Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.

Krzysztof_P | 30 Sty 2024, 01:19

Witajcie.
Jestem po oglądaniu Księżyca tymi samymi sześcioma okularami.
Na Księżycu , na samym brzegu tarczy nie widać widocznej AC, przy wyostrzonym obrazie przy Pow. 245X z okularami 4mm, TV DE-LITE i Orto. Jest biało, ostro i kontrastowo, niemal jak w jakimś rasowym Premium Refraktorze APO.
Zapomniałem dodać że Jowisz nie posiada takiego słabego zafarbu całej Planety jak w serii Edków SW: 80mm, 100mm i 120mm i obraz jest bardziej "czysty-biały", wysoki kontrast obrazu tego dubletu, jest na pewno jego dużym atutem.
Kiedy Seeing targa nam tarczą Księżyca można się doszukiwać lekkiego żółto-zielonego w nieostrym obrazie zafarbu, na samym brzegu tarczy Księżyca.
Kiedy obraz mamy ostry i stabilny, to wtedy jest bardzo dobrze, nie mamy żadnej grzywki AC ani chmurki AC na tle czarnego nieba, do powiększeń 245X jakie stosuję aktualnie max. z tym Refraktorem. Obraz jest bardzo ostry, kontrastowy, przedstawiający bardzo dużą ilość detalu na tarczy naszego satelity. Cienie gór też nie wpadają tak w czarno-niebieski zafarb, jak mamy w przypadku Refraktora 120ED, co widać ewidentnie przy powiększeniach ponad 220X.
Pozostało mi jeszcze pooglądać jaśniejsze gwiazdy pod ciemnym niebem, tak aby stwierdzić czy posiadają one czy nie niebieską "chmurkę" jak to ma się w przypadku Refraktorów ze stajni SW ED.
Ogólnie myślę że to bardzo dobry Refraktor SD ED-APO, gdybym miał ponownie go kupić, to nie wahał bym się tego uczynić, przy jego przystępnej cenie zakupu. Ogólny bardzo dobry Design jak i można rzec, wręcz wzorowa praca-mechanika wyciągu.
Odrośnik też pracuje przy wysuwie i chowaniu się dobrze.
Wyciąg pracuje bardzo płynnie i ocenił bym jego pracę na poziomie wyciągów Baadera SteelTrack.
Od siebie polecam ten Refraktor, poziom zakłóceń AC podczas rozmywania obrazu przez warunki atmosferyczne, jest moim zdaniem trochę mniejszy niż w większej wersji na szkle FPL51, Refraktora APM ED-APO 152/1200mm. Choć i większy brat radzi sobie z tym bardzo dobrze i przy ostrym obrazie, kiedy nie rozmywa nam go Seeing, obrazy też są bardzo dobre, bez widocznej na Księżycu czy Planetach żadnej obwódki AC.

Pogodnego Nieba dla Wszystkich!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Krzysztof_P | 30 Sty 2024, 02:24

Witajcie.
Dla chcących coś więcej poczytać o większym bracie APM 152mm, można tutaj:
https://www.cloudynights.com/topic/5991 ... -apo-club/
Cena to ułamek ceny Refraktora APO Premium 6" a osiągi i możliwości jak za tą cenę zakupu, myślę naprawdę w wizualu bardzo dobre.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 17 Lut 2024, 20:32

Witajcie.
C.D. po kolejnych oglądankach Dubletem APM SD 140mm:

Po testach na Planetach, Księżycu i jaśniejszych emkach. Jestem z niego w tej cenie w jakiej kupiłem z drugiej ręki od Niemca pierwszego właściciela, bardzo zadowolony.
Stosunkowo lekki dublet SD na szkle FPL53. Chromatyzmu przy ostrym obrazie ani na Księżycu-brzegu, czy też aby pojawiał się w cieniach gór zafarb na niebiesko nie stwierdziłem.
Co widziałem w 120ED a tutaj nic. Brakło mi okularu, najkrótszy jaki posiadam TV DE Lite 4mm dał mi powiększenie 245X. Jowisz bardzo bogaty w detal jak z dobrego Refraktora APO, Księżyc też prezentuje się naprawdę wyśmienicie. Zakładałem aby wytrzymał Powery około 1,5XD czyli jakieś 210X bez widocznej AC a tu bardzo miła niespodzianka. Z tego co widzę to wytrzyma spokojnie na Księżycu 2XD , czyli około 280X. Obrazy ostre i kontrastowe. Cienie gór czarne bez wpadania kończynami w ciemny niebieski zafarb. Jowisz czysty i kontrastowy, bardzo ostry i detal wyskakuje jak w moich innych Refraktorach APO. Porównanie mam z Refraktorami, które mam w domu i w obserwatorium: MEADE ED-APO Dublet 127/1140mm jak i z APO TV NP 127mm , F-660mm, APM Dublet ED-APO 152/1200mm, LZOS 175mm F-8 APO.
Kolory detalu planety Jowisz może nie tak barwne jak w LZOS 175mm, ale w Pentaxie XW 5mm przy około 196X jest naprawdę pod tym względem dobrze. TV De Lite daje obrazy bardziej białe, coś jak Orto i obraz utrzymuje jakość, bez widocznego spadku kontrastu i ostrości na Planecie Jowisz. Tło nieba jest na dobrym poziomie, nie tak czarne jak w Taku FS102mm, ale naprawdę jest też bardzo dobrze. Naglery N31 i N26 świetnie pokazują całe pole widzenia z gwiazdami punktowymi do samej diafragmy. Bez żadnych dodatkowych korektorów pola. Kolory gwiazd są mniej nasycone niż w LZOS 175 i Meade 127mm, ale też rzucają się w oczy i myślę że bardziej oczywiście niż w większym bracie APM 152mm F-8, którego to posiadamy w naszym obserwatorium.
Po włożeniu w wyciąg okularów Taka Abbe Orto: 9mm, 7mm, 6mm ,5mm ,4mm, obrazy Księżyca i Jowisza są ostre jak brzytwa do powiększenia 245X z najkrótszym Orto jaki posiadam 4mm.

Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

kurp | 17 Lut 2024, 21:19

Krzysztofie gratuluję dobrego sprzętu jak i twojej całej baterii znakomitych refraktorów. Oglądanie Księżyca w jakości Full HD to jest to co lubię najbardziej. Świetnie wyglądają rzucane cienie przez korony kraterów do ich środka. Lubię go oglądać w Naglerze 9mm bo jest szeroki, panoramiczny i ostry obraz z wieloma szczegółami. Taki do spokojnego pooglądania dla gości. Pozdrawiam.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 ES 18 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Andrzej.Ch63 | 17 Lut 2024, 21:49

Krzysztofie a jak tam Strehl ratio tego refraktora ?
Z tego co piszesz w tej recenzji to podejrzewam że pewnie bliski 1.
Fujinon 16x70
Fujinon Kf 8x42w
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

Krzysztof_P | 17 Lut 2024, 23:27

Cześć Krzysztofie.
Też bardzo lubię takie obrazki Księżyca.
Dzisiaj miałem do tej pory zachmurzenie a teraz Księżyc mam po drugiej stronie domu.
Może jutro będzie pogoda, to znowu zatopię się w Księżyc.

Andrzeju nie znam dokładności wykonania tego konkretnie obiektywu, ale po obrazkach Jowisza i Księżyca uważam że to naprawdę poprawnie wykonany obiektyw. Generalnie M.Ludes pisze na swojej stronie że w tych Edkach SD niema słabszych obiektywów niż 0,9 Strehl Ratio.
Tak że może być tylko lepiej a słabiej nie sądzę, kolimacja jest w punkt idealna, nic nie musiałem poprawiać na aparaturze.
Obrazy dyfrakcyjne Krążków są bardzo dobrze symetrycznie ułożone, co widać na gwiazdach przy większych powiększeniach.
Kto planuje zakup takiego Refraktora, to Polecam, można kupić z drugiej ręki w DE w dużo niższej cenie zakupu niż w APM.
Refraktor kupiłem od Niemca pierwszego właściciela i jak mnie zapewniał że wszystko jest OK , tak jest.

Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 18 Lut 2024, 01:24

Kiedyś pisałeś o tych powyżej 0,92 na specjalne zamówienia, czyżby jakość spadła ?
Swoją drogą myślałem, że z SD da się wyszlifować więcej, dzięki za info.

Dla jasności, błędy też mogą być promieniowo symetryczne...
To co decyduje o spadku kontrastu i korekcji kolorów jest gdzie indziej...
https://www.telescope-optics.net/diffra ... ations.htm
Funkcja rozproszenia punktów (PSF) doskonałego (niebieskiego) i aberrowanego (czerwonego) czoła fali ma generalnie wyższe maksima centralnej dyfrakcji i więcej energii skoncentrowanej w pierwszych minimach. Rozkład energii w obrębie aberracji jest albo promieniowo symetryczny w przypadku aberracji symetrycznych, takich jak aberracje sferyczne (pokazane) i strefowe, albo zmienia się w zależności od kąta źrenicy w przypadku aberracji asymetrycznych, takich jak koma i astygmatyzm. Wpływ niskich i umiarkowanych poziomów aberracji na FWHM jest stosunkowo nieistotny. To wzrost względnej jasności obszaru pierścieni w porównaniu z centralnymi maksimami powoduje większość uszkodzeń kontrastu obrazu
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 18 Lut 2024, 12:19

Cześć Marcinie.
No wiesz to szczegół czy od 0.9 czy od 0.92 wzwyż. Możesz kupić nawet egzemplarz z 0.95 Strehla, bez Certyfikatu, mamy od powiedzmy najniżej około 0.90 i jedynie to możemy spodziewać się jeszcze lepiej, do 0.99 włącznie.
Widywałem na giełdach wszelakie: 0.92 , 0.94 . 0.96 , itp., kiedy były sprzedawane z dołączonym z badania Certyfikatem.
Generalnie nawet jak zamówi się Certyfikat za dopłatą, to faktycznie nie było ponoć jak pisał M.Ludes słabszych egzemplarzy od około 0.92 Strehla. Dla mnie liczy się to co widzę a porównanie mam z innym Refraktorami, więc nie mam żadnych wątpliwości że jest bardzo dobrze. Od 0.9 Strehla mamy już dobre optycznie instrumenty, więc pod tym względem możemy być spokojni.
Znam się na optyce z praktycznego oglądania i takie rzeczy się czuje w obrazie, od razu po spojrzeniu na Planetę czy Księżyc w okularze.
Jeżeli obiektyw byłby słabej jakości optycznej, to i obrazki nie były by z niego tak ostre i kontrastowe, jakie są i czuł bym że jest pod tym względem słabo. A jest bardzo dobrze i nie mam, do tego obiektywu żadnych zastrzeżeń.
Będę z tym Refraktorem na Kudłaczach, zlot będzie w Sierpniu 2024r. i kto będzie chciał nim pooglądać, to sam się przekona pod niebem, jak dobre są te dublety w praktyce na Księżycu, Planetach i innych obiektach nieba.
Dzięki za wklejony link, zawsze można sobie poczytać.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 20 Lut 2024, 00:14

Zacytuję człowieka z CN. W pełni się z tym zgadzam, co potwierdzają mi też obserwacje.

https://www.cloudynights.com/topic/712792-strehl-ratio-question/#entry10266899
Należy pamiętać, że optyka Strehl 90% ma 5 razy większą aberrację niż optyka Strehl 98%. Więc to nie jest tak, że jest tylko 8% różnicy. Czy ludzie naprawdę widzą tak małą różnicę? Nie, to naprawdę różnica 500%. Obecnie 90% to nadal dobra optyka i 98% nie zostanie zachwycone, ale każdy doświadczony obserwator z przyzwoitym wzrokiem powinien być w stanie rozróżnić 90% od 98% podczas oglądania planet z dużą mocą i przy w miarę dobrym widzeniu.

To prawda, że ​​prawdopodobnie nie zobaczysz żadnej różnicy podczas obserwacji DSO o małej i średniej mocy.

