Lzos wylądował 152 f8

DominRZS | 05 Gru 2023, 21:02

Wymieniłem się z kolegą Alexem z Niemiec za TOA-130, który buduje bino z tych zacnych sprzętów. 152 to duży, ciężki teleskop z rasowym obiektywem znanego producenta. Strehl 97,6, rms lambda 40. Focuser feathertouch 3.5 cala z kołem kapitańskim. Od razu na montaż i oglądam Jowisza, bo pogoda. Nie ostrzy z bino, co za pech. Ale mam ed 1.5 extender takahashi to wkładam. I planeta piękna w soczystych kolorach jak z bajki. Księżyce punktowe drobniutkie. Walory obrazu bardzo podobne do Lzos 175 f8, którym oglądaliśmy w tym roku na zlocie. Zero aberki, świetny strehl od razu widać, bo wszystko renderuje w ostrych szczegółach. Opiszę więcej jak wymienię okulary, bo brakuje mi orciaków 9mm. Pozdro!
Załączniki
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_183639.jpg
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_200001.jpg
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_195826.jpg
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_195628.jpg
Ostatnio edytowany przez DominRZS 05 Gru 2023, 23:06, edytowano w sumie 2 razy
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Miejscowość: Łomianki

KORSARZ | 05 Gru 2023, 21:12

Dominik gratuluję zakupu. LZOS 152 to napewno świetny 6" refraktor. Na Kudłaczach w tym roku LZOS 175 naprawde dawał radę a Twój nowy sprzęt LZOS 152 to tylko odrobinę mniejszy brat. Bardzo ciekawy jestem porównania z innymi sprzętami podobnych rozmiarów, miedzy innymi moim TS 155 DELUXE i Takahashi TOA 150.

witos1 | 05 Gru 2023, 21:13

Dominiku, gratuluję zakupu pięknego LZOS 152mm :)

DominRZS | 05 Gru 2023, 21:31

Sorry za zdjęcia, ale mam problem z formatowaniem do wymaganego przez forum rozmiaru.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Scaiter | 05 Gru 2023, 21:32

A miałem nadzieję, że porównam swój refraktor z toa 130, ale Teraz to maszyna już u Ciebie potężna :D
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Extreme 15x70
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

DominRZS | 05 Gru 2023, 21:39

Dzięki
Załączniki
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_203724.jpg
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

DominRZS | 05 Gru 2023, 21:40

Focuser
Załączniki
Lzos wylądował 152 f8: 20231205_181729.jpg
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

DominRZS | 05 Gru 2023, 22:17

KORSARZ napisał(a):Dominik gratuluję zakupu. LZOS 152 to napewno świetny 6" refraktor. Na Kudłaczach w tym roku LZOS 175 naprawde dawał radę a Twój nowy sprzęt LZOS 152 to tylko odrobinę mniejszy brat. Bardzo ciekawy jestem porównania z innymi sprzętami podobnych rozmiarów, miedzy innymi moim TS 155 DELUXE i Takahashi TOA 150.

Trzeba zrobić clash of the titans: Toa 150, ts 155 cf, Lzos 152 i co tam jeszcze się przypałęta. Porównać, zapisać wnioski, podpisać protokolarnie i wszystko jasne.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

DominRZS | 05 Gru 2023, 22:19

Scaiter napisał(a):A miałem nadzieję, że porównam swój refraktor z toa 130, ale Teraz to maszyna już u Ciebie potężna :D

Toa 130 jeszcze jest sporo w Polsce, to spokojnie kiedyś się porówna. Do zobaczenia na zlocie!
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

DominRZS | 05 Gru 2023, 22:23

Powiem Wam z pierwszych wrażeń, że korekcja sferyczna i chromatyczna genialna w LZOS, wcale nie ustępuje takahashi, ale co te ruskie tam pchają do tej soczewki... jakieś blaszki. Takahashi elegancko na gumie po całości, a tutaj takie metalowe coś. Oby się trzymało na miejscu.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

mrjq | 07 Gru 2023, 00:25

Gratuluję maszynki !
Korekcja lepsza niż w 175 ? Po średnicy powinno tu być lepiej ?
Masz test ? Ta 1/40 mnie ciekawi. Bo porównuję z testami Rohra.
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 00:39

