Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.

Krzysztof_P | 22 Lip 2023, 18:26

Witajcie.
Postanowiłem coś kupić do szerokich pól z ekstra optyką.
Po przeczytaniu paru pochlebnych recenzji, padło na Refraktor APO TV, Nagler-Petzwal D-127mm , F-660mm-5,2.
Czekam właśnie na dostawę sprzętu. To jeden z najbardziej mobilnych Refraktorów 5" pod względem długości , który przy swojej aperturze D-127mm-5" , da już ten zasięg, rozdzielczość , jasność obrazu i bardzo wiele gwiazd w szerokim pięknym polu widzenia.
Myślę że sprzęt zdąży dotrzeć do nas przed Zlotem Kudłacze Sierpień 2023r.
Tak abym mógł go przetestować w terenie pod w miarę czystym i ciemniejszym niebie na Kudłaczach.
W recenzjach wypada znakomicie , do Księżyca i Planet też sprawdza się bardzo dobrze.
Szerokie pola pięknych w całym polu gwiazd to jego zalety i plusy.
Z N31 mamy prawie 4* pola widzenia a z N26 ponad trzy stopnie ze żrenicą wyjściową 5mm.
Refraktor wytrzymuje na Planetach powiększenia grubo ponad 2D , ponadto jest Świetnym Astrografem bez żadnych dodatkowych korektorów pola.
Niebawem wstawię zdjęcia , microfocuser ma Starlight w wyciągu.
Mam nadzieję że to APO też okaże się świetne w praktyce na obiektach nieba.
Wstawiam link do produktu i dwie z wielu przeczytanych recenzji.
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ystem.html
http://www.scopeviews.co.uk/TVNP127.htm
https://www.cloudynights.com/articles/c ... p127-r1426
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Mumia | 22 Lip 2023, 19:54

Cześć.
Na papierze zdaje się idealnym travelerekiem. Aperturka 127 da już zacne i jasne obrazy, plus Petzval wychłodzi się szybciej niż tryplecik. Gdzie wynalazłeś takie cudeńk ;) ?
Pozdrawiam Krystian.
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 16” / Hypergraph 200 f/3.2 / DO ex ED 15x70

witos1 | 22 Lip 2023, 20:26

Sprzęcik klasa, ma świetne parametry i m.in. sprawdzi się też astrofoto. Gratulacje i czekamy na zdjęcia.
TS65Q, Lunt60, Mewlon210, SW200/1000.

Krzysztof_P | 22 Lip 2023, 21:17

Witajcie.
Trafiliśmy w USA, mam sporo zdjęć od sprzedającego.
Refraktor z 2017r. stan bardzo dobry wszystkiego , cały zestaw z walizką TV i kątówką 2" TV , obejmy , dovetail , zaślepki , itp.
Kolimacja ponoć wzorowa , jak i stan optyki bardzo dobry. Więc podjąłem szybką decyzję i finalizujemy zakup.
Te bardzo szerokie pola z N31mm , prawie 4* czy ponad 3* z N26mm , to świetna sprawa na spacerki po Mlecznej Drodze i szerokich gromadach otwartych gwiazd.
Gwiazdy do samej diafragmy punkciki i Planety Księżyc, też na pewno jak piszą recenzenci będą bardzo ładne.
Waga zestawu to około 9kg , więc i na montażu klasy EQ5 na szybkie wypady , bez taszczenia klamota HEQ5 czy EQ6.
Dla mnie bardzo dobre rozwiązanie a 5" Refraktora to i Planety pokażą już sporo jak i jaśniejsze kulki będą pod ciemniejszym niebem już dość bogato w gwiazdy wyglądały.
Bardzo uniwersalny Refraktor APO o sporej już Aperturze 5", jeden z niewielu tak mobilnych , które mamy dostępne na rynku.
Są też bardzo dobre Refraktory APO LZOS F-6 je również rozważałem , ale krzywizna pola już nie da im na brzegu , nawet w TV Naglerach tak pięknie punktowych gwiazd jak w APO TV NP.
Braliśmy pod uwagę też inne Refraktory APO, ale do szerokich ładnych pól gwiazd, jednak padło na APO TV NP 127.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 09 Sie 2023, 21:20

