Witajcie.
Czekam na Planety , zacząłem dzisiaj od klasyków DS.
Co jest świetne w tym Refraktorze APO , otóż iż jak używam Naglerka N31 z którym mam ponad 1,8* pola widzenia i powiększenie około 45X. To patrząc w szerokie i duże pole widzenia, gdzie bym nie skierował Refraktor. To od razu w oczy rzucają się intensywne kolory gwiazd. To jest naprawdę wspaniały widoczek. Nie musimy się tego kolorku doszukiwać i widać doskonale jak każda z gwiazd emituje innego koloru światło. Mamy też bardzo dobry kontrast obrazu i przez to jest bardzo ciemne tło nieba , na którym wyskakują słabe obiekty DS a gwiazdy pokazują ewidentnie swoje nawet słabe w odcieniach kolory.
Dzika kaczka M11 jest wspaniała w tej aperturze 7". Widzę w niej masę kolorowych gwiazd. Pięknych maleńkich iskiereczek, co trudno zobaczyć w innym lustrzanym teleskopie. Niektóre z nich te dosłownie najsłabsze iskierki, raz pojawiają się a raz gasną, kiedy ich słabe światło rozmywa ruch powietrza, Seeing.
Zacząłem od powiększenia 100X z TV Delos 14mm , potem TV Delos 12mm 116X i z TV Delos 10mm 140X.
Piękny widoczek z miasta , dopiero poza miastem będzie można w pełni zobaczyć możliwości tej apertury 7".
Refraktor jest świetny , wszystkie obiekty nieba wyglądają w nim wyśmienicie.
Czekam dzisiaj z okularami Orto i innymi planetarnymi okularami na Planety.
W Krakowie zmienne zachmurzenie, ale w większych przerwach w chmurach, widoczki są po prostu piękne.
Myślę że z tak dużym aperturowo, świetnym Refraktorem, będę na nowo poznawał obiekty głębokiego nieba.
Gdyż oglądane w tak dużym Refraktorze, są wszystkie można by rzec widziane w nowej, dużo lepszej odsłonie.
Wiem jak wygląda Dzika Kaczka M11 w Refraktorze ED-APO 6"-152mm , tu w większej aperturze 7" prezentuje się widocznie większym bogactwem gwiazd jak i większą intensywnością ich kolorów. W końcu to 7" Refraktora a to już robi widoczną na plus sporą różnicę. Tak też będzie z każdym innym obiektem nieba , jak i na Planetach czy Księżycu. Co prawda APM nie posiada takich dobrych walorów obrazu, ale też jest w swojej klasie 6" Refraktorów, bardzo dobrym jak za tą cenę Refraktorem ED-APO.
P.S.
Saturn już jest, zobaczymy co pokaże dzisiaj w sąsiedztwie świecącego niedaleko Księżyca, ostatnio był świetny.
Jowisza ostatnio oglądałem pięknego i kolorowego, pełnego wszelakiego detalu, kolorek WCP z jej intensywnością i pociemnieniem robił wrażenie. Tak samo jak satelity Galileuszowe, takie małe tarczki, każda innej wielkości. Ganimedes jako największy, od razu rzucał się największą tarczką w oczy.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.