Cześć Dominiku.
To świetnie że jest już u ciebie APO LZOS 152mm. Prezentuje się znakomicie.
Świetny Refraktor APO, wiemy co to jest dobry LZOS i moje gratulki że po naszej rozmowie upewniłeś się i dokonałeś tej wymiany.
Marcinie "mrjg" , Dominik m.in. po tym jak zobaczył co i jak pokazuje na zlocie Kudłacze Refraktor APO LZOS 175mm, to przekonał się sam naocznie jak świetne są te Refraktory APO.
Pooglądaj z nami Refraktorem LZOS 175mm APO, to przestaniesz się pytać i domyślać o korekcję... :D
Szczerze to liczy się to co pisałem od zawsze. Praktyka, Praktyka, Praktyka!!!
Jakieś tam niewielkie różnice na wykresach, to wiesz...Można sobie nimi teoretyzować... A wybór dobrego Refraktora APO z wyższej półki należy od naszych decyzji i upodobań.
Dobrej Klasy Refraktory APO wielu firm, są znane w całym świecie i opisywane od szeregu lat.
Więc jak ktoś nie dowierza w to co piszą użytkownicy tych Refraktorów od kilkudziesięciu lat, to jego problem.
Jak mamy świetnej jakości Refraktory APO znanych i cenionych firm, to często wybór czy: TEC , LZOS , Takahashi czy inne zacne i znane pierony, to nasz wybór należy od indywidualnych upodobań.
Taki LZOS 152mm będzie widocznie więcej i też pięknie pokazywał na Księżycu czy Planetach od APO TAKA TOA 130mm.
I żadna cudowna TOA 130mm mu nie dorówna, gdyż APO LZOS 152mm ma większą aperturę i znakomitą jakość optyki znaną i cenioną w całym świecie od lat. Tak samo jest z innymi APO czy Takahashi czy LZOS, TEC , AP i jeszcze więcej...
Apertura większa przy ich jakości optyki wymiata mniejsze cudowne Refraktory APO czy TAKA , czy inne zacne Refraktorów APO o mniejszej aperturze, których mamy na rynku bardzo wiele do wyboru.
Dominiku jeszcze raz moje GRATULKI !!! Nabycia Świetnego Refraktora APO!!!
Teraz to posiadasz naprawdę piękny zestaw instrumentów.
Takahashi Mewlon 250mm i tak dobry Refraktor APO LZOS 152mm.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

mrjq | 07 Gru 2023, 01:36

Krzysztofie "Krzysztofie P" nie pytam Cię, pytam Dominika :)
Twoje zdanie już tak wiele razy na różne sposoby napisałeś...o LZOSie i jaka to 130 taka "przeciętna".
Wciąż pamiętam jak 2 lata temu, była najlepsza na polu - Kudłacze.
Porównałeś, że piszesz z góry ? Rozjeżdża się ta praktyka i nic nie można z tego wywnioskować.
Połapać się w tym... dość trudno. Tylko nic z tego nie wynika, bo są subiektywne. Tzn wynika, opisywane, ważne spostrzeżenia użytkowników.
Wrażenia z obserwacji danym sprzętem i super, każdy się dzieli tym co ma, jak obserwuje i co widzi.
Każdy ma swój rozum i może porównać, jakie ma ktoś wrażenia, a jakie ma jak sam spojrzy.
Pomiary nie są subiektywne. Testy Rohra pokazują co i jak (mam wrażenie, że ich nie lubisz).
A patrz Niemiec wolał mniejszą średnicę :mrgreen:
Z tego co piszesz zrezygnowałeś z Takahashi wolisz LZOSY i luz, ja mam luz. A Ty masz luz ?
Takisit

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 02:26

Cześć Marcinie.
Mam cały czas luz, miałem nawet wtedy jak w moim temacie o zakupie Refraktora APO LZOS 175mm, biliście mi na Alarm!!! wraz ze specem z Zeissa :D Abym tego nie robił , testy są i nie kłamią , to słaby Refraktor APO, nie rób tego, nie kupujcie APO 175 LZOS, itp. :D
Tak owszem TOA 130mm była najlepsza na Księżycu wtedy na Kudłaczach, kiedy przy średnich powiększeniach pięknie pokazywała Księżyc, kontrastem dla mnie najlepiej jak do tej pory widziałem, ale z detalem to już nie. Kolorystyka powierzchni Księżyca podobała mi się bardziej z LZOS 130, tak samo z LZOSA 130 kolorystycznie bardziej podobają mi się Planety niż z APO TOA 130. Wtedy też koło TOA 130mm był Newton 10" Planetarny z małą C.O. a nie było obok do porównań dla przykładu innego Refraktora APO 5" np. 130mm LZOS czy innego 5" Refraktora. Więc TOA 130mm przy tym Newtonie kontrastem wypadała niesamowicie. Gdyby było obok inne 5" APO, to wtedy można by było jeszcze bardziej stanowczo powiedzieć, że jednak TOA 130mm, to genialny 5" Refraktor i widocznie lepszy od innego 5" Refraktora APO.