Witajcie.
Refraktor w domu. Niebawem wstawię zdjęcia i opis z pierwszego światełka.
Ostatnio u nas sprzętowo bardzo wiele się dzieje. Roszady sprzętowe w toku.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 09 Sie 2023, 23:19

Witajcie.
Refraktor jest w stanie sklepowym co bardzo mnie cieszy.
Wygląda pięknie, nawet zauważył to mój młody kocurek "Psotek".
Wstawiam parę zdjęć, przyszedł świetnie zabezpieczony i zapakowany.
Niebawem jak tylko pogoda dopisze, to pierwsze światełko na niebie.
Optyka wygląda pierwszorzędnie, jestem Mega zadowolony i czekam na gwiazdy na niebie.
Jest i autograf Alka Naglera. Alek dziękuje w imieniu kolegów, naszej ekipy z Obserwatorium.
Załączniki
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV10.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV9.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV8.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV7.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV6.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV5.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV4.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV3.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV2.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: TV1.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos1 | 10 Sie 2023, 11:07

Gratuluje zakupu i czekamy na relacje z obserwacji.
TS65Q, Lunt60, Mewlon210, SW200/1000.

Człeko | 10 Sie 2023, 12:48

Również gratuluję wspaniałego refraktora. Nawet sławny Al Nagler się skrobnął na nim :D
ED120 SW, kątówki Baader Zeiss BBHS i GSO dielectric Quartz 2 cale
okulary: TV Radian 4mm, Pentax XL 5.2 i 21mm; Baader Morpheus 9mm; 2x Vixen LV 15mm i 25mm; 34mm Svbony 72; Vixen LVW 42mm;
Baader Maxbright II
EXOS 2, lornetka Levenhuk Sherman 10x50

Miejscowość: Zamość

Krzysztof_P | 10 Sie 2023, 14:36

Cześć.
Dziękuje, Refraktor jest naprawdę świetnie zbudowany i robi bardzo pozytywne wrażenie.
Dzisiaj będą testy na niebie , jest szansa na nockę w Krakowie. Doszła mi też dzisiaj w paczce złączka kątowa Baadera Lustrzana BBHS 2" oraz pryzmat Takahashi 1,25".
Zobaczymy jak wygląda sprawa kolimacji optyki Refraktora i jak Refraktor pokaże wszelakie obiekty na niebie.
Przede wszystkim liczę na duże szerokie piękne pola, pełne w całym polu punktowych wzorowo gwiazd.
To był główny cel zakupu tego Refraktora a jak pokaże ładnie Księżyc i Planety, to będzie wtedy dla niego duży plus.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 10 Sie 2023, 19:57

Witajcie.
W Krakowie piękna pogoda i będzie pierwsze światełko.
Małe porównanie z APO LZOS 175 i mniejsze APO TV NP 127/660mm.
Załączniki
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: DUET2.jpg
Refraktor APO TV NP 127/660mm-F-5,2.: Duet APO.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Mumia | 10 Sie 2023, 20:50

Piękny i Bestia :D Czekam na relacje!
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 16” / Hypergraph 200 f/3.2 / DO ex ED 15x70

Krzysztof_P | 11 Sie 2023, 06:59

Witajcie.
Wczoraj po rozpogodzeniu w Krakowie szedł front. Obraz dość znacznie pływał w obydwu Refraktorach, potem się trochę uspokoiło.
Kolimacja obydwu Refraktorów jest pierwszorzędna, trochę się tego obawiałem, ale sprawdziłem przy dużych powerach i pięknie wszystko wygląda w obydwu Refraktorach APO.
Tak czy inaczej TV NP 127mm to też bardzo dobry Refraktor do oglądania Planet.
Saturna pokazał też bardzo dobrze, pomimo tego iż to Petzwal zbudowany na dwóch dubletach, czego specjalnie nie odczułem osobiście w porównaniu do trypletu podczas oglądania Saturna.
Szerokie pola z TV N31 i TV N26 czy z Pentaxem XW SMC 23mm , Pentaxem XW SMC 16,5mm , TV N17mm T4 , TV N12 T4 , to rewelacja w TV NP 127mm jak i w LZOS 175mm. Najsłabszym jest tu TV Nagler T4 22mm, pod względem korekcji gwiazd w całym szerokim polu widzenia.
W całym szerokim polu gwiazdy świecą z odcieniami różnych własnych kolorów i są pięknymi punkcikami w całym bardzo szerokim polu widzenia. Jedynie na samym brzegu pola tuż koło diafragmy, można by się tam czegoś doszukiwać.Ogólnie jest pod tym względem pięknie i taki widok bardzo cieszy obserwatora.
To jest świetne w tych Refraktorach w porównaniu do tanich chińskich czy to dubletów czy trypletów.
Że pięknie pokazują kolory gwiazd, widoczne na pierwszy rzut oka. Kontrast czarnego tła nieba też jest lepszy niż w chińskich APO czy ED.
Niestety ale Refraktory: TS czy Omegon , APM , itp. nie dorastają pod tym względem do pięt tym Refraktorom APO Premium. W tych tańszych jest stanowczo mniej kolorów , ich nasycenia , wyglądają po prostu blado w porównaniu do TV i LZOS. Jedynie bym powiedział że są podobne kontrastem na Planetach i Księżycu, jak dobra optyka , to też ostrością obrazu. APO Premium dają też lepszą czerń nieba w porównaniu do chińskich Refraktorów Trypletów i dubletów APO-ED.
A kolorek Saturna też piękny w tych Refraktorach APO Premium , naprawdę różnica jest oczywista i m.in. za to płacimy tak słono w cenach za Refraktory APO Premium. Kolor i wyszczególnienie pod względem widoczności w kolorach detalu Planet , też jest bardziej oczywiste w Refraktorach APO Premium.
Pentaxy XW z nowej serii 23mm i 16,5mm to świetne szkiełka, bardzo dobrze skorygowane w pięknym szerokim polu własnym 85*, ER mają jednak mniejszy niż 20mm, dałbym jakieś 15-16mm. Kolory Planet czy gwiazd w nich są lepiej wyeksponowane i nasycone niż w TV Naglerach czy TV Delosach. Ciemne tło nieba też rzuca się lepiej w oczy w Pentaxach. Świetnie pracują z obydwoma tu wymienionymi Refraktorami APO.
Wczoraj porównałem wszelakie okulary w obydwu Refraktorach APO.
Prawdą też jest że wszystkie szkiełka świetnie współpracują z tymi dwoma Refraktorami i różnice pomiędzy poszczególnymi okularami widać też że tak powiem ewidentnie lepiej , niż w chińskich Refraktorach APO czy ED.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Mumia | 11 Sie 2023, 07:50

Tak jak mówiłem XW 16,5 i 23 świetne okularki. Dają bardzo ładne kolorki i kontrast tła. Skorygowane są też bardzo dobrze, moim zdaniem lepiej niż naglery. To chyba nagler t4 22 pójdzie pod młotek ;)

Ps Co do ER, to prawda. Ewidentnie mają mniej niż 20mm.

Krzysztof_P | 11 Sie 2023, 09:01

Cześć Krystianie.
Widzę że jesteśmy w pewnych stwierdzeniach o tych szkiełkach bardzo zgodni.
Dodam jeszcze od siebie że w Refraktorze APO TV NP 127mm przy F-5,2-660mm , jednak TV N 26 spisuje się trochę lepiej z punktowymi gwiazdami do samej diafragmy od Pentaxa XW SMC 23mm. Nie są to jakieś duże różnice ,ale jednak korekcję TV N26mm ma lepszą. Ale Pentax ma też widocznie większe pole własne, nie 82* jak TV Nagler 26mm tylko 85*. Za to Pentax pięknie pokazuje kolory gwiazd i przez to wybrał bym myślę do tego celu nowego Pentaxa XW SMC 23mm. Kontrast tła nieba ciemniejszego też jest lepszy w Pentaxie, ale tu przy różnicy powiększeń ze względu na różnicę w ogniskowej tych okularów , jest sprawą oczywistą że w Pentaxie mamy przez większe powiększenie ciemniej i tym samym tło nieba jest ciemniejsze.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Mumia | 11 Sie 2023, 09:27

Do 26mm naglera nie porównywałem, to się nie wypowiem. Testy robiłem Pentaxy 16,5 i 23 vs Naglery 17,22,20 mm.
Pozdrawiam Krystian.

Ps: Powłoki Smc robią robotę, nadają takie piękne ciepłe zabarwienie obrazu ;)

Krzysztof_P | 11 Sie 2023, 10:20

Krystianie i gatunki użytego szkła w tym też lantanu. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie