Cześć.
Szczerze to na nie jakoś nigdy specjalnie nie polowałem.
Kiedyś w Refraktorze APO MEADE Tryplet 98FLT, wydawało mi się że coś na Venus tam majaczy.
To APO daje bardzo czystą biel obrazu, wysoki kontrast i wspaniale ubarwiony detal Planet.
Jednak stanowczo nie napiszę że takowe chmurki na Venus widziałem.
Podobno kolega Wojciech "Wfifiak", widział w swoim Refraktorze, chyba 100ED?
Na Kudłaczach w zeszłym roku w Refraktorze APO LZOS 175mm, F-8-1400mm widzieliśmy w parę osób pociemnienie na Księżycu Jowisza Ganimedesie. Jak i wszystkie cztery jego satelity, były wspaniale widocznymi kulkami. Już nie wspomnę o samym widoku Jowisza z nawet widocznymi maleńkimi niebieskimi chmurkami. Zapytaj kolegów, jaki to był widok, dla mnie najlepszy Jowisz w życiu. W tym Refraktorze APO LZOS 175mm, widać na Jowiszu taki detal wraz z maleńkimi chmurkami i wszystkim, że mało które publikowane zdjęcia są w stanie oddać ten widok w wizualu, to po prostu trzeba samemu zobaczyć. A potem mozna się rozpisywać po Forach co jest najlepsze z instrumentów i dlaczego do oglądania Księżyca czy Planet.
W byłym moim Maku Intesa 8", F-10 DE-LUX, podczas zejścia Ganimedesa z tarczy Jowisza, zaraz po tranzycie, parę lat temu wstecz, też udało mi się zobaczyć na nim pociemnienie jak i określić jaśniejszą strefę na tym satelicie. Satelity też były ewidentnie przestrzennymi małymi kuleczkami. takie podobne lecz słabsze obrazy Planet od Duzych Refraktorów APO, dają nam większej apertury 7"-8" i większe, dobrej klasy optyki Teleskopy Maksutova, zarówno MK jak i jeszcze lepsze są obrazki w MN.
Teleskopy Takahashi Mewlon jak i większe Refraktory APO Takahashi 130-150mm, też będą świetnym wyborem.
Najlepiej samemu pooglądać wszelakimi sprzętami i wtedy dopiero dokonać dla siebie właściwego wyboru.
Gdyż tak naprawdę są różne gusta i guściki a instrumenty na najwyższym poziomie optyki, dają wszelakie, jak tylko mamy odpowiedni Seeing. Wspaniałe zróżnicowane walorami obrazu, obrazki Księżyca i Planet.
Zapraszamy na tegoroczny zlot Kudłacze, będzie w tym roku cała masa świetnego nowo zakupionego sprzętu.
Który doskonale sprawdzi się podczas oglądania nie tylko Księżyca i Planet.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.