Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.

Krzysztof_P | 27 Mar 2024, 13:54

Cześć Marcinie.
Masz rację, nauka jak raz będzie dobrze przyswojona, to zapamiętana będzie na całe życie. :D
A tak poza tym to teraz poprawiam mojego Taka Dublet FL 76DC, F-7,5-600mm.
Ja też lubię jakość Takahashi i operuję wszelakim sprzętem.
Nie myśl sobie że tylko się otaczam, Edkami na butelkowych szkłach. :D
W swoim czasie będzie też i większy Takahashi lub Agema FL, albo inny Tryplet APO.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Załączniki
Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.: FC763.jpg
Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.: FC762.jpg
Refraktor APM APO SD 140mm, F-7-980mm, 3,7" ZTA.: FC761.jpg
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Krzysztof_P | 30 Mar 2024, 08:45

Witajcie.
Refraktor SD-APO APM 140mm, niebawem po Świętach będzie u naszego kolegi z Forum.
Bardzo miło było poznać ten sprzęt i pooglądać nim, przetestować go na niebie.
Okazał się w praktyce bardzo dobrym Dubletem.
Jak pisałem wcześniej, po moich testach i oglądaniu nim skarbów nieba, zapewne zmieni właściciela.
Dokonałem kolejnego zakupu do testów Refraktora APO Tryplet Olejowy D-140mm i założyłem o nim nowy temat na Forum.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Graybill | 09 Maj 2024, 10:48

Hej!!
Filtry Oriona. To pewnie robione w Chinach. Ale sprzęt na tyle dobry, że chmury pokazał. A Ty, w tych swoich cudownych sprzętach widziałeś chmury na Wenus?
Steppermotor oferuje wiele różnych typów reduktorów, w tym reduktory planetarne, reduktory z równoległym wałem i reduktory ślimakowe.

Krzysztof_P | 09 Maj 2024, 11:59

Cześć.
Szczerze to na nie jakoś nigdy specjalnie nie polowałem.
Kiedyś w Refraktorze APO MEADE Tryplet 98FLT, wydawało mi się że coś na Venus tam majaczy.
To APO daje bardzo czystą biel obrazu, wysoki kontrast i wspaniale ubarwiony detal Planet.
Jednak stanowczo nie napiszę że takowe chmurki na Venus widziałem.
Podobno kolega Wojciech "Wfifiak", widział w swoim Refraktorze, chyba 100ED?
Na Kudłaczach w zeszłym roku w Refraktorze APO LZOS 175mm, F-8-1400mm widzieliśmy w parę osób pociemnienie na Księżycu Jowisza Ganimedesie. Jak i wszystkie cztery jego satelity, były wspaniale widocznymi kulkami. Już nie wspomnę o samym widoku Jowisza z nawet widocznymi maleńkimi niebieskimi chmurkami. Zapytaj kolegów, jaki to był widok, dla mnie najlepszy Jowisz w życiu. W tym Refraktorze APO LZOS 175mm, widać na Jowiszu taki detal wraz z maleńkimi chmurkami i wszystkim, że mało które publikowane zdjęcia są w stanie oddać ten widok w wizualu, to po prostu trzeba samemu zobaczyć. A potem mozna się rozpisywać po Forach co jest najlepsze z instrumentów i dlaczego do oglądania Księżyca czy Planet. :D
W byłym moim Maku Intesa 8", F-10 DE-LUX, podczas zejścia Ganimedesa z tarczy Jowisza, zaraz po tranzycie, parę lat temu wstecz, też udało mi się zobaczyć na nim pociemnienie jak i określić jaśniejszą strefę na tym satelicie. Satelity też były ewidentnie przestrzennymi małymi kuleczkami. takie podobne lecz słabsze obrazy Planet od Duzych Refraktorów APO, dają nam większej apertury 7"-8" i większe, dobrej klasy optyki Teleskopy Maksutova, zarówno MK jak i jeszcze lepsze są obrazki w MN.
Teleskopy Takahashi Mewlon jak i większe Refraktory APO Takahashi 130-150mm, też będą świetnym wyborem.
Najlepiej samemu pooglądać wszelakimi sprzętami i wtedy dopiero dokonać dla siebie właściwego wyboru.
Gdyż tak naprawdę są różne gusta i guściki a instrumenty na najwyższym poziomie optyki, dają wszelakie, jak tylko mamy odpowiedni Seeing. Wspaniałe zróżnicowane walorami obrazu, obrazki Księżyca i Planet.
Zapraszamy na tegoroczny zlot Kudłacze, będzie w tym roku cała masa świetnego nowo zakupionego sprzętu.
Który doskonale sprawdzi się podczas oglądania nie tylko Księżyca i Planet.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie