wfifiak napisał(a):Krzysztof_P napisał(a): Ale obraz jest perfekt ostry i Planety są mocno kolorowe z ciepłym przyjaznym bardzo dla odbioru i nasyconym kolorem.
I to jest właśnie to co podoba mi się w długich achromatach. Ten ciepły pastelowy kolor. Tak ma Vixen 80/1200 i tak mają długie tubki Okroja. Nie ma tego w moim ED'ku i nie ma też w innych ED,kach i APO przez które patrzyłem, ani maku czy niutku. Pastelowe obrazy Księżyca, który w ED,ziu jest w zasadzie czarnobiały. Ale ładny obraz to nie znaczy prawdziwy. Podejrzewam, że ten pastel bierze się właśnie z nie do końca skorygowanej AC. Jak ze sztucznym biustem, ładny ale nie prawdziwy.
Pozdrawiam
Maciek_Cz napisał(a):Wojtek, ale sztuczny biust też może trafić się nieładny zapewne
Franz napisał(a):Maciek_Cz napisał(a):Wojtek, ale sztuczny biust też może trafić się nieładny zapewne
Sztuczny biust i sztuczne mięśnie zsuwają się z wiekiem do butów z powodu grawitacji, o wiele szybciej niż naturalne i wyglądają z latami coraz gorzej.
Kolega ma zeissowskiego achromata 80f15 i daje ładne obrazy, porównywalne do SW ED 80f7,5 na fpl53.
W miarę wzrostu powiększenia ten zeissowski achromat jednak odstaje nieco od edka, jest więcej AC.
Krzysztof_P napisał(a):Franz napisał(a):Maciek_Cz napisał(a):Wojtek, ale sztuczny biust też może trafić się nieładny zapewne
Sztuczny biust i sztuczne mięśnie zsuwają się z wiekiem do butów z powodu grawitacji, o wiele szybciej niż naturalne i wyglądają z latami coraz gorzej.
Kolega ma zeissowskiego achromata 80f15 i daje ładne obrazy, porównywalne do SW ED 80f7,5 na fpl53.
W miarę wzrostu powiększenia ten zeissowski achromat jednak odstaje nieco od edka, jest więcej AC.
Tak jest zapewne , tak samo mamy w Zeissa starszych lornetkach , optyka bardzo dobra ale jest więcej AC niż w nowszych chińskich lornetkach o takich samych parametrach.
Krzysztof_P napisał(a):Witajcie.
Znalazłem ciekawe porównanie paru Refraktorów 5" APO Premium z moim APO-ED MEADE 5".
Warto myślę przeczytać , wtedy dowiecie się , dlaczego ten Edek 5" , F-9 wzbudził u mnie tyle pozytywnych emocji i dostał u mnie tak wysokie noty. Proszę wstawiam link z porównań w praktyce. Kto lubi wysokiej jakości optycznej APO Refraktory , to warto to przeczytać:
https://www.cloudynights.com/articles/c ... -ugly-r495
To też dobra wskazówka , czy naprawdę warto wydawać za drogie APO aż tyle.
Jak już mamy np. dobry Refraktor ED i poziom obrazu jest na wysokim poziomie w stosunku do innych konstrukcji Teleskopów , to może się okazać iż przyrost jakości generowanych obrazów dla niektórych z nas w droższym Refraktorze APO będzie mniej istotny i nie warty tak wysokiej ceny zakupu. Dla mnie osobiście warto , choć nie ukrywam że kosztuje mnie to bardzo wiele.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
witos napisał(a):Vroobel napisał(a):Krzysztof_P napisał(a):Witajcie.
Znalazłem ciekawe porównanie paru Refraktorów 5" APO Premium z moim APO-ED MEADE 5".
Warto myślę przeczytać , wtedy dowiecie się , dlaczego ten Edek 5" , F-9 wzbudził u mnie tyle pozytywnych emocji i dostał u mnie tak wysokie noty. Proszę wstawiam link z porównań w praktyce. Kto lubi wysokiej jakości optycznej APO Refraktory , to warto to przeczytać:
https://www.cloudynights.com/articles/c ... -ugly-r495
To też dobra wskazówka , czy naprawdę warto wydawać za drogie APO aż tyle.
Jak już mamy np. dobry Refraktor ED i poziom obrazu jest na wysokim poziomie w stosunku do innych konstrukcji Teleskopów , to może się okazać iż przyrost jakości generowanych obrazów dla niektórych z nas w droższym Refraktorze APO będzie mniej istotny i nie warty tak wysokiej ceny zakupu. Dla mnie osobiście warto , choć nie ukrywam że kosztuje mnie to bardzo wiele.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
Zaiste, ciekawe wnioski. Najbardziej podoba mi się śmiałe stwierdzenie, że różnica między zwykłym, przyzwoitym teleskopem, a szeregiem APO premium jest mniejsza, niż różnica między okularem premium, a okularem poprostu przeciętnym w tychże APO premium. Jak dla mnie to oznacza, że nie warto się zabijać za APO premium i że warto mieć przyzwoite okulary.
Napewno, ale do momentu aż nie spojrzysz przez takie APO premium
Okular Baader Classic Ortho 10mm
Sprzedam zbigb, 2024.09.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13[S] Astrograf Pentax SDUF II 100mm f/4.0
Sprzedam PTL, 2024.09.13