To jest moje zdanie, ktoś może mieć inne, gdyż preferuje Planety czy Księżyc bardziej w wydaniu z wyższym kontrastem Refraktora TOA. Pisałem o tym parokrotnie na Forum i to żadna tajemnica, to były moje odczucia jakie miałem po porównaniu TOA 130, LZOS 130mm i w domu WO APO 132mm FLT. Wszystko jest opisane tu na Forum, zdania nie zmieniłem, tylko uzupełniłem je o dodatkowe moje wrażenia z WO 132mm APO FLT. Co jak ja widzę w tych trzech 5" Refraktorach APO i co z którego z nich najbardziej cechuje w moim odbiorze w obrazie.
Prawda jest taka iż mniejsza cudowność apertury TAKA nie pomaga jak mamy inny świetny Refraktor o większej aperturze.
Dla twojej wiadomości dla przykładu: APO Taka TOA 130mm można porównywać z innymi Refraktorami o aperturze 5" np. LZOS 130mm i innymi APO 5" i wtedy wyciągać z praktyki jakieś wnioski. Każdy inny dobry Refraktor z aperturą o 1" większą pozostawi w tyle cudowności Taka TOA 130 wraz z badaniami Pana Roszforda i tyle. TOA 130mm dla przykładu, może być jednym z najlepszych Refraktorów, ale tylko w swojej klasie 5" Refraktorów APO. Gdyż dla Przykładu o 1" większy świetny Refraktor LZOS 152mm, pozostawi APO TOA 130 w tyle na każdym obiekcie nieba. I cudowność i badania Pana Roszforda nic tu nie pomogą. :D
Tak samo jest z Takiem TOA 150mm, możesz ten Refraktor porównywać z innymi 6" Refraktorami. I w tej klasie 6", TOA 150mm, może okazać się najlepsza, ale to też zależy od obserwatora które walory obrazu bardziej przypadną mu do gustu.
Ktoś w praktyce może wybrać np. LZOS 152mm a nie TOA 150mm, czy też wybrać po porównaniu obok siebie jeszcze inny też świetnej jakości 6" Refraktor APO. Ja doskonale wiem że APO Takahashi są świetnymi i może nawet najlepszymi w swoich klasach czy to 5" czy 6" Refraktorami APO, tego wcale nie kwestionuję.
Ale w praktyce jest tak że inne też bardzo dobre Refraktory APO z większymi aperturami dają nam tak naprawdę więcej zadowolenia na Planetach niż mniejsze aperturą świetne refraktory Taka.
Ot chyba to już wszystko w tym temacie.
Jak zakupisz dla przykładu Refraktor Takahashi APO 7", to zapraszam do porównań z Refraktorem APO LZOS 175mm i potem dyskusji o tym jakie są pomiędzy nimi na plus czy na minus różnice.
Zrozumiesz myślę to wszystko jak nabierzesz więcej praktyki ze wszelakim sprzętem.
Na razie wierzysz w cudowność TAKA ponad wszystko, owszem jest w tym dużo prawdy, ale tylko w swojej klasie apertury 6" ponad innymi 6" dobrymi Refraktorami APO. :D Choć tu AGEMA APO 6" była by moim zdaniem najlepszym dla TOA 150mm do porównań konkurentem. :D
P.S.
Wtedy jak rozważaliśmy zakup dobrego Refraktora APO to mierzyłem w: TOA 150 lub TEC 160mm czy LZOS 152mm.
Ale trafiła się okazja nabyć Refraktor APO LZOS 175 i kupiliśmy, nie zawiódł nas, jest niesamowity, to co pokazał nam i w jakim wydaniu na Kudłaczach na Planetach to była po prostu BAJKA!!! Wszystkie inne obiekty też były piękne na Kudłaczach z tego APO. Hi-HA w Perseuszu i Pentaxie XW 23mm z polem własnym 85* to normalnie powalały, te kolory gwiazd, maleńkie kolorowe iskierki gwiazd, kontrast ciemnego ta nieba, bajka.
Epsilony w Lutni też najlepsze jakie w życiu widziałem w podziale i wyglądzie samych 4-rech składników gwiazd.
Nasz kolega Mirek D. Szef Firmy " TAURUS" powiedział tak samo że były dla niego najpiękniejsze jakie widział w życiu.
Więcej nie będę wychwalał tego Refraktora APO , gdyż myślę że już wystarczy i ci koledzy którzy oglądali i też potem rozmawialiśmy po zlocie, to dobrze wiedzą co to jest za Refraktor APO.
Sam bardzo chętnie kupił bym dla siebie na balkon APO TAKA TOA 150mm, lub LZOS 152mm czy TEC 160mm APO.
Na razie z Takahashi posiadam małego Takahashi 76DC, dublet FL, ten z pierwszych wydań, które były optycznie znakomite.
Ale zakupiliśmy APO LZOS 175mm i jest to naprawdę niesamowity 7" Refraktor APO, który jest dla nas strzałem w 10-tkę. :D
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 07 Gru 2023, 03:03

