Witajcie.
Tak na szybkiego, sam Jowisz.
Seeing jest średni, są chwile kiedy Planeta jest cała w detalu a za chwilę się rozpływa.
Użyłem szkiełek: TV Delos 6mm, Pentax XW 5mm, TV DE LITE 4mm.
Oraz Orciaki Takahashi Abbe: 6mm, 5mm i Orciak Japan 4mm Volcano Top Celestrona.
Jowisz jest jak przypuszczałem wcześniej pierwszorzędny, nie ma w ogóle AC, ani grzywki ani chmurki wokół Planety.
Nie mam krótszego okularu 3mm, odstąpiłem niepotrzebnie koledze Tomaszowi "Lucas39".
Tomek oddawaj okular TV DE LITE 3mm.
Jak Planeta nie faluje to mamy świetny ostry i kontrastowy obrazek z masą detalu na tarczy Jowisza.
Jak Seeing targa i rozmazuje nam planetę to w białym obrazie rozogniskowanego przez ruch powietrza Jowisza pojawiają nam się przebłyski oprócz białego koloru, wpada trochę żółto-zielonego. Jeżeli obraz mamy ostry, Jowisz piękny, zero AC!!!
Kiedy obraz jest ostry jak brzytwa to Jowisz wygląda pierwszorzędnie, przestrzenna kula i kulki jego satelitów.
Wszystkie tarcze satelitów pięknie odcięte i ostre, ten widok robi wrażenie. Jowisz przestrzenny jak to z Refraktora, kula unosząca się i wokół niej mniejsze widoczne ostre tarcze jego satelitów.
Jestem Mega zadowolony, znam się na optyce na tyle że od razu wiem po spojrzeniu kiedy instrument ma dobrą optykę a kiedy średnią czy przeciętną i po pierwszym spojrzeniu widać że obiektyw optycznie wykonany jest co najmniej dobrze jak nie bardzo dobrze. Kolimacja jest wzorowa, widać Krążki Airy, są symetrycznie rozmieszczone jak spojrzałem na jakąś gwiazdę i ułożyły się pięknie centralnie, symetrycznie okrągło wokół świecącego środka.
Teraz zmykam do obserwatorium pooglądać SCT 14" M42, nie widziałem jej jeszcze w tym roku.
Potem wracam i oglądam dalej w domu z balkonu Księżyc Refraktorem APM 140mm.
Tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony z tego Refraktora. Nie zawiódł mnie w tej cenie zakupu to naprawdę godny polecenia do oglądania Planet instrument.
Powiększenia uzyskałem z wymienionymi okularami: 6mm, 5mm i 4mm odpowiednio około: 163X, 196X i 245X.
W tych powiększeniach Jowisz prezentuje się bardzo ostro, kontrastowo i posiada bardzo dużo detalu widocznego na wprost na tarczy Planety. Seeing nie jest idealny, ale od razu widać tą ostrość obrazu dobrze wykonanego obiektywu.
Dzisiaj mam szczęśliwy dzień, zarówno złączka kątowa lustrzana dielectric Takahashi jak i Refraktor APM SD 140, współpracują ze sobą bardzo dobrze.
Oby więcej takich radosnych dni i dla wszystkich pogodnego nieba.
Pozdrawiam Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.