Scotta
Lubię to

Po prostu inne rzeczy się zmieniają wraz ze spadkiem strehla co się przekłada na dany obraz i mimo tej niewielkiej różnicy, wizualnie widać te zmiany...
Dla mnie wciąż znakomitym testem jest od jakiego powiększenia mięknie obraz i traci kontrast i łapie kolorki oraz zniekształcenia.
Takisit

Krzysztof_P | 20 Lut 2024, 06:50

Cześć Marcinie.
Oczywiście, dlatego renomowane firmy takie jak: TAK , TEC , AP, CFF, itp. trzymają poziom Strehla co najmniej 0.95-0.96 w standardzie jako minimum.
Zgadzam się z tym jak najbardziej, miałem trzy Edki 120mm i jeden był wybitnie dobry, zapewne miał wyższy SR od tamtych dwóch.
Co było widać od razu na pierwszy rzut oka po tym jak ostry był super w nim obraz na Księżycu i Planetach.
Ten obiektyw w SD 140mm, F-7-980mm APM, uważam też za naprawdę dobry i zapewne ma sporo powyżej 0.9, jestem z niego bardzo zadowolony. M.Ludes swoim ziomkom w DE, myślę sprzedaje same dobre egzemplarze tych Refraktorów a słabsze pewnie wypycha gdzie indziej. Mój kolejny zakup z drugiej ręki, od niemieckiego pierwszego właściciela tego Refraktora mnie nie zawiódł wcale. Wszystko jest z Refraktorem Perfekt i posiada naprawdę pomijalne jakieś tam może gdzieś ślady zewnętrzne użytkowania. Optyka tego Refraktora jest bardzo dobrze wykonana i to jest dla mnie najważniejsze, reszta ma mniejsze i dla mnie pomijalne znaczenie. Odnośnie jakichś np. tam śladów zewnętrznych użytkowania.
Doświadczenie obserwacyjne i tym samym godziny spędzone z wszelakim sprzętem, robią swoje i to czuje się i wie po generowanym obrazie. W okularach Orto, które posiadam, jest super ostry obraz, to co powinno być w dobrym Refraktorze. Nasz APM 152/1200mm wytrzymał 400X na Marsie podczas Opozycji z dobrym obrazem!!!
Jego też jestem pewien na Bank. Koledzy oglądali ze mną wtedy Marsa w naszym Obserwatorium i wiedzą jaki jest dobry.
Pomimo tego że to tylko dublet na szkle FPL51, F-8-1200mm.
Refraktorem APM Dublet SD 140/980mm F-7 na FPL53 też wiem że pocisnę spokojnie 280X, ale na razie mi wystarcza to 245X z Orto 4mm lub z TV De Lite 4mm. Muszę dokupić okular 3,5mm lub 3mm.
Obydwa Refraktory kupiłem z drugiej ręki od pierwszych właścicieli z APM. Obydwa są naprawdę jako dublety bardzo dobre i z tego co mogą dać z obrazu w tym projekcie obiektywu, jestem naprawdę w tej cenie zakupu bardzo zadowolony.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 28 Lut 2024, 23:03

Witajcie.
Kto nie czytał, to tutaj może poczytać o tym Refraktorze, Dublet FPL53 APM SD APO 140/980mm.
Jest jakieś porównanie z Takami FS128 i FS152mm, wspomniany też jest Refraktor APO TEC 160 FL.
Myślę że opisujący wykonał dobrą pracę i na podstawie tego opisu, można mieć już jakieś ogólne większe pojęcie o tym Refraktorze:
https://astromart.com/reviews-and-artic ... -refractor
Zgadzam się z opisującym w bardzo wielu stwierdzeniach i aspektach na temat generowanych przezeń obrazów.
Natomiast nie mam możliwości porównania bezpośredniego z wymienionymi w tej Recenzji Takami FS128mm i FS152mm, gdyż takowych nie posiadam. No może jeszcze nie posiadam. :D Ale kto wie, może nadarzy się okazja iż takowe kiedyś zakupię. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 29 Lut 2024, 00:45

O dzięki, nie ma to jak dublet pokonuje triplet.
Takahashi z serii FS to znakomite, przepiękne jakościowo teleskopy.
Takisit

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 01:17

Marcinie coś ci się chyba pomieszało z trypletem, może z tych emocji zwycięstwa. :D
Wszędzie jest napisane jak Byk! Że APM 140mm F-7-980mm to SD czyli Dublet a nie Tryplet?
Takahashi FS128 i FS152 są świetne, to też Dublety jak i APM, tyle że Taki mają F-8 a nie F-7 i są dodatkowo na Fluorycie a nie na FPL53.
Nowsze wersje Taków Dublety, takie jak posiada Tomasz Taka FC100DF, D-100mm, F-7,4-740mm, są widocznie lepsze od serii FS, co sami stwierdziliśmy w parę osób. Nie ocieplają tak obrazów jak starsza seria FS, co widać w Taku FS102mm w porównaniu do Taka FC100DF kolegi Tomasza.
Ponadto zobacz na cenę używanego np. Taka FS128, jest wyższa od APM 140mm, więc wszystko jest jak najbardziej na miejscu, biorąc pod uwagę cenę np. Taków FS128mm czy większego FS152mm z drugiej ręki a cenę Dubletu APM 140mm.
Gdyby APM 140 był Dubletem nie na szkle FPL53 tylko na FL i miał F-8, to byłby zapewne jeszcze lepszy. I gdyby jego obiektyw był Dubletem FL Steinheila, to wypadł by jak nowe Taki serii FCDF z czystszym nie tak ocieplonym obrazem.
Pewne sprawy są tu logiczne i dobrze zrozumiałe, więc nie odkrył tu nikt raczej ponownie Ameryki. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 29 Lut 2024, 03:03

A faktycznie dublety.
No tak faktycznie zgadza się Takahashi wypadło lepiej i za tym idzie cena.
APM to tylko składa te teleskopy, soczewki są z Chin.
Ja tam w moim FSie nie widzę, żadnego ocieplania. Może macie jakąś jeszcze starszą wersję FSa. Trudno powiedzieć.
Takisit

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 07:11

Marcinie twój FS102mm jak się nie mylę jest kupiony od Tomasza, drugi FS102mm którego aktualnie ma po mnie Krystian też był kupiony od Tomasza.
Tu nie ma mowy o jakiejś starszej wersji Taka FS102mm. Po prostu Taki serii FS tak mają. Nowsze wersje DF dają czystszy obraz, bardziej że tak powiem biały i z lepszym kontrastem, ale słabszym od TOA130. To też wiem bo nimi w tym TOA 130mm oglądałem.
Zapytaj się to koledzy ci napiszą, to wiemy w parę osób po porównaniu tych Refraktorów. Tak samo stare z lat 90-tych Vixeny serii Dublety FL na Fluorycie z obiektywami z Canon Optron są lepsze od Taków serii FS, to też porównaliśmy w parę osób.
APM otrzymuje gotowe Refraktory, jedynie co robią to mogą poprawić osiowość celi obiektywu do wyciągu i jak zajdzie taka potrzeba to poprawić elementy obiektywu w celi. Jak i zlecają na życzenie badanie obiektywu i wystawienie Certyfikatu.
O tym wszystkim pisze co napisałem, bardzo szeroko w sieci. Widać nie doczytałeś a odnośnie porównań Dubletów FL to jeszcze ich nie porównałeś w takiej różnorakiej ich ilości, różnych firm, jak my.
Tak czy inaczej wiele faktów jest nam bardzo dobrze znanych i nie są to jakieś osobiste tylko domniemania czy wymysły.
SD APM 140mm jest bardzo dobrym Refraktorem, pooglądasz to sam się przekonasz, wcale nie jest mu tak daleko do Taka serii FS.
Ma słabsze kolory detalu Jowisza ale kontrast i ostrość obrazu wyśmienitą.
Trzeba to zobaczyć samemu a nie snuć własnych z głowy wyobrażeń czy teorii o danym instrumencie.
Oglądałem tymi wszystkimi Refraktorami i je znam z praktyki, inaczej nie wypisywał bym moich wymyślonych filozofii o tym jakie to dają, może czy chyba lub przypuszczam że dadzą w praktyce obrazki. Nie baw się w Jacka z wypisywaniem jak on takich farmazonów bez sprawdzenia tego wcześniej na niebie danym instrumentem. Bo to ci na pewno nie przysporzy zwolenników, kiedy wypowiedzi nie będą się pokrywały z faktami, stwierdzonymi przez innych z praktyki. Nie mam ochoty cię poprawiać, ale jak coś piszemy to piszmy to co udało nam się faktycznie spostrzec a nie to co mamy w głowie na temat danego instrumentu jako o nim tylko nasze wyobrażenie, czy jakieś domniemania.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 29 Lut 2024, 13:11

Co do Vixenów to się odkryłeś przy okazji innych porównań, to było jak pisałeś o WO i ED127
Ja już mam swoją układankę. Naprawdę nie musisz mi udowadniać co i jak widziałeś.
Czytam co piszesz, a ja piszę swoją opinię.
Nie trzeba patrzeć przez wszystkie teleskopy, żeby wiedzieć co i jak.
Wnioski można wysnuć na podstawie, obserwacji, testów, rodzajów szkła, konstrukcji i danego producenta plus zdrowa logika.
To jeśli chodzi o FS ten co był odmalowany, o tym mówisz ? Ja mam wersję NS, także to nie to samo.
A propo skoro tutaj jest w FS zafarb to jaki wspaniały zafarb jest w LZOSIE o którym tak często wspominasz :mrgreen: bo przecież TOA mniej Ci się podoba :)
Uwaga, bo nie ma tego zafarbu :)
W jednych teleskopach to jest wada, a w innych zaleta :mrgreen: 8) A propo farmazonów :)
Uważam FSy - NSki za znakomite teleskopy, mają swój urok obrazu, kapitalnie kontrolują rozproszone światło.
FS zostanie ze mną do końca, daje magie fluorytu co przekłada się na wybitny obraz, korektę, smoliste tło nieba, kolory i energię w gwiazdach.
Dla mnie porażką APMu jest obsługa, po drugie jakość, wolę dopłacić do Japończyka, po trzecie podejście właściciela.
A czyli nawet nie mają wkładu w produkcję jako APM, a to jeszcze gorzej... Dzięki za info. Już na pewno tego nie będę tykał.
Nie opisuj osób, których zbanowałeś, bo nie mają możliwości odpisania i obrony, nie uważasz, że to nie w porządku ?
Takisit

JSC | 29 Lut 2024, 13:28

Fraunhofer jest lepszy od Steinheila, bo przede wszystkim ma mniejsze krzywizny soczewek przy tej samej świstłosile i aperturze ( i szkle oczywiscie).
Takahashi FS to Fraunhofer, FC to Steinheil....
Ja na pierwszym miejscu patrze na teoretyczna optyke, potem na jakosc wykonania i na końcu na opinie w praktyce ( czyli co sie komu wydaje).
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 19:24

Obiektyw Steinhla na FL ma lepszą korekcję rozproszonego światła od Fraunhofera na FL, co wpływa na lepszy kontrast generowanego obrazu, tu tracimy dużo. Rozproszone światło bardzo niekorzystnie wpływa na generowane obrazy.
JSC czy nam się w czterech wydaje? To jest nasza opinia w czterech po porównaniu w praktyce Taka FS102 i nowego Taka FC100DC , nie moja osobista!
Marcin , szczerze to nie przykładam wagi do waszego zdania na temat Refraktorów APM i TS Dubletów, gdyż gały nie widziały a wszystko wiedzą jak najlepiej. Co do Vixena FL 102/920mm to akurat posiadał go kolega Tomasz i teraz posiada go Robert.
Ja miałem wersję FL D-80mm F-640mm. Znamy je i kontrast mają lepszy od tego co widzieliśmy w mniejszych, nawet najnowszych Takach. Refraktory FS ocieplają obraz i nie zmieni tu nic twoje pisanie, jak nie oglądałeś nową wersją, którą posiada Tomasz, to nie wiesz co i jak jest w praktyce. Dziwnym trafem są takie też zachodnie opinie o APO Taka z serii FS, ale ty uparcie dalej swoje.
Dziwnym trafem, tylko wy we dwóch z Jackiem nie podzielacie zdania ogólnie znanego w środowiskach wielbicieli dobrych Refraktorów. My nie mamy problemu ze zgodnością podobnych opinii o danych Refraktorach.
W związku z powyższym nie będę dalej wdawał się z wami w dalsze dyskusje, gdyż mija się to z jakimkolwiek celem.
A przepychać się z wami nie mam czasu, gdyż mam inne ciekawsze zajęcia.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 29 Lut 2024, 19:36

Krzysztof_P napisał(a):Obiektyw Steinhla na FL ma lepszą korekcję rozproszonego światła od Fraunhofera na FL, co wpływa na lepszy kontrast generowanego obrazu, tu tracimy dużo. Rozproszone światło bardzo niekorzystnie wpływa na generowane obrazy.

Steinheil wymyślil swoj refraktor, aby w achromacie nieco poprawic aberracje chromatyczna kosztem sferycznej. W refraktorach ED (fluorytach) nie ma aberracji chromatycznej. - jest sferochromatyczna. Czyli niczego optycznie nie zyskujemy z ukladu Steinheila a tylko tracimy. To ze Steinheile króluja w EDkach to z przyczyny ochrony miekkiego szkla ED, ktore w takim ukladzie wystepuje jako drugie.

Kontrast, ostrośc, a nawet aberracja sferochromatyczna powinny byc mniejsze w EDkach Fraunhofera.

Nie wiem z czego moze wynikac we Fraunhoferze " rozproszone swiatlo" , nie czytalem nigdy o tym.

Rozproszone światlo moze wynikac z pecherzykow powietrza w szkle, moze wynikac z rodzaju powłoki antyodblaskowej oraz hmm.. z niedoskonalej gladkości powierzchni (tutaj zgaduje).
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

mrjq | 29 Lut 2024, 19:40

Fs102NS ma wybitnie skorygowane rozproszenie światła. Np taka Wenus to idealnie wycięty rogalik w fazie, żadnego koloru i ostry obraz, bez poświat itp.
Księżyc cienie kontra światła, to czysta poezja.

Krzysztof_P napisał(a):Obiektyw Steinhla na FL ma lepszą korekcję rozproszonego światła od Fraunhofera na FL, co wpływa na lepszy kontrast generowanego obrazu, tu tracimy dużo. Rozproszone światło bardzo niekorzystnie wpływa na generowane obrazy.
JSC czy nam się w czterech wydaje? To jest nasza opinia w czterech po porównaniu w praktyce Taka FS102 i nowego Taka FC100DC , nie moja osobista!
Marcin , szczerze to nie przykładam wagi do waszego zdania na temat Refraktorów APM i TS Dubletów, gdyż gały nie widziały a wszystko wiedzą jak najlepiej. Co do Vixena FL 102/920mm to akurat posiadał go kolega Tomasz i teraz posiada go Robert.
Ja miałem wersję FL D-80mm F-640mm. Znamy je i kontrast mają lepszy od tego co widzieliśmy w mniejszych, nawet najnowszych Takach. Refraktory FS ocieplają obraz i nie zmieni tu nic twoje pisanie, jak nie oglądałeś nową wersją, którą posiada Tomasz, to nie wiesz co i jak jest w praktyce. Dziwnym trafem są takie też zachodnie opinie o APO Taka z serii FS, ale ty uparcie dalej swoje.
Dziwnym trafem, tylko wy we dwóch z Jackiem nie podzielacie zdania ogólnie znanego w środowiskach wielbicieli dobrych Refraktorów. My nie mamy problemu ze zgodnością podobnych opinii o danych Refraktorach.
W związku z powyższym nie będę dalej wdawał się z wami w dalsze dyskusje, gdyż mija się to z jakimkolwiek celem.
A przepychać się z wami nie mam czasu, gdyż mam inne ciekawsze zajęcia.

Zarzucasz, że nie widziały gały, a sam nie widziałeś :shock: :D
A toś mnie ubawił z tym rozproszonym światłem, przeczytałeś co napisał JSC ?
Jakie okulary zastosowaliście ? I jak z tym ociepleniem w LZOS 8) :D
Ja porównywałem z najlepszą korektą na rynku seria TOA :)
Ta pierwsza soczewka z FL robi robotę :)
Poczytaj Krzysiu, nie tylko ja mam takie zdanie :) co do FSów.
http://www.scopeviews.co.uk/TakFC100DC.htm
http://www.scopeviews.co.uk/TakFS102.htm
Też nie mam czasu :lol: :) Swoje napisałem :)
Takisit

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 19:47

Hej JSC patrzyłeś kiedyś przez Refraktor FS102mm i przez nowego taka FC100DC, D-100mm, F-740mm?
Jeżeli nie to koniecznie to zrób a sam się przekonasz, co jest co a jeszcze lepiej popatrz przez Vixena 102mm FL , F-920mm, czy innego z tej rodziny Dubletów APO FL. Zapytaj Tomasza Witosa, Roberta Bobitsu, Krystiana Mumii. Posiadali i posiadają te Refraktory. My mamy zgodność co do ich porównań i wyciągnęliśmy podobne wnioski. To nie są moje prywatne opinie z porównania.
Ja osobiście lubię Taki w każdej wersji, pisze o tym gdyż takowe są pomiędzy nimi różnice i nic poza tym nie mam do tych APO Refraktorów.
A nie z powodu że nie lubię Refraktorów Takahashi. Sam kiedyś zakupię może dla siebie Taka FS128mm, lub inny Refraktor w wydaniu Taka. Lub Dublet AGEMA FL.
Dublet APM 140mm kupiłem do testów i z ciekawości a nie po to by pisać że jest lepszy od Taka.
Ot chyba wszystko w tym temacie, co do moich lubię nie lubię.
Jedni wolą cieplejsze obrazki inni bardziej białe czy zimne z danego Refraktora APO.
To myślę bardzo indywidualna kwestia własnych upodobań.
Ktoś może to traktować jako minus a dla kogoś innego będzie to w obrazie plusem.
Marcina i Jacka zdanie to wszyscy znają, Tylko Takahashi a reszta innych Teleskopów czy Refraktorów: APO, ED czy długich AC to butelkowe szkła i tyle z nimi podyskutujesz, co zobaczysz na papierku z badania obiektywu.
Bo w praktyce porównali naprawdę niewiele i większość swoich emocji czerpią z wykresów i czyjegoś wyczytanego zdania.
Dlatego dla mnie osobiście nie ma sensu z nimi pisać, no chyba że miałbym większego Taka, najlepiej TOA150 i wtedy mógłbym robić wstawki w tematy jak przyjaciel Marcina o butelkowych szkłach i o tym aby kupować tylko APO Takahashi.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 29 Lut 2024, 20:04

Trochę patrzyłem :) przez te kilkanaście lat przygody z astronomią :mrgreen: przez "parę" teleskopów.
Naprawdę wystarczająco :) Jasne, że czytam innych i patrzę na testy :) Po prostu z odwagą, piszę swoje zdanie :) A Ty nie ?
Płynę pod prąd, co może wzbudzać emocje, ja to rozumiem.
Było trochę wymian.
Rozumiem, że argumenty się skończyły ;) 8)
Luzik, jak zawsze pogodnego nieba :)
Takisit

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 20:11

Marcin ja kupuję różne Instrumenty z ciekawości i do poznania.
Gdybym chciał dla siebie docelowy Refraktor w granicach 5"-6" to mierzył bym w TOA lub AGEMA Dublety.
A że podobają mi się kolorystycznie w APO LZOS Planety, to i dlatego wybraliśmy zakup LZOS-a.
Ciekawią mnie też APO TEC i AP. Może kiedyś nadarzy się okazja kupić dobrą używkę w dobrej cenie, to wtedy zakupię.
Na razie nie kupuję nic docelowego, gdyż wolę kupować różne ciekawiące mnie w praktyce Refraktory i Teleskopy.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos1 | 29 Lut 2024, 21:23

Krzysztof_P napisał(a):Marcin ja kupuję różne Instrumenty z ciekawości i do poznania.
Gdybym chciał dla siebie docelowy Refraktor w granicach 5"-6" to mierzył bym w TOA lub AGEMA Dublety.
A że podobają mi się kolorystycznie w APO LZOS Planety, to i dla tego wybraliśmy zakup LZOS-a.
Ciekawią mnie też APO TEC i AP. Może kiedyś nadarzy się kupić dobrą używkę w dobrej cenie, to wtedy zakupię.
Na razie nie kupuję nic docelowego, gdyż wolę kupować różne ciekawiące mnie w praktyce Refraktory i Teleskopy.

Krzysiek tak trzymaj :)

Sam osobiście nie przyzwyczajam się do jednego sprzętu, tylko je testuje cieszę się nimi przez jakiś czas i puszczam dalej :) Teraz z perspektywy czasu, to wielkim błędem było by pozostanie z jednym refraktoram, jeszcze tyle ich do poznania i przetestowania ;)
TS65Q, Lunt60, Mewlon210, SW200/1000.

Krzysztof_P | 29 Lut 2024, 21:57

Tomaszu u mnie w kolejce jest Vixen 130SS, Dublet na FPL53 ze światłem F-7,4-6,6 już dość dawno nie produkowany.
Przymierzam się takowego kupić, recenzje na zachodzie są o nim bardzo dobre.
Czytałem dwie i są bardzo obiecujące. Zapewne zacznę następne polowanko na ten może Refraktor.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie