Cześć Marcinie.
Mam cały czas luz, miałem nawet wtedy jak w moim temacie o zakupie Refraktora APO LZOS 175mm, biliście mi na Alarm!!! wraz ze specem z Zeissa
Abym tego nie robił , testy są i nie kłamią , to słaby Refraktor APO, nie rób tego, nie kupujcie APO 175 LZOS, itp.
Tak owszem TOA 130mm była najlepsza na Księżycu wtedy na Kudłaczach, kiedy przy średnich powiększeniach pięknie pokazywała Księżyc, kontrastem dla mnie najlepiej jak do tej pory widziałem, ale z detalem to już nie. Kolorystyka powierzchni Księżyca podobała mi się bardziej z LZOS 130, tak samo z LZOSA 130 kolorystycznie bardziej podobają mi się Planety niż z APO TOA 130. Wtedy też koło TOA 130mm był Newton 10" Planetarny z małą C.O. a nie było obok do porównań dla przykładu innego Refraktora APO 5" np. 130mm LZOS czy innego 5" Refraktora. Więc TOA 130mm przy tym Newtonie kontrastem wypadała niesamowicie. Gdyby było obok inne 5" APO, to wtedy można by było jeszcze bardziej stanowczo powiedzieć, że jednak TOA 130mm, to genialny 5" Refraktor i widocznie lepszy od innego 5" Refraktora APO.
To jest moje zdanie, ktoś może mieć inne, gdyż preferuje Planety czy Księżyc bardziej w wydaniu z wyższym kontrastem Refraktora TOA. Pisałem o tym parokrotnie na Forum i to żadna tajemnica, to były moje odczucia jakie miałem po porównaniu TOA 130, LZOS 130mm i w domu WO APO 132mm FLT. Wszystko jest opisane tu na Forum, zdania nie zmieniłem, tylko uzupełniłem je o dodatkowe moje wrażenia z WO 132mm APO FLT. Co jak ja widzę w tych trzech 5" Refraktorach APO i co z którego z nich najbardziej cechuje w moim odbiorze w obrazie.
Prawda jest taka iż mniejsza cudowność apertury TAKA nie pomaga jak mamy inny świetny Refraktor o większej aperturze.
Dla twojej wiadomości dla przykładu: APO Taka TOA 130mm można porównywać z innymi Refraktorami o aperturze 5" np. LZOS 130mm i innymi APO 5" i wtedy wyciągać z praktyki jakieś wnioski. Każdy inny dobry Refraktor z aperturą o 1" większą pozostawi w tyle cudowności Taka TOA 130 wraz z badaniami Pana Roszforda i tyle. TOA 130mm dla przykładu, może być jednym z najlepszych Refraktorów, ale tylko w swojej klasie 5" Refraktorów APO. Gdyż dla Przykładu o 1" większy świetny Refraktor LZOS 152mm, pozostawi APO TOA 130 w tyle na każdym obiekcie nieba. I cudowność i badania Pana Roszforda nic tu nie pomogą.
Tak samo jest z Takiem TOA 150mm, możesz ten Refraktor porównywać z innymi 6" Refraktorami. I w tej klasie 6", TOA 150mm, może okazać się najlepsza, ale to też zależy od obserwatora które walory obrazu bardziej przypadną mu do gustu.
Ktoś w praktyce może wybrać np. LZOS 152mm a nie TOA 150mm, czy też wybrać po porównaniu obok siebie jeszcze inny też świetnej jakości 6" Refraktor APO. Ja doskonale wiem że APO Takahashi są świetnymi i może nawet najlepszymi w swoich klasach czy to 5" czy 6" Refraktorami APO, tego wcale nie kwestionuję.
Ale w praktyce jest tak że inne też bardzo dobre Refraktory APO z większymi aperturami dają nam tak naprawdę więcej zadowolenia na Planetach niż mniejsze aperturą świetne refraktory Taka.
Ot chyba to już wszystko w tym temacie.
Jak zakupisz dla przykładu Refraktor Takahashi APO 7", to zapraszam do porównań z Refraktorem APO LZOS 175mm i potem dyskusji o tym jakie są pomiędzy nimi na plus czy na minus różnice.
Zrozumiesz myślę to wszystko jak nabierzesz więcej praktyki ze wszelakim sprzętem.
Na razie wierzysz w cudowność TAKA ponad wszystko, owszem jest w tym dużo prawdy, ale tylko w swojej klasie apertury 6" ponad innymi 6" dobrymi Refraktorami APO.
Choć tu AGEMA APO 6" była by moim zdaniem najlepszym dla TOA 150mm do porównań konkurentem.
P.S.
Wtedy jak rozważaliśmy zakup dobrego Refraktora APO to mierzyłem w: TOA 150 lub TEC 160mm czy LZOS 152mm.
Ale trafiła się okazja nabyć Refraktor APO LZOS 175 i kupiliśmy, nie zawiódł nas, jest niesamowity, to co pokazał nam i w jakim wydaniu na Kudłaczach na Planetach to była po prostu BAJKA!!! Wszystkie inne obiekty też były piękne na Kudłaczach z tego APO. Hi-HA w Perseuszu i Pentaxie XW 23mm z polem własnym 85* to normalnie powalały, te kolory gwiazd, maleńkie kolorowe iskierki gwiazd, kontrast ciemnego ta nieba, bajka.
Epsilony w Lutni też najlepsze jakie w życiu widziałem w podziale i wyglądzie samych 4-rech składników gwiazd.
Nasz kolega Mirek D. Szef Firmy " TAURUS" powiedział tak samo że były dla niego najpiękniejsze jakie widział w życiu.
Więcej nie będę wychwalał tego Refraktora APO , gdyż myślę że już wystarczy i ci koledzy którzy oglądali i też potem rozmawialiśmy po zlocie, to dobrze wiedzą co to jest za Refraktor APO.
Sam bardzo chętnie kupił bym dla siebie na balkon APO TAKA TOA 150mm, lub LZOS 152mm czy TEC 160mm APO.
Na razie z Takahashi posiadam małego Takahashi 76DC, dublet FL, ten z pierwszych wydań, które były optycznie znakomite.
Ale zakupiliśmy APO LZOS 175mm i jest to naprawdę niesamowity 7" Refraktor APO, który jest dla nas strzałem w 10-tkę.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.