Jestem po oglądaniu Księżyca tymi samymi sześcioma okularami.
Na Księżycu , na samym brzegu tarczy nie widać widocznej AC, przy wyostrzonym obrazie przy Pow. 245X z okularami 4mm, TV DE-LITE i Orto. Jest biało, ostro i kontrastowo, niemal jak w jakimś rasowym Premium Refraktorze APO.
Zapomniałem dodać że Jowisz nie posiada takiego słabego zafarbu całej Planety jak w serii Edków SW: 80mm, 100mm i 120mm i obraz jest bardziej "czysty-biały", wysoki kontrast obrazu tego dubletu, jest na pewno jego dużym atutem.
Kiedy Seeing targa nam tarczą Księżyca można się doszukiwać lekkiego żółto-zielonego w nieostrym obrazie zafarbu, na samym brzegu tarczy Księżyca.
Kiedy obraz mamy ostry i stabilny, to wtedy jest bardzo dobrze, nie mamy żadnej grzywki AC ani chmurki AC na tle czarnego nieba, do powiększeń 245X jakie stosuję aktualnie max. z tym Refraktorem. Obraz jest bardzo ostry, kontrastowy, przedstawiający bardzo dużą ilość detalu na tarczy naszego satelity. Cienie gór też nie wpadają tak w czarno-niebieski zafarb, jak mamy w przypadku Refraktora 120ED, co widać ewidentnie przy powiększeniach ponad 220X.
Pozostało mi jeszcze pooglądać jaśniejsze gwiazdy pod ciemnym niebem, tak aby stwierdzić czy posiadają one czy nie niebieską "chmurkę" jak to ma się w przypadku Refraktorów ze stajni SW ED.
Ogólnie myślę że to bardzo dobry Refraktor SD ED-APO, gdybym miał ponownie go kupić, to nie wahał bym się tego uczynić, przy jego przystępnej cenie zakupu. Ogólny bardzo dobry Design jak i można rzec, wręcz wzorowa praca-mechanika wyciągu.
Odrośnik też pracuje przy wysuwie i chowaniu się dobrze.
Wyciąg pracuje bardzo płynnie i ocenił bym jego pracę na poziomie wyciągów Baadera SteelTrack.
Od siebie polecam ten Refraktor, poziom zakłóceń AC podczas rozmywania obrazu przez warunki atmosferyczne, jest moim zdaniem trochę mniejszy niż w większej wersji na szkle FPL51, Refraktora APM ED-APO 152/1200mm. Choć i większy brat radzi sobie z tym bardzo dobrze i przy ostrym obrazie, kiedy nie rozmywa nam go Seeing, obrazy też są bardzo dobre, bez widocznej na Księżycu czy Planetach żadnej obwódki AC.
Pogodnego Nieba dla Wszystkich!!!
Pozdrawiam Krzysztof.