Witajcie.
Wczoraj po rozpogodzeniu w Krakowie szedł front. Obraz dość znacznie pływał w obydwu Refraktorach, potem się trochę uspokoiło.
Kolimacja obydwu Refraktorów jest pierwszorzędna, trochę się tego obawiałem, ale sprawdziłem przy dużych powerach i pięknie wszystko wygląda w obydwu Refraktorach APO.
Tak czy inaczej TV NP 127mm to też bardzo dobry Refraktor do oglądania Planet.
Saturna pokazał też bardzo dobrze, pomimo tego iż to Petzwal zbudowany na dwóch dubletach, czego specjalnie nie odczułem osobiście w porównaniu do trypletu podczas oglądania Saturna.
Szerokie pola z TV N31 i TV N26 czy z Pentaxem XW SMC 23mm , Pentaxem XW SMC 16,5mm , TV N17mm T4 , TV N12 T4 , to rewelacja w TV NP 127mm jak i w LZOS 175mm. Najsłabszym jest tu TV Nagler T4 22mm, pod względem korekcji gwiazd w całym szerokim polu widzenia.
W całym szerokim polu gwiazdy świecą z odcieniami różnych własnych kolorów i są pięknymi punkcikami w całym bardzo szerokim polu widzenia. Jedynie na samym brzegu pola tuż koło diafragmy, można by się tam czegoś doszukiwać.Ogólnie jest pod tym względem pięknie i taki widok bardzo cieszy obserwatora.
To jest świetne w tych Refraktorach w porównaniu do tanich chińskich czy to dubletów czy trypletów.
Że pięknie pokazują kolory gwiazd, widoczne na pierwszy rzut oka. Kontrast czarnego tła nieba też jest lepszy niż w chińskich APO czy ED.
Niestety ale Refraktory: TS czy Omegon , APM , itp. nie dorastają pod tym względem do pięt tym Refraktorom APO Premium. W tych tańszych jest stanowczo mniej kolorów , ich nasycenia , wyglądają po prostu blado w porównaniu do TV i LZOS. Jedynie bym powiedział że są podobne kontrastem na Planetach i Księżycu, jak dobra optyka , to też ostrością obrazu. APO Premium dają też lepszą czerń nieba w porównaniu do chińskich Refraktorów Trypletów i dubletów APO-ED.
A kolorek Saturna też piękny w tych Refraktorach APO Premium , naprawdę różnica jest oczywista i m.in. za to płacimy tak słono w cenach za Refraktory APO Premium. Kolor i wyszczególnienie pod względem widoczności w kolorach detalu Planet , też jest bardziej oczywiste w Refraktorach APO Premium.
Pentaxy XW z nowej serii 23mm i 16,5mm to świetne szkiełka, bardzo dobrze skorygowane w pięknym szerokim polu własnym 85*, ER mają jednak mniejszy niż 20mm, dałbym jakieś 15-16mm. Kolory Planet czy gwiazd w nich są lepiej wyeksponowane i nasycone niż w TV Naglerach czy TV Delosach. Ciemne tło nieba też rzuca się lepiej w oczy w Pentaxach. Świetnie pracują z obydwoma tu wymienionymi Refraktorami APO.
Wczoraj porównałem wszelakie okulary w obydwu Refraktorach APO.
Prawdą też jest że wszystkie szkiełka świetnie współpracują z tymi dwoma Refraktorami i różnice pomiędzy poszczególnymi okularami widać też że tak powiem ewidentnie lepiej , niż w chińskich Refraktorach APO czy ED.
Pozdrawiam Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.