Ta CFF 180 nie miało tej jakości obrazów... co TOA130...
Takisit

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 03:14

Marcinie z CFF 185mm to jest tak że faktycznie, kolorystycznie jak oglądałem nim potem u Mirka w Obserwatorium i kontrastem to był słabszy.
Ale Marcinie tyle co widziałem wtedy detalu na Jowiszu to było w CFF 185mm Masakra. Ani TOA 130mm ani LZOS 130mm tyle nie pokazały czy APO WO 132mm FLT.
Mieliśmy też obok Refraktor dublet TS 150/1200mm i Saturn kontrastem wypadał, trochę lepiej, kolorem powiedzmy był bardziej żółty i z mniejszą ilością pasów niż w APO CFF 185mm.
Obrazy były też ładne z CFF 185mm, nie tak ładne walorami jak w LZOS czy TOA , ale też przyjemne i dobre w odbiorze.
Niebawem powinienem mieć w domu ten Refraktor, czekam aż powróci z serwisu obiektywu, coś tam było z olejkiem nie do końca tak jak należy. Stąd te słabsze obrazy.
Zapewne opiszę moje wrażenia na Forum, jak tylko dostanę go po serwisie w ręce.
Wiem że po serwisie będzie dużo lepiej, po serwisie porównam go z 175mm LZOS. :wink:
P.S.
Jeszcze taki jeden wniosek się pojawił nowy w przypadku Refraktorów LZOS.
Zobacz co napisał Dominik o swoim nowym APO LZOS 152mm, piękne soczyste kolory Jowisza w pierwszym swoim poście o LZOS 152mm.
Tak samo jest w LZOS 175mm , piękne soczyste kolory Jowisza i Planet, LZOS 130mm Daniela ma mniej tej soczystości , ale za to lepiej pokazuje w kolorze grafitu pociemnienia biegunowe Jowisza. Tu jest jakaś różnica, którą nie napisałem wcześniej z wrażeń o Refraktorze APO LZOS 175mm. Widać LZOS 152mm , jest w kolorystyce Jowisza podobny do LZOS 175mm.
To też bardzo chętnie bym z Dominika Refraktorem LZOS 152mm, porównał z naszym LZOS 175mm, kiedy były by obok siebie te dwa Refraktory APO.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 03:44

Dominiku czekamy z niecierpliwością na więcej wrażeń z oglądania nowym Refraktorem LZOS 152mm. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

DominRZS | 07 Gru 2023, 09:53

Nie da się po 2 dniach posiadania teleskopu napisać coś na większym poziomie obiektywizmu, na razie sporo emocji, musiałem zrobić trasę Warszawa-Wrocław w kiepską pogodę x2 i mieć pewność, że nie biorę bubla. Toteż refraktor znakomicie się prezentował na miejscu, a jak wróciłem do domu to od razu na montaż. Przy -4 C aklimatyzacja trwała 1.5h do pełnej stabilizacji. Ale kolory ładniejsze niż w takahashi, bardziej nasycone. Biele piękne bez jakiekolwiek domieszki chromatyzmu. Dużo lepszy detal niż w toa130. No i coś absolutnie wspólnego z LZOS 175, gwiazdy tak drobniutkie, skupione, znakomita optyka. Stawiam ten teleskop na przeciwko każdego sześciocalowca, bez lęku. Obiektyw był wybierany z kilku egzemplarzy, niezależnie testowany na stole optycznym co potwierdziło Strehl i wykazało brak błędów pierwszego rzędu i wyjątkowo skupione gwiazdy w porównaniu z innymi LZOS 152. Także jestem happy, bo to była okazja, zdecydowało to, że moja TOA-130 była w pięknym stanie, a kolega Alex buduje bino, brakowało mu tylko drugiego teleskopu i podwójnych pierścieni. Kolega z Niemiec zna się na sprzęcie i poprosił abym porównał na planetach z Mewlonem 250 bo jak powiedział mogę być zaskoczony, sam najlepszego Jowisza w życiu widział w tym Lzosie. Załączam papiery bo mam oczywiście.
Załączniki
Lzos wylądował 152 f8: IMG_4341~2.jpeg
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Mumia | 07 Gru 2023, 10:21

Super to wyglada na papierze, gratulacje!
Czym więcej różnorodnego sprzętu w Polsce tym lepiej!
Pięknie się prezentuje ten Лыткаринский sprzęt ;)
Mi chodzi po głowie TEC, no zobaczymy moze w przyszłym roku ;)
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

DominRZS | 07 Gru 2023, 11:27

No Tec 160 i to jeszcze na fluorycie może pobić wszystko. 140 też ciekawa, ale generalnie poziom toa130. Potrzeba co najmniej 6 cali żeby łowić owale.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 13:41

Cześć koledzy.
Dominiku to świetnie że jest tak dobrze i że masz tak dobry egzemplarz optyki swojego LZOS 152.
Cieszę się z tobą twoim szczęściem i świetnym, trafionym zakupem. :D
Ach że jeszcze tyle czasu do zlotu na Kudłaczach. Ja niedawno nosiłem się z zakupem TEC APO 160mm, ale nie udało mi się zbić ceny zakupu na Astromart ze sprzedającym, na taką jaką byłem w stanie za niego zapłacić.
Było by super porównać ze sobą parę Refraktorów 6".
Myślę twój LZOS 152, Marcina TOA 150 , Damiana TS 155 , Krystiana APM 152mm, ja bym wziął z obserwatorium też naszego 152mm APM, lub APM 140mm aby nie dublować Refraktorów APM, naszego z Krystiana APM 152mm.
To było by super spotkanie i porównanie obok siebie tylu różnych Refraktorów 6"!!!
Na pewno było by masę niuansów, różnic i naszych dyskusji co i jak w którym wypada np. na Jowiszu, czy innych obiektach nieba.
Miejcie na uwadze moją propozycję takiego spotkania, było by świetnie w gronie kolegów wykonać takie porównanie.
Wszyscy się szanujemy i lubimy jak to astro koledzy, więc takie nasze spotkanie na pewno było by super jak to było w tym roku na Kudłaczach. :D
Pozdrawiam Was Wszystkich Serdecznie Krzysztof. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

DominRZS | 07 Gru 2023, 13:55

Tak Krzysztofie, dzięki. Bo trzeba porównywać gruszki z gruszkami, a jabłka z jabłkami. Szećciocalowy refraktor nie z pięciocalowym SCT, czy dziesięciocalowym Newtonem. Ja jestem zainteresowany spotkaniem z kolegami i porównaniem podobnych aperturowo i konstrukcyjnie teleskopów, bo to jedna z wielkich przyjemności tego hobby. Mnie nie trzeba namawiać, ja się nie wstydzę tego teleskopu. Dajcie tylko znak sygnał.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Krzysztof_P | 07 Gru 2023, 15:55

Dominiku to świetnie, zobaczymy co na to pozostali koledzy.
Czasu jeszcze cała masa, choć mija tak szybko.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 07 Gru 2023, 16:02

Hej!!!
Szczerze mówiąc, już nie mogę się doczekać przyszłorocznych Kudłaczy. Będzie masa nowego ciekawego szkła. Z mniejszych apretur ja przywiozę Esprita 120 a Scaiter APO Vixena 115. Będzie czym się pobawić. Krzysztofie zamawiaj pogodę :-).

Pozdrawiam Wojtek.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

DominRZS | 07 Gru 2023, 16:07

Oba zacne i ciekawe sprzęty. Z wielką przyjemnością bym poobserwował przez nie.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości