy koncept z "ubalkonowanym" statywem
Krzysztof_P napisał(a):Hej Daniel.
Znasz dobre Refraktory APO i jakie generują obrazki. To nie jest tylko klasyczny dublet ED. Poszukaj wiadomości o obiektywie w sieci , ja wczoraj znalazłem. A doczytasz że optycy wykorzystali tam pewien myk w gatunkach i doborze szkła , bardzo istotny myk , aby na tańszym szkle mieć ten efekt. Przeczytaj też porównanie w linku , które wstawiłem tu powyżej w tym temacie do innych wysokiej jakości Refraktorów APO 5".
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
mrjq napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Hej Daniel.
Znasz dobre Refraktory APO i jakie generują obrazki. To nie jest tylko klasyczny dublet ED. Poszukaj wiadomości o obiektywie w sieci , ja wczoraj znalazłem. A doczytasz że optycy wykorzystali tam pewien myk w gatunkach i doborze szkła , bardzo istotny myk , aby na tańszym szkle mieć ten efekt. Przeczytaj też porównanie w linku , które wstawiłem tu powyżej w tym temacie do innych wysokiej jakości Refraktorów APO 5".
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
To jest żadne porównanie, żadnych konkretów. To podaj te wspaniałe gatunki , niech zgadnę to chyba nie fluoryt
Jakby tak było jak piszesz, to Rohr by się rozpłyną, a zaczyna test half APO Patrz nie poznał się... taka perełka mu umknęła.
Krzychu daj tego linka, nie daj się prosić
Krzysztof_P napisał(a):mrjq napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Hej Daniel.
Znasz dobre Refraktory APO i jakie generują obrazki.
Generalnie kolorki Jowisza podobają mi się w nim bardziej niż w TOA130 , tak samo jak wolę obrazki Jowisza w Refraktorze LZOZ 130 APO. Do Księżyca za kontrast wybrał bym APO TOA 130. A nie mając funduszy na zakup Refraktora APO 5" Premium. Bardzo cieszy mnie ten Meade 5" ED-APO , gdyż za ułamek ceny APO Premium , daje w praktyce większość tego co Apówki Premium mogą nam dać i pokazać w wizualu.
Ot chyba wszystko i na tyle.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
witos napisał(a):Oko to nie sensor CCD ! Do wizuala test fotograficzne ED, APO można sobie podarować, co innego do astrofotografii. Nie ma się co jarać testami Rohra
Lukacz napisał(a):Super inicjatywa!
Co za problem, załóż nowy temat w obserwacjach, myślę ze warto bo to raz ze jedna miejscówka a dwa będzie lepiej widoczny na forum.
Pisz w nim kiedy są planowane obserwacje, trochę pasjonatów w KRK jest, powinni znaleźć się chętni, wszak sprzęty są zacne i mało spotykane
Sam bym przyjechał popatrzeć przez opisywane sprzęty ale za daleko
Franz napisał(a):witos napisał(a):Oko to nie sensor CCD ! Do wizuala test fotograficzne ED, APO można sobie podarować, co innego do astrofotografii. Nie ma się co jarać testami Rohra
No, nie do końca tak jest. AC i inne wady mają wpływ na jakość obrazów widzianych oczami i na fotografiach można to zobaczyć i porównać sprzęt. Najłatwiej jest ocenić wielkość AC na jasnych gwiazdach ale jest wiele różnych testów fotograficznych. W zasadzie nie testuje się sprzętu na oko. Wprowadzasz tu jakieś średniowieczne metody. Kiedyś obserwatorzy rysowali to co widzieli ale to było dość dawno. Kanały na Marsie też były malowane przez obserwatorów z bystrym wzrokiem. Ci co mieli gorszy wzrok nie widzieli ich ale może to też była wina sprzętu?
Krzysztof_P napisał(a):Danielu ale ja się wypowiem bo znam z obrazków te wszystkie Refraktorki.
TOA 130mm jest najlepsza w kontraście obrazu , nie mam z tym nigdy problemu , to Refraktor wzorcowy , jeżeli chodzi o kontrast obrazu.
Pod tym względem nie miałem okazji oglądać lepszym Refraktorem , drugi to mój były Vixen APO dublet fluorytowy 80FL , F-8 - to był niesamowity maluszek z takim kontrastem obrazu , że nie do uwierzenia co wyczyniał w wizualu na Planetach. Szczególnie na Saturnie , wprawiał mnie chwilami w osłupienie w stosunku do innych podobnych aperturowo Refraktorów APO czy ED.
Danielu znam jakość szkieł LZOS , gdyż wszystkie obiektywy są na tym samym szkle i te same projekty , tylko różne apertury. Zapomniałeś o jednym ważnym szczególe. Mając LZOS 115mm w domu oglądałem nim Księżyc i Planety zaraz po zlocie w zeszłym roku. Jowisz i Saturn były bardzo podobne w detalu a kolorystycznie takie same jak w twoim LZOS 130 APO. Więc nie strzelam z powietrza.
Tylko mam pojęcie , znam bardzo wiele Apówek i mam też bardzo dobrą pamięć fotograficzną do obrazków które widywałem z różnych sprzętów w praktyce. Oczywiście porównanie obok siebie było by najbardziej miarodajne. Ale wiesz że nie jestem laikiem w temacie i z takimi sprawami raczej nie mam nigdy